• Boris dagliga blogg

Måndagen den 10:e juli 2017.

Zimbabwe vann sitt femte mästerskap.
Ännu en Allsvensk speldag där MFF är den störste segraren utan att spela.
I U-19 EM är i allafall INTE Tyskland bäst.
Stark öppning av Martinique i Nordamerikanska mästerskapen.


NYA TRÖJOR
Lazios första-och andratröja och Wolves, Nottinghams och Hearts andratröja 2017/18.

GÅRDAGENS TRANSFERS
Victor Wernersson, Antonio Rüdiger, Wayne Rooney, Luis Muriel, Abdel Diarra.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1994: Sverige till semifinal i VM och Ravelli blir kung.
1999: VM-final mellan USA och Kina.

FÖDDA:
Staffan, Frank, Mats, Danny, Mark, Mario.

DAGENS TRÖJA

Zimbabwe vann sitt femte mästerskap.


COSAFA Cup har jag ju rapporterat lite om på denna sida. Det är ett årligt mästerskap som spelas mellan de sexton sydligaste länderna i Afrika. I år var det en riktig Z-final. Zambia mötte Zimbabwe. Ett annat Z-land, Tanzanina hade slagit Lesotho i bronsmatchen och man hade även en match om femte plats. Den vann värdlandet Sydafrika över Namibia. Men åter till gårdagens match. Finaler i Afrikanska landslagsturneringar har en förmåga att oftast sluta oavgjort och tvingas avgöras på straffar, och fram till 57:e minuten stod det 1-1. Då passade Zinbawe på att göra 2-1, och innan slutsignalen gått hade de även utökat till 3-1. Det var alltså ärdiga mästare i COSAFA Cup. Zimbabwe tod segern för femte gången i dessa mästerskap.
 

Ännu en Allsvensk speldag där MFF är den störste segraren utan att spela.


Allsvenskan är ett mästerskap där det mesta ser ut att gå Malmö FFs väg. De spelade inte igår, men tvåan IFK Norrköping var i farten och förlorade på hemmaplan mot IF Elfsborg. Precis som i finalen i COSAFA Cup så blev det 3-1. Fast här kom segrarna bara från Borås. AIK hade lite besvår med att besegra bottenlaget Kalmar FF, men det blev 1-0 till sist. Det ser ut att bli en intressant nästa omgång då etta MFF möter trean Sirius samtidigt som fyran AIK tar sig an tvåan IFK Norrköping.
 

I U-19 EM är i allafall INTE Tyskland bäst.


Lite intressan var det i U-19 EM. Där slutspelades gruppspelet. Nederländerna behövde vinna över jumbon Bulgarien för att ta sig vidare. Det gjorde de inte. Det slutade bara 1-1. Det innebär att även Bulgarien slutade på ett poäng liksom Sverige. Fast svenskarna hade lite bättre målskilnad. För att Nederländerna skulle få åka hem krävdes att Tyskland slog England. Nu blev det inte så. De engelska killarna körde över Tyskland med hela 4-1. Det blev alltså inte en helt överlägsen tysk sommar. Man måste tydligen vara över 20 år för att kunna spela fotboll i Tyskland. Semifinalerna i U-19 EM spelas på onsdag. Då möts Portugal-Nederländerna och England-Tjeckien. Mitt tips: Porugal och England möts i finalen.
 

Stark öppning av Martinique i Nordamerikanska mästerskapen.


Det pågår även en tredje ladskampsturnering. Det är de Nordamerianska mästerskapen. Där deltar länder som inte ligger i Sydamerika. Det finns faktiskt med länder som inte är självständiga länder också. Grupp B är ett levande bevis på detta. Här spelade USA och Panama 1-1. Sedan vann den franska kolonin Martinique över Nicaragua med 2-0. Det betyder att Martinique leder Grupp B som enda lag med full poäng. Vem hade trott det?

NYA TRÖJOR

SS LAZIOs första- och andratröja 2017/18

Nu måste jag säga att jag inte vet hur Lazio och Macron tänkt. De har en klassisk ljusblå hemmatröja. Här har man valt att använda sin andra variant av klubbmärke, men detta kan inte vara nog för att skilja en hemma och bortatröja åt. Det mesta tyder på hjärnblödning då man gjort en bortatröja i samma färg som hemmatröjan, låt vara att det finns vita ränder. Här måste komma en tredjetröja också.

WOLVERHAMPTON WANDERERS FCs andratröja 2017/18

Att Wolverhampton kommer med en svart andratröja hör inte till ovanligheterna, men det är faktiskt Pumas första svarta bortatröja sedan de tog över tillverkningen 2013. Puma har axelband i någon lämplig färg i prickform. Här har man satt detta "prickband" på vänster bröstsida. Riktigt effektfullt och snyggt.

NOTTINGHAM FOREST FCs andratröja 2017/18

Nottingham Forest brukat komplettera sin röda hemmatröja med en mörtblå bortatröja. Så har de gjort även till kommande säsong. De två mörkblå bortatröjor som Adidas skapat under de fem år de gjort Forests tröjor, har varit med mer finess. Denna är ganska tråkig.

HEART of MIDLOTHIAN FCs andratröja 2017/18

Ediburghklubben Hearts, som den kallas i folkmun, kör de klassiska brittiska fotbollsfärgerna, vinrött och ljusblått. Hemmatröjan är vinröd och bortströjan är i år ljusblå. Då Umbro står för tröjan så har den ljusblå färgen ett rytmönster. Sedan gör sponsorn att man inte kan annat än tycka om tröjan.

GÅRDAGENS TRANSFERS

Victor Wernersson klar för Vejle
 

I torsdags rapporterade Fotbolltransfers.com att en flytt var nära. Nu är Victor Wernersson klar för Vejle.
Victor Wernersson, 22, lämnar Syrianska FC, meddelar klubben via sin officiella hemsida.
Ytterbacken skriver på för Vejle. FT rapporterade i torsdags att han var nära den danska klubben.
Wernersson har själv publicerat en bild på sitt Instagram-konto där han poserar med sin nya matchtröja.
Avtalet med Vejle sträcker sig över säsongen 2020.
Han kom till SFC från Malmö FF och har intresserat både Hammarby IF och Djurgårdens IF.

Antonio Rüdiger klar för Chelsea
 

Nu står det klart att tyske försvararen Antonio Rüdiger flyttar från Roma till Chelsea.
På sin officiella hemsida presenterar Chelseavärvningen av Antonio Rüdiger, 24.
Den tyske försvararen lämnar Roma och signerar ett femårskontrakt med Premier League-klubben.
– Det är en fantastisk känsla. Alla får inte cahnsen att komma till en så stor klubb. Jag ser fram emot att träffa mina lagkamrater och är väldigt stolt över att vara en Chelsea-spelare, säger Rüdiger till hemsidan.
Rüdiger kommer att bära tröja nummer 2. Prislappen är inte offentliggjord, men det har talats om 34 miljoner pund.

Wayne Rooney klar för Everton
 

Efter 13 år i Manchester United står det klart att Wayne Rooney lämnar. Han återvänder till Everton.
Everton meddelar via sin officiella hemsida att Wayne Rooney, 31, är tillbaka i klubben.
Den engelske anfallaren har skrivit på ett tvåårskontrakt och återvänder till sin moderklubb efter 13 år i Manchester United.
Det framgår inte vad prislappen landar på, men manager Ronald Koeman är väldigt nöjd med värvningen.
– Wayne har visat att han har ambitionen och vinnarmentaliteten vi behöver. Han älskar Everton och ville verkligen tillbaka. Det är fantastiskt att han är här. Jag är glad över att han kommit hem, säger Koeman till hemsidan.
Rooney själv uttalar sig också.
– Det är en fantastisk känsla att vara tillbaka. Jag är i extas och längtar verkligen efter att få spela. Detta är en klubb som går framåt och gjort bra nyförvärv. Jag återvänder inte bara för att jag växte upp här och hejar på laget, utan för att jag tror att klubben kan ta nästa kliv och bli framgångsrik. Det vill jag vara en del av, säger han och fortsätter:
– De senaste åren har jag betonat att om jag lämnar United blir det för Everton. Jag kan inte spela för ett annat lag i Premier League. Det har jag stått fast vid. Så fort jag fick veta att Everton var intresserade av mig bad jag min agent få till en övergång. Ronald Koeman? Han var en starkt bidragande orsak till att jag kom hit.

Sevilla värvar Luis Muriel
 

Luis Muriel lämnar Sampdoria och byter liga. Sevilla meddelar att man knutit honom till sig.
Luis Muriel, 26, är klar för Sevilla, meddelar klubben via sin officiella hemsida.
Den colombianske anfallaren ska läkarundersökas och signera ett femårskontrakt.
Han lämnar därmed Sampdoria efter en lyckad säsong med 13 mål och nio assist på 33 tävlingsmatcher.
Prislappen uppges landa på 20 miljoner euro. Dessutom ska Sampdoria få 20 procent av summan vid en eventuell vidareförsäljning.
Om Muriel kostar så mycket är han Sevillas dyraste värvning genom tiderna.

Abdel Diarra klar för KFCO Beerschot


Via sin officiella hemsida meddelar Syrianska FC att Abdel Diarra tar flyttlasset till en klubb i belgiska andraligan.
Abdel Diarra, 22, lämnar Syrianska FC för spel i KFCO Beerschot, meddelar SFC via sin officiella hemsida.
Den ivorianske mittbacken fortsätter därmed karriären i den belgiska andradivisionen.
Diarra kom till Superettanklubben inför denna säsong och hade kontrakt över 2017, men lämnar alltså redan nu.

FOTBOLLSHISTORIA från 10:e juli
1994 Sverige gräver guld.
1999 VM-final

1994 Ravelli hjälte

 

Vid VM i USA spelades idag 1994 två kvartsfinaler. Det första innehöll en rejäl överraskning då Bulgarien slog ut Tyskland med 2-1. Men den andra kvarten hade stort intresse i Sverige. Tommy Svenssons grabbar skulle gräva guld i USA genom att ta sig an Rumänien. Efter en mållös första halvlek tog Sverige ledningen i 78:e minuten genom frisparksvarianten som blivit klassisk då Brolin lurar Rumänerna. Två minuter före slut kvitterar Rumäninen och det blir förlängning.
 

Denna startar riktigt illa. Florin Răducioiu gör sitt andra mål efter 101 minuter. I samma minut får Stefan Schwarz sin andra varning och Sverige spelar med tio man. Trots detta lyckas Kennet Andersson i 115:e minuten nicka in 2-2 och det blir straffar. Efter fem straffar är det fortfarande lika 6-6. Sjätte straffomgången inleds med att den unge inhopparen Henrik Larsson gör mål. Sedan händer det som vevats efteråt om och om igen. På Miodrag Belodedicis straff kastar sig Thomas Ravelli rätt och räddar. Sverige är i semifinal.

För alla i min ålder eller som var med sommaren 1994 så ger denna video mig fortfarande behagliga rysningar.

1999 VM-final avgörs på straffar
 

På Rose Bowl i Pasadena, Kalifornien spelades idag 1999 VM-final mellan antagonisterna USA och Kina. De senaste åren hade dessa två nationer mötts tre gånger i både VM och OS turneringar. Det brukade vara jämna matcher och det var det även idag. De 90 185 som kommit till Rose Bowl fick se en mållös match och avgörandet fick ske på straffar. Alla tio straffar fick läggas och det var bara stackars Liu Ying som missade sin. USA tog därmed sitt andra världsmästerskap i fotboll på damsidan.

FÖDDA IDAG

69 år Staffan TAPPER född 1948 i Malmö
Mittfältare
35 landskamper för Sverige.

Klubb som spelare:
1967 – 1979 Malmö FF.

VM i fotboll: 1974, 1978
Finalist i Europacupen 1979

61 år Frank STAPLETON född 1956 i Dublin, Irland
Anfallare
71 landskamper för Irland.

Klubbar som spelare:
1974-81 Arsenal,
1981-87 Manchester United,
1987 Ajax,
1987-88 Derby County,
1988-89 Le Havre,
1989-91 Blackburn Rovers,
1991 Aldershot,
1991 Huddersfield Town,
1991-94 Bradford City,
1994-95 Brighton & Hove. 

Lag som manager:
1991-94 Bradford City,
1996 New England Revolution,
2014-15 Jordanien (ass. tränare).

54 år Mats MAGNUSSON född 1963 i Helsingborg
Anfallare
30 landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
1976-81 Högaborgs BK,
1981-85 Malmö FF,
1985-86 Servette FC,
1986-87 Malmö FF igen,
1987-92 S.L. Benfica
1992-94 Helsingborgs IF.

52 år Danny BOFFIN född 1965 i Sint-Truiden, Belgien
Anfallare
53 landskamper för Belgien.

Klubbar som spelare:
1984-87 Sint-Truiden,
1987-91 FC Liège,
1991-97 Anderlecht,
1997-2000 Metz,
2001-03 Sint-Truiden igen,
2004 Standard Liège.

33 år Mark GONZÁLEZ född 1984 i Durban, Sydafrika.
Anfallare
7 U- och 56 A-landskamper för Chile.

Klubbar som spelare:
2002-04 Universidad Católica,
2004-05 Albacete,
2005-07 Liverpool,
2006 Real Sociedad (lån),
2007-09 Real Betis,
2009-14 CSKA Moskva,
2014-15 Universidad Católica,
2016 SC Recife,
2017 Colo-Colo.

32 år Mario GOMEZ född 1985 i Riedlingen, Västtyskland
Anfallare
57 U- och 70 A-landslamper för Tyskland.

Klubbar som spelare:
1990-98 SV Unlingen
1998-2000 FV Bad Saulgau,
2000-01 SSV Ulm 1846,
2001-09 VfB Stuttgart,
2009-13 Bayern München
2013-16 Fiorentina,
2015-16 Beşiktaş (lån),
2016- VfL Wolfsburg.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln