• Boris dagliga blogg

Söndagen den 24:e juni 2018

Enbart favoritsegrar igår och Belgien imponerar.
Mexiko hade inga större problem med Sydkorea.
Tyvärr var Tyskland seger fullt rättvis!
Varken VAR, Durmaz eller Guidetti fungerade för Sverige.

England tar sig vidare idag, men Grupp H är oviss.

FOTBOLLSHISTORIA:
1950 VM öppnar efter uppehåll för andra världskriget.
1990 Vad var det i vattnet?
2004 England förlorar på straffar igen. Ricardo Pereira hjälte.

FÖDDA IDAG:
Lionel, Shunsuke, Thomas.

DAGENS TRÖJA
BELGIENs förstatröja i EM i Frankrike 2016

Det känns lite fel att ta på sig en tysklandtröja idag trots att de vann rättvist över Sverige igår. Mexikos seger var inte heller så övertygande, men Belgiens 5-2 över Tunisien var så pass övertygande att jag väljer att bära denna landslagströja från Belgien idag.

Enbart favoritsegrar igår och Belgien imponerar.


Precis som jag gissade igår så var det tre favoritsegrar i VM igår. Det finns inte speciellt mycket att tillägga till Belgiens 5-2 mot Tunisien. Resultatet bevisar bara att Belgien har ett starkt lag. Tunisien är ett av lagen från arabvärlden. Egypten, Marocko och Saudiarabien är de andra fyra arabländerna som varit med i VM. jag skriver varit för redan efter två omgångar är det klart att alla dessa fyra länder inte har chans att ta sig vidare till åttondelsfinalen. I gruppen som Belgien och Tunisien är med i spelar idag England mot Panama och då kommer det att vara klart att Belgien och England är de lag som kommer att ta sig vidare till åttondelarna.

Mexiko hade inga större problem med Sydkorea.


De andra två matcherna handlade om Sveriges grupp. Mexiko var storfavorit mot Sydkorea. Detta därför att Mexiko vann första matchhen över världsmästarna Tyskland och sedan är Sydkorea ett av VMs sämre lag. Efter 2-0 så slappnade Mexiko av och en av de få klasspelarna i Sydkorea, Tottenhams Son kunde tröstmåla på övertid. Men 2-1 var fullt rättvist.

Tyvärr var Tyskland seger fullt rättvis!


Fullt rättvist var det även med resultatet 2-1 i den andra matchen. Tyskland dominerade mot Sverige och trots att de avslutade med bara tio man de sista tio minuterna så var det tyskarna som tryckte på. På fem minuters övertid kunde Kroos helt rättvist på in segermålet 2-1. Visst var det hårt och tufft när det var så nära att bli ett poäng, men hade det varit omvänt att Sverige varit fullkomligt överlägsna och äntligen lyckats trycka in segermålet på övertid så skulle vi tycka att rättvisa hade skipats. Dessutom så gäller det målskillnad mellan de lag som ska ta sig vidare om man slutar på samma poäng och hade någon sagt att Sverige skulle förlora med bara 2-1 så hade jag accepterat detta. Det är ju faktiskt så att Sverige har allt i egna händer i sista matchen mot Mexiko. Kan de inte vinna den matchen så har de inte i åttondelsfinalen att göra. Jag tror att Sverige har stor chans och är revanschsugna på onsdag.
 

Varken VAR, Durmaz eller Guidetti fungerade för Sverige.


Men visst kunde det sett än mer annorlunda ut om det nya systemet med videokontroll hade fungerat. Tydligen gör det inte det. Tanken var ju att klara straffar som domaren missar ska kunna utdömas av videogranskargängen. Sverige och Berg skulle haft en solklar straff, men som sagt, VAR fungerar inte fullt ut än tydligen. Sedan kan man fundera lite på de svenska inhopparna Durmaz och Guidetti som skulle komma in och kanske skapa något framåt för Sverige i slutet. Det kunde de inte alls. Tvärtom så var det ju indirekt så att Durmaz skapade den farliga frispark som tyskarna avgjorde matchen på.

England tar sig vidare idag, men Grupp H är oviss.


Idag avslutas andra omgången i de sista grupperna med att England ganska enkelt slår Panama. Sedan följer två ovissa matcher i Grupp H. Japan mot Senegal, och det finns en liten fördel förSenegal. Matchen mellan Polen och Colombia är lika oviss. Båda förlorade första matcen och normalt skulle jag tro på Polen, men med tanke på vad de visade i första matchen så vet i tusan om Polen inte gjort sitt i detta VM efter imorgon. Fast denna grupp kommer inte att avgöras förrän i sista omgången.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 24:e juni.

1950 öppningsmatch i VM i Brasilien

 
Fotbollsvärlden hade hämtat sig någotsånär efter Andra världskriget. Det var 12 år sedan senaste VM spelades, men idag 1950 var festen igång igen. Nu tillbaka i Sydamerika och med Brasilien som värd. De hade utsetts till värd redan 1942, men då spelades ju inte VM av förklarliga skäl.

Brasilien inledde på Maracanã i Rio de Janeiro inför 81 649 åskådare. Mexiko stod för motståndet även om det inte var mycket till motstånd. 4-0 till hemmalaget blev slutresultatet. Det kom att bli Brasiliens bästa VM hittills. De slutade tvåa efter Uruguay. Det var ingen riktig final utan ett gruppslutspel där bästa Europeiska lag kom trea. Nämligen Sverige.

1990 mystiskt vatten?

 
Vid VM i Italien spelades idag 1990 åttondelsfinalen mellan rivalerna Brasilien och Argentina. Brasilien hade vunnit sin grupp med tre raka segrar och regerande mästarna Argentina hade slutat trea i sin grupp efter Kamerun och Rumänien. De blev bästa trea och hamnade på så sätt i åttondelsfinalen. Brasiliens försvarare Branco hade i uppgift att neutralisera Maradona. Det fungerade utmärkt. Men det var varmt och Branco blev törstig.
 

Då kom ”hjälpen” från Argentinas bänk. De räckte över en flaska och Branco drack. Efter detta började han bli dåsig och trött och kunde inte hänga med Maradona. Det i sin tur resulterade i att Maradona kunde dra ifrån Branco och servera Claudio Caniggia den perfekta passningen. Argentina hade slagit ut Brasilien med 1-0. Anklagelserna kom att vattnet Branco fick var drogat. Några bevis gick givetvis inte att ta fram, men händelsen diskuteras än idag, och spelare är mer noggranna med vem de får vätska av.

2004 Portugal vidare

 
Portugal stod som värd för Europamästerskapen och hade vunnit sin grupp. Idag 2004 spelade de åttondelsfinal mot England. England förlorar sällan under spelets gång, men ofta på straffar. Dagens åttondel var inget undantag. Det stod 1-1 efter full tid. Då förlängningen var avklarad stod det 2-2 och det blev straffar. Det räckte inte med de fem ordinarie. Då hade lagen gjort fyra mål var och bränt vars en straff. Den sjätte omgången gick också i mål. Darius Vassell lade Englands sjunde straff och Portugals målvakt Ricardo Pereira räddade. Han nöjde sig inte med detta för att bli hjälte. Det var han själv som lade Portugals sjunde straff. Den gick i mål och man kan lugnt påstå att det var Ricardo Pereira som slog ut engelsmännen denna gång.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 24:e juni.

31 år Lionel MESSI född 1987 i Rosario, Argentina.
Anfallare
23 U- och 126 A-landskamper för Argentina.
Klubbar som spelare:
Newell's Old Boys (1995-2000),
Barcelona (2000-).

40 år Shunsuke NAKAMURA född 1978 i Yokohama, Japan
Mittfältare
9 U- och 98 A-landskamper för Japan.
Klubbar som spelare:

Nissan Junior Youth (1986–95),
Tōkō Gakuen High School (1995–97)

Yokohama F. Marinos (1997-2002),
Reggina (2002-05),
Celtic (2005-09),
Espanyol (2009-10),
Yokohama F. Marinos igen (2010-15).
Júbilo Iwata (2017-).

47 år Thomas HELVEG född 1971 i Odense, Danmark.
Försvarare
108 landskamper för Danmark.
Klubbar som spelare:
Dalum IF (1982-86),
Odense BK (1986-94),
Udinese (1994-98),
1998-2003 AC Milan,
Inter (2003-04),
Norwich City (2004-05),
Borussia Mönchengladbach (2005-07),
Odense BK igen (2007-10).   
Lag som tränare:
Odense BK (2011-13 ass. tränare)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv