• Boris idrottsblogg

Måndagen den 19:e september 2016.

Äntligen efter drygt 30 år vann Watford över United.
Tottenham - Sunderland, 90 minuters bortslösad tid.
Vad sysslar Malmö FF med?
Alan och Canada Cup.
En ishockeyturnering med världens bästa.
World Cup of Hockey.
Hur ska vi få se fler mål? Större mål och mindre målvakter!


FOTBOLLSHISTORIA: 
1926 San Siro Stadion invigs.
1963 David Seaman kommer till världen.
2012 sista kampen med Pia.

DAGENS TRÖJA
WATFORDs förstatröja 2015/16.

Då jag inte hunnit skaffa säsongens Watfordtröja så nöjer jag mig med förra säsongens förstatröja. Givetvis blir det denna tröja idag då Watford vann med 3-1 över Manchester United. Det handlar inte om att göra narr av United utan att Watford är mitt Engelska favoritlag.

Äntligen efter drygt 30 år vann Watford över United.


Eftermiddagen kunde inte börjat bättre. Watford besegrade Manchester United med 3-1. De har inte vunnit över United sedan före Alex Fergusons tid. Men nu var det dags och det är inget Watford behöver be om ursäkt för. Jose Mourinhos smekmånad med United är över och kan han inte entusiasmera sitt lag att prestera bättre än så här så kommer snart hans tränarkarriär i United också att vara slut. Jag tror mig kunna konstatera att portugisens period som undergörande mästartränare är över. Tyvärr United. Jag inledde min text med att vara glad för att United förlorade, utan för att Watford är det lag jag håller på i Premier League.

Tottenham - Sunderland, 90 minuters bortslösad tid.


Jag gav även Tottenham mot Sunderland en chans och hoppades på att Sunderland kanske skulle kunna överraska. Det gjorde de inte. Laget spelade som ett lag som är på väg ner i nästa division. Tyvärr för alla Spursfans så var även Londonlaget en stor besvikelse. Tydligen satt Europaspelet och den dåliga insatsen där kvar i laget. Det lyckades dock trycka in ett enda litet mål av deras speciella affischnamn Harry Kane innan han blev skadad och utburen. Nej, Tottenham imponerade inte och då ligger de trots detta trea i tabellen.

Vad sysslar Malmö FF med?


Ett lag som ligger tvåa i tabellen imponerade inte heller igår. Då tänker jag på Allsvenskan. Malmö FF är något av ett mysterium. När de möter topplag spelar de som mästare och vinner efter bra spel både i anfall och försvar. Sedan möter de mitt och bottenlag som igår på Tele2 Arena där Djurgården spelar sina hemma matcher. Djurgården är ju bottenlaget som visserligen vunnit sina två senaste matcher och klättrat upp till elfte plats i tabellen. Statistiken mellan Djurgården och MFF visar sig vara jämn i allt utom bollövertag som Malmö FF vann. En annan sak som inte var jämn var målgörandet. Där vann Djurgården med 3-1, och IFK Norrköping leder Allsvenskan två poäng till godo på MFF.
 

Alan och Canada Cup.


Alan Eagleson heter en 83-årig före detta advokat, politiker och idrottsledare som tyckte att Kanada skulle få visa att de var bäst i ishockey. VM var och är ju ingen värdemätare då de bästa spelarna inte kan vara med. Därför var Alan en av de drivande som ville starta ishockeysäsongen med en landskampsturnering där alla de bästa spelarna i världen skulle kunna representera sitt land.
 

En ishockeyturnering med världens bästa.


Jag minns med spänning första turneringen 1976. Äntligen en turnering där man skulle kunna kora världens bästa ishockey-nation. Då Alan var kanadensare så gick turneringen i Kanada och kallades Canada Cup. 1976, 1981, 1984, 1987 och 1991 var de år turneringen spelades 1981 vann Sovjetunionen. De övriga turneringarna gick till Kanada. Sverige lyckades aldrig riktigt även om de var i final 1984. 1996 fortsatte turneringen under ett nytt namn. World Cup of Hockey kallades då och USA tog hem slutsegern. 2004 vann Kanada igen.
 

World Cup of Hockey.


Nu, tolv år senare, är det dags för ett nytt Wold Cup. Nu har det blivit fler inbjudna lag. Förutom Kanada, USA, Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien så deltar ett lag Nordamerika med spelare under 23 år och ett Lag Europa med spelare från Danmark, Frankrike, Norge, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Tyskland och Österrike.
 

Hur ska vi få se fler mål? Större mål och mindre målvakter!


Canada Cup spelades med resultat som 6-5 och nästan tio mål per match. Igår var det dags för Sveriges första match. Den gick mot Ryssland. Men ishockeyn idag är liksom fotbollen inkörd på att det är viktigare att försvara sitt mål än att göra dem. 2-1 till Sverige slutade det. Alltså bara tre mål. För sa man oftast att i Fotboll skulle man inte förvänta sig att se många mål, då skulle man se på ishockey istället. Det stämmer inte. Än så länge så är det bara handboll som borga för att de blir många mål, men så småningom kanske försvar blir viktigt även här. Så handbollsresultat på 5-4 eller 3-1 kanske blir en realitet i framtiden. Fast jag vill ju hellre se många mål istället för ett bra försvar. Varför inte större mål och mindre målvakter!

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e september 1926 Milanos fotbollsarena invigs. 1963 Seaman kommer till världen. 2012 Pia slutar

 

1926 San Siro Stadion invigs.

 
San Siro är ett distrikt i Milano. 1925 kom man på iden att bygga en fotbollsarena som Milan kunde spela sina hemmamatcher på. Platsen valdes då det redan fanns en hästkapplöpningsbana i området. Då skulle San Siro bli ett sportområde med ”alla” idrotter som behövdes; hästsport och fotboll. Arenan kallades från början ”Nuovo Stadio Calcistico San Siro”, San Siros nya Fotbollsstadion. Öppningsmatchen var givetvis mellan stadens två storheter Milan och Inter. Inter vann med 6-3.
 

1935 såldes stadion till staden Milano. Milan spelade kvar, men Inter fick inte San Siro till sin hemmaarena förrän 1947. Fortfarande används namnet San Siro även om många ombyggnader gjorts och efter renoveringen 1980 förärade man arenan till en stjärna som spelade i båda klubbarna på 1930-talet. Giuseppe Meazza hette han och det är det nya namnet på den arena som invigdes idag 1926.
 

1963 David Seaman kommer till världen.
 

Med sina 75 landskamper är Seaman nummer två i Engelska landslaget efter Peter Shilton. David gjorde över 1000 klubblagsmatcher i olika sammanhang. De flesta spelade han för Arsenal. Han anses av många vara världens bästa fotbollsmålvakt under 1990-talet. Ett av hans kännetecken var hans hästsvans, en av de första spelarna med denna frisyr. Han deltog i två VM och lika mång EM. Tre gånger blev han ligamästare och han var med att vinna fyra FA-cuptitlar, en Ligacuptitel och en Cupvinnarcuptitel.
 

2012 sista kampen med Pia.

 
USAs damlag vann idag 2012 en vänskapsmatch med 6-2 över Australien. Matchen var den sista som ingick i USAs tour som OS-mästare. Det speciella var att det var Pia Sundhages sista match som coach för USA:s damlandslag. Hon tillträdde som chefstränare i november 2007, då hade hennes internationella erfarenhet inskränkt sig till att ha varit hjälptränare för Kinas damer. Under sin sejour i USA blev det 91 segrar, 10 oavgjorda och bara sex förluster. Det blev två OS-guld och ett VM-silver för Pia och USA:s damlag.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv