• Boris dagliga blogg

Måndagen den 31:a juli 2017.

En seger bättre än två segrar.
Efter sex raka mästerskap för Tyskland stoppades de av danskor.
Straffar tog Österrike vidare, men kommentatorena har ingen aning om hur en straff fungerar.
England-Frankrike så uselt att jag inte orkade se andra halvlek.
AIK tog inte chansen att jaga MFF.


FOTBOLLSHISTORIA: 
1948: Indiens första landskamp med svenskt inslag.
2009: Mutu klarar sig inte untan böter för drogmissbruk.

FÖDDA:
Antonio, Paulo, Carlos.

DAGENS TRÖJA

En seger bättre än två segrar.


Det är inte alltid som två segrar är bättre än en seger och en förlust. Jag skev igår om Emirates Cup och deras poängsystem som jag gillar. Turneringen består at fyra lag, men spelas bara under ett veckoslut vilket innebär endast två matcher per lag. Igår förlorade Arsenal till Sevilla med 1-2, vilket betydde ett oäng till hemmalaget. De hade åtta sedan matchen igår och slutade på nio poäng och 6-3 i målskillnad. Sevilla som vann igår också hade då fyra poäng. Dessa plus de fem dagens match gav ger också nio poäng och målskillnaden 3-1. Alltså vinner Arsenal på fler gjorda mål. Några ingbördes möte räknas inte. På nio turneringar har Arsenal vunnit fem.
 

Efter sex raka mästerskap för Tyskland stoppades de av danskor.


På elva EM för damer har Tyskland vunnit sju och Västtyskland en. Men här blir det inget nytt mästerskap i år. Efter sex raka titlar tog det slut i den match som sköts upp sedan i förrgår. Tyskorna startade som de brukar med ett snabbt mål mot Danmark. Men sedan kom allt av sig. Danskorna kämpade sig ifatt och om och vann med 2-1. Detta tog våra grannar över Sundet till semifinal. Jag kommer ihåg att kommentatorerna till Sveriges match mot Nederländera tyckte att om bara Sverige vunnit sista gruppspelsmatchen mot Italien så skulle de fått den betydligt lättare motståndaren Danmark. Himla tur att Sverige förlorade till Italien!
 

Straffar tog Österrike vidare, men kommentatorena har ingen aning om hur en straff fungerar.


På torsdag kommer Danmark att få ta sig an Österrike i semifinalen. Inget av dessa lag var bland favoriterna och ett av dem kommer att spel final. Matchen som tog debutanten Österrike tikk semifinalen är inte mycket att skriva om. Tröts förlängning hade Österrike endast ett skott på mål mot Spanien fem, men det var inga uppenbara målchanser. Sedan är det tragiskt att vid varje straff i någon match i TV få höra kommentatorerna berömma varje straff som går i mål med att: Det var en kylig straff. Eller varje missad straff med: Det var en dåligt lagd straff. Om man studerar dem så är både den ”kyliga” och den ”dåliga” lagd på samma ställe. Enda skillnaden är att målvakten chansade fel på de ”kyliga” och rätt på de ”dåliga”. Nej, alla kommentatorer behöver gå på kurs och lära sig hur det går till att lägga en straff.
 

England-Frankrike så uselt att jag inte orkade se andra halvlek.


Det var ju ytterligare en kvartsfinal igår där hemmanationen Nederländerna skulle få en motståndare på måndag. England eller Frankrike? Ärligt talat så sket jag i vilket efter att ha sett första halvlek. SVTs kommerntatorer berömde försvarsspelet, men detta har jag svårt att se. Åter blev det snarare så att jag än en gång undrade varför jag försvarade damfotbllen tidigare i år. 0-0 i skott på mål i halvtid är uselt. Efter att ha kollat en deckare kollade jag upp slutresultatet. 1-0 till England. Målet såg jag och tyckte det var något av en målvaktstavla. Men England undrade jag om det var bästa laget. De visade inte sådana takter igår, men har fortfarande chans att bli Europamästare. Då endast Tyskland, Norge och Sverige tidigare blivit Europamästare så är det redan nu klart att det blir en ny nation 2017.
 

AIK tog inte chansen att jaga MFF.


I all internationell villervalla och cupspel så måste sveriges högsta herrliga nämnas. Allsvenskan håller på med omgång 17 och jag påstod att AIK med två matcher mindre spelade än serieledande Malmö FF skulle kunna komma närmare än tio poäng efter. Detta var de inte intresserade av. Igår hade AIK en ypperlig chans att ta in tre poäng. De mötte ju bottenlaget Kalmar FF hemma på Friends Arena. Att Kalmar skulle vinna gav ganska stora odds. Ett annat bottenlag Halmstad BK var säkert nöjda med en poäng uppe i Östersund. 0-0. Men istället för att knappa in en poäng till säker mark så tappade de två till Kalmar och nu börjar även Sundsvall blanda sig in i bottenstriden.

FOTBOLLSHISTORIA från 31:a juli
1948 premiär för Indien.
2009 Mutu får avslag

1948 Indiens första landskamp.

 
Många gamla fotbollsspelare försöker att bli publikdragare i olika indiska fotbollslag så att den indiska ligan ska bli populär. Som gammal engelsk koloni så spelades det fotboll redan 1889 i Indien. Av någon anledning anammades den engelska sporten cricket istället för fotboll. Det dröjde ända till 1937 innan AIFF (All India Football Federation) bildades.
 

Det spelades några landskamper mot grannländerna, men inte förrän 1948 blev Indien medlem av FIFA. Därför räknas idag 1948 som den första officiella landskampen för Indien. Den spelades på Cricklefield Stadium i Ilford i London mot Frankrike. Det var en match som gällde första omgången i OS-turneringen. Det var som åttondelsfinal och då Frankrike vann med 2-1 var Indien ute ur turneringen. Det fanns faktiskt svenskt inslag i Indiens första fotbollslandskamp då domare var svensk och hette Gunnar Dahlner. En annan kuriositet i sammanhanget var att indierna spelade barfota. 

2009 Mutu ska betala böter
 

Adrian Mutu köptes av Chelsea 2003. I oktober 2004 ertappades han med att ha tagit kokain. Han fick sparken av Chelsea och det Engelska fotbollsförbundet stängde av honom i sju månader. Mutu sökte sig till Italien och Juventus, som 2006 blev en övergång till Fiorentina. Under tiden hade rättsväsendet inom Chelseas fotboll kommit till beslutet att Mutu skadat klubbens rykte och skulle betala en bot på 17 miljoner Euro. Detta överklagade Adrian Mutu. Tre sådana överklaganden har man rätt till. Däremot fick Mutu aldrig rätt i Idrottens skiljedomstol CAS (Court of Arbitration for Sport) som finns i Lausanne i Schweiz. Det var tredje och sista gången idag 2009 som han fick nej och tvingades betala sina böter.

FÖDDA IDAG

48 år Antonio CONTE född 1969 i Lecce, Italien
Mittfältare
20 landskamper för Italien.

Klubbar som spelare:
1985-91 Lecce
1991-2004 Juventus.   

Lag som tränare:
2006-07 Arezzo,
2007-09 Bari,
2009-10 Atalanta,
2010-11 Siena,
2011-14 Juventus,
2014-16 Italiens landslag
2016- Chelsea.

41 år Paulo WANCHOPE född 1976 i Heredia, Costa Rica
Anfallare
73 landskamper för Costa Rica.

Klubbar som spelare:
1990-97 Herediano,
1997-99 Derby County,
1999-2000 West Ham United,
2000-04 Manchester City,
2004-05 Málaga,
2005 Al-Gharafa,
2006 Herediano igen,
2006 Rosario Central,
2007 FC Tokyo,
2007 Chicago Fire.

Lag som tränare:
2008-09 Herediano,
2010-11 Uruguay Coronado,
2010-14 Costa Rica (assisterande),
2014-15 Costa Rica.

38 år Carlos MARCHENA född 1979 i Las Cabezas de San Juan, Spanien
Försvarare
29 U- och 69 A-landskamper för Spanien.

Klubbar som spelare:
1990-2000 Sevilla,
2000-01 Benfica,
2001-10 Valencia,
2010-12 Villareal,
2012-14 Deportivo de La Coruña,
2015 Kerala Blasters.
Europamästare 2008 och Världsmästare 2010.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv