Lucka 24

Kommande VM-tröjor har bara jag burit. Avslutningsvis kommer här mina fem svenska landslagströjor från fem olika VM. Det är 1990, 1994, 2002, 2006 och 2018. Rangordna dessa tröjor i rätt ordning. Den äldsta ska vara först. Sedan har det smugit sig in en katt bland hermelinerna. En av dessa sex tröjor är inte en VM-tröja utan en EM-tröja. Vilket är katten? 

Detta har ju varit en julkalender med frågor utan priser eller att sända in svar. Så ni kan endast leta svar för egen del. Ni får gärna höra av er om det är så att ni kollat min kalender någon gång under december månad. 

GOD JUL!

Lucka 23

Kommande VM-tröjor har bara jag burit. Frågorna kommer nu att handla om vilket land som burit dessa tröjor. Fast jag kann redan nu berätta att dessa tröjor jag har är från Brasilien som aldrig missat ett VM och som sedan 1958 vunnit VM flest gånger. Hur många gånger har Brasilien blivit världsmästare? Vilka av dessa sex tröjor är världsmästartröjor?

Lucka 22

Kommande VM-tröjor har bara jag burit. Frågorna kommer nu att handla om vilket land som burit dessa tröjor. Här följer fyra VM-tröjor från det nästbästa landet. Då tänker jag på att de varit i VM-final tre gånger och förlorat alla tre (nästbäst). Vilket är landet? Två av mina tröjor kommer från två av de finalerna de förlorat. Vilka två, och vid vilket VM? Vid vilka VM användes de andra två tröjorna?

Lucka 21

Kommande VM-tröjor har bara jag burit. Frågorna kommer nu att handla om vilket land som burit dessa tröjor. Idag är det ganska lätt. Vilket lands VM-tröjor äe detta? Vilken av dessa två tröjor är en världsmästartröja, och vid vilket VM bars den andra tröja? Landet har missat de två sista världsmästerskapen och det hade tidigare bar hänt en enda gång. Förutom 2018 och 2022, vilket VM är det tredje som detta land missat kvala in till?

Lucka 20

Kommande VM-tröjor har bara jag burit. Frågorna kommer nu att handla om vilket land som burit dessa tröjor. Så vems landslagströja år detta? En av landets mest kända spelare gjorde mest kämda delen av sin klubblagskarriär i Chelsea. Det blev 105 landskamper. Han gjorde tre VM 2006, 2010 och 2014. Han hade i alla mästerskapen nummer 11 på ryggen. Vilket VM är denna tröja ifrån? Vad heter spelaren med nummer 11, och vad hette managern då denna tröja användes?

Lucka 19

Kommande VM-tröjor har bara jag burit. Frågorna kommer nu att handla om vilket land som burit dessa tröjor. Dagens tröja är från VM 2014 i Brasilien. Vilket land? Spelaren som vann skytteligan 2014 hade denna model av tröja på sig. Vad heter han och hur många mål gjorde han? Landet gick till kvartsfinal. Vem blev de utslagna av där?

Lucka 18

Dagens VM-tröja bars av Pelé i VM 1970. Detta avrundar frågorna om världens bäste fotbollsspelare genom tiderna. I denna tröja tog han sitt tredje världsmästerskap. I vilket land spelades VM? Vem besegrade Brasilien i finalen? Gjorde Pelé något mål i denna final? Sverige var med och åkte tyvärr ut i gruppspelet. Det blev förlust mot Italien och sedan spelades en oavgjort match innan Sverige vann sen sista matchen. Men det räckte inte. Vem spelade Sverige oavgjort mot och vem vann de över i sista gruppspelsmatchen?

Lucka 17

Dagens VM-tröja bars av Pelé i VM-finalen 1958 då Brasilien slog Sverige med 5-2. Hur många mål gjorde Pelé i finalen? Hur gammal var han då han spelade VM i Sverige? Och vilka två klubbar var de enda han representerade under sin aktiva karriär? Denna tröja är signerad med hela namnet. Vilket är Pelés fullständiga namn?

Lucka 16

Dagens VM-tröja bars av Sverige då de deltog i sitt andra VM. Årtalet syns ju på bilden. Var spelades detta VM? Sexton lag hade kvalificerat sig oh man inledde direkt med åttondelsfinaler. Hur gick det för Sverige i åttondelsfinalen och hur gick det för Sverige i hela VM 1938? 

Lucka 15

Dagens VM-tröja bars och bärs än en gång bara av mig själv. Den köpte jag i Köpenhamn strax efter att Danmark spelat i sitt allra första VM. Det var en mycket omdiskuterat tröja. Antingen gillade man den (som jag) eller så hatade man den. Danmark vann sin grupp och mot Uruguay blev det 6-1. Vad heter den danske spelaren som gjorde hattrick i den matchen och som hamnade delad trea i skytteligan med sina fyra mål. Vilket år var detta och i vilket land gick VM?

Lucka 14

Dagens VM-tröja bars av Ferenc Puskás. han var en av 1950-talets bästa fotbollsspelare. Han spelade även i världens bästa fotbollslag på 1950-talet. Det landslaget var Ungern. Vid VM 1954 var Ungern storfavorit att vinna. De tog sig till final men blev besegrade med 2-3 trots att Puskás gjorde 1-0. Vem blev världsmästare 1954? I vilket land gick VM 1954? Ferenc Puskás avslutade sin landslagskarriär med fyra landskamper för ett annat land än Ungern. Vilket?

Lucka 13

Dagens VM-tröja är från ytterligare en skytteligavinnare i ett VM. Passande nog så bar han nummer 13 på ryggen. Han räknas som den mest målfarliga spelaren någonsin. På sina 62 matcher i landslaget gjorde han 68 mål. Han vann även skytteligan i ett VM med 10 mål. Vilket? I dagens tröja blev han världsmästare. I vilket VM var det? Hur många mål gjorde han totalt i de VM han deltog i? Och givetvis undrar jag vad fotbollsspelaren hette? Han dog i augusti 2021 hårt drabbad av Alzheimers sjukdom sedan sex år tillbaka.

Lucka 12

Dagens VM-tröja är från en annan skytteligavinnare i ett VM. Han hade nummer 20 på ryggen då han blev världsmästare. I vilket VM skedde detta? Vad heter spelaren och hur många mål gjorde han i detta VM?

Lucka 11

Dagens VM-tröja är från VM 1966. Pelé var med, men sparkades medvetet sönder i gruppspelet. Då trädde spelaren i denna tröja fram som Pelés kronpins. Hans lag tog brons och han själv vann skytteligan. Vad hette spelaren? Hur många mål gjorde han i VM 1966 och vad hade han för nummer på ryggen?

Lucka 10

Dagens VM-tröja har använts i en VM-final som världens bäste spelare vid den tiden förlorade. Det var vid VM 1974 i Västtyskland. Hemmanationen vann finalen med 2-1 och blev världsmästare. Förutom nummret på ryggen så var det även en annan detalj på tröjan som gjorde att spelaren skiljde sig från alla andra i Nederländerna. Vems tröja var detta? Vilket nummer hade han på ryggen och hur skiljde sig denna tröja från de andra medspelarna?

Lucka 9

Dagens VM-tröja har faktiskt bara burits av mig själv. Den har jag köpt av Unisport och den är från VM i Ryssland 2018. Min fråga är bara en men kanske desto svårare: Varför har Uruguay fyra stjärnor ovanför klubbmärket på sin landslagströja?

Lucka 8

Dagens VM-tröja bars av den som var tänkt att bli den stora stjärnan i finalen i detta VM, (fast utan alla autografer, så klart). Det var en final där starten blev uppskjuten då spelaren i denna tröja var försenad. Allt är höjt i dunkel varför, men han gjorde inte sig själv rättvisa i matchen. Vad vi vet är vad spelaren i denna tröja heter. Vem är det, och vem var motståndaren i VM-finalen? Hur slutade finalen? Vilket år var det och i vilket land gick VM?

Lucka 7

Dagens VM-tröja är väl inga problem att fastställa vem det var som bar. Men i vilket VM bar Zlatan denna tröja? Hur många VM har han deltagit i och hur många VM-mål har han gjort?

Lucka 6

Dagens tröja bars av VMs meste målgörare i finalen, men det var i semifinalen han gjorde sitt rekordmål. Vad heter spelaren som hade nummer 11? Vid vilket VM och mot vilken motståndare gjorde han sitt rekordmål? Och hur många mål har han gjort i de världsmästerskap han var med i?

Lucka 5

Dagen tröja är signerad av den spelare som bar den i en VM-final. Det unika är att spelaren i denna tröja gjorde tre mål i VM-finalen. Det är han den ende som gjort. Vilken är spelaren och i vilket VM användes tröjan? Vilka lag möttes i finalen?

Lucka 4

Dagen tröja är den som VMs bästa målskytt använt under VM. Nu handlar det inte om Miroslav Klose som är den som totalt gjort flest VM-mål utan om spelaren som gjort flest mål under ett enda VM. Var gick detta VM och vilket år. Sedan vill jag givetvis ha namnet på spelaren och hur många mål han gjorde:

Lucka 3

Dagen tröja är än så länge världens dyraste otbollströja. Den såldes i maj i år för 7,1 miljoner pund, motsvarande rygt 90 miljoner kronor. Fast så har ju Gud spelat i denna tröja. Eller åtminstone så stack Guds ena hans ut ur ärmen. Vad hette fotbollsspelaren som hade denna tröja? Vid vilket VM spelades matchen? Vilka var motståndarna; och hur slutade kampen?

Lucka 2

Det påstods att då Saudiarabien slog Argentina i årets VM så var det den stötsta sensationen i VM:s historia. Fast det har nog funnits större sensationer. Till en räknas denna match där de båda lagen hade dessa två tröjor. Det var i ett VM där Sverige slutade trea. Men vilket år och i vilket land spelades matchen mellan de två lag som tröjorna på bilden visar, och hur slutade matchen?

Lucka 1

VM var länge en kamp mellan Amerika och Europa. Första gången Afrika fick en riktig plats i mästerskapet var i Mexiko-VM 1970 då Marocko kvalat in. Fast det är inte riktigt sant. Redan i andra VM i Italien fanns det ett afrikanskt lag med. Det hade denna tröja. Vilken nation?