• Boris dagliga blogg

Måndagen den 26:e februari 2018.

DAGENS TRÖJA
SVERIGEs andratröja 2014/15

Detta är den sjunde och sista svenska ytröja jag kommer att bära för att Sverige har tagit gulg i de Olympiska Spelen i PyeongChang 2018. Fjärde sista finalen var den i curling för damer, och den vann Sverige överlängset över värdlandet Sydkorea. Alltså denna svenska tröja med ”flaggan”.

Att vinna guld och sedan inte "skryta" med det är typiskt svenskt!
Stina tog Sveriges enda brons utan att veta om det.
Asien prenummererar på OS, och Norge är bästa medaljnation i detta Vinter-OS och i alla vinter-OS.
The Killers gick före fotbollen igår (och ävan alla andra dagar med).


FOTBOLLSHISTORIA:
1992: Roberto Carlos landslagsdebut.
2006: Romas elfte raka seger.


FÖDDA IDAG:
Emmanuel, Pepe, Ole Gunnar.

Att vinna guld och sedan inte "skryta" med det är typiskt svenskt!


De olympiska vinterspelen i PyeongChang i Sydkorea avslutades igår. För min del så startade gårdagens tävlingar innan jag hann gå och lägga mig. Det ska vara damer för att det ska bli något ordentligt gjort i OS. Det är curlingen jag tänker på. Här var det två lag som möttes i finalen som inte tillhörde favoriterna då tävlingen startade. Men Sverige och Sydkorea har visat sig vara de två bästa lagen och i gårdagens final spelade lag Hasselborg så som Edin hade tänkt spela då sveriges herrar tog silver. Svenskorna gav aldrig sydkoreanskorna någon chans utan kontrollerade matchen från början till innan den tog slut, för sydkoreanskorna gav upp redan efter nionde omgången. Då ledde Sverige med hela 8-3. Skippern Anna Hasselborg intervjuades av Patrick Ekwall strax innan de svenska idrottarna skulle in på arenan vid avslutningen och då han frågade Anna var hon hade sin guldmedalj, svarade hon: ”Den har jag i fickan. Jag visste inte hur man ska bete sig riktigt.” Ekwall beordrade henne att likt alla andra deltagare ta medaljen runt halsen. Hennes kommentar var då: ”Det är kanske typiskt svenskt att inte visa upp sig och skryta.” Just det! Det är så det är.
 

Stina tog Sveriges enda brons utan att veta om det.


Sverige gjorde sitt bästa vinter-OS genom tiderna. De tog 14 medaljer. Visserligen blev det 15 vid förra vinter-OS, men då var det bara två guld. Under de fjorton senaste dagarna har det blivit sju guld, sex silver och i den allra sista grenen det enda broset, men ett dessto trevligare brons. Det var ju tanken att Charlotte Kalla skulle utmana Marit Bjørgen om guldet. Men likt Mühlegg i OS i Lake Placid 2002 så bara for Marit iväg och Kalla tvingades släppa trots att hon försökte att hänga på. Överlägset gick Bjørgen över mållinjen nästan två minuter före finskan Krista Lähteenmäki. Trea låg länge österrikiskan Teresa Stadlober, men hon hade ingen koll på vilka slingor hon åkte eller skulle åka, så hon körde fel två gånger och hamnade till sits på nionde plats. En annan som inte heller kade koll på vad österrikiskan sysslade med var Stina Nilsson som gjorde en utmärkt tremil och spurtade förbi norskan Östberg till en fjärde plats, trodde hon. Då hon bara fann två åkare i målfållan fick hon fråga Bjørgen som fick berätta att Stina tagit brons. Sedan fick de tre nordiska skidåkarna hämta sina medaljer vid avslutningeceremonin inne på ett fullsatt Pyeongchangs Olympiastadion. Denna arena ska nu användas till samma ceremonier i paralympics som går den 9:e till 18:e mars. Sedan monteras denna arena ner då man inte kan ha några idrottstävlingar i den.
 

Asien prenummererar på OS, och Norge är bästa medaljnation i detta Vinter-OS och i alla vinter-OS.


Före OS så såg nog många svenskar fram emot att även följa herrarnas final i Ishockey. Denna har de senaste OS tävlingarna alltid innehållit världens bästa ishockeyspelare då NHL i Kanada och USA planerat in OS i sitt spelskema. Hade OS gått i USA så hade de säkert gjort speluppehåll även i år, men Sydkorea var nog inte speciellt intressant vare sig geografiskt eller tidsmässigt. Därför anser jag att Junior-VM var en betydligt större ishockeyturnering än OS. Fast nu blev det lite intressant i alla fall. Detta beroende på att Tyskland hade tagit sigtill final. Där mötte de Olympiska Idrottare från Ryssland. Som ni hör har inget av dessa landslag någonsinn spelat en stor final tidigare. 56 sekunder före matchens slut lyckades ryssarna få in 3-3 och det med en man utvisad. Så så nära från en stor skräll var Tyskland. Nu blev det förlängning och 9:40 in i denna avgjorde ryssarna och tog det guld som alla hade trott. Det tyska silvret gjorde att landet hamnade tvåa i medaljjakten. Hade tyskarna vunnit hade de varit deras femtonde guld. Nu blev det bara 14 guld, 10 silver och sju brons. Vinter-OS vinst och medaljrikaste tävlande är numera Marit Bjørgen som tog sitt åttonde guld i de tre OS hon deltagit i. Det blev Norges 14:e guld vid dessa OS, och med 14 silver och 11 brons vann Norge medaljligan och utökade den totala ledningen i  medaljligan i samtliga 23 Vinter-OS genom tiderna. Om fyra år är det Vinter-OS igen. Spelen flyttar inte så långt. Beijing (Peking) kommer att stå värd och blir en av de fåorter som haft både sommar- och vinter-OS. Sommar-OS är det om två år 2020, och även dessa hålls i Asien. Tokyo blir precis som de var 1964 värd för dessa spel.
 

The Killers gick före fotbollen igår (och ävan alla andra dagar med).


Nu ska det vara fritt fram för fotboll igen, men jag hade själv en slags OS-avslutning genom att ta mig till Royal Arena igår eftermiddag och kväll för att lyssna till Las Vegasbandet The Killers.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 26:e februari.

1992 Roberto Carlos gör landslagsdebut

 
Idag 1992 gör Roberto Carlos sin första av 125 landskamper för Brasilien. Det var i en match mot USA som Brasilien vann med 3-0. Kommande VM 1994 missade Roberto, men han blev utvald i FIFA All Star Team både i VM 1998 och 2002. I det sistnämnda VM blev han även världsmästare. Det var även i VM han gjorde sin sista landskamp. 2006 i kvartsfinalen då Brasilien förlorade mot Frankrike. På sina landskamper gjorde Roberto Carlos 11 mål vilket är ganska bra av en vänsterback. Och det var inte vilka mål som helst.

2006 elva raka för Roma

 
Romderbyt mellan Roma och Lazio spelades idag 2006. Det blev Romaseger med 2-0. Detta var nytt italienskt rekord då det var Romas elfte raka seger i ligan. Det blev bara elva på raken då Inter lyckades få 1-1 i Romas kommande match. Det är även typiskt att det var just Inter som kommande säsong slog Romas ganska nysatta rekord. Inter lyckades vinna 17 matcher på raken vilket är det gällande rekordet i Serie A.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 26:e februari.

34 år Emmanuel ADEBAYOR född 1984 i Lomé, Togo
Anfallare
80 landskamper för Togo.
Klubbar som spelare:
OC Agaza (1998-99),
Metz (1999-2003),
Monaco (2003-06),
Arsenal (2006-09),
Manchester City (2009-12),
Real Madrid (2011 lån),
Tottenham Hotspur (2011-12 lån),
Tottenham Hotspur (2012-16),
Crystal Palace (2016),
İstanbul Başakşehir (2017-)

35 år PEPE Képler Laveran Lima Ferreira född 1983 i Maceió, Alagoas, Brasilien
Försvarare
91 landskamper för Portugal.
Klubbar som spelare:
Corinthians Alagoano (1995-2001),
Marítimo (2001-04),
Porto (2004-07),
Real Madrid (2007-17),
Beşiktaş (2017-)
Europamästare 2016.

45 år Ole Gunnar SOLSKJÆR född 1973 i Kristiansund, Norge
Anfallare
67 landskamper för Norge.
Klubbar som spelare:
Clausenengen (1989-94),
Molde (1994-96),
Manchester United (1996-2007).  
Lag som tränare:
Manchester United (2008-11 reservlag),
Molde (2011-14),
Cardiff City (2014),
Clausenengen U19 (2014)
Molde igen (2015-).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv