• Boris dagliga blogg

Lördagen den 20:e januari 2018.

DAGENS TRÖJA
NIGERIAs förstatröja i VM i Brasilien 2014

Trots en klen fotbollskväll igår så hade jag två tröjor att välja på till idag. Det blev från Afrikanska mästerskapen för inhemska spelare. Nigeria toppar sin grupp efter segern över Libyen med 1-0. Alltså blir det denna landslagströja idag.

Cyrille Regis hedras.
Tipsextra hade aldrig några 0-0 matcher! eller...
Ishockey slutar aldrig oavgjort. Jag tar gärna över deras tankar till fotboll.
Två landskampsturneringar spelar vidare. Asien U-23 och Afrika med inhemska landslag.


FOTBOLLSHISTORIA:
1974: Första gången man spelar ligafotboll på en söndag i England.
1983: Gravt alkoholiserad avled Garrincha 49 år gammal i Rio.
1985: Paolo Maldini gör debut i Milan.


FÖDDA IDAG:
Owen, Lobos.

Cyrille Regis hedras.


Det är åtta matcher i Premier League idag och i alla kommer man att ha en tyst minut och minnas en av Englands stora spelare från Tipsextraperioden, Cyrille Regis. Cyrille som föddes i Maripasoula i Franska Guyana den 9:e februari 1958 flyttade till England då han var fem år gammal. Fotbollen startade han med i Molesey FC som ligger i Storlondon. På den tiden var det ganska ovanligt med färgade spelare i högsta ligan, men Cyrille och Laurie Cunningham utgjorde ett fruktat anfallspar i West Bromwich i slutet av 1970-talet. De blev ikoner för både färgade och vanliga fotbollsälskare, och banade väg för att fler spelare med annan hudfärg kom in i klubblag och landslag. Laurie blev proffs i Spanien och dog där endast 33 årgammal i en tragisk blolycka, Cyrille hann göra fem A-landskamper för England innan han drog sig tillbaka från klubblagsfotbollen. Tyvärr så blev han inte mer än 59 år. Han dog nämligen i en hjärtattack förra lördagen den 14:e januari, och kommer att hyllas på samtliga Premier Leaguearenor i veckoslutet.
 

Tipsextra hade aldrig några 0-0 matcher! eller...


På tal om gamla Tipsextra så har jag länge skrivit att jag gärna ser andraligan League Championship från Egland. Spelet i dessa matcher har lite av Tipsextras skimmer över sig. Ibland är det mer kämpa och spring än finlir och teknik som oftast inte leder framåt. En sådan match var igår den mellan Derby County och Bristol City. Det skulle ju vara en toppmatch då tvåan och fyran möttes. Men jag ska inte fortsätta ödsla m in tid på dessa fredagsmatcher i fortsättningen. Det återhållsamt och tamt och givetvis slutade det 0-0. Ofta gör fredagsmatcherna det. Nej, Tipsextra hade aldrig några 0-0 matcher! …eller hade de det?
 

Ishockey slutar aldrig oavgjort. Jag tar gärna över deras tankar till fotboll.


Lite mål skapades i de andra matcherna som inledde veckoslutets omgång. Frankrike: Caen – Marseille 0-2. Spanien: Getafe – Athletic Bilbao 2-2 och Tyskland: Hertha Berlin – Borussia Dortmund 1-1. Om dessa resultat studeras så är det oavgjort som gäller. Det är det inte i t.ex ishockey. Ta gårdagens match i SHL: HV 71 – Malmö Redhawks. Den slutade visserligen oavgjort 4-4, men då körde man förlängning och HV 71 gjorde 5-4. Det vore kanske något att tänka på att få fotbollsmatcher att ha en vinnare i varje match. Det är ju liksom det som är hela idén med sporten.
 

Två landskampsturneringar spelar vidare. Asien U-23 och Afrika med inhemska landslag.


De Asiatiska U-23 mästerskapen spelade kvartsfinaler och här krävdes det en vinnare. Dessa vinnare var det då matcherna slutade. Min förutsägelse att Qatar skulle ta sig vidare slog in, men det var bara med 3-2 som Palestina besegrades. Sedan sa jag att Japan skuller ta sig vidare och där hade jag dunderfel. De besegrades med hela 4-0 av Uzbekistan. Lagens semifinalmotståndare spelar idag. I Afrikanska mästerskapen för inhemska spelare gjorde Grupp C upp i andra omgången. A och B är redan klara efter två omgångar. Det är inte C, men Nigeria och Rwanda har ett litet försprång som jag tror de kan hålla och ta sig till kvarten.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 20:e januari.

1974 första söndagsmatcherna i England


Idag 1974 hände något unikt I Engelsk fotboll. Då dagen var en söndag så borde det inte vara någon fotboll. Söndagen var i dubbel bemärkelse helig. Men då den började bli ont om tid i FA-cupen så hade FA beslutat att fyra matcher skulle spelas på en söndag för första gången i historien.
Det var stora debatter och skriverier i tidningar som ansåg att det var ogudaktigt att spela matcher på söndagar. Millwall's Brian Clark var den förste spelare som gjorde ett söndagsmål. Det var mot Fulham. Matcherna drog storpublik, men det skulle dröja ytterligare ett antal år innan man på nytt utnyttjade söndagar till fotbollsmatcher i England.

1983 Garrincha dör


Idag 1983 avslutades ett tragiskt öde. Gravt alkoholiserad avled Manuel Francisco dos Santos endast 49 år gammal på ett sjukhus i Rio. Garrincha (som betyder gärdsmyg på svenska) som var hans artistnamn som fotbollsspelare blev världsmästare två gånger. Han slog igenom i Sverige under VM. Han var en makalös dribbler i Brasiliens landslag som serverade målgivande inlägg från vänsterkanten. Att han lurade sina motståndare så till synes enkelt kunde bero på det unika att Garrincha var hjulbent på ena benet och kobent på andra.

1985 debut för Maldini


Idag 1985 gjorde en 16-årig back sitt första inhopp i Milans a-lag. Då han avslutade sin karriär 2009 hade han stannat kvar i Milan hela tiden och om man räknar in alla matcher från pojklag och uppåt kom han upp i hela 976 matcher. Otroligt! Spelaren är förstås Paolo Maldini. Trots alla mästerskap så anser han nog att utnämningen till världens bäste fotbollsspelare 1994 är den bästa. Han var den första försvarare att få denna utmärkelse.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 20:e januari.

37 år Owen HARGREAVES född 1981 i Calgary, Kanada.
Mittfältare
3 U-landskamper för Wales, 3 U- och 42 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Calgary Foothills (1994-97),
Bayern München (1997-2007),
Manchester United (2007-11),
Manchester City (2011-12).

54 år Lubos KUBIK född 1964 i Vysoké Mýto, Tjeckoslovakien.
Försvarare/mittfältare
17 landskamper för Tjeckoslovakien och 39 för Tjeckien.
Klubbar som spelare:
Spartak Choceň (1972-79),
Spartak Hradec Králové (1979-82),
TJ Slavia Praha IPS (1982-88),
Fiorentina (1988-91),
FC Metz (1991-93),
1. FC Nürnberg (1993-95),
FK Drnovice (1995-96),
Slavia Prague (1996-97),
Lázně Bohdaneč (1997-98 ),
Chicago Fire (1998-2000),
Dallas Burn (2001).   
Lag som tränare:
Śląsk Wrocław (2006),
Torquay United (2006-07),
SK Týniště nad Orlicí (2007).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv