• Boris dagliga blogg

Måndagen den 11:e september 2017.

Tid; ett märkligt fenomen inom fotbollen.
Fyra matcher utan att kunna göra mål.
Malmö FF bjuder in övriga svenska lag, men inget verkar vilja ta chansen.
​​​​​​​Manchester United spar tröjnummer 7.

Hur hemska saker som hänt den 11:e september även påverkat fotboll.

NYA TRÖJOR
Standard Lieges tröjor, Sunderlands tredje- och Indiens förstatröja 2017/18

FOTBOLLSHISTORIA: 
1895: FA-cuppokalen blir stulen och återfinns aldrig.
2011: Ryssland vinner VM-finalen över Brasilien. (I beachfotboll).

FÖDDA:
Franz, Slaven, Dejan, Eric.

Tid; ett märkligt fenomen inom fotbollen.


Tid är ett dilemma inom fotbollen. Det finns inga regler för detta. Då tänker jag på alla andra idrotter som har en speciell tidtagare. När tiden är ute är matchen slut. Eftersom man inte klarar av att använda sig av effektiv speltid, kan man ju göra som i handboll: Stoppa klockan då tid läggs till. Som det är nu så har jag aldrig sett en domare blåsa av då tiden gått ut om det är en friapark, hörna eller ett lag har ett anfall. Dessutom finns i fotboll världens mest onödiga regel: Målvakten får bara hålla bollen i sex (6) sekunder. Det finns inte en enda domare som kan, eller bryr sig om denna regel. Det längsta en målavkt höll i bollen i gårdagens två Premier Leaguematcher var 19 sekunder. Tre gånger så länge som regeln säger???
 

Fyra matcher utan att kunna göra mål.


Matcherna jag syftar på var Burnley mot Crystal Palace och Swansea mot Newcastle. Årlig talat var det bortkastad tid att se dessa matcher. Ett mål i varje match och då kan man räkna ut att det var Burnley som gjorde målet i den matchen. Crystal Palace har spelat 360 minuter plus tillägg utan att göra ett enda mål. Swansea har stänkt in två mål på sina fyra matcher, men igår blev det inga trots att det återvändande sonen Wilfried Bony hittat hem igen efter sin utflykt till Manchester City. Newcastle tog sin andra raka seger, och hjälten var lagkaptenen Jamaal Lascelles som först räddade ett givet Swanseamål och sedan mickade in segermålet.
 

Malmö FF bjuder in övriga svenska lag, men inget verkar vilja ta chansen.


Malmö FF gör allt för att Allsvenskan ska bli spännande. Igår fick Örebro SK göra segermålet till 2-1 på övertid. En poäng på de tre senaste matcherna hjälper inte så mycket då lagen som borde jaga också tappar poäng. Igår var det endast Häcken som lyckades vinna och de är nu nio poäng efter. Djurgården har chans att knappa in till sju poäng, men jag skulle inte bli förvånad om de förlorar eller spelar oavgjort med IFK Göteborg ikväll.
 

Manchester United spar tröjnummer 7.


Lite skvaller säger att United sparar tröja nummer 7 till Griezman. Manchester United drömmer fortfarande om Antoine Griezmann och vill ha honom i januari eller nästa sommar, enligt uppgifter. Antoine Griezmann valde att stanna i Atletico Madrid i somras på grund av klubbens transferförbud. Den spanska storklubben kan registrera nya spelare i januari igen. Nu skriver Daily Star att Manchester United gör allt för att värva Griezmann, redan i januari om det är möjligt. I annat fall väntar man till sommaren. José Mourinho har dessutom sparat tröja nummer 7 till den franske landslagsanfallaren.

Jag tycker det finns läge för att ta med lite extra historia idag.
Hur hemska saker som hänt den 11:e september även påverkat fotboll.

Den 11:september 2001 var Champions League ointressant


Jag drar mig till minnes ruskiga saker som inträffade idag och har lite med fotboll att göra. Den 11:e september 2001. Det var en tisdag och vi hade ett stort gemensamt föräldramöte på skolan på kvällen. En kollega mötte mig i dörren på skolan och sa: ”Har du hört vad som hänt?” Ja, det var den dagen som förändrade världen eller åtminstone USA. Al-Qaidas terrorattack med finessen att använda fredliga passagerarplan som dödliga jättebomber. Visserligen hade USA varit utsatta för detta tidigare med de japanska kamikaze-piloterna som härjade i krigstid under Andra Världskrigets slutskede.

Föräldramötet blev kort för en del skulle hem och titta på Champions League. Det är här fotbollen kommer in. Jag som såg mycket gott i fotboll på denna tid skulle givetvis också hem och se någon match. Normalt hade jag haft anteckningar och kunde berättat vilken match jag såg och vad resultatet blev, men jag tittade inte på fotboll. Det blev en helkväll med rapporter och kommentarer från New York och Washington och om det hade funnits ytterligare ett fjärde plan och spekulationer om vad det skulle kunnat ha kraschat in i om inte passagerarna offrat sina liv i att övermanna terroristerna. 

Inställd Champions Leagueomgång


Champions League spelade sin omgång den 11:e och skulle kört en omgång den onsdagen 12:e. Då hade UEFA fattat beslutet att skjuta upp onsdagsomgången. Det är hittills enda gången en halv Champions League omgång skjutits upp.

Den 11:e september 1973 satte spår i VM 1974


En annan händelse som satte spår inom fotbollen var dagens militärkupp 1974 i Chile då president Alliende dödades eller begick självmord. Hur som helst så tog militärjuntan med Pinochet i ledningen över. Chiles nationalarena i huvudstaden Santiago Estadio Nacional de Chile kom att användas som ett koncentrationsläger, men snyggades till då det skulle bli VM-kval. De fick en extra chans att kvala in från Sydamerikagruppen mot ett Europeiskt lag. Detta lag var Sovjetunionen.

En av de mest absurda VM-kvalmatcherna.


Den 23:e september 1973 spelades första matchen i Moskva. Den slutade 0-0. Returen skulle gå den 21;a november, och Sovjet gjorde allt för att få matchen flyttad från Estadio Nacional de Chile. FIFA vägrade lyssna på detta. Matchen skulle spelas där Chile ville. Allt slutade med att Sovjet bojkottade tillställningen och en unik och absurd händelse inträffade då Chiles lag, domare och en fåtalig publik såg det Chilenska laget göra avspark, dribbla sig ner till ett tomt mål och slå in bollen. Resultattavlan visade Chile 1 Sovjet 0 och så var matchen över och Chile kom till VM.

NYA TRÖJOR

STANDARD LIEGEs första-, andra- och tredjetröja 2017/18

Jupiler League heter Belgiens högsta liga och här spelar Standard Liege. Trots att ligan är igång och lagets nya tröjor använts så väntar många klubbar med att släppa sina tröjor tills alla tre är konfirmerade. Tre tröjor är ganska vanligt och St Liege använder sig av New Balance. Förstatröjan är, förutom kragen, exakt samma mönster som Liverpool hade 2015/16. Även andra tröjan är en sämre variant av en gammal Liverpooltröja, men den tredje gillar jag. Varför har inte New Balance gjort den sådan till Liverpool?

SUNDERLANDs tredjetröja 2017/18

Sunderland har ju spelat i en högre division de senaste åren och är vana vid att man ska ha tre tröjo. Alltså har Adidas snickrat ihop denna väldigt tråkiga skapelse. Att jag tycker den är tråkig beror givetvis på den icke upplyftande mörka färgen. Sedan är jag van vid att Sunderlands andra- och tredjetröjor brukar vara färgglada och innovativa. Med som sagt: Detta är ingen av Sunderlands höjdartröjor.

INDIENs förstatröja 2017/18

Det är inte var dag man följer med och har koll på hur Indiens landslagströjor ser ut. Klubb fotbollen försökte sattsa på att dra en massa gamla avdankade storspelare till inhemska ligan, men det gick väl lite si och så. Landslagets första matcher spelades ju 1948 i OS i London och då spelade hela laget barfota, så visst har det gått framåt. Stora Nike står för tillverkningen av landslagsdressen. Indien spelar i blått och den nya tröjan är betydligt ljusare i nyansen än tidigare. Men tröjan väcker inga större känslor. Den går i den typiska designen som alla Nike-tröjor har för tillfället.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e september

Aston Villa med FA-cup pokalen som stals. Aston Villa med FA-cup pokalen som stals.

1895 FA-cupen stulen.

 
Regerande FA-cupmästarna Aston Villa hade vunnit turneringen och pokalen. Det var brukligt att det lag som var mästare fick ha hand om FA-cuppokalen tills ett nytt lag vann världens äldsta fotbollsturnering. Sedan 1871 hade pokalen ägts av mästarna, men idag 1895 stals den och återfanns aldrig. Pokalen fanns i ett skyltfönster i en fotbollsaffär som hette W. Shillcock och låg på Newton Row i Birmingham. Det utfästes en belöning på 10 pund för den som kunde tipsa vem som stulit pokalen, men ingen nappade på det. Istället fick Aston Villa böta 25 pund för att det skulle kunna köpas in en ny pokal. 1958 påstod en 83-årig tjuv och kåkfarare Harry Burge, att det var han som tagit pokalen och smält ner den för att göra falska mynt. Det finns dock inga bevis för att hans historia ska vara sann.

De ryska världsmästarna med pokal och skumpa. De ryska världsmästarna med pokal och skumpa.

2011 Ryssland slår Brasilien i VM-final

 
För sextonde gången spelades det som officiellt heter FIFA Beach Soccer World Cup. Turneringen startade 1995 och den spelades på Copacabana i Rio de Janeiro i Brasilien. Det har den gjort tio gånger. De första femton åren spelades turneringen varje år. Från 2009 hålls den vart annat år. 2017 ska den gå på Bahamas. 2008 var första gången som Brasilien inte var värd. Fram till idag 2011 hade Brasilien blivit världsmästare tretton gånger. Dagens final skulle bli fjortonde mästerskapet, men det satte Ryssland stopp för. Ryssarna vann dagens final med 12-8 och tog sitt första Beach-fotbolls-VM. Mästerskapet spelades 2011 på Marina di Ravenna i Ravenna i Italien.

FÖDDA IDAG

72 år Franz BECKENBAUER född 1945 i München, Västtyskland
Försvarare
3 U-, 2 B- och 103 A-landskamper för Västtyskland.
Klubbar som spelare:
1951-59 SC München von 1906,
1959-77 FC Bayern München,
1977-80 New York Cosmos,
1980-82 Hamburger SV,
1983 New York Cosmos igen.
Lag som tränare:
1984-90 Västtyskland,
1990-91 Marseille,
1993-94 och 1996 Bayern München.
Han rankas som Tysklands främste fotbollsspelare genom tiderna och anses av många också vara den främste försvarsspelaren någonsin. Smeknamnet är Kaiser Franz. Han är en av två fotbollsspelare som blivit världsmästare både som spelare och manager. Den andra är brasilianaren Mario Zagallo.
I semifinalen i VM i Mexiko 1970 mot Italien spelade han hela förlängningen med en bruten arm som tejpades mot kroppen. Det är lite tuffare än dagens sköra "stjärnor"

49 år Slaven BILIC född 1968 i Split, Jugoslavien
Försvarare
44 landskamper för Kroatien.
Klubbar som spelare:
1977-93 Hajduk Split,
1988 Primorac (lån),
1988-89 Šibenik (lån),
1993-96 Karlsruher SC,
1996-97 West Ham United,
1997-99 Everton,
1999-2000 Hajduk Split igen. 
Lag som tränare
2001-02 Hajduk Split,
2004-06 Kroatien U 21,
2006-12 Kroatien,
2012-13 Lokomotiv Moskva,
2013-15 Beşiktaş,
2015- West Ham United.
Han spelade som högerback i Kroatiens fotbollslandslag och har även studerat till advokat.

39 år Dejan STANKOVIC född 1978 i Belgrad, Jugoslavien
Mittfältare
103 landskamper för Jugoslavien, Serbien och Montenegro, Serbien.
Klubbar som spelare:
1985-92 Teleoptik,
1992-98 Röda Stjärnan Belgrad,
1998-2004 Lazio,
2004-13 Inter.
Lag som tränare
2014-15 Udinese (assisterande),
2015-16 Inter (assisterande).
Sex gånger blev han Serie A mästare. En med Lazio och och Svennis som tränare. Resten av framgångarna kom i Inter där han även blev Champions League och världsklubmästare 2010. Det var det året Zlatan hade flyttat till Barcelona för att han äntligen skulle vinna Champions League. 

38 år Eric ABIDAL född 1979 i Saint-Genis-Laval, Frankrike
Försvarare
67 landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:
1994-2000 Lyon Duchère, 
2000-02 Monaco,
2002-04 Lille,
2004-07 Lyon,
2007-13 Barcelona,
2013-14 Monaco igen,
2014 Olympiakos.
Förutom att ha vunnit La Liga fyra gånger och Champions League två gånger så var det många som följde Eric då det meddelades 2011 att han hade levercancer. Han fick en ny lever, återhämtade sig och var tillbaka på fotbollsplanen den 6 april 2013.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv