• Boris dagliga blogg

Söndagen den 19:e november 2017.

Var har det svenska ordet "muskelbristning" tagit vägen?
Derbyn både här och där.

Ju längre det var sedan en vinst desto närmre kommer man en.
Ingen spänning då topplagen spelar.
Varför talas det så mycket om 13 minuter Zlatan och inte 90 minuter Victor?


FOTBOLLSHISTORIA:
1887: Det första riktiga Londonderbyt spelas.


FÖDDA IDAG:
Laurent, Kurt.

DAGENS TRÖJA
CHELSEAs andratröja 2011/12

Av all fotboll som spelades igår så valde jag största bortasegern i Premier League. Det var regerande mästarna Chelsea som med 4-0 betvingade West Bromwich. Dessutom passade jag på att redigera denna tröja på min hemsida idag.

Var har det svenska ordet "muskelbristning" tagit vägen?


Efter att det varit några dagar med ett fåtal matcher så fullkomligt exploderar det med ligamöten i diverse toppligor i Europa. Än värre blir det då det ska spelas Europacupfotboll under kommande vecka. Då ska alla topplag spela matcher antingen fredag eller framförallt lördag. Det går ju inte, för dessa fantaskiska yrkesmän som experterna i TV kallar de bortskämda fotbollsspelarna, att spela fotboll för ofta. Då blir man skadad. Det blev John Stones i Manchester City. Han fick en muskelbristning i baksidan av låret. Detta klarar inte experterna i TV att säga. De kallar detta en ”hamstringskada”. Det ska väl vara ham-string för hamstring är något annat. Skadan fick han enligt dessa TV-experter för att han hade spelat två landskamper under de senaste 14 dagarna och detta var enligt TV-experterna alldeles för mycket jobb för att man ska kunna klara sig utan muskelbristningar. Ja, något fel är det för det är alldeles för mycket skador som anses bero på överträning. Det är kanske dags att gå tillbaka i tiden och låta fotbollsspelarna ha ett vanligt jobb och spela fotboll på sin lediga tid. I min ungdom fanns det samlarbilder av Allsvenska fotbollsspelare och alla var de brandmän, snickare, elektriker eller studerande. Det där sista lät lite suspekt. Vad jag vet var i alla fall dessa fotbollsspelare mycket friskare än dagens miljonärer.
 

Derbyn både här och där.


Om jag börjar i fel ände med alla storstadederbyn så måste mötet i Madrid vara ett sömnpiller Atletico mot Real slutade 0-0 och alla vet vad jag tycker om sådana matcher. Romderbyt mellan Roma och Lazio hade i alla fall en vinnare. Romas seger med 2-1 gjorde att de tog sig förbi Lazio i toppstriden i Serie A. Fast detta är saker jag bara läst om. Min fotbolls-lördag är ju vikt åt engelsk Premier Leaguefotboll.
 

Ju längre det var sedan en vinst desto närmre kommer man en.


Där startade det också med ett derby. Ett hett sådant mellan Londonlagen Arsenal och Tottenham. Tottenham som haft otroligt lätt för Arsenal de senaste åren och som gått bra i liga och Europeiska cuper var favorit, men ju fler matcher på raken man har utan att förlora mot ett lag, desto närmare en förlust kommer man. Den kom igår. Inte helt orättvist kunde Wenger-boys kvittera ut en seger med 2-0 och matchens lirare blev Mezut Özil, fast då han byttes ut i 84:e minuten var det det långsammaste jag någonsin sett en fotbollsspelare ta sig av planen. Då han långt om länge passerade sidlinjen ökade han farten igen. ”Masa-sig-ut Slözil” var ett mer passande namn då.
 

Ingen spänning då topplagen spelar.


Märkligt nog missade Viasat Liverpool i sin eftermiddagsmatch. Av någon anledning hade man hoppat på tåget att visa serieledarna. Manchester City skulle det bli och här är ett lag som inte råkar ut för några sensationer. Alltså var det en hiskeligt ointressant match laget spelade mot Leicester City. En klar seger med 2-0 och är man inte Manchester City supporter så hadec  man inte mycjet utbyte av matchen, fast å andra sidan hade ingen mer än Liverpoolsupporters någon större behållning av att se när de spelade ut Southampton med 3-0.
 

Varför talas det så mycket om 13 minuter Zlatan och inte 90 minuter Victor?


Sista matchen på programmet var det andra Manchesterlaget. Alltså United. Även här så var det inte mycket att se om man ville ha spänning. Visserligen tog Newcastle ledningen, men det dröjde inte länge förrän United både kvitterat och tagit ledningen. 4-1 slutade det och som sagt, spänning förekom inte. Ändå var det många svenskar som var spända på att se Zlatan Ibrahimovic göra comeback. Det gjorde han de sista 13 minuterna och sedan var det Zlatan som det handlade om resten av kvällen. Fast om det är för att vi är svenskar som detta var intressant så tycker jag som Janne Andersson. Varför inte snacka om Victor Lindelöf. Han var med i alla 90 miuterna och trots att han valts ut till en av de sämsta Unitedspelarna i tidigare matcher så gjorde han en riktigt bra insats igår då han gjorde debut i ligan. Då menar jag debut för att spela en hel match.
 

Arsenal FC   2 - 0   Tottenham Hotspur
Burnley FC   2 - 0   Swansea City
Crystal Palace   2 - 2   Everton FC
AFC Bournemouth   4 - 0   Huddersfield Town
Leicester City   0 - 2   Manchester City
West Bromwich Albion   0 - 4   Chelsea FC
Liverpool FC   3 - 0   Southampton FC
Manchester United   4 - 1   Newcastle United

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 19:e november

1887 Stora Londonderbyts första match

 
Tottenham och Arsenal möttes idag 1887 för allra första gången. Detta derby anses vara det stora Londonderbyt då båda lagen finns i norra London med bara 6,5 kilometer mellan hemmaarenorna. Så var det inte riktigt i dagens möte 1887. Då var Arsenal ett lag från södra London som fick åka till Tottenham Marshes där matchen spelades. Tottenham hade ledningen med 2-1 då det återstod en kvart. Där fick matchen brytas på grund av mörker. De riktiga derbyna och den stora rivaliteten inleddes inte förrän 1913 då Arsenal flyttade norrut till Highbury.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 19:e november

52 år Laurent BLANC 1965 i Alès i Frankrike
Försvarare
97 landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:
Montpellier (1981-91),
Napoli (1991-92),
Nîmes (1992-93),
Saint-Étienne (1993-95),
Auxerre (1995-96),
Barcelona (1996-97),
Marseille (1997-99),
Inter (1999-2001),
Manchester United (2001-03). 
Lag som tränare:
Bordeaux (2007-10),
Frankrikes landslag (2010-12),
Paris Saint-Germain (2013-16). 
Världsmästare 1998, men spelade inte finalen då han felaktigt hade blivit avstängd.

83 år Kurt HAMRIN född i Stockholm
Anfallare
32 landskamper för Sverige i fotboll och 2 i Ishockey, men det blev inga i bandy som han också spelade.
Klubbar som spelare:
Huvudsta IS (1946-47),
Råsunda IS (1947-48),
AIK (1949-55),
Juventus (1956-57),
Padova (1957-58),
Fiorentina (1958-67),
AC Milan (1967-69),
Napoli (1969-71),
IFK Stockholm (1972). 
VM-silver 1958 med det klassiska målet i semifinalen mot Västtyskland.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv