• Boris dagliga blogg

Boris dagliga Blogg

2018 > 04

Synd att det inte finns en lag på att man alltid måste göra så gott man kan i fotboll!
Manchester City imponerande och visade sig vara värdiga mästare.
Juventus nästan mästare och Barcelona klara mästare.



FOTBOLLSHISTORIA:
1938: Första FA-cupfinalen i TV.
1974: Stjärnmanagern Alf Ramsey får sparken.
2006: Reading gör 106 poäng vilket är rekord.

FÖDDA IDAG:
Marc-André, John, Gerardo, Franky.

DAGENS TRÖJA
MANCHESTER CITYs tredjetröja 2015/16

Det skulle kunna bli en Manchester Citytröja efter varje match laget spelar. De är säsongens mästare och spelar som sådana. Matchen mot West Ham igår borde kanske Londonlaget vunnit då det är de som behöver varje poäng de kan få, men nejdå. 4-1 till City och det fick bli denna tröja idag.

Synd att det inte finns en lag på att man alltid måste göra så gott man kan i fotboll!


Det är inte många år sedan som lagen i högsta ligan i England fick dryga böter om de inte ställde upp med sina bästa lag. Tiderna förändras och idag är det snarare regel än undantag att man ställer upp med spelade från B-lag och juniorleden då man  inte har så viktiga matcher. Publiken har man tydligen inget ansvar inför. Igår var det Arsenal som lät de spelare vila som ska åka till Madrid och försöka ta sig till final i Europa League. Manchester United hade revnsch på hemmaplan att ta för förlusten senast mot West Bromwich. Fast fokus var inte så mycket på matchen som att det var Arsene Wengers sista besök på Old Trafford, åtminstone med Arsenal. Igår kom till och med Jose Mourinho i skymundan då Sir Alex stegade ner på innerplan och delade ut en pokal till Wenger. Det var precis som om Alex Ferguson hade ledd Manchester United igår för matchen stod 1-1 då det gått 90 minuter och på ”Fregietime” gjorde Fellaini 2-1 till United. Nu kvittade det hur matchen hade slutat för i tabellen är och blir United tvåa och Arsenal sexa.
 

MANCHESTER UNITED - AESENAL  2-1

 
 

Manchester City imponerande och visade sig vara värdiga mästare.


Strax före denna match hade Manchester City visat att de är värdiga mästare. Man skulle kunna tro att de tog lätt på matchen i London mot West Ham. Hammers däremot skulle tvingas strida med näbbar och klor för att försvara sin plats i Premier League. Men det var ett blekt West Ham och ett Manchester City som de mästare de är, som spelade ut. 4-1 slutade det hela och det var närmare femman är tvåan för West Ham. Nu kommer säkert West Ham att klara sig kvar trots förlusten igår. De möter Leicester i nästa match och det laget verkar ha avslutat säsongen.
 

WEST HAM UNITED - MANCHESTER CITY  1-4​​​​​​​

 
 

Juventus nästan mästare och Barcelona klara mästare.


Det finns inte så mycket intressant med de stora ligorna då det mesta redan är klart angående mästarna. Serie A har visserligen en slutspurt, men den verkade ha avgjorts detta veckoslut. Juventus hade en hård dust med Inter som de vann med 3-2. Napoli som är de som skulle snuva Juventus på ligasegern gick på pumpen ordentligt i Florens. Fiorentina vann med hela 3-0 och det betyder att Juve leder med fyra poäng före Napoli och tre matcher kvar. Även i Spanien ska det teoretiskt finnas möjlighet för Atletico Madrid att ta sig förbi Barcelona i toppen, men då måste Barca förlora sina kvarvarande matcher och Atletico vinna sina. Det gjorde de över Alaves med 1-0. Men då fick inte barcelona vinna i Coruna där de mötte Deportivo. Det stod 2-2 ganska länge, men under de åtta sista minuterna slog Messi till två gånger och så var Barcelona Spanska ligamästare för 25:e gången.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 30:e april.

TV-reportern Thomas Woodrooffe som lovade äta en hatt. TV-reportern Thomas Woodrooffe som lovade äta en hatt.

1938 Preston – Huddersfield på TV

 
Idag 1938 spelades FA-cupfinalen mellan Preston North End och Huddersfield Town på Wembley. Det historiska var att det var första gången en FA-cupfinal direktsändes på TV. Matchen bjöd inte på många mål. Inte ens då förlängningen nästan var slut hade det blivit några mål var alla beredda på en omspelsmatch, och BBC:s kommentator Thomas Woodrooffe dristade sig att säga: ”Om det blir något mål nu så ska jag äta upp min hatt.” Just då han sagt detta blev det en straff utdömd till Preston. I matchens sista spark fixade George Mutch segern till Preston. Woodrooffe höll sit löfte, men lite fusk var det då hatten var gjord av tårta.

.

Sir Alf Ramsey Sir Alf Ramsey

1974 Ramsey sparkas

 
Idag 1974 beslutar FA i England att sparka landslagets tränare Sir Alf Ramsey. 1966 var han något av en gud i England då han tagit landslaget till sin första och hittills enda VM titel. Efter VM så var EM 1970 en turnering att visa var England stod. De åkte ut mot Västtyskland i slutspelet. Samma sak hände i VM 1970 då Ramsey anklagades för att ha bytt ut Bobby Charlton för att spara honom till semifinalen som alltså inte blev av. Det gick inte bättre i EM 1972. Måttet var rågat 1973 då England i kvalet till VM inte lyckades besegra Polen och missade mästerskapet. Idag meddelades att Alf Ramsey inte längre var värdig att ha hand om landslaget. 

.

Reading med rekordet 106 poäng Reading med rekordet 106 poäng

2006 Reading sätter rekord

 
Idag 2006 spelade Reading sista matchen i Championship League mot Queens Park Rangers. 26 156 åskådare hade kommit till Madejski Stadium för att se Reading vinna med 2-1. I och med denna seger fick Reading ytterligare tre poäng att lägga till sina tidigare 103 poäng. De vann ligan och gick upp i Premier League. 106 poäng har aldrig något lag tagit tidigare så Reading har alltså poängrekordet över en säsong i de Engelska ligorna.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 30:e april.

26 år Marc-Andre TER STEGEN född 1992 i Mönchengladbach, Tyskland.
Målvakt
49 U- och 19 A-landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare:
Borussia Mönchengladbach (1996-2014),
Barcelona (2014-).

.

37 år John O'SHEA född 1981 i Waterford, Irland
Försvarare
13 U- och 116 A-landskamper för Irland.
Klubbar som spelare:
Ferrybank (1990-95)
Waterford Bohemians (1995-99),
Manchester United (1999-2011),
Bournemouth (2000 lån),
Royal Antwerp (2001 lån),
Sunderland (2011-18).

.

39 år Gerardo TORRADO född 1979 i Mexico City, Mexiko
Mittfältare
5 U- och 143 A-landskamper för Mexiko.
Klubbar som spelare:
UNAM Pumas (1997–2000),
Tenerife (2000–01),
Poli Ejido (2001–02),
Sevilla (2002–04),
Racing Santander (2004–05),
Cruz Azul (2005–16),
Indy Eleven (2016–17).

.

57 år Franky VAN DER ELST född 1961 i Ninove, Belgien.
Mittfältare
86 A-landskamper för Belgien.
Klubbar som spelare:
Blau-Wit Lombeek (1972-78),
Molenbeek (1978–84),
Club Brugge (1984–99).
Lag som tränare:
Germinal Beerschot (1999–2003),
Lokeren (2003–04),
Club Brugge (2005–07 assisterande),
FC Brussels (2008),
Lommel United (2009–11),
Sint-Truiden (2011–12),
Roeselare (2014–16).

Läs hela inlägget »

Äntligen visades klockan fyra en match som gällde något.
Alla tre bottenlag vann och Liverpool kan sluta femma.
Fulham eller Cardiff avgörs i sista omgången.



FOTBOLLSHISTORIA:
1901: Liverpools första mästerskap.
2004: San Marinos första seger.

FÖDDA IDAG:
Hedvig, Claus, Kevin.

DAGENS TRÖJA
CRYSTAL PALACEs förstatröja 1994/95

Det var dubbelt upp i södra London igår. Då tänker jag som punkt ett på att Crystal Palace säkrade nytt kontrakt i Premier League, med segern över Leicester. 5-0 blev det och som andra punkt så var detta Premier Leaguerekord av Crystal Palace som aldrig tidigare vunnit så stort i Premier League.

Äntligen visades klockan fyra en match som gällde något.


Äntligen visades under en lördagseftermiddag en match som hade ett visst intresse för tabellställningen. Det var Southampton som skulle vinna New Forest derbyt öer Bournemouth. Det är cirka 50 kilometer mellan städerna så det var inte så drygt att ta sig mellan städerna. Märk mitt längdmått i kilometer. Jag kunde skrivit fem mil, men frågan är om man ska använda detta mått då det endast är vi i Sverige som mäter i mil. Nåja, St Marys hade ordnat med så att vädret var passande och en fin dag för ett fotbollsderby. Serben Dusan Tadic blev matchens stora hjälte med sina två mål för Southampton. Tre välbehövliga poäng och frågan var om de skulle ta sig över nedflyttningsstrecket? Nej, men de är bara en poäng efter Swansea på 17:e plats.
 

Alla tre bottenlag vann och Liverpool kan sluta femma.


Premier League apelade en lite märklig omgång där alla tre bottenlag tog poäng. Southampton vann ju och det gjorde även sedan länge avsågade West Bromwich. De vann borta mot Newcastle med 1-0 och teoretiskt så har de faktiskt fortfarande chans att hänga kvar, men då måste alla resultat gå deras väg. Till och med Stoke tog poäng igår och det gjorde de mot självaste Liverpool på Anfield. 0-0 och Liverpool verkade mest redan vara i Rom. 0-0 slutade som sagt matchen och 2-1 i skott på mål är på ren skånska: Skitdåligt! Det är ju faktiskt så att både Tottenham och Chelsea har chans att passera Liverpool som då skulle skulle på femte plats. Allt som var så klart för någon vecka sedan är inte alls klart. Endast Manchester Citys ligaseger är helt säker.
 

Fulham eller Cardiff avgörs i sista omgången.


Givetvis hade jag ett öga på resultaten från League Championship också. I förrgår tog sig Fulham upp på direktplats till Premier League, men igår passerade Cardiff dem än en gång. Walesarna vann med 2-0 mot Hull och vilka som ska upp i Premier League kommer att avgöras i sista ligaomgången som spelas på söndag. Då åker Fulham till Birmingham och Cardiff tar hemma emor Reading. Fulham måste vinna och i så fall måste även Cardiff göra det då den inför sista matchen skiljer ett poäng lagen emellan till Cardiffs fördel.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 29:e april.

1901 Liverpool mästare

 
Idag är en speciell dag för alla Liverpoolare. 1901 mötte laget West Bromwich. Liverpool gjorde matchens enda mål och den 1-0 segern gjorde att Liverpool vann sitt allra första ligamästerskap. Det har sedermera blivit 17 till. Det var dock ingen som hade Liverpool som segrare i februari 1901. Då låg laget åtta och var mer eller mindre avsågade i fråga om ligatiteln. Men från februari och fram till idag förlorade Liverpool inte en enda match.

.

2004 San Marino seger

 
Idag 2004 spelade San Marino en vänskapslandskamp mot Liechtenstein. På Stadio Olimpico Serravalle i San Marino hade 700 åskådare sökt sig. De flesta var nog ganska nöjda då de tog sig hemåt. San Marino hade vunnit landskampen med 1-0. San Marinos fotbollsförbund grundades 1931 och fram till dagens datum hade de spelat 64 landskamper. 3 oavgjorda och 61 förluster. De 700 på plats hade sett San Marino vinna sin allra första landskamp. Nu har landet kommit upp i det dubbla i landskamper, men det är fortfarande enda segern.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 29:e april.

35 år Hedvig LINDAHL född 1983 i Katrineholm, Södermanland.
Målvakt
25 U- och 146 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Gropptorps IF (1987-94),
Baggetorps IF (1994-96),
DFK Värmbol (1996-98),
Tunafors SK (1998-2000),
Malmö FF (2001-03),
IF Trion (2003 lån),
Linköpings FC (2004-08),
Kopparbergs/Göteborg FC (2009-10),
Kristianstads DFF (2011-14),
Chelsea LFC (2015-).

.

41 år Claus JENSEN född 1977 i Nykøbing Falster, Danmark.
Mittfältare
18 U- och 47 A-landskamper för Danmark.
Klubbar som spelare:
Næstved BK (1995-96),
Lyngby BK (1996-98),
Bolton Wanderers (1998-2000),
Charlton Athletic (2000-04),
Fulham (2004-07).

.

62 år Kevin MORAN född 1956 i Dublin, Irland.
Försvarare
71 landskamper för Irland.
Klubbar som spelare:
Rangers AFC (1966-74),
Bohemians (1974-75),
University Collage Dublin (1975-76),
Pegasus (1976-78),
Manchester United (1978-88),
Sporting Gijón (1988-90),
Blackburn Rovers (1990-94).

Läs hela inlägget »

Inte bara Wenger flyttar efter 22 år.
Inte klokt vad röriga omgångar i Allsvenskan.
Blir det Fulham eller Cardiff som följer Wolves upp i Premier League?



FOTBOLLSHISTORIA:
1923: "Vita hästens" final på Wembley.
1978: Bundesligarekord med 12-0.

FÖDDA IDAG:
Juan, Pauleta, Diego.

DAGENS TRÖJA
ASTON VILLAs förstatröja 2000/01

Förutom de tre stora cupturneringarna i England för A-lagen finns det några för B-lagen också, eller U-23 lagen som de kallar det i England. Premier League Cup spelade semifinaler och Swansea tog sig till final med seger över Sheffield United. Där möter de Aston Villa som vann över Leicester med 3-2 efter förlängning. Alltså en Aston Villatröja idag.

Inte bara Wenger flyttar efter 22 år.


Gårdagens fotboll handlade till största del om fotbollspersonligheter som slutar i deras nuvarande klubb, och det är inte Arsene Wenger, som ju gjorde en liten Zlatan då han meddelade att han skulle sluta i Arsenal samtidigt som det blev klart att Manchester City vunnit Premier League. Detta gjorde ju att allt ljus försvann från City och sattes på Wenger. En annan tränare som faktiskt har ett utgående kontrakt meddelar att han inte kommer att förlänga detta. Spanjoren Unai Emery kommer att lämna Paris Saint-Germain, som får börja leta ny tränare. Barcelona trotjänare Andrés Iniesta startade i Albacete som tioåring. Då han var 12 flyttade han till Barca och har spelat där i 22 år. Nu meddelar han att han gör sin sista säsong. Då han ”bara” är 33 år ryktas det att han ska spela i Kina till våren.
 

Inte klokt vad röriga omgångar i Allsvenskan.


Europas ligor lider mot sitt slut och vissa startar ju sin ligaomgång på fredag. Allsvenska spelade också en match igår, men där finns  det ingen ordning allt på omgångarna. Det spelas strömatcher hela veckan och jag har svårt att hänga med i vad som är intressanta matcher. För Solnalaget AIKs anhängare så var det en viktig match igår. De mötte Sirius och visst var det lite ynkligt att de bara vann med 1-0. AIK tog i alla fall över serieledningen. Men med tanke på att vissa lag spelat fyra matcher och AIK sex så är det svårt att säga vad denna serieledning är värd.
 

Blir det Fulham eller Cardiff som följer Wolves upp i Premier League?


Sevilla borde väl kämpa för en Europa Leagueplats, för det är det närmaste Europa de kan komma nästa säsong, men de förlorade med 2-1 till Levante som inte hade något att spela för. Sedan fanns det en oerhört viktig match i Englands division 2. Fulham har möjlighet att ta sig direkt till Premier League. De mötte Sunderland som tillhörde Premier League förra säsongen och som nästa säsong kommer att tillhöra tredje divisionen League Two. De hade visserligen en liten chans att klara sig kvar om de vunnit igår. Det gjorde de inte. 2-1 slutade det och de tre poängen tog Fulham upp på en andra plats med direkt uppflyttning till Premier League. Enda lag som kan sätta käppar i hjulet för Fulham är Cardiff som möter Hull idag.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 28:e april.

1923 Vita hästens final

 
Idag 1923 spelades den första FA-cup finalen på det nybyggda Wembley. Bolton Wanderers besegrade West Ham med 2-0. Men finalen kommer att kommas ihåg för något helt annat. Wembley hade en kapacitet på 127 000 åskådare, men man beräknar att de var ungefär 300 000 personer inne på Wembley strax innan avspark. Det innebar att även planen var full med åskådare. För att få alla dessa att lämna gräsmattan användes ridande polis. Då det hela dokumenterades i svart-vitt var det en häst som märktes extra mycket. Den var den grå hästen Billy, med konstapel George Scorey på ryggen. De lyckades rensa planen och då hästen blev vit på de svart-vita bilderna har finalen kallats för ” Den vita hästens final”.

.

1978 Mönchengladbach sätter rekord

 
Idag 1978 skulle tyska Bundesliga avgöras. Inför sista omgången ledde Köln före Borussia Mönchengladbach. De hade samma poäng, men Köln hade tio måls bättre målskillnad. Borussia som blivit mästare fem gånger under 1970-talet, och som var regerande mästare satsade allt på ett kort. I dagens match mot Borussia Dortmund sprutade de in mål. Slutresultatet blev 12-0, vilket fortfarande är Bundesligarekord. Detta hade räckt till mästerskapet om nu inte Köln hade segrat i sin match. Det gjorde de, med 5-0 över bottenlaget St Pauli. Trots målrekord, inget mästerskap.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 28:e april.

30 år Juan MATA född 1988 i Villafranca Montes de Oca, Spanien.
Mittfältare
46 U- och 41 A-landskamper för Spanien.
Klubbar som spelare:
Real Oviedo (1998-2003),
Real Madrid (2003-07),
Valencia (2007-11),
Chelsea (2011-14),
Manchester United (2014-).
Världsmästare 2010 och Europamästare 2012.

.

45 år PAULETA Pedro Miguel Carreiro Resendes född 1973 i Ponta Delgada, Portugal
Anfallare
1 U- och 88 A-landskamper för Portugal.
Klubbar som spelare:

Santa Clara (1987–89),
Porto (1989–90),
Santa Clara igen (1990–92),
Operário (1992–94),
Angrense (1994),
Micaelense (1995),
Estoril (1995–96),
Salamanca (1996–98),
Deportivo La Coruña (1998–2000),
Bordeaux (2000–03),
Paris Saint-Germain (2003–08),
São Roque (2010–11).

.

48 år Diego SIMEONE född 1970 i Buenos Aires, Argentina
Mittfältare
10 U- och 106 A-landskamper för Argentina.
Klubbar som spelare:
Vélez Sarsfield (1987-90),
Pisa (1990-92),
Sevilla (1992-94),
Atlético Madrid (1994-97),
Inter (1997-99),
Lazio (1999-2003),
Atlético Madrid igen (2003-05),
Racing (2005-06).  
Lag som tränare:
Racing (2006 spelande),
Estudiantes (2006-07),
River Plate (2008),
San Lorenzo (2009-10),
Catania (2011),
Racing igen (2011-12),
Atlético Madrid (2012-).

Läs hela inlägget »

Den store Bededag med hveder.
Fotbollens utvisningsregler förstörde Arsenal-Atletico Madrid.
Försvarsfotbollen vann. Usch!
Roger Magnusson fick rätt igår.

It ain't over till the fat lady sings


FOTBOLLSHISTORIA:
1901: Icke-ligalaget Tottenham vinner FA-cupen,
1974: Dennis Law skickar ner sitt gamla lag Manchester United,
1993: Zambia mister hela sitt fotbollslandslag i en flygplanskrasch.

FÖDDA IDAG:
Bakary, Anita.

DAGENS TRÖJA
WATFORDs andraröja 2017/18

Semifinalerna i Europa League fick sådana osäkra resultat att jag tittade mig om efter andra matcher och i England spelas alltid någon match i någon reservlagsturnering. I Professional Development League för U-23 vann Watford med 1-0 borta över Colchester. Då inte A-laget kan vinna så ser jag min chans att ha en Watfordtröja idag.

Den store Bededag med hveder.


Det är ju den fjärde fredagen efter Påsk och då vi i vår landsdel varit danskar längre tid än skåningar så håller jag helg. Den Store Bededag. Lite mer helg blev det då min dotter som jobbar i Danmark och var ledig kom hem med ”hveder”. Dessa kardemummakryddade vetebullar äter man på ”bededagaften”. Och den inföll samtidigt som Europa League spelade sina kvartsfinaler. Det innebar att jag missade större delen av första halvlek.
 

Fotbollens utvisningsregler förstörde Arsenal-Atletico Madrid.


Fast det var inte så mycket att missa. Atletico Madrid fick sin kroatiske klumpeduns Sime Vrsaljko utvisad redan efter tio minuter. Då hade han gjort två förteelser som resulterade i varning. Matchen hade endast två gula kort och dessa fick alltså samme spelare inom tio minuter. Jag har ju klagat på detta med att fotbollen skiljer sig från alla andra lagsporter och straffar hela laget för resten av matchen. Tio minuter med en man minudre hade räckt. Sedan ska laget bli fulltagligt igen, dock får inte den utvisade spelaren komma in mer.
 

Försvarsfotbollen vann. Usch!


Nu blev det inte fotboll. Det blev en match där Atletico Madrid drog ner alla sina kvarvarande tio man att försvara sitt mål och eventuellt hoppas på någon kontring. Arsenal spelade som ett dåligt handbollslag och lirade runt utanför straffområdet, men utan att få igenom några skott. Till sist lyckades en nick leta sig in och det stod 1-0, men i övermod av att försöka sätta tvåan släpptes Griezmann fri och så slutade denna märkliga match 1-1.
 

Roger Magnusson fick rätt igår.


I Marseille spelades det en hel match med elva mot elva och det blev så som grundtanken med fotboll en gång i tiden var. Fast frågan är om grundtanken var som den ser ut i fotboll nuförtiden. Jag läste en artikel om Roger Magnusson, vårt svenska superproffs som spelade i Marseille i sex år 1968 till 1974, så stor stjärna att han än idag är valkänd om han kommer till Marseille dit han inbjuds ibland. Han berättade bl a att han var så värdefull för Olympique de Marseille 1970 att lagen inte tillät att han var med i VM i Mexiko. Och det han ville komma till är att fotbollen då och nu inte är samma idrott. Då hade man fem man i anfallet. Nu har man i bästa fall en och resten springer omkring på mittfältet. Det Roger saknade var rena yttrar, som han själv spelade. Men han trodde på att Marseille skulle kunna vinna hela Europa League i år. De vann över Red Bull Salzburg igår med 2-0.
 

It ain't over till the fat lady sings


De två resultaten skulle i normala fall anses som stor fördel till Marseille att åka till Salzburg och leda med 2-0, men då ska man veta att det ansåg sig Lazio också ha då de vann första mötet hemma över Salzburg med 4-2 i kvartsfinalen. Sedan vann österrikarna returen med 4-1. Så inget är klart. 1-1 för Atletico Madrid anses också vara en klar fördel, men om man tänker på att Arsenal och Östersund skulle ha mötts i omvänd ordning så skulle Östersund säker ansetts vara favoriter efter att ha vunnit med 2-1 på Emirates. Fast i Östersund vann ju Arsenal med 3-0. Nu är det kanske inte rätt att jämföra Östersund med Atletico Madrid, men allt kan ju hända. Fast denna gång tror jag att fördelen från match ett räcker. Marseille mot Atletico i final alltså.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 27:e april.

1901 Tottenham FA-cupmästare


Idag 1901 spelades FA-cupfinalen på Burnden Park i Bolton inför 20 000 åskådare. Första finalen gick en vecka tidigare på Crystal Palace i London inför 115 000 betalande. Den finalen slutade 2-2 efter förlängning så dagens match var en omspelsmatch. Tottenham mötte Sheffield United. Efter 90 minuter stod Tottenham som segrare med 3-1. Det unika med denna seger var att Spurs på den tiden spelade i ”the Southern League” och alltså blev det första laget utanför proffsligorna som vunnit FA-cupen.

.

Dennis Law har svårt att jubla efter att ha fällt sitt gamla lag. Dennis Law har svårt att jubla efter att ha fällt sitt gamla lag.

1974 United ut


Idag 1974 spelades Manchesterderbyt mellan United och City. Manchester United låg tre poäng bakom Birmingham på nedflyttningsplats och var tvingade att vinna detta derby. Det blev ett mål i matchen. Detta mål gjorde Dennis Law. De elva senaste säsongerna hade han gjort 171 mål för Manchester United, men inför denna säsong hade han flyttat till City. Nu hade det inte så stor betydelse då Birmingham vann sin match, så United hade åkt ur i alla fall. 

.

1993 Zambia blir av med sitt landslag.


Zambias fotbollslandslag var idag 1993 på väg till Dakar för en VM-kvalmatch mot Senegal. Efter mellanlandning i Libreville i Gabon fortsatte resan, men inte så länge. Något fel inträffade och flygplanet en DHC-5 Buffalo störtade i havet utanför Gabons huvudstad Libreville. Ingen överlevde kraschen. 18 zambiska spelare och fem ledare fanns med på planet.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 27:e april.

30 år Bakary KONÉ född 1988 i Ouagadougou, Burkina Faso.
Försvarare
71 A-landskamper för Burkina Faso.
Klubbar som spelare:
CFTPK Abidjan (2002-04),
Étoile Filante (2004-06),
Guingamp (2006-11),
Lyon (2011-16),
Málaga CF (2016-),
Strasbourg (2017- lån).

.

33 år Anita ASANTE född 1985 i London, England
Försvarare
70 A-landskamper för England och 5 OS-landslamper för Storbritannien.
Klubbar som spelare:

Arsenal (1998–2008)
Chelsea (2008–09),
Sky Blue FC (2009),
Saint Louis Athletica (2010),
Chicago Red Stars (2010),
Washington Freedom (2010),
Sky Blue FC igen (2011),
Göteborg (2012–13),
FC Rosengård (2013–17),
Chelsea (2018–).

Läs hela inlägget »

Notis om våld i Liverpool
Klubbarna måste ta mer ansvar för vad som pågår runt matcherna!
Bara Bayern av de fyra kvarvarande lagen som är i topp.

Ronaldo gjorde sitt mål, men det dömdes tveksamt bort.
Real Madrid tar någ sin tredje raka Champions Leagueseger.


FOTBOLLSHISTORIA:
1902: Newton Heath blir Manchester United,
1903: Athletic Club de Madrid grundas,
2000: Andorra tar sin första och största landskampsseger.

FÖDDA IDAG:
Sara, Avi.

DAGENS TRÖJA
REAL MADRIDs förstatröja 2012/13

Åter igen så är det bara ”halvtid” i Champions Leaguesemifinalerna, men med tanke på Real Madrids bortaseger med 2-1 mot Bayern München rankar jag Reals chanser att ta sig till finalen som stora. Alltså bär jag denna Real Madridtröja idag.

Notis om våld i Liverpool


”Den första semifinalen i Champions League mellan Liverpool och AS Roma blev ett ordentligt målfyrverkeri där hemmalaget till slut vann med 5–2. Före matchen uppstod bråk mellan supportrar och en 53-årig Liverpool-supporter misshandlades svårt. Mannen vårdas just nu på sjukhus med allvarliga huvudskador. Enligt BBC har två Roma-supportrar gripits och de misstänks för mordförsök. Misshandeln ska ha skett på en krog ungefär tio minuter före avspark och mannens tillstånd uppges vara kritiskt.
– Vi är chockade och bestörta efter att en Liverpool-supporter hamnat i kritiskt tillstånd. Våra tankar finns hos offret och hans familj och vi kommer att erbjuda dem vårt fulla stöd, skriver Liverpool på sin webbplats.
– Det finns inget utrymme för den här typen av beteende inom fotbollen och i klubben. Roma samarbetar nu med Liverpool, Uefa och polisen. Våra tankar finns hos mannen och hans familj, skriver i sin tur Roma.”
 

Klubbarna måste ta mer ansvar för vad som pågår runt matcherna!


Denna text är direkt hämtad från en nyhetssida på nätet, och än en gång så frågar man sig; har detta med fotboll att göra eller är detta våldsverkare som döljer sig bakom fotbollen och hade gett sig på vem som helst i andra sammanhang. Jag vill inte tro att de inblandade i detta har något intresse av fotboll för i så fall har klubbarna en mycket större uppgift att satsa sina miljarder på än att betala ut de vansinneslöner de nu gör. Ta hand om den svans som finns runt fotbollsmatcher och inför nolltolerans vad gäller våld, okvädesord och pyroteknik.
 

Bara Bayern av de fyra kvarvarande lagen som är i topp.


Gårdagens Champions Leaguematch innehöll det enda lag som leder (och har vunnit) årets liga. Bayern München borde var favorit som vunnare av Bundesliga. Real Madrid är bara trea i Spanska ligan och lär väl hamna på denna placering. Vinnaren i förrgår, Liverpool är trea i Premier League och där kommer de att stanna i år och Roma ligger också trea i Serie A, men kan hamna så långt ner som femma om det går emot dem i slutet av ligan. Ser man till hur lagen kom med i årets Champions League så tog sig Liverool dit som fyra, Roma som tvåa och Bayern och Real som mästare.
 

Ronaldo gjorde sitt mål, men det dömdes tveksamt bort.


Alltså skulle gårdagens match bli bättre än Liverpool-Roma matchen, vilket givetvis är svårt. Trots att Bayern statistiskt är det bättre laget så pekade allt på att Real skulle vinna. De två största argumenten för detta är att de ofta mötts i Champions League och på de senaste fyra mötena så har Real gått segrande ur kampen. Det andra är att Ronaldo gjort mål i alla Champions Leaguematcher (han varit med i) denna säsong. Och visst gjorde Ronaldo mål igår också. Fast han fick det bortdömt för hands, men om det funnits videogranskning så vet i tusan om det var hands. Jag kunde inte se det på repriserna. Men vad gjorde det. Första argumentet stämde i alla fall. Real Mardid vann för femte gången i rad.
 

Real Madrid tar någ sin tredje raka Champions Leagueseger.

 
En intressant detalj med matchen är att den kunde faktiskt ha slutat 5-2 också. Bayern Münchens Salah är Lewandowski. Inte för att de liknar varandra i spelet, men båda stänker in mål i liga spelet. Lika het som Liverpools Salah är i Champions Leaguespelet också, lika sval ät Lewandowski. Både han och Thomas Müller hade ett antal chanser och det hade knappast varit orättvist med 5-2. Nu missade de allt om inte Navas räddade. Bayern är ju anfall och det straffade sig i försvaret då två kontringar resulterade i Real Madrids två mål. 1-2 på bortaplan och givetvis bör avancemanget vara klart, men i förra omgången hade Real 0-3 på bortaplan och det tog Juventus fatt i Madrid innan domaren blåste straff så att Ronaldo kunde få sitt mål i den matchen och gå vidare. Frågan är om Bayerns fem raka förluster mot Real sätter sig i huvudet på tyskarna eller om de ska lyckas göra det lita spännande som Juventus gjorde. Det är lustigt att en 5-2 seger hemma och en 1-2 seger borta inte anses vara siffror som kommer att ta Liverpool och Real Madrid till final. Fast jag tror att det blir dessa två lag och att Real Madrid med sitt flax snubblar till sig mästerskapet för tredje året i rad.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 26:e april.

1902 Manchester United föds

 
Idag 1902 blev det officiellt att Newton Heath blivit Manchester United. 1878 bilades Newton Heath Lancashire and Yorkshire Railway FC, senare endast Newton Heath eller rätt och slätt “the Heathens”. 1902 var klubben nära konkurs med en stor skuld på drygt 2500 pund. Dåvarande lagkaptenen Harry Stafford hittade då fyra lokala affärsmän, däribland John Henry Davies (som blev ordförande), som var villiga att investera £500 i utbyte mot ett direkt intresse av att driva klubben. Det gick ut på att byta ut klubbfärgerna gult och grön till rött och vitt. Klubben skulle även få nytt namn. Olika förslag kom som "Manchester Central" och "Manchester Celtic". Man enades till slut om Manchester United FC. Detta beslutades den 24:e april och idag var namnbytet officiellt. Så Grattis United på 116-årsdagen!

1903 Nytt Madridlag

 
Idag 1903 grundade tre baskiska studenter i Madrid en ny fotbollsklubb. Klubben sågs som en gren av baskiska Athletic Bilbao. Därför kallade de sin nya klubb Athletic Club de Madrid. Då Athletic Bilbao grundades av engelska arbetare från Southampton fick de rödvitrandiga tröjor. Då den nya Madridklubben grundades av Bilbao-fans så fick de också ha rödvitrandigt. Efter det spanska inbördeskriget (1936-1939) slogs Athletic samman med laget Aviacion Nacional från Zaragoza och fick namnet Athletic Aviacion de Madrid. 1947 fick klubben sitt nuvarande namn, Club Atlético de Madrid.

2000 Andorras största seger.

 
1996 spelade Andorra sin första landskamp. Fram till idag hade det bara blivit förluster och en 0-0 match. I dagens vänskapsmatch 2000 mot Vitryssland gjorde både Jesús Julián Lucendo och Juli Sánchez mål. Det betydde att Andorra tagit sin första landskampsseger. Det är också deras största seger genom tiderna. På sina, till idag 140 landskamper har de lyckats med ytterligare två 2-0 vinster, över Albanien och  San Marino och tre 1-0 segrar över Makedonien, Ungern och Liechtenstein men that´s it.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 26:e april.

39 år Sara THUNEBRO född 1979 i Strängnäs, Södermanland.
Försvarare
50 U- och 132 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
IK Viljan (1990-96),
Gideonsbergs IF (1997-98),
Djurgårdens IF (1999-2009),
FFC Frankfurt (2009-13),
Tyresö FF (2013),
Eskilstuna United DFF (2013-15).

46 år Avi NIMNI född 1972 i Holon, Israel.
Mittfältare
4 U- och 80 A-landskamper för Israel.
Klubbar som spelare:
Maccabi Tel Aviv (1980–97),
Atlético Madrid (1998),
Maccabi Tel Aviv igen (1998–2003),
Derby County (1999–2000 lån),
Beitar Jerusalem (2003–05),
Maccabi Tel Aviv än en gång (2005–08).
Lag som ledare:
Maccabi Tel Aviv (2008-11 general manager).

Läs hela inlägget »

Nej, HIF, detta duger inte.
Nej, Cardiff City, detta duger inte.
Roma fixade sponsor och Brych verkar trivas på Anfield.
Liverpool har historiskt övertag på Roma.
Klopp bjöd in Roma.


FOTBOLLSHISTORIA:
inget

FÖDDA IDAG:
Johan.

DAGENS TRÖJA
LIVERPOOLs andratröja 2017/18

Dagens tröja kommer Liverpool att använda vid returen mot Roma nästa vecka. Jag använder den idag då Liverpool vann första mötet med 5-2 i Champions Leagues semifinal, men jag tror inte Liverpool vinner i Rom. Däremot går de vidare, men enligt mina regler kan jag inte använda denna tröja då.

Nej, HIF, detta duger inte.


Det fanns tre lag som jag är lite mer intresserade av som spelade igår. Som uppvuxen i nordvästra Skåne och med en far som tog mig med till Olympia blev det givetvis Helsingborgs IF som blev mitt svenska lag. Igår skulle de spela sin tredje match och därmed ta sin tredje raka seger. Hur svårt skulle det vara mot ett skumt lag som AFC Eskilstuna som är på väg ner i seriesystemet. Tydligen jättesvårt och jag befarar att det inte blir Allsvenskan nästa säsong heller för HIF. Kan man inte vinna hemma så blir det knepigt och det blev förlust med 0-2 och åtta i tabellen. Visserligen med en match mindre spelad, men ändå.
 

Nej, Cardiff City, detta duger inte.


En match mindre spelad hade Cardiff City i engelska andradivisionen. De låg redan tvåa på uppflyttningsplats och med seger borta över Derby så behövdes bara två poäng till för att ta sig upp i Premier League. Cardiff startade storstilat och borde haft ledningen med mer än 1-0 i paus. Sedan släppte de in motståndaren i andra och lade av att spela. I vanlig ordning blev det förlust. 3-1 till Derby och de båda lagen kan få mötas igen ganska snart då Derby gick upp på kvalplats, men Cardiff är fortfarande tvåa och har allt i egna händer de två sista matcherna mot Hull och Reading.
 

Roma fixade sponsor och Brych verkar trivas på Anfield.


Fast det stora var givetvis första matchen i semifinalen av Champions League. Stort var det redan dagen innan då Roma äntligen kom till skott och fick ett sponsoravtal. Det innebar att de annars så rena fina tröjor såg ut som en Barcelona tredjetröja då Roma har samma sponsor, Qatar airways. En väldigt underlig detalj var att Liverpool hade exakt samma domarteam från Tyskland med Felix Brych i täten som dömde förra hemmamatchen i Champions League då Liverpool vann över Manchester City med 3-0.
 

Liverpool har historiskt övertag på Roma.


Tanken var att det kunde bli samma siffror igår. Liverpool måste anses vara storfavoriter och har aldrig förlorat över två matcher mot Roma. Närmast var Roma att vinna i Champions Leaguefinalen 1984, ja, den kallades Europacupen på den tiden. De möttes som sagt i final och finalarena bestäms ju redan vid lottninge. Olympiastadion i Rom skulle vara värdar för finalen och hemmalaget Roma hade gått till final. 0-0 slutade den och Liverpool vann med 4-2 på straffar.
 

Klopp bjöd in Roma.


Gårdagens match startade lite trevande men så tog Liverpool kommandot. Sadio Mane verkade spela med skidpjäxor och hade utmärkta chanser att ge Liverpool ledningen med både ett och två noll. Sedan var det som om Salah hade tänkt, ”Nu har du fått dina chanser. Titta på mig så ska jag visa dig!” Sedan stänkte Salah in två mål och sedan kunde han mata Sane igen till åtminstone en möjlighet som han inte kunde missa. När andre anfallaren Firmino hade gjort fyran och femman började jag tänka på vad som hände för elva år sedan do Roma var på Old Trafford och United vann med 7-1. Det kunde blivit dessa siffror och mycket mer. Då visad Klopp att han INTE är det geni många påstår. Istället är han samma stora idiot som många andra managers. Klopp tar ut Salah och satsar på lite mer försvar. Detta gjuter mot i de redan utslagna Romaspelarna. De kämpar sig tillbaka till 5-2. Roma har nu den positiva energin och Liverpool känner sig besvikna för ”bara” 5-2. I förra omgången hade Barcelona 4-1 från första matchen, men det räckte inte då Roma vann med 3-0. Ska 5-2 räcka för Liverpool?

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 25:e april.

Blev 68 år Johan CRUIJFF född 1947 i Amsterdam, Nederländerna.
Mittfältare/Anfallare,
48 landskamper för Nederländerna.
Klubbar som spelare:
Ajax (1959-73),
Barcelona (1973-78),
Los Angeles Aztecs (1979-80),
Washington Diplomats (1980-81),
Levante (1981),
Ajax igen (1981-83),
Feyenoord (1983-84 ).  
Lag som tränare:
Ajax (1985-88),
Barcelona (1988-96),
Kataloniens landslag (2009-13).

Läs hela inlägget »

Att sälja tröjor är stor business.
Champions League final.
MFF på gång igen även om det går knackigt.
Varför kunde inte Everton och Newcastle släppa loss???


FOTBOLLSHISTORIA:
1985: Everton slår ut favoriterna Bayern.

FÖDDA IDAG:
Jan, Steve, Alessandro, Stuart, Anders.

DAGENS TRÖJA
EVERTONs förstatröja 2009/10

Givetvis bär jag denna tröja idag för att Everton vann Newcastle med 1-0, men jag har den även för Evertons seger över Bayern München i Cupvinnarcupen 1985. Denna tröja från 2009/10 var en hyllning till 1985 års Everontröja och ganska snarlik denna. Så min klädsel idag har alltså två betydelser.

Att sälja tröjor är stor business.


I söndags spelade Manchester City sin första match som klara Premier Leaguemästare. Det gjorde de med bravur och manglade Swansea med 5-0, men innan matchen såg man något nytt. En större fotbollsklubb handlar ju inte så mycket om fotboll. Det är ju ett stort företag som ska dras runt, med att hitta inkomstkällor för de dyra spelarna. En av dessa inkomstkällor är kläder. I söndags hade Nike tagit fram en helt ny uppvärmningströja. Denna ska givetvis även supportrar kunna köpa och för att det ska sättas press så har man gjort tröjan i ”Limited Edition” (begränsad upplaga). Det är en T-shirt som ser ut som en vanlig fotbollströja. Den är ser ut som vissa andratröjor, t ex den från 2002-03. Vit med en tvärrand i två färger. På gamla bortatröjot har det varit i svart och rött, men på den nya är färgerna i årets första och andratröja. På ryggen är alla spelarnas namn i truppen 2017-18 inbroderade. Om man nu är för att ha spelarnamn på ryggen (det är inte jag) så får man alltså nu en työja som har alla spelarnas namn på ryggen. Etihad på bröstet är ytbytt mot det påhittade ordet CITYZEN och över klubbmärket står Champions 2917-18. Detta kommer givetvisatt bli ett samlarobjekt.

Champions League final.


Men det spelades Champions Leaguefinal igår och det var Chelsea som mötte Barcelona. UEFA Youth League kallas turneringen från början. Den instiftades av UEFA säsongen 2013-14 och ungdomarna spelar i sina klubbars U-19 lag. Första året vann Barcelona. Förra årets vinnare var Red Bull Salzburg och de två åren däremellan vann Chelsea som alltså kunde ta sin tredje intäkt i turneringen. Men siffran tre stod Barcelona för. De vann ganska klart med 3-0. Viaplay Sport visade matchen så den har TV-mässigt större värde än damernas Champions League final. Turneringen spelas alltid i UEFAs högkvarters-stad. Nyon i Schweiz. Colovray Stadium tar 7500 åskådare och så många var det inte på gårdagens match. Det var dessutom Malmöpågen Andreas Ekberg som dömde då Barcelona tog sin andra seger i UEFA Youth League.
 

MFF på gång igen även om det går knackigt.


Malmö FF hade hemmamatch igår och då var det dags att ta andra segern. En hyfsad väderlek och ett fullsatt Nya Malmö Stadion som den bör kallas nu då Swedbank tagit sin hand från arenan. Nej, i svensk fotboll så spelar man väldigt sälla för fulla stadion. Knappt 15 000 av de 24 000 som arenan rymmer hade kommit och man kan förstå det. Det gick trögt och passningar och skott var inte mycket att hurra för. Trots detta hade MFF vunnit mot nykomlingen Brommapojkarna med 3-1. Fast det var inte ett enda MFF-mål som gick in utan att målvakten var på bollen eller att den ändrade riktning på en försvarare. Men 3-1 är 3-1, och en sjunde plats i tabellen betyder att man med nöd och näppe klättrade upp på övre halvan.
 

Varför kunde inte Everton och Newcastle släppa loss???


Kvällen avslutades med att jag skulle se lite riktig fotboll. Premier League. Everton mot Newcastle United. Två lag som är klara för nästa säsong och som knappast kan nå Europaspel. De skulle ju kunna spela ut och bjuda på en riktigt trevlig fotbollsmatch. Men det var bedrövligt vad passningar och skott liknade en Allsvensk match. 2-1 till Newcastle slutade det, men det var antal skott på mål. Newcastles båda tog målvakt Pickford. Evertons skott gjordes av Walcott och gick i mål. 1-0 och att det var så tajt kunde man ju förstå med Sam Allardyce och Rafael Benitez som två gamla gnetiga managers som tror att allt är OK bara man inte släpper in några mål. Big Sam var den ende av de två som lyckades med sitt uppsåt, men mycket till fotboll var det inte.
 

EVERTON - NEWCASTLE UNITED  1-0

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 24:e april.

1985 Everton vinner

 
Idag 1985 spelade Everton retur i CupvinnarCupen. Första matchen mot Bayern München hade slutat 0-0 och idag vann Everton med 3-1. Det betydde att de var i final och hade slagit ut favoriterna. Finalen spelades mot Rapid Wien. Det blev 3-1 till Everton och Liverpool-laget tog sin hittills enda Europa-titel.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 24:e april.

31 år Jan VERTONGHEN född 1987 i Sint-Niklaas, Belgien.
Försvarare
29 U- och 99 A-landskamper för Belgien.
Klubbar som spelare:
VK Tielrode (1993-2000),
KFC Germinal Beerschot (2000-03),
AFC Ajax (2003-12),
RKC Waalwijk (2005-06 lån),
Tottenham Hotspur (2012-).

42 år Steve FINNAN född 1976 i Limerick, Irland.
Försvarare
53 landskamper för Irland.
Klubbar som spelare:
Wimbledon (1990-93),
Welling United (1993-95),
Birmingham City (1995-96),
Notts County (1996-98),
Fulham (1998-2003),
Liverpool (2003-08),
Espanyol (2008-09),
Portsmouth (2009-10).

52 år Alessandro COSTACURTA född 1966 i Jerago con Orago, Italien.
Försvarare
59 landslamper för Italien.
Klubbar som spelare:
Milan (1977-2007),
Monza (1986-87 lån)   
Lag som tränare:
Mantova (2008-09)

56 år Stuart PEARCE född 1962 i Hammersmith, London, England.
Försvarare
78 landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Wealdstone (1978-83),
Coventry City (1983-85),
Nottingham Forest (1985-97),
Newcastle United (1997-99),
West Ham United (1999-2001),
Manchester City (2001-02).  
Lag som tränare:
Nottingham Forest (1996-97 spelande ass. tränare),
Manchester City (2005-07),
England U21 (2007-13),
England (2008-12 ass. tränare),
Storbritannien OS (2011-12),
England (2012 tillfällig tränare),
Nottingham Forest (2014-15),
West Ham (2017- assisterande).

58 år Anders PALMÉR född 1960 i Slottsstaden, Malmö.
Mittfältare
12 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Malmö FF (1970-88),
Vancouver Whitecaps (1981-82 lån),
Trelleborgs FF (1989-94).  
Lag som tränare:
Malmö FF (2002-03 ass. tränare),
Trelleborgs FF (2004 ass. tränare),
MF Pelister (2006-09),
Malmö FF (2011 ass. tränare igen).

Läs hela inlägget »

Halvslumrande följde jag givna utgångar i Premier League
Manchester City visade varför de är mästare.
Överaskningarnas tid är förbi. Chelsea i FA-cup final, givetvis.

Häcken stoppade Hammarby och Trelleborg underpresterar.
"Blod" var läppstift och en manifestation, och till slut så Napoli till att bara ligga en poäng efter Juventus.



FOTBOLLSHISTORIA:
1923: Turkiet får ett fotbollsförbund.
2006: Att vinna över Middlesbrough i FA-cupen innebär förlust i finalen.

FÖDDA IDAG:
Steph, Lee.

DAGENS TRÖJA
ARSENALs förstatröja 1996/98

I första hand så bär jag denna tröja idag för att Arsenal vann sin hemmamatch över West Ham med 4-1 i det sista Londonderbyt. Men att det är just denna tröja beror på att Arsene Wenger sagt upp sig efter 22 år i klubben, och denna tröja jag har idag var den som Arsenal hade då Wenger kom dit för första gången.

Halvslumrande följde jag givna utgångar i Premier League


Åter en dag med slötittande och slumrande framför engelska fotbollsmatcher. Det fanns i ärlighetens namn bara en match som kunde sluta lite hur som helst och det var Stokes hemmamatch mot Burnley. Den slutade 1-1. Fast den matchen gick inte på TV. Istället visade man Arsenal mot West Ham, årets sista Londonderby. West Ham med en oturlig manager. David Moyes har nämligen inte vunnit som manager borta mot Arsenal på 20 år, så laget var dömt att förlora. Det tog lite tid innan Arsenal kom igång, men till sist blev det odiskuterbara 4-1. Jag kan i viss mån första att TV visade denna match då man förväntade sig stora hyllningar till Arsene Wenger som slutar om ett par matcher efter 22 år. Det var inte någon hyllningsstämning att tala om även om någon tant i Wengers egen ålder stod och höll i en Arsenaltröja med Wengers namn på ryggen, nummer 22 och Thank’s.
 

ARSENAL - WEST HAM  4-1
STOKE CITY - BURNLEY  1-1
 

Manchester City visade varför de är mästare.


Sedan visade man även matchen David mot Goliat där Goliat visade sig vara strörst. Manchester City mot Swansea. Även här var det utklassning, men här var det det redan från början. 5-0 slutade tillställningen och om man såg denna match var det kanske mest för att se hur hemmapubliken skulle hylla sina nya Premier Leaguemästare. Det gjorde de så överväldigande att hela innerplan blev full med supportern efter slutsighalen. Fans som skulle röra vid sina hjältar och ta en selfie med dem. Detta var inte Manchester Citys sista hemmamatch så pokalen kommer inte att överräckas förrän då.
 

MANCHESTER CITY - SWANSEA CITY  5-0
 

Överaskningarnas tid är förbi. Chelsea i FA-cup final, givetvis.


Mellan dessa matcher kunde man se semifinal två i FA-cupen om man har Eurosport. Fast ärlig talat så var den inte särskilt spännande. Förr var det mycket vanligare att ett normalt sämre lag kunde ta sig i kragen och vinna över ett bättre. Det verkar som den tiden är förbi. Möter femman Chelsea nedflyttningslaget Southampton, så vinner Chelsea. Det gjorde de också. 2-0 slutade det och det blir alltså Manchester United och Chelsea som kommer att mötas i finalen.

Häcken stoppade Hammarby och Trelleborg underpresterar.


Allsvenskan fortsätter med minst varannan match oavgjort. Fyra matcher spelades igår och två slutade oavgjort 2-2. En av matcherna var en toppmatch och Häcken blev det lag som först tog poäng av Hammarby. Tyvärr så blir det tufft för Trelleborg. Fortsätter det så här så blir det nedflyttning igen. Hemma på Vångavallen skulle de ta sin första seger då de möte Kalmar FF. Kalmar hade förlorat sina tre första matcher, men igår vann de med 1-0 och TFF ligger sist med den poäng de lyckades få mot Djurgården.
 

"Blod" var läppstift och en manifestation, och till slut så Napoli till att bara ligga en poäng efter Juventus.


Sist så slog jag på och blickade lite på den match som skulle avgöra Serie A eller om det skulle bli fortsatt spänning. Ledande Juventus mötte Napoli. Det första jag såg var en närkamp som var en typisk filmning då en spelare låtsades få ett slag i ansiktet. När han sedan tog händerna från ansiktet var han alldeles blodig på kinden. Nu visade det sig att spelarna som stod runt om också hade blodstänk i ansiktet. Givetvis var det INTE blod. Det var ett rött streck som nästan alla spelare målat sig med. Detta var ett sätt att stötta kampanjen i bland annat Italien som säger ”Rött kort till hustrumisshandlare”. Alltså ett stod till alla kvinnor som blir slagna av män. Eftersom matchen gick så svettades sminket av och jag såg inga spelare som var inne i halvtid och bättrade på sitt smink. Matchen hade jag inte så mycket koll på. Det var som vanligt en 0-0 match och som vanligt lovordade kommentatorerna matchen. Jag funderade på att skriva ihop något om att det är väl märkligt att fotboll kan vara så populärt då det är den enda lagidrotten där match efter match slutat utan att något av lagen lyckats prestera det som idrotten går ut på, nämligen att göra mål. Det händer iblan i ishockey, men sedan kan jag inte komma på fler lagidrotter som kan sluta 0-0. Just då jag tänkte skriva detta hade Juventus och Napoli kommit in i sista minuten och jag tittade upp och fick se ett fantastiskt nickmål av Kalidou Koulibaly som kom flygande högt över alla andra och skallade in en kanon som gav segern till Napoli. Det blev en poängs skillnad mellan lagen och det återstår fyra omgångar. Än är inte Juventus Serie A mästare, eller ska det bli Napoli?

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 23:e april.

1923 Turkiet får ett landslag

 
Idag 1923 bildades det turkiska fotbollsförbundet. De blev snabbt medlemmar av FIFA. Det skulle dock dröja till 1950 innan de kvalificerade sig till ett VM. Tyvärr för Turkiet var det VM i Brasilien och turkarna drog sig ur för att de inte hade råd att ta sig över Atlanten. 1954 var de åter kvalificerade, men då åkte de ut i en omspelsmatch från Grupp 2 mot de blivande världsmästarna Västtyskland men 7-2. Nästa gång de var med var i Japan/Sydkorea 2002. Då blev Turkiet sensationellt bronsmedaljörer. Det var senaste gången landet spelade VM.

2006 West Ham slår ut Middlesbrough

 
Idag 2006 spelades semifinal i FA-cupen och West Ham slog ut Middlesbrough. I finalen förlorade sedan West Ham mot Liverpool. Det märkliga är att detta var det andra året av fem år på raken som det lag som slog ut Middlesborough gick till final, men alltid förlorade finalen. 2005 var det Manchester United som sedan förlorade finalen till Arsenal. 2007 Manchester United igen förlorade sedan till Chelsea. 2008 vann Cardiff med förlorade finalen till Portsmouth och 2009 vann Everton men gick på pumpen mot Chelsea i finalen.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 23:e april.

30 år Steph HOUGHTON född 1988 i Durham, England
Försvarare
7 U-, 4 OS- och 96 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Sunderland Women (1999–2007),
Leeds United Ladies (2007–10),
Arsenal Ladies (2010–13),
Manchester City (2014–).

41 år LEE Young-Pyo (이영표) född 1977 i Hongcheon County, Sydkorea.
Försvarare
23 U- och 127 A-landskamper för Sydkorea.
Klubbar som spelare:
Konkuk University (1996-99),
Anyang LG Cheetahs (2000-02),
PSV Eindhoven (2003-05),
Tottenham Hotspur (2005-08),
Borussia Dortmund (2008-09),
Al Hilal (2009-11),
Vancouver Whitecaps (2011-13).

Läs hela inlägget »

Ingen riktig geist i Liverpool.
Trots en usel prestation kan 0-0 betyda att både Watford och Crystal Palace klarar sig kvar.
Manchester United första finalist i FA-cupen.

Cardiff försvarade andraplatsen
Hammarby toppar Allsvenskan dubbelt upp.
Barcelona på god väg mot dubbeln.



FOTBOLLSHISTORIA:
1978: Nottingham senaste (sista?) laget att vinna ligan som nykomling.
2006: Alan Shearer tackar för sig.

FÖDDA IDAG:
Aron, John, David, Kaká, Zoltan, Mark.

DAGENS TRÖJA
BARCELONAs tredjetröja 2016/17

Lördag och söndag är dagar med många matcher och ett stort antal valmöjligheter för mig då jag ska ta på dagens tröja. Då Copa del Rey var den största matchen igår så valde jag cupvinnarnas tröja. Någon Sevillatröja har jag inte så därför var det tur att det var Barcelona som vann, och det gjorde de med hela 5-0.

Ingen riktig geist i Liverpool.


Lördag har sedan 1969 varit engelsk fotboll. Igår spelade Premier League sin 35:e av 38 omgångar. Först ut var det nytända West Bromwich mot Champions League semifinalisten Liverpool. Det tog inte många minuter innan Liverpool tagit ledningen, men trots detta hade man på känn att det inte skulle bli någon överkörning. Liverpool hade tankarna på veckans CL semi mot Roma, samtidigt som laget ville att Salah skulle få göra ytterligare ett mål för skytteligan. I 72:a minuten kom detta mål och sedan kunde Salah bytas ut och Liverpool lade av. Eftersom det inte är ett lag som klarar av att försvara en ledning så fick West Bromwich chansen och gjorde två mål och tog ytterligare en poäng. Trots en seger och två oavgjorda med Darren Moore som tillfällig manager så kommer det tyvärr inte att räcka. West Bromwich kommer att åka ur.
 

WEST BROMWICH ALBION - LIVERPOOL  2-2


Trots en usel prestation kan 0-0 betyda att både Watford och Crystal Palace klarar sig kvar.


Klockan fyra var det Watford och Crystal Palace som visades i TV, och det var ju underligt att dessa två lag skulle vara så intressanta avv Viasat valt just den matchen. Fast om tänkte på att det var den enda Premier Leaguematchen som spelades klockan fyra var det mindre märkligt att TV visade just den matchen. Underhållningsvärdet var inte speciellt stort och trots att Sir Elton John letat sig hem och satt på läktaren verkade intet av lagen vara intresserade att få bollen i mål. Det blev en tråkig 0-0 match och det enda glädjande får vara att Watfords poäng med ganska stor säkerhet var den som behövdes för att de ska stanna kvar i högsta ligan ett år till. Även Crystal Palace var nöjda med poängen och kommer säkert att klara sig kvar.
 

WATFORD - CRYSTAL PALACE  0-0


Manchester United första finalist i FA-cupen.


Ett lag som inte klarade sig kvar var Tottenham. Då har jag hamnat i semifinal nummer ett i FA-cupen. Tottenham som har Wembley som hemmaarena denna säsong då deras nya hemmaarena byggsklart, hade en stor fördel då semifinalerna i FA-cupen spelas på neurtal plan, och efter Hillsboroughkatastrofen har man beslutat att denna neutrala plan äe Wembley. Tottenham tog kommandot och tog ledningen över Manchester United, men i sitt övermod släppte de till en chans i första halvlek så att United kunde kvittera. I andra kom Tottenham lite av sig och Manchester United kunde göra 2-1 på en kontring. Detta räckte då Mourinhos gäng är utmärkta på att förstöra allt fotbollsspel och på så sätt behålla ledningen med 2-1 och ta sig till final. Man måste ge United en eloge för sin effektivitet. De gjorde två mål och dessa var de enda två skott de hade på mål under hela matchen.

Cardiff försvarade andraplatsen


Normalt sett är lördagen en deckarkväll, men då vi vuxna i familjen drabbats av en märklig mykoplasmabakterie, med hosta, svag feber och huvudvärk, så kunde jag lite halvslött fortsätta med mitt slummertittande. Det fick bli Cardiff City. De skulle ta sig i kragen och ta ett kliv mot Premier League genom att vinna över Nottingham Forest. Matchen var utbruten från övriga League Championshipomgången som färdigspelades under eftermiddagen. Här hade både Fulham och Aston Villa vunnit sina matcher så Villa var bara en poäng efter Cardiff och Fulham hade passerat walesarna med två poäng. Till min glädje kunde jag konstatera att Cardiff passerade Fulham igen då matchen var över. 2-1 skrevs segersiffrorna till. På tisdag spelas de två hängmatcherna som är Nottingham – Barnsley och Derby – Cardiff. Efter detta har alla lag spelat 44 matcher och två omgångar återstår.
 

Hammarby toppar Allsvenskan dubbelt upp.


Allsvenskan har kommit till femte omgången. Den inleddes med Östersund mot Örebro och lite sensationellt vann Örebro med 2-0. Det är faktiskt så att Örebro efter fem matcher inte förlorat än. Hammarby leder inte bara Allsvenskan utan även klubbens damer leder damallsvenskan. Fast här finns Malmölaget Rosengård på andra plats efter seger med 4-0 uppe i Kalmar igår.
 

Barcelona på god väg mot dubbeln.


Med gårdagens stora match måste vara en cupfinal. Den gick i Spanien och kallas Copa del Rey. Finalen spelades i Madrid på Estadio Wanda Metropolitano, som är Atletico Madrids hemmaarena. Men inget Madridlag var i final. Utan de två spanska lag som åkte ut i Champions Leagues kvartsfinaler. Sevilla och Barcelona. Givetvis var Barcelona favorit och hade siktat in sig på den spanska dubbeln. Troligen vinner de ligan och då har de dubbeln, för de var överlägsna Sevilla i gårdagens final. Redan i halvtid stod det 3-0 och det var aldrig spännande.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 22:a april.

Nottingham Forest trupp från 1978 som var den senaste som vann högsta ligan som nykomling. Nottingham Forest trupp från 1978 som var den senaste som vann högsta ligan som nykomling.

1978 Nottingham vinner ligan


Idag 1978 spelade Nottingham Forest en mållös match mot Coventry City. Det räckte för att Nottingham skulle ha ett ointagligt försprång i Ligan. De blev den femte mästaren i historien och den hittills sista som blev mästare som nykomlingar i högsta divisionen. Segern innebar spel i Mästarcupen (dagens Champions League). Och där vet väl alla hur det gick. Forest blev mästare med en 1-0 seger över Malmö FF i finalen. Det betydde att manager Brian Clough närmast helgonförklarades, åtminstone i Nottingham.

Alan Shearer tackar för sig på fotbollsplanen. Alan Shearer tackar för sig på fotbollsplanen.

2006 tack Shearer


Idag 2006 meddelade hemmasonen Alan Shearer att han skulle sluta spela fotboll. Fem dagar tidigare var han med då Newcastle spelade mot de värsta rivalerna Sunderland. Han gjorde då sitt 260:e mål vilket är det mesta någon spelare gjort i Premier League. På andra plats ligger Andy Cole med 187 mål. Shearer gjorde sina mål i debutklubben Southampton, Blackburn och Newcastle som är den toppklubb som ligger närmast hans födelseort.

(Fast flest mål totalt i Engelska första divisionen är 357. Ett oöverträffat rekord av Jimmy Greaves 1957-72.)

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 22:a april.

29 år Aron GUNNARSSON född 1989 i Akureyri, Island.
Mittfältare
34 U- och 77 A-landskamper för Island.
Klubbar som spelare:
Þór Akureyri (1999-2006),
AZ Alkmar (2006-08),
Coventry City (2008-11),
Cardiff City (2011-)

31 år John Obi MIKEL född 1987 i Jos, Nigeria
Mittfältare
6 OS- och 82 A-landskamper för Nigeria.
Klubbar som spelare:
Plateau United (2003-04),
FC Lyn (2004-06),
Chelsea (2006-17),
Tianjin TEDA (2017-).

31 år DAVID LUIZ David Luiz Moreira Marinho född 1987 i Diadema, São Paulo, Brasilien.
Försvarare
2 U- och 56 A-landskamper för Brasilien.
Klubbar som spelare:
São Paulo (1999-2001),
Vitória (2001-07),
Benfica (2007-11),
Chelsea (2011-14),
Paris Saint-Germain (2014-16),
Chelsea igen (2016-).

36 år KAKÁ Ricardo Izecson dos Santos Leite född 1982 i Brasília, Brasilien.
Mittfältare
5 U- och 92 A-landskamper för Brasilien.
Klubbar som spelare:
São Paulo (1994-2003),
Milan (2003-09),
Real Madrid (2009-13),
Milan igen (2013-14),
Orlando City (2014-17).
São Paulo igen (2014 lån).

39 år Zoltan GERA född 1979 i Pécs, Ungern.
Mittfältare
3 U- och 97 A-landskamper för Ungern.
Klubbar som spelare:
Harkány SE (1996-97),
Pécsi MFC (1997-2000),
Ferencváros (2000-04),
West Bromwich Albion (2004-08),
Fulham (2008-11),
West Bromwich Albion igen (2011-14),
Ferencváros igen (2014-).

41 år Mark van BOMMEL född 1977 i Maasbracht, Nederländerna.
Mittfältare
27 U- och 79 A-landskamper för Nederländerna.
Klubbar som spelare:
RKVV Maasbracht (1985-92),
Fortuna Sittard (1992-99),
PSV Eindhoven (1999-2005),
FC Barcelona (2005-06),
Bayern München (2006-11),
Milan (2011-12),
PSV Eindhoven igen (2012-13).

Läs hela inlägget »

Arsene Wenger lämnar in!
Fulham gjorde sin plikt och återtog andraplatsen.
Avicii lämnade också in, men på ett betydligt mer tragiskt vis.
Nya tröjor.


FOTBOLLSHISTORIA:
1986: Alvin Martin gör ett unikt hat trick.

FÖDDA IDAG:
Isco, Tobias, Thomas.

DAGENS TRÖJA
SLASK WROCLAWs förstatröja 2011/12

Vid den tid då denna tröja köptes var jag ofta hos min dotter som sturerade i staden. Fotbollsstoltheten var också ett av topplagen i polska Ekstraklasa. Detvar då. Nu kämpar de för att inte ramla ur högsta divisionen. Igår gjorde de det så bra att de vann borta över Termalica B-B med 2-1 och det ska nog rädda Slask kvar.

Arsene Wenger lämnar in!


Förra året hade jag med en del skvaller och tankar om spelare och i vilka klubbar de skulle handla. Jag hade valt att ta faktan från sidan ”Fotbollstransfers.com.” När jag tittar tillbaka på vad jag valde publicera på min blogg förra våren så ser jag att inte ett enda av de rykten som gick då var sanna. Nåja, nästan inte ett enda. Ett av de hetaste ryktena då var att Arsene Wenger skulle få sparken eller åtminstone inte vara kvar till hösten. Eftersom han då varit i klubben i 21 år och resterat mycket stort i Arsenal så ville ingen sparka honom. Arsene själv hade inga planer på att sluta utan skrev ett nytt kontrakt som skulle sträcka sig fram till sommaren 2019. Det innebär att han har ett år kvar på sitt kontrakt med Londonklubben. Men igår meddelade både Arsene och Arsenal (med det namnet är han hu skapt för klubben) att det blir inte fler år. 22 säsonger ledde Wenger Arsenal och tog dem till tre ligamästerskap, sju FA-cupsegrar och sju Community Shieldsvinster. Senaste FA-cupsegern kom i fjor, men i år ser det ut att bli ett år utan titlar. Om nu inte Arsenal vinner Europa League. Det hade varit en fin avslutning för Arsene Wenger.
 

Fulham gjorde sin plikt och återtog andraplatsen.


På spelfromten så fanne det en match av intresse för mig. Det handale om League Championship och om Cardiff City ska kunna ta sig upp i Premier League. De spelade inte igår, men deras värste konkurrent om andraplatsen i serien spelade igår. Det var ett Londonderby mellan ”poplaget” Millwall och Fulham. Fram till halvtid hjälpte Millwall bra till, men efter paus visade Fulham varaför de var det bättre laget. Först två snabba och så ett i slutet gjorde att den blev seger till Fulham med 3-0 på bortaplan. Det betydde också att Fulham gick förbi Cardiff med två poäng och tog över andraplatsen. Fast då har Cardiff två matcher ärre spelade.
 

Avicii lämnade också in, men på ett betydligt mer tragiskt vis.


Jag funderade på att tänka och tycka till lite om dagens matcher, men då jag skulle skriva så hade jag nyheterna på och idrott och musik hör ju ihop på så sätt att varje fotbollsklubb har ett par klubblåtar, varje turnering har sin signaturmelodi och fotbollsspelare och artister använder ofta samma arenor att visa upp sig på, och då brukar faktiskt musikerna slå fotbollsspelarna vad det gäller publik. En som alltid drog full publik på sina galor var Tim ”Avicii” Bergling. Drog skriver jag för att han hittades död påsitt hotellrum igår på sitt hotellrum i Muscat i Oman. Han blev ett år för gammal för att sålla sig till ”27orna”. Tim blev 28 år. Hans fotbollsbidrag var soundtracket till datorspelet FIFA15 som han skrev.
 

NYA TRÖJOR
 

Jag har lagt tonvikten på att presentera de nya landslagströjorna som ska användas i VM. Fast ärven de lag som inte kom dit släpper nya tröjor nu. Dessa länder hare hoppats på att använda sina nya ställ i VM, men så blev inte fallet. Nu börjar även de stora klubblagen visa upp sina nya tröjor som de ska använda säsongen 2018-19. 

Jag startar med VM:s kanske fräckaste förstatröja. Den har varit ute ett tag, men det var först i veckan jag hittade en just bild. Jag är ju svag för grönt så Nigeria ligger alltid bra till. Med tanke på Nikes ganska tråkiga stil så har definitivt inte Nigeria fått en tråkig tröja. Jag rankar den häftigast av alla VM-träjor. Sist av bildera so har jag en annan av Nikes landslag. Chile. De underpresterade och kom inte till VM, men nya kläder har de fått. Lika tråkig som den helröda förstatröjan är, lika tuff är den vita bortatröjan med röda och blå streck. Hade jag varit Chilespelare så skulle jag propsa på att använda andratröjan i så många matcher som möjligt.

Sedan har jag med Liverpools nya förstatröja. New Balance fortsätter tillverka och Standard Chartered fortsätter sponsra. Tyvärr har ingen av de två lyckats göra en Liverpooltröja som sticker ut. Helt röd utan några extravaganser. Det enda man gjort är att skaffa en "Arsenalhals" från deras förstatröja i år. Nu har jag inte provat tröjan, men den ser väldigt obekväm ut om man ämnar ha knappen knäppt. Standard Chartered är ganska tråkigt att se över bröstet. Har inte detta företag någon typ av logo som man kunde förenkla det hela med. Laget förenklade sin egen logo för några år sedan och använder sig bara av Liverbirden. Det fungerar bra. Andra och tredjetröja är också p väg och mycket märkligt är det att Liverpool accepterar en helblå andratröja, samma färg som ärkerivalen Everton. Tredjetröjan i vitt och grått är däremot lite häftig. Jag lägger ut dem då jag hittat bättre bilder. Förstatröja släpps till försäljning i början av maj och kommer i vanlig ordning att användas vid sista hemmamatchen denna säsong.

Här är ett förslag på hur jag menar att en Liverpooltröja med sponsorlogo kunde sett ut. Vill man inte ha den i originalfärg kan de vara i vitt eller gult. Sedan lägger jag även in Liverpools andra och tredjetröja 2018-19.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 21:a april.

1986 Alvin Martins unika hat trick

 
Idag 1986 spelade West Ham hemma mot Newcastle i ligan. Då matchen var över hade West Ham vunnit med 8-1. Alvin Martin gjorde hat trick. Allt detta är kanske inte helt ovanligt, men ett speciellt rekord slogs:

Det var inte slutresultatet 8-1 utan Matrins hat trick. Han gjorde det mot tre olika målvakter. Vid första målet stod ordinarie målvakt Martin Thomas, men han var inte helt kurant före matchen utan byttes ut i halvtid och mittfältaren Chris Hedworth fick ställa sig i mål. På honom gjorde Martin sitt andra mål. Nyckelbenet gick sönder då en kvart återstod och Hedworth tvingades lämna över målvaktströjan till forwarden Peter Beardsley. Ett brutet nyckelben gjorde att Hedworth fick spela mittfältare igen. Martins tredje mål gjorde han i 84:e minuten på Beardsley.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 21:a april.

26 år ISCO (Francisco Román Alarcón Suárez) född 1992 i Benalmádena, Spanien.
Offensiv mittfältare
67 U- och 26 A-landskamper för Spanien.
Klubbar som spelare:

PDM Benalmádena (1997–99),
Atlético Benamiel (1999–2006),
Valencia (2006–11),
Málaga (2011–13),
Real Madrid (2013–).

39 år Tobias LINDEROTH född 1979 i Marseille, Frankrike.
Mittfältare
22 U- och 76 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Mjällby AIF (1985-92),
IFK Hässleholm (1992-95),
Feyenoord (1995-96),
IF Elfsborg (1996-98),
Stabæk IF (1998-2001),
Everton (2001-04),
FC Köpenhamn (2004-07),
Galatasaray (2007-10).  
Lag som tränare:
IF Elfsborg U19 (2011-17),
IF Elfsborg (2017- assisterande).

53 år Thomas HELMER född 1965 i Herford, Västtyskland.
Försvarare
68 landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare:
SC Bad Salzuflen (1975-84),
Arminia Bielefeld (1984-86),
Borussia Dortmund (1986-92),
Bayern München (1992-99),
Sunderland (1999-2000),
Hertha Berlin (1999 lån).
Europamästare med Tyskland 1996.

Läs hela inlägget »

Vardy är väl med i VM-truppen ändå?
Ska Mark Hughes bli historisk?
Chelsea fick sin revansch
HIF i topp!


FOTBOLLSHISTORIA:
2004: Världens snabbaste fotbollsmål.
2011: Copa del Rey-pokalen körs över.

FÖDDA IDAG:
Shay.

DAGENS TRÖJA
CHELSEAs förstatröja 2006/08

Att det skulle bli en tröja  av något av de fyra Premier Leaguelag som var i farten igår hade jag bestämt. När sedan Leicester och Southampton spelade oavgjort och Burnley förlorade så fanns det bara ett lag kval. Segrarna mot Burnley. Alltså denna Chelseatröja idag.

Vardy är väl med i VM-truppen ändå?


Gareth Southgate hade tagit sig till Midlandsområdet och Leiceter Citys hemma match mot Southampton. Det var antagligen den nyblivne kaptenen Jamie Vardy som han ville titta på. Jag vet inte om Gareth fick ut så mycket av sitt besök. Åtminstone inte om han sökte målgörare, för det fanns det inte en enda på hela matchen. 0-0 slutade det och Leicester hade inte mycket att spela för. De ligger på en säker åttonde plats och kan inte komma mycket längre på något håll i tabellen. Det var en viktigare match för Southampton. De ligger fortfarande på nedflyttningsplats och risken finns att Southamptons manager Mark Hughes hamnar i historieböckerna som den ende tränare som tog två lag ur den högsta serien. Hans gamla Stoke City är ju 19 och också på väg ut.
 

Ska Mark Hughes bli historisk?


Southampton kan ju läka såren lite genom att försöka göra som Arsenal. De ska ju vinna Europa League och ta sig till Champions League till hösten. Southampton kan vinna FA-cupen och det ger en plats i Europa League. Där kan de nästa säsong gå till final och vinna hela Europa League. Då tar sig Southampton till Champions League säsongen 2019-20 som det enda lag i Champions League som spelar i andra divisioonen i sitt hemland. Nej, jag tror inte detta inträffar, men i teorin är det möjligt. Fast då ska de först vinna FA-cupsemin på söndag mot Chelsea.
 

Chelsea fick sin revansch


Chelsea var det lag jag också följde. De spelade inte omgång 35 utan en match från omgång 31 då också matcher blev inställda eftersom de gick FA-cupmatcher. Här tänkte man på semifinalen för Conte hade satt ihop ett lag med en hel del reserver i startelvan. Alla minns väl premiären i höstas då de regerande mästarna Chelsea tog emot Burnley på Stamford Bridge och Burnley skrällde med att vinna med 3-2. Det var aldrig riktigt samma läge igår. Trots fem raka segrar för Burnley så var de aldrig riktigt nära att skaka Chelsea. Då Burnley lyckades kvittera i andra halvlek så la Chelsea bara in en högre växel och hade mängder med chanser. Gårdagkvällens bäste Chelseaspelare Victor Moses gjorde segermålet. 2-1 till Chelsea alltså.
 

LEICESTER CITY - SOUTHAMPTON   0-0
BURNLEY - CHELSEA   1-2

HIF i topp!


Bland alla andra matcher igår så tar jag en liten titt på Allsvenskan. Så när som på den uppskjutna matchen mellan Sirius och Sundsvall i andra omgången så har alla spelat fyra matcher. Det har varit mycket oavgjot, men inte i gårdagens tre matcher. Två av nykomlingarna var i elden och de kommer att få det svårt. När Elfsborg i fjärde matchen tog sin första seger var de mot Brommapojkarna med hela 3-0. IFK Götebort har börjat lika illa som MFF, men hemma mot Dalkurd blev det seger med 1-0. Änglarna har 6 poäng, vilket är ett med än MFF. Men det finns ett lag som är fullpoängare. Det räknades lite som en tidig seriefinal då Hammarby tog emot IFK Norrköping. Inget av lagen hade förlorat någon match. Nu har Norköping gjort det. Hammarby IF har full poäng vilket är 12 stycken. Det ser ljust ut för HIF. Både i Stockholm och Skåne.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 20:e april.

2004 världens snabbaste mål


Idag 2004 spelade Cowes Sports F.C. mot Eastleigh F.C. i en division som heter Wessex Football League. Cowes hade stark medvind vid avspark och Marc Burrows satsade på skott direkt från avspark. Den överrumplade målvakten såg bollen gå över honom och in i mål. Tiden kontrollerades noga och från avspark tills det att bollen skar mållinjen gick det 2,5 sekunder. Det var en pustning med 0,3 sekunder från det tidigare rekordet som argentinaren Ricardo Olivera satte 1998. Tyvärr så gick världsrekordhållaren Burrows bort i cancer den 9:e februari 2009 endast 30 år gammal.

2011 Real Madrid hade pokalen en kort stund.


Idag 2011 vann Real Madrid den spanska cupen för första gången på 18 år. Barcelona besegrades med 1-0 i finalen. Allt detta var helt OK, men det var vid det efterföljande firandet av segern då man åkte öppen buss genom Madrids gator som Sergio Ramos i segeryran tappade pokalen rakt framför bussen som sedan körde över segertrofén. Som den klubb de är med hur mycket pengar som helst så lyckades Real Madrid fixa fram en ny Copa del Rey-pokal.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 20:e april.

42 år Shay GIVEN född 1976 i Lifford, Irland.
Målvakt
5 U- och 134 A-landskamper för Irland.
Lag som spelare:
Lifford Celtic (1987-93),
Celtic (1993-94),
Blackburn (1994-97),
Swindon Town (1995 lån),
Sunderland (1996 lån),
Newcastle United (1997-2009),
Manchester City (2009-11),
Aston Villa (2011-15),
Middlesbrough (2013-14 lån),
Stoke City (2015-17).

Läs hela inlägget »

Kan en domare ha tröjan utanpå shortsen?
Använd långärmat istället för långärmad undertröja.
Malmö FF spelar inte som ett mästarlag!

Gamla Manchester United var tillbaka igen.
Rom-lagen återtog Champions Leagueplatserna.
Varför inte göra som ishockeyn och plocka av några spelare när det blir förlängning?


FOTBOLLSHISTORIA:
1957: Chelsea först med att flyga till en bortamatch.

FÖDDA IDAG:
Héctor, Marko, Joe, Valon, Gabriel, Jussi, Rivaldo, Trevor, Sven.

DAGENS TRÖJA
MANCHESTER UNITEDs förstatröja 2000/02

Det blir en gammal slitstark tröja från millenniets början idag. Manchester United spelade då under Sir Alex och gårdagens match var nästan som om det varit på den tiden. Lugnt och medodiskt sänkte de Bournemouth med 2-0. fast riktigt som Sir Alex var det inte. Han hade aldrig haft Paul Pogba kvar.

Kan en domare ha tröjan utanpå shortsen?


Då jag satte mig till rätta för gårdagens Premier Leaguematch kom jag samtidigt att tänka på Mästarnas mästare. De två programmen har Jesper Blomqvist gemensamt. Jesper är ju med i bollaget i Mästarnas mästare och han var även med i Manchester United. Där och i de flesta andra laghan spelade hade han alltid en tröja med långa ärmar. I dessa ärmar drog han in händerna och knöt nävarna om den nedersta delen som blev som en vante. Det såg kanske inte så snyggt ut, för Jesper spelade på den tiden då de internationella reglerna sa att man skulle ha nederkanten på tröjan nedstoppad i shortsen. Numera är det bara domaren som fortfarande följer detta. Ingen spelare följerdenna gamla regel.
 

Använd långärmat istället för långärmad undertröja.


Det jag funderade på var om man inte har långärmade tröjor längre får i Manchester United fanns det ett antalspelare som hade en långärmad undertröja och sedan en kortärmad tröja ovanpå detta, och denna klädstil är inte estetiskt tilltalande i mina ögon. Men så ser jag Jesse Lingard. Han har en långärmad Manchester United tredjetröja och då undrar jag varför inte t ex Smalling och Fellaini kan få en långärmad tröja.
 

Malmö FF spelar inte som ett mästarlag!


Under tiden matchen pågick kollade jag upp resultaten från Allsvenskan. Det var ju fyra matcher i fjärde omgången som spelades och årets resultat är tydligen oavgjort. Tre matcher slutade så. Vid oavgjort delas bara ett poäng ut och det betyder att jag ser det som  att lagen förlorar två poäng var iställer för att vinna ett. Fast Malmö FF hade kanske varit glada för oavgjort. De har ju spelat samma två Bortamatcher som Trellebors FF, mot Sundsvall och Djurgården. Och det har blivit en oavgjord och en förlust var. TFF fixade kryss på Tele2 Arena i Stockholm mot Djurgården. Det var bättre än de regerande svenska mästarna. Storförlust med 3-0 och en rejäl plump i protokollen för det normalt sett så stolta Skånelaget. Igår hade inte Malmö mycket att vara stolta över. Första förlusten och fem poäng på fyra matcher. De ger åttonde plats, mitt i, i tabellen.
 

Gamla Manchester United var tillbaka igen.


Åter till England och sydkusten och Premier League minsta arena som heter Vitality Stadium, men som Henrik Strömblad envisades med att kalla Witality Stadium. Bokstaven V finns även i engelskan och uttalas V. Nåja, U uttalades United i gårdagens kamp mot mittenlaget Bournemouth. Det fanns ju inte en chans att Manchester United sin befäste sin andraplats ska göra två urusla matcher i rad. Igår spelade de lite smånätt fotboll, såg till att Bournemouth inte gjorde något mål och tryckte själv in två stycken. Seger med 2-0 och en vanlig dag på jobbet, fast inte för alla då Jose Mourinho hade valt lite B-betonad uppställning. Men United har ju spelare till ett par lag som skulle kunna klara sig i topp båda två om man tillåtita att spela med två lag i ligan.
 

BOURNEMOUTH - MANCHESTER UNITED   0-2


 

Rom-lagen återtog Champions Leagueplatserna.


Italienska Serie A slutspelade den 33:e omgången. Juventus tog det lugnt och nöjde sig med 1-1 mot Crotone. Men kampen i Serie A står ju om plats tre och fyra som ger Champions Leagueplats. I förrgår passerade Inte de båda Romlagen, men igår återtog de sina platser. Roma vann 2-1 över Genoa och Lazios match var intressant. Mest tänd i starten var domare Damato. Efter en kvart hade han hittat två tveksamma situationer. Fiorentinas målvakt åkte för att han eventuellt tog bollen med händernautanför straffområdet, och för att kompensera detta så åkte Lazios Murgia ut för en frilägesutvisning som var lite märklig. Men efter detta öppnade matchen upp sig och då den var slut hade Lazio gjort det sista, matcen sjunde och sitt fjärde mål. Kampen slutade alltså 3-4 med tio man var i lagen.
 

Varför inte göra som ishockeyn och plocka av några spelare när det blir förlängning?


Då slår mig en tanke att vid förlängningar i fotboll göra detsamma som ishockeyns overtime. Plocka bort ett par spelare i varje lag. Låt förlängningen starta med enbart nio man i varje lag. Då skulle det säkert öppna upp sig lite fler chanser och mål. Så slipper det kanske att bli så många straffavgöranden som de flesta anser är en chansning.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 19:e april.

Det var dock icke detta flygplanet de flög med 1957 Det var dock icke detta flygplanet de flög med 1957

1957 Chelsea chartrar ett flygplan

 
Idag 1957 var första gången i Engelsk fotbollshistoria som en klubb använde flyget för att ta sig till en match. Lite speciell var att det var till sin egen hemmamatch de skulle. De hade idag mött Newcastle på St James´. Redan nästa dag stod en hemmamatch mot Everton på spelschemat. Då tog klubbledningen beslutet att för att hinna med någon uppladdning inför den matchen var det viktigt att komma hem så snabbt som möjligt och ett flygplan sattes in. Det var ett lyckat beslut då det blev seger med hela 5-1 över Everton.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 19:e april.

28 år Héctor HERRERA född 1990 i Tijuana, Mexiko.
Anfallare
16 U- och 63 A-landskamper för Mexiko.
Klubbar som spelare:
Pachuca (2000-13),
Porto (2013-)

29 år Marko ARNAUTOVIC född 1989 i Gemeindebezirk Floridsdorf, Österrike.
Anfallare
10 U- och 69 A-landskamper för Österrike.
Klubbar som spelare:
Floridsdorfer AC (1995-98),
FK Austria Wien (1998-2001),
First Vienna FC (2001-02),
FK Austria Wien igen (2002-03),
SK Rapid Wien (2003-03),
Floridsdorfer AC igen (2004-06),
Twente (2006-10),
Inter (2009-10 lån),
Werder Bremen (2010-13),
Stoke City (2013-17),
West Ham United (2017-).

31 år Joe HART född 1987 i Shrewsbury, England.
Målvakt
27 U- och 75 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Shrewsbury Town (1999-2006).
Manchester City (2006-),
Tranmere Rovers (2007 lån),
Blackpool ( 2007lån),
Birmingham City (2009-10 lån)
Torinio (2016-17 lån)
West Ham United (2017- lån).

33 år Valon BEHRAMI född 1985 i Mitrovica, Jugoslavien.
Försvarare/Mittfältare
73 A-landskamper för Schweiz.
Klubbar som spelare:
Stabio (1993-97),
Chiasso (1997-2000),
Lugano (2000-03),
Genoa (2003-05),
Verona (2004-05 lån),
Lazio (2005-08),
West Ham United (2008-11),
Fiorentina (2011-12),
Napoli (2012-14),
Hamburger SV (2014-15),
Watford (2015-17),
Udinese (2017-).

41 år Gabriel HEINZE född 1978 i Crespo, Argentina.
Försvarare
6 OS- och 72 A-landskamper för Argentina.
Klubbar som spelare:
Newell's Old Boys (1988-97),
Real Valladolid (1997-2001),
Sporting Lissabon (1998-99 lån),
Paris Saint-Germain (2001-04),
Manchester United (2004-07),
Real Madrid (2007-09),
Marseille (2009-11),
Roma (2011-12),
Newell's Old Boys igen (2012-14).
Lag som tränare:
Godoy Cruz (2015),
Argentinos Juniors (2016-17(,
Vélez Sarsfield (2017-).

43 år Jussi JÄÄSKELÄINEN född 1975 i S:t Michel, Finland.
Målvakt
56 landskamper för Finland.
Klubbar som spelare:
Mikkelin Palloilijat (1986-95),
Vaasan Palloseura (1996-97),
Bolton Wanderers (1997-2012),
West Ham (2012-15),
Wigan Athletic (2015-17),
ATK (Indien)  (2017-18).

46 år RIVALDO Rivaldo Vítor Borba Ferreira född 1972 i Recife, Pernambuco, Brasilien.
Mittfältare
21 U- och 74 A-landskamper för Brasilien.
Klubbar som spelare:
Paulistano (1985-91),
Santa Cruz (1991-92),
Mogi Mirim (1992-93),
Corinthians (1993-94),
Palmeiras (1994-96),
Deportivo La Coruña (1996-97),
FC Barcelona (1997-2002),
Milan (2002-03),
Cruzeiro (2004),
Olympiakos (2004-07),
AEK Aten (2007-08),
2008-10 Bunyodkor,
Mogi Mirim igen (2010-11),
São Paulo (2011 lån),
Kabuscorp (2012),
São Caetano (2013),
Mogi Mirim åter en gång (2014).'
Världsmästare 2002 där han även gjorde sig känd för att ha gjort VM-historien fulaste filmning som fick en motståndare utvisad.

64 år Trevor FRANCIS född 1954 i Plymouth, England.
Anfallare
52 landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Birmingham City (1966-79),
Detroit Express (1978-79 lån),
Nottingham Forest (1979-81),
Manchester City (1981-82),
Sampdoria (1982-85),
Atalanta (1986-87),
Glasgow Rangers (1987-88),
Queens Park Rangers (1988-91),
Sheffield Wednesday (1991-94).  
Lag som tränare:
Queens Park Rangers (1988-90 spelande),
Sheffield Wednesday (1991-95 spelande till 1994),
Birmingham City (1996-2001),
Crystal Palace (2001-03).
Han blev Europamästare för klubblag, nuvarande Champions League, två gånger med Nottingham Forest, 1979 och 1980. 1979 var det han som nickare in matchens enda mål i finalen mot Malmö FF.

76 år Sven LINDMAN född 1942 i Dorotea, Lappland
Mittfältare
21 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
IF Uven (1955-60),
Lycksele IF (1961-64),
Djurgårdens IF (1965-68),
Rapid Wien (1968-69),
Djurgårdens IF igen (1969-80).
Han är den spelare som gjort allra flest matcher för Djurgården i Allsvenskan genom tiderna; 312 stycken. Han var även med i truppen vid VM i Västtyskland 1974.

Läs hela inlägget »

Lägg ner Zlatan! Du är inte charmig längre, bara löjlig!
Stå vid ditt ord och meddela detta så snabbt som möjligt!
Jag som trodde Kane var en just spelare. Han är ju bara en barnrumpa.
Var det ditt mål Kane? Du var ju inte sist på bollen.

Nej, Trelleborg. Detta blir svårt!
Är Jose och United intresserade av kvällens match?


FOTBOLLSHISTORIA:
1955: Föregångaren till Europa Legue bildas.
2001: Karl Powers 12:e man i Manchester United.

FÖDDA IDAG:
Dzsenifer, Łukasz, Esteban, Stefan.

DAGENS TRÖJA
INTERs förstatröja 2010/11

Ännu en oavgjort match i Premier League. Jag hade en stund vantarna på en Barcelonatröja, men de spelade också oavgjort. Då hamnade jag i Italien. För Inter handlar det om att bli trea eller fyra och knipa en Champions Leagueplats. Segern med 4-0 över Cagliari gav dem tillfälligt tredjeplatsen och jag klär mig så här idag.

Lägg ner Zlatan! Du är inte charmig längre, bara löjlig!


Först skulle ja bara vilja göra ett litet inlägg om två märkliga fotbollsspelare. Zlatan Ibrahimovic, sveriges bäste genom alla tider. Hans charm att framhålla sig själv som kanske världens bäste med glimten i ögat. Det var en gång häftigt, men nu är det förbannat tröttsamt. Det startade redan till fotbolls-EM för två år sedan då alla väntade på var han skulle spela till hösten 2016. Under en intervju då hänvisade han till ett kungörande han skulle göra ett par dagar senare. ”Då kommer en bomb att släppas!” var Zlatans kommentar. Bomben var att han öppnade ett företag för sportkläder. Detta har mängder med idrottsfolk gjort för honom, men han  drev med alla sina fans som väntade svar på frågan var han skulle spela.
 

Stå vid ditt ord och meddela detta så snabbt som möjligt!


Nu är han igång igen och driver med alla oss som tycker om fotboll och ärliga svar. Han har gjort allt för att inte spela mer i landslaget. Först tacket nej för några år sedan till mer spel. Sedan har han öppnat ett spelbolag och på så sätt diskvalificerat sig själv att spela ett mästerskap drivet av FIFA. Lik förbannat håller han på att påstå att: ”Om Zlatan vill så spelar han VM”. Lägg ner! Låt alla som hoppas på det bästa för det svenska landslaget få ro, och säg: ”Zlatan håller vad han lovar och det är att inte spela mer i det svenska landslaget!” Så slipper vi alla spekulationer, för Zlatan kommer INTE att spela INTE i Ryssland?
 

Jag som trodde Kane var en just spelare. Han är ju bara en barnrumpa.


En annan spelare som jag höll för en just och ärlig kille som man önskade all medgång var Harry Kane. Nu har han visat sig var den lille bortskämde baby som många fotbollspelare tydligen blir då de har lite framgång. Efter att ha vunnit skytteligan två år i rad i England så var det nära en tredje gång, men då dök det upp en egyptier i Liverpool som visare sig vara strået vassare på att göra mål. I bortamatchen mot Stoke gjorde dansken ChristianEriksen sitt andra mål på en frispark. Alla såg det, men Kane surade som en liten baby för att inte han fick målet. Han var ju nästan i närheten av bollen då den gick in. Tottenham ser tydligen också att de vill skryta med att ännu ett år ha skytteligavinnaren i sitt lag. De uppvaktade FA i England som var trötta på att bråka och gav lille Kane sitt lördagsgodis. Han fick alltså ett mål skrivet på sitt konto trots att han inte gjort det. Nu kan man bara hoppas att Mohamed Salah kommer att fortsätta göra mål så att Kane inte hinner ifatt!
 

Var det ditt mål Kane? Du var ju inte sist på bollen.


Kane var ju igång i gårdagens inledande matche i Premier Leagues 35:e omgång. Efter en hyfsat jämn match med 0-0 i paus så tog Tottenham ledningen i andra. Jodå, Harry Kane bokfördes för målet och i normala fall är jag med på detta, men vem tog bollen på innan den gick in? Den träffade i bröstet på Brightons lagkapten Bruno. Så frågan är om man inte lika gärna kunde ansett att det var ett självmål. Fast då hade Harry Kane gråtit blod. Nu gick det inte mer än en minit innan Brighton fick en lite knepig straff. Det blev 1—1 och så slutade det också. Men det kunde kanske blivit Brightonseger om det inte spelats så mycket teater vid närkamper. Brightons målvakt Ryan knep en hörna och gjorde en snabb utspark som friställde en Brightonsepelare. Då blåste domaren av spelet. I straffområdet låg Brighton kayal kvar och låtsade att han skadat sig. Då han höll sig för huvudet blåste domaren av för huvudskada. Nu visade det sig som i 99 % av fallen att det inte var något fel på Kayal. För en gångs skulle föll man på eget grepp och missade en rejäl målchans för att man inte kan ta lite lätta smällar och bara spela vidare.
 

BRIGHTON & HOVE ALBION - TOTTENHAM HOTSPUR   1-1

 
 

Nej, Trelleborg. Detta blir svårt!


Mitt tips att Trelleborg skulle stå emot i Sundsvall och klara oavgjort var inyte helt fel. Det var ganska jämt, men matchens enda mål gjorde hemmalaget och TFF har en oavgjord och tre förluster. Ingen vidare start på Allsvenskan. Det kommer att bli tufft. Inter tog chansen att ta sig upp på Champions Leagueplats i tabellen då de slog Cagliari med hela 4-0. Det står mellan Inter och de två ROM-lagen om de två sista Champions Leagueplatserna. Juventus och Napoli är redan klara. I Spanien skulle Barcelona ta tre enkla poäng borta mot Celta Vigo, me en frilägesutvisning gjorde att Celta kunde kvittera till 2-2 med åtta minuter kvar, men visst vinner Barcelona liga ändå.
 

Är Jose och United intresserade av kvällens match?


Frågan är om Manchester United är tillbaka och vinner ikväll nere i Bournemouth. Matchen är ju en som kan sluta hur som helst. Bournemouth är i stort sett klara för nästa säsong i Premier League och skulle de ta poäng så är de helt klara. Manchester United har inget att spela för i tabellen. Kanske är siktet inställt på helgens FA-cup-semifinal. Svårtippat, men United är favorit. Det är även Malmö FF uppe i Stockholm. Det har skrivits mycket om kampen med Djurgården, men de har inte börjat så bra. Ska jag jämföra TFF med MFF igen så klarade Trelleborg oavgjort. Då måste väl Malmö FF vinna?

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 18:e april.

1955 the Inter-Cities Fairs Cup

 
Idag 1955 hade bl a Schweiz’ Ernst Thommen, Italiens Ottorino Barassi, och Englands Stanley Rous samlats för att grunda en fotbollscup för europeiska klubblag. Den kallades för the Inter-Cities Fairs Cup. Turneringen skulle vara tillgänglig för lag från städer i Europa som stod för internationella mässor. Bara ett lag från varje stad hade rätt att delta. Första turneringen varade i tre år och i finalen 1958 deltog Barcelona som vann sammanlagt över två matcher med 8-2 över ett lag kallat London XI. 1971 tog UEFA över turneringen och kallade den UEFA-cupen. Då blev Leeds United första vinnaren. 2008-09 ändrades namnet igen och nu kallas turneringen Europa League.

Lagbilden med 12 Manchester Unitedspelare. Karl Power står längst till vänster. Han är den ende som har armbandsur. Lagbilden med 12 Manchester Unitedspelare. Karl Power står längst till vänster. Han är den ende som har armbandsur.

2001 tolfte man på lagfotot


Idag 2001 var Manchester United i München på Olympiastadion för att försöka vända 0-1 förlusten hemma till seger. Det lyckades inte. Bayern vann med 2-1 och gick vidare. Det märkliga i denna match var då lagens elvor fotograferades just innan matchen skulle starta. På Manchester Uniteds lagbild fanns det 12 spelare. Den tolfte visade sig vara Karl Power som roade sig med att försöka smita in i diverse olika stora sportsammanhang. Han påstod sig ha planerat detta att vara med på ett Manchester United lagfoto i två år. Först hade han kommit in på stadion utklädd som en som tillhörde TV jobbarna. Därefter hade han bytt om till Uniteds vita bortadress och helt enkelt bara promenerat fram till laget då de radade upp sig inför pressfotograferna. Därefter hade han vandrat ut igen och sett matchen. Flera liknande trick av Karl Power gjorde att han är förbjuden på livstid att komma in på Old Trafford.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 18:e april.

26 år Dzsenifer MAROZÁN född 1992 i Budapest, Ungern
Mittfältare
62 U- och 86 A-landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare:

DJK Burbach (1996–2003),
1. FC Saarbrücken (2003–09),
1. FFC Frankfurt (2009–16),
Olympique Lyon (2016–).
Europamästare 2013 och OS guld 2016

33 år Łukasz FABIANSKI född 1985 i Kostrzyn nad Odrą, Polen
Målvakt
43 A-landskamper för Polen.
Klubbar som spelare:
Polonia Słubice (1999-2000),
MSP Szamotuły (2000-01),
Lubuszanin Drezdenko (2001-02),
Sparta Brodnica (2002-03),
Mieszko Gniezno (2003-04),
Lech Poznań (2004-05),
Legia Warszawa (2005-07),
Arsenal (2007-14),
Swansea City (2014-).

37 år Esteban CAMBIASSO född 1980 i Buenos Aires, Argentina.
Mittfältare
17 U- och 52 A-landskamper för Argentina.
Klubbar som spelare:

Argentinos Juniors (1995–96),
Real Madrid (1996–98),
Independiente (1998–2001),
River Plate (2001–02),
Real Madrid igen (2002–04),
Inter (2004–14),
Leicester City (2014–15),
Olympiacos (2015–17).

49 år Stefan SCHWARZ född 1969 i Malmö.
Mittfältare
69 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Kulladals FF (1986),
Malmö FF (1986-90),
Bayer Leverkusen (1990),
Benfica (1990-94),
Arsenal (1994-95),
Fiorentina (1995-98),
Valencia (1998-99),
Sunderland (1999-2003).  
Lag som tränare:
Helsingborgs IF (2012 assisterande)
En av kuggarna i Sveriges landslag som vann VM-brons 1994.

Läs hela inlägget »

Två förlorade poäng per lag i bottenmötet i Premier League
Southgate kollade in målvakter.

Rörig vecka då England envisas med att spela cup lördag och söndag.
Spurs vinner.
Ska laget som leder Allsvenskan efter halva säsongen ha Champions Leagueplatsen?


FOTBOLLSHISTORIA:
1897: Villa Park i Birmingham öppnar.
1937: Publikrekord i brittisk fotboll.
2004: Yngste målskytten i Amerikanska proffsligans historia.

FÖDDA IDAG:
Shkodran, Charles, Medhi, Michael.

DAGENS TRÖJA
CRYSTAL PALACEs förstatröja 1992/93

Åter så blev det oavgjort i den match som jag skulle välja tröja till idag. West Ham  Stoke 1-1. Därför tittade jag till Professional Development League för U-23 lag. Här vann Crystal Palace över Crewe med hela 4-0 borta. Detta och helgens vinst gör att jag drar på mig denna tröja idag.

Två förlorade poäng per lag i bottenmötet i Premier League


Måndag sparas några matcher som blev över från veckoslutet. Så har det gjorts i England ett antal år och den avslutande matchen i omgång 34 stod mellan West Ham och Stoke City. Jag hade ju stsat på West Ham och de var det vassaste laget. De gjorde tre mål, men de två första var offside, och det var rätt dömt. När det tredje målet kom var det bara en kvittering i slutminuterna. Det var två gamla Liverpoolspelare som gjorde matchens mål. Mitt i all press från West Ham och man bara väntade på att de skulle göra ett tredjeregelrätt mål så stack Stoke upp och inhopparen Peter Crouch slog in en retur från en av de eventuella VM-målvakterna i det Engelska laget, Joe Hart. Något av en målvaktstavla. Tur för Hart och Hammers att Andy Carroll kom in för det var han som såg till att allt slutade 1-1.
 

Southgate kollade in målvakter.


För min del var det ett bra resultat då lagen fortfarande håller sig bakom Watford. För att de ska klara sig kvar i Premier League krävs det att lagen som ligger under i tabellen spelar oavgjort mot varandra. Då kan Watfords 37 poäng räcka, för som de spelar har jag inga stora förhoppningar på att de ska fixa fler poäng sjålv denna säsong. Englands förbundskapten Gareth Southgate satt på läktaren och en han kollade in var Joe Hart, men även Stokes målvakt Jack Butland är aktuell för Rysslands-VM och hans odds är nog större. Några andra kandidater för VM-truppen fanns inte i gårdagens match.
 

WEST HAM UNITED - STOKE CITY   1-1
lördagens matcher
SOUTHAMPTON - CHELSEA   2-3
BURNLEY - LEICESTER CITY   2-1
CRYSTAL PALACE - BRIGHTON & HOVE ALBION   3-2
HUDDERSFIELD TOWN - WATFORD   1-0
SWANSEA CITY - EVERTON   1-1
LIVERPOOL - BOURNEMOUTH   3-0​​​​​​​
TOTTENHAM HOTSPUR - MANCHESTER CITY   1-3​​​​​​​

 

Rörig vecka då England envisas med att spela cup lördag och söndag.


Jag har tidigare klagat på att England envisas med att spela sitt cupspel lördag och söndag istället för som alla andra läder  gör; spelar cupmatcher mitt i veckan. Nu är det dags igen och det betyder att FA lägger ligamatcher mitt i veckan istället. Därför spelas det Premier League varje dag. Det handlar om matcher från omgång 31 (som blev inställda förra gången det selades FA-cup), och dessutom startar man omgång 35 för de lag som ska spela semifinal i FA-cupen. På lördag spelas första semin mellan Manchester United och Tottenham, Trots att Tottenham är bortalag så spelar de hemma då semifinalerna spelas på Wembley. Det var ett av utfallen efter Hillsborough-katastrofen som jag skrev om i veckan. Söndag är det Chelsea och Southampton som gör upp om en finalplats i FA-cupen.
 

Spurs vinner.


Alltså är det match ikväll i Premier  League igen. Brighton & Hove Albion möter Tottenham och här kan det bli tufft. Spurs har FA-cupmatchen på lördag att tänka på, men samtidigt behöver de alla poäng i ligan för att stanna kvar på plats fyra. Brighton kämpar för att inte hamna på nedflyttningsplats. Fast hur det än går ikväll så tror jag att båda lagen når sina mål, och lite fegt satsar jag på att det blir bortaseger.
 

Ska laget som leder Allsvenskan efter halva säsongen ha Champions Leagueplatsen?


Då jag var lite fel ute i mitt tips i Premier Laegue-matchen så hade jag desto mer rätt vad det gäller Allsvenskan. 3-0 till Hammarby över Brommapojkarna var odiskutabelt. Hammarby kan bli tuffa att tas med i år. Allsvenskan gör ju inte som andra länder. De har ingen speciell speldag och så kör de omvänd ligasäsong då Allsvenskan följer året och inte höst-vår-sösong. Då man ändrade detta till säsongen 1959 så kom man på att vad det gällde Europacupspel skulle det vara tokigt att sända det lag som kvalificerade sig på hösten då den svenska ligan avslutades, till nästa hösts Europacupspel. Allts gjorde man så de första åren att det lag som ledde efter halva Allsvenskan, vid sommaren, fick plats i Mästarcupen. Det kanske vore ett delmål att ta upp igen. I kväll är det Trelleborgs tur att åka till Sundsvall. Får se om de klarar norrlänningarna bättre än MFF. Jag håller på att de klarar det lika bra. Oavgjort alltså.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 17:e april.

Villa Park vid sekelskiftet. Villa Park vid sekelskiftet.

1897 Villa Park öppnar


Aston Villa hade redan säkrat the Double. Idag 1897 var det dags att flytta in på den nya arenan Villa Park. 1874 inledde laget på Aston Park för att 1876 flytta till Perry Barr. Trots att Villa Park inte var helt färdigbyggd invigde Aston Villa den idag genom att besegra Blackburn med 3-0. Publikrekordet är 76 588 mot Derby County i en FA-cupmatch. Numera är arenan byggd för endast sittande. 2009 sattes rekord med 42 788 mot Liverpool.

Publiken på väg till matchen med rekordpubliken 149 415 åskådare Publiken på väg till matchen med rekordpubliken 149 415 åskådare

1937 landskampsrekord


Idag 1937spelades en match i de Brittiska mästerskapen på Hampden Park i Glasgow. Mästerskapet hade redan vunnits av Wales så matchen mellan Skottland och England gällde bara vem som skulle bli tvåa. Trots detta sattes ett världsrekord med 149 415 betalande åskådare. Det är fortfarande europarekord. Man vet dock inte det riktiga antalet åskådare då det ryktas om att ytterligare publik som saknade biljetter hade tagit sig in på matchen.

Freddy Adu i Pelés famn Freddy Adu i Pelés famn

2004 Adu målskytt


Idag 2004 spelade MetroStars mot DC United i den amerikanska ligan MLS. I 54:e minuten bytte DC United in den Ghanafödde amerikanen Freddy Adu. Han lyckades göra ett mål, men det räckte bara till 3-2 förlust för United. Det speciella med Adus mål var att han är den yngste målgöraren i MLS historia. Freddy Adu var 14 år och 320 dagar i dagens match 2004.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 17:e april.

26 år Shkodran MUSTAFI född 1992 i Bad Hersfeld, Tyskland
Försvarare
61 U- och 20 A-landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare:

1. FV Bebra (junior),
SV Rotenburg (junior),
Hamburger SV (2006–09),
Everton (2009–12),
Sampdoria (2012–14),
Valencia (2014–16),
Arsenal (2016–).
Världsmästare 2014.

29 år Charles ARÁNGUIZ född 1989 i Puente Alto, Santiago, Chile
Mittfältare
4 U- och 66 A-landskamper för Chile.
Klubbar som spelare:
Universidad de Chile (1999-2004)
Cobreloa (2004–09)
Cobresal (2007 lån),
Colo-Colo (2009–10),
Quilmes (2010),
Universidad de Chile igen (2011–13),
Internacional (2014–15),
Bayer Leverkusen (2015–).

31 år Medhi BENATIA född 1987 i Courcouronnes, Frankrike.
Försvarare
1 U-landskamp för Frankrike och 4 U- och 53 A-landskamper för Marocko.
Klubbar som spelare:

Clairefontaine (2000–02),
Guingamp (2002–03),
Marseille (2003–08),
Tours (2006–07 lån),
Lorient (2007–08 lån),
Clermont (2008–10),
Udinese (2010–13),
Roma (2013–14),
Bayern München (2014–17),
Juventus (2016–17 lån),
Juventus (2017–).

37 år Michael MIFSUD född 1981 i Pietà, Malta.
Anfallare
127 landskamper för Malta.
Klubbar som spelare:
Sliema Wanderers (1997-2001),
1. FC Kaiserslautern (2001-04),
Sliema Wanderers igen (2004),
Lillestrøm (2004-07),
Coventry City (2007-09),
Barnsley (2009 lån),
Valletta (2010),
Qormi (2011),
Valletta igen (2011-13),
Melbourne Heart (2013-15),
Sliema Wanderers för tredje gången (2014-16),
Valletta igen (2016-)

Läs hela inlägget »

Manchester City mästare då United förlorade.
Dundersensation av West Bromwich, men tyvärr för sent.
Fin present till Benitez, men Arsenal verkar ha lagt ner ligaspelet.
Huvuddomaren ska INTE hålla reda på tiden.
Mållöst i Rom, men inte i Paris.

Hammarby och West Ham, dagens segrare.

FOTBOLLSHISTORIA:
1975: Målrekord av en spelare i en engelsk landskamp.

FÖDDA IDAG:
Shinji, Andreas, Fredrik, Martin, Rafael, Pierre.

DAGENS TRÖJA
WEST BROMWICH ALBIONs förstatröja 2013/14

Manchester City blev Premier Leaguemästare. De förlorade förra matchen mot Manchester City och igår förlorade United till West Bromwich med 0-1 hemma. Statistiskt uträknat på de två senaste omgångarna måste West  Bromwich vara Englands bästa lag. Alltså blir det deras tröja idag.

Manchester City mästare då United förlorade.


Manchester City blev klara mästare, men å andra sidan så var det ju bara en tidsfråga. För en gångs skulle sa Jose Mourinho något vettigt då han förklarade att City vann mästerskapet för att de vunnit flest matcher och inte för att Manchester United förlorade hemma med 0-1 mot bottenlaget West Bromwich. Hade man bara gått på statistik så säger den att i förra omgången vann United över City och i veckans omgång segrade West Bromwich över Manchester United. Alltså måste West  Bromwich vara Englands bästa lag just nu.
 

Dundersensation av West Bromwich, men tyvärr för sent.


West Bromwich vann de två första matcherna denna säsong. Sedan har det bara blivit två segrar till. Det är laget som sparkat tre tränare och nu har en fjärde som troligen får ta hand om laget säsongen ut även om Darren Moore bara är en tillfällig lösning. Han har varit ansvarig för två matcher och de har gett fyra poäng. Men tyvärr för Darren och Albions så kommer det inte att räcka för att stanna kvar. I teorin finns chansen, men i praktiken är det kört.
 

MANCHESTER UNITED - WEST BROMWICH ALBION  0-1

 

Enda tipset som slog in var Östersunds första seger.


Alla mina ”tips” för dagens matcher var också körda, Jag hade inte mer än en enda match rätt. Det var den allra sista som gick in. Östersund tog sina första poäng genom att slå IFK Göteborg med 2-1. Kanske kan det lossna för norrlänningarna. Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården blev inte så jämnt som jag trott. I och med att AIK lyckades göra mål så hade Djurgården ingen chans. Man har ju inte det om man inte presterar ett enda skott på mål.
 

Fin present till Benitez, men Arsenal verkar ha lagt ner ligaspelet.


De två Premier Leaguematcherna hade jag helt fel på, men jag var nog inte ensam att bli överraskad av West Bromwich seger. Däremot var det inte så märkligt att Newcastle vann hemma över Arsenal. Som det verkar så struntar Arsenal i hur det går i Premier League. Att kämpa om en kvalplats till Europa League med Burnley verkar inte viktigt. Frör dem gäller givetvis att satsa alla krafter på Europa League och att vinna den turneringen i maj. Newcastle var nöjda. Benitez kan fira sin födelsedag idag med att veta att han tränar ett Premier Leaguelag även nästa säsong. Newcastles seger och de 41 poäng de har kommer att räcka för att stanna kvar i högsta serien.
 

NEWCASTLE UNITED - ARSENAL  2-1
 

Huvuddomaren ska INTE hålla reda på tiden.


Jag har fört min statistik över Premier Leagueomgång 34 och gjort och håller på med mina statistikblad. Där har jag med när varje halvlek slutar. Än en gång måste jag ställa mig frågande till detta med att huvuddomare är den som är allsmäktig vad det gäller hur länge matchen ska hålla på. Oftast är matchen inne i någon tilltrasslad situation exakt då den tillagda tiden är över.  Då har inte domaren koll på vad klockan är. Inte förrän situationen löst sig kollar han klockan och märker att det gått ytterligare 20 sekunder och blåser då av omedelbart. Sedan har vide domarna som ser på klockan att tiden är slut, men tvunget ska vänta tills målvakten lagt bollen till rätta och tagit sats och sparkat till den. Då bollen är i luften blåser domaren??? Därför måste det en tidtagare utanför planen som håller koll på tiden.
 

Mållöst i Rom, men inte i Paris.


Det fanns två toppmatcher ute i Europa som spelades igår och det var ettan som mötte tvåan i Franska ligan. Paris SG mot Monaco. Fast det vet i katten hur mycket seriefinal det var. Redan klara seriesegrarna PSG vann med 7-1. Det låter inte som om det var speciellt spännande. Toppmatchen i Serie A var desto mer spännande, men den slutade som så ofta mellan två lag från Rom med oavgjort. Lazio och Rome kunde inte prestera några mål, och det betyder att de tappade två poäng var och bjöd in Inter i kampen om Champions Leagueplatserna.
 

Hammarby och West Ham, dagens segrare.


Dagens program har två matcher som jag ska uttala mig om. Jag håller fortfarande på favoriterna. I Allsvenskan så är ju huvudstaden också den som har flest lag i högsta serien. En fjärdedel. Det betyder ett nytt derby då Hammarby möter Brommapojkarna. Allt utom en HIF-seger vore en stor överraskning. Hammarby är enda laget med full poäng och det tror jag att de kommer att ha även efter kvällens match. Själv ska jag se West Ham mot Stoke City avsluta omgång 34 i Premier League. Jag har redan avpoleterat Stoke som kommer att ramla ut och då blir detta en utmärkt möjlighet för West Ham att ta tre viktiga poäng för att stanna kvar en säsong tilli Premier League. West Ham är det bättre laget.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 16:e april.

1975 EM-kval England – Cypern

 
Idag 1975 spelades det en match i EM-kvalet på Wembley Stadium i London. 68 245 åskådare hade samlats för att se England ta sig an Cypern. Det kan tyckas att det skulle bli en ointressant match med en säker utgång. Det blev det också. England vann med 5-0, men de som tagit sig till Wembley fick vara med om ett rekord. Newcastles målspottare Malcolm McDonald gjorde alla fem målen för England och det var ett rekord som fortfarande gäller för ett Engelskt landslag än idag.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 16:e april.

32 år Shinji OKAZAKI född 1986 i Takarazuka, Hyōgo, Japan
Offensiv mittfältare, anfallare
14 U- och 108 A-landskamper för Japan.
Klubbar som spelare:

Takigawa Daini High School (2002–04),
Shimizu S-Pulse (2005–10),
VfB Stuttgart (2011–13),
Mainz (2013–15),
Leicester City (2015–).

33 år Andreas GRANQVIST född 1985 i Påarp utanför Helsingborg.
Försvarare
26 U- och 70 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Påarps GIF (1994-99),
Helsingborgs IF (1999-2007),
Wigan Athletic (2007 lån),
Wigan Athletic (2007-08),
Helsingborgs IF (2008 lån),
Groningen (2008-11),
Genoa (2011-13),
FK Krasnodar (2013-18),
Helsingborgs IF än en gång (2018-).

41 år Fredrik LJUNGBERG född 1977 i Vittsjö i Skåne.
Mittfältare
24 U- och 75 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Halmstads BK (1982-98),
Arsenal (1998-2007),
West Ham United (2007-08),
Seattle Sounders FC (2008-10),
Chicago Fire (2010-11),
Celtic (2011),
Shimizu S-Pulse (2011-12),
Mumbai City FC (2014).
Lag som tränare:
 Arsenal U-15 (2016-17),
VfL Wolfsburg (2017 assisterande).

50 år Martin DAHLIN född 1968 i Uddevalla, Bohuslän.
Anfallare
60 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Lunds BK (1977-87),
Malmö FF (1987-91),
Borussia Mönchengladbach (1991-96),
Roma (1996),
Borussia Mönchengladbach (1996-97 lån),
Blackburn Rovers (1997-99),
Hamburg (1998-99 lån).
Han tog brons i VM 1994. Sedan blev han spelaragent och driver sitt eget modeföretag Dahlin shirts.

58 år Rafael BENÍTEZ född 1960 i Madrid, Spanien
Föravarare
Inga landskamper,
Spanjor.
Klubbar som spelare:
Real Madrid Castilla (1974-81),
Parla (1981-85),
Linares (1985-86).  
Lag som tränare:
Castilla Ungdom B (1986-89),
Real Madrid Ungdom B (1989-91),
Real Madrid U19 (1991-93),
Real Madrid B (1993-95),
Real Valladolid (1995-96),
Osasuna (1996-97),
Extremadura (1997-99),
Tenerife (2000-01),
Valencia (2001-04),
Liverpool (2004-10),
Inter (2010),
Chelsea FC (2012-13),
Napoli (2013-15),
Real Madrid (2015-16),
Newcastle United FC (2016-).

58 år Pierre LITTBARSKI född 1960 i Västberlin, Västtyskland.
Mittfältare/Anfallare
73 landskamper för Västtyskland.
Klubbar som spelare:
Hertha Zehlendorf (1976-78),
FC Köln (1978-86),
RC Paris (1986-87),
FC Köln igen (1987-93),
JEF United Chiba (1993-95),
Brummell Sendai (1996-97).
Lag som tränare:
Yokohama FC (1999-2000),
Bayer Leverkusen (2001 ass. tränare),
MSV Duisburg (2001-02),
Yokohama FC igen (2002-04),
Sydney FC (2005-06),
Avispa Fukuoka (2006-08),
Saipa (2008),
FC Vaduz (2008-10),
VfL Wolfsburg (2010-11 ass. tränare),
VfL Wolfsburg (2011 tillf. tränare)
VfL Wolfsburg (2011-12 ass. tränare)
Världsmästare 1990

Läs hela inlägget »

Chelsea ökade tempot då de behövde.
Det blev en match mellan kämpande lag klockan fyra.
Salah gör sina mål på rikigt och behöver inte fuska som Kane.

Trots Manchester Citys vinst så behövs det ytterligare en för mästerskap nummer fem.
Bayern München har däremot redan sitt 28:e mästerskap.
Cardiff på väg upp och Watford ner.
​​​​​​​Två säkra segrar i Premier League idag och lite ovissare i Allsvenskan.


FOTBOLLSHISTORIA:
1889: Första gången en avbytre används. Andra gången var 65 år senare.
1989: Hillsboroughkatastrofen kostar 96 människors liv.

FÖDDA IDAG:
Melanie, James, Erjon, Nicola.

DAGENS TRÖJA
BAYERN MÜNCHENs förstatröja 2011/13

Jag har försökt att fixa Bayern Münchens förstatröja för i år, men Micke i Fotbollsaffären har inte kunnat hämta hem en i rätt storlek. Därför får det bli denna istället. Det är givetvis för segern med 5-1 över Mönchengladbach och Bayerns 28:e mästerskap är säkrat.

Chelsea ökade tempot då de behövde.


Jag som trodde jag hade koll på fotboll var helt och hållet vilse och felaktigt ute igår. Det var framförallt två saker. Ena var att Premier League hade delat upp sina matcher på fyra olika tidpunkter angående start av matcher. Southampton spelade hemma mot Chelsea klockan 13:30 och även om någon kanske kunde tro att hemmalagets 2-0 skulle ge en överaskning så var det givetvis så att Chelsea tryckte på ”prestera-knappen” då de tyckte det behövdes och så slutade de 2-3 och som jag förutsåg; En seger för Chelsea.
 

Det blev en match mellan kämpande lag klockan fyra.


Sedan var det detta med att Viasport alltid visar lätt förutsägbara matcher och inte speciellet spännande klockan fyra. Nu blev det inte liverpool mot Bournemouth då den matchen var flyttad till 18:30. Alltså fick de som hade tillfälle se om Crystal Palace skulle kunna klara sig kvar i Premier League och även nykomlingen Brighton. Det blev åtminstone en målrik match där Roy Hodgsons Crystal Palace tog alla tre poäng och vann med 3-2.
 

Salah gör sina mål på rikigt och behöver inte fuska som Kane.


Liverpool och Bournemouth möttes 18:30 och givetvis vara det aldrig någon chans att det skulle sluta på annat sätt än med en Liverpoolseger. 3-0 stod det efter 90 minuter och det var ett mål från var och en av Liverpools målskyttar; Firmino, Mane och givetvis Salah. Och Mohamed Salah gör sina mål på riktigt och inte som Harry Kane i Tottenham som får mål av sina lagkompisar bara bollen har passerat honom på inte allt för långt avstånd.
 

Trots Manchester Citys vinst så behövs det ytterligare en för mästerskap nummer fem.


Det jag alltså hade fel på var sista matchen i Premier League. Dels hade jag inte haft koll på att Premier League testade ett nytt grepp, nämligen att visa match klockan 20:45 en lördagkväll. Tydligen är detta någon som de planerar fler gånger till nästa säsong. Om man har haft tre matcher under lördagseftermiddagen att titta på så tycker jag om att göra annat än att sitta hela kvällen och se på fotboll, så jag tycker att detta är ett uselt nytt grepp. Alltså kan jag bara referera matchen med hjälp av slutresultatet som blev 3-1 till Manchester City över Tottenham på deras hemmaarena för året, Wembley. Här kommer mitt andra fel. Jag har tidigare påstått att Cotys seger igår skulle betyda att deras ligaseger var i hamn, men det visar sig att grannen United i Manchester fortfarande har chans att ta sig förbi. Fast detta är givetvis bara i teorin. I praktiken har City varit klara mästare sedan i höstas. De kommer att vinna fler matcher under säsongen och vid nästa seger lovar jag att dagen efter båra en Citytröja för att fira deras femte ligamästerskap.
 

Bayern München har däremot redan sitt 28:e mästerskap.


Fast Bayern München kan jag gratulera till ligamästare i tyska Bundesliga. De vann med 5-1 över Borussia Mönchengladbach och det innebär att de ligger ointagliga 23 poäng före tvåan Schalke 04. Så grattis Bayern till det 28:e mästerskapet. Barcelonas seger med 2-1 över Valencia tar dem närmre sin 25:e titel även om det i teorin finns lag som kan komma fatt, men det gör de inte. Förutom dessa inblickar i tyska och spanska ligan så har Allsvenskan och Superettan kommit in i tredje omgången. Elfsborg verkar få det tufft och förlorade sin tredje match på raken. Motstånder var Sirius som i sin tur vann sin första match. 1-0 slutade det. Att Häcken skulle vinna över Dalkurd var planenligt. För min del så är det Helsingborgs IF jag är mest intresserad av, men då får jag gå ner till Superettan. HIF spelade borta mot IK Frej och det blev en övertygande 5-1 vinst tillom leder Superettan.
 

Cardiff på väg upp och Watford ner.


För att redovisa mina andra lag så är ett Cardiff City som ju varit en katastrof de senaste matcherna, men igår vann de med två mål i slutet av matchen borta mot Norwich. Då samtidigt Fulham bara fick 1-1 hemma mot Brentford så är Cardiff tillbaka på andraplats igen och det är den placering som ger uppflyttning till Premier League. Där spelar redan Watford, mitt andra lag i England. Tyvärr är de, enligt statistiken om man gör en tabell på de fem senaste matcherna, Premier Leagues allra sämsta lag och igår blev det ett mål på övertid i deras match mot Huddersfield. Givetvis var det Huddersfield som gjorde det målet. Troligen finns det tre andra lag som är sämre, så jag tror Watford kommer att klara sig kvar, men det blir med nör och näppe.
 

Två säkra segrar i Premier League idag och lite ovissare i Allsvenskan.


De två matcherna i Premier League idag bör vara klara på förhand. Att manchester United vinner hemma över det hopplöst sistalaget West Bromwich är solklart. Lika klart är att Arsenal vinner över Newcastle. Båda lagen har visserligen gåt bra de fem senaste matcherna, men om man tar de fem senaste inbördes mötena så leder Arsenal dem med 5-0. Allsvenskan inleder starkt med mötet AIK – Djurgården. I början av serien brukar lagen vara nöjda med en poäng i sådana matcher. Sedan så måste Östersund börja ta lite poäng. Varför inte en seger ikväll över IFK Göteborg?

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 15:e april.

James Trainer som indirekt blev orsaken till fotbollens första spelarbyte. James Trainer som indirekt blev orsaken till fotbollens första spelarbyte.

1889 första avbytare i en landskamp

 
Idag 1889 spelades en match i de Brittiska mästerskapen mellan Wales och Skottland. Då detta var tiden före avbytare kunde komma in togs ofta bara elva spelare ut. En var Wales målvakt James Trainer. Problemet var bara att hans klubblag Preston North End vägrade släppa iväg honom till landskampen. Vad värre var var att de inte meddelade detta förrän strax innan matchen skulle börja. Wales fick snabbt tag i Sam Gillam. Ett nytt problem var bara att han inte skulle hinna till arenan före avspark.
 

Det väntades inte in någon Gillam utan matchen satte igång på avtalad tid. Wales hade då fått tag på en lokal ung amatörspelare Alf Pugh som fick starta. 30 minuter in på matchen byttes han av mot Gillam som alltså blev världshistoriens första spelarbyte. Matchen slutade 0-0 och det var första poängen Wales någonsin tagit mot Skottland på 14 landskamper. Det var även Alf Pughs enda framträdande i ett landslag. Avbytare i landslagssammanhang kom inte förrän till kvalet till VM 1954. Då hade FIFA beslutat att det var tillåtet med avbytare vid skada.

.

Hillsborough Memorial på Anfield i Liverpool. Hillsborough Memorial på Anfield i Liverpool.

1989 Hillsborougholyckan


Idag 1989 inträffade den läktarkatastrof som kanske blivit mest ihågkommen och som där offren hedras varje år. Liverpool hedrar dem vid varje match då de har 96 insytt i nacken på deras matchtröjor. 96 var det antal personer som dog då FA-cup semifinalen mellan Liverpool och Nottingham skulle blivit en storartad fotbollsfest. På den tiden spelades semifinalerna på neutral arena. I detta fall Sheffield Wednesdays Hillsborough. Numera går matcherna på Wembley och är mer kontrollerade.
 

En orsak till olyckan var att man hade höga staket mellan åskådarna och planen för att förhindra den huliganism som hade plågat sporten i många år. Efter denna olycka revs alla ”huliganstaket” ner på alla engelska arenor. Andra problemet var många som tryckte på och ville in, inte hann till matchens början. Polisen beslöt då att öppna portarna man använder då arenan ska tömmas. Tusentals supportrar hamnade då på fel läktare som blev överfulla. Med staketen som tog emot in till planen klämdes 96 Liverpool-supportrar ihjäl och 766 personer registrerades som fysiskt skadade.
 

Vid Anfield finns idag Hillsborough memorial där namnen och åldrarna på de avlidna finns angivna. Där brinner även en eld som aldrig släcks.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 15:e april.

26 år John GUIDETTI född 1992 i Stockholm
Anfallare
39 U- och 25 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Brommapojkarna (1998-2002),
Impala BrommaBoys (Kenya) (2002-03),
Mathare United (Kenya) (2003-04),
Ligi Ndogo (Kenya) (2004-05),
Brommapojkarna igen (2006-08),
Manchester City (2008-15),
Brommapojkarna (2010 lån),
Burnley (2010-11 lån),
Feyenoord (2011-12 lån),
Stoke City (2014 lån),
Celtic (2014-15 lån),
Celta Vigo (2015-),
Deportivo Alavés (2017- lån).
Europamästare U-21 2015.

45 år Teddy LUCIC född 1973 i Göteborg
Försvarare
18 U- och 86 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Lundby IF (1979-92),
Västra Frölunda IF (1993-95),
IFK Göteborg (1996-98),
Bologna FC (1998-99),
AIK (2000-02),
Leeds United (2002-03 lån),
Bayer Leverkusen (2003-04),
BK Häcken (2005-08),
Elfsborg (2008-10),
Holmalunds IF (2015).
Lag som tränare:
Holmalunds IF (2015-).

47 år Finidi GEORGE född 1971 i Port Harcourt, Nigeria.
Anfallare
62 landskamper för Nigeria.
Klubbar som spelare:
Calabar Rovers (1989),
Iwuanyanwu Nationale (1990),
Sharks (1991-93),
Ajax (1993-96),
Real Betis (1996-2000),
Mallorca (2000-01),
Ipswich Town (2001-03),
Mallorca igen (2004).
Afrikansk mästare 1994.

Läs hela inlägget »

Lottning i Nyon med Bayern - Real i semi (Moraliska finalen).
Atlecico Madrid - Arsenal i semi (moraliska finalen) Europa Cup.
Väldigt chansfattigt i Allsvenskan då de skånska lagen tog en poäng.

Visst vann Aston Villa och befäster sin kvalplats.
Märkigt beteende att visa en totalt ointressant match bara för att Liverpool är med då det spelas så många andra livsviktiga matcher samtidigt.


FOTBOLLSHISTORIA:
1912: Peles klubb Santos bildas.

FÖDDA IDAG:
Melanie, James, Erjon, Nicola.

DAGENS TRÖJA
SOUTHAMPTONs förstatröja 1993/95

Fredag och då startade veckoslutets omgångar. Egenstligen skulle jag haft ytterligare en Aston Villatröja idag dåde vann sin match mot Leeds igår, men jag väljer Premier League 2 istället. U-23 lagens serie. Southampton bortavann över Fulham med 2-0 och det får mig att bära deras tröja idag. Den tröja som användes då dagens spelare föddes.

Lottning i Nyon med Bayern - Real i semi (Moraliska finalen).


För de riktigt fotbollsintresserade så var den lilla staden Nyon på ca 20 000 invånade i huvudrollen under lunchtid. Det är där som UEFA har sitt högkvarter och därför sändes lottningen till  de två europeiska cuperna där. Enligt mig så spelas den moraliska finalen i den ena semifinalen i båda cuperna. Jag rankar Bayern München och Real Madrid som de två högsta i Champions League och dessa möts i ena semifinalen. Som en fanav engesk fotboll så hållerjag på Liverpool  och deras lott att få Roma i den andra semifinalen anser jag vara Liverpools bästa chans att ta sig till final. Real Madrid ska inte kunna vinna tre år på  raken så jag tippar Bayern mot Liverpool i final.
 

Atlecico Madrid - Arsenal i semi (moraliska finalen) Europa Cup.


Europa League har också fått en moralisk final. Här rankar jag Atletico Madrid och Arsenal som de två bästa ochde möts i ena semin. Följaktligen blir de Olympique de Marseille och Red Bull Saltzburg i andra semifinalen. Här tippar jag att de två lag som redan harsin Champions Leagueplats säker kommer att mötas i finalen, och det innebär ingen extra bonus till vinnaren. Atletico Madrid mot Salzburg i final, men Madridlagetsom favoriter att ta hem allt. Lustigt är att turneringarna kallas League. Det är ju faktiskt små fyragruppsligor på hösten, men våren är det en ren cup. Alltså borde det på våren heta Champions Cup och Europa Cup.
 

Väldigt chansfattigt i Allsvenskan då de skånska lagen tog en poäng.


Resultaten som jag förutsåg igår stämde ganska bra. Hade inte domaren gett Örebro SK en oerhört enkel för att inte säga feldömd straff så hade Trelleborg klarat oavgjort. Nu slutade de med en andra hemmaförlusten i rad med 1-2. Fast det är ynkligt vad som de Allsvenska matcherna presterar i underhållning. TFF vann målchansstatistiken med 5-3. Det är inte mycket till offensiv i något av lagen. 8-7 är också ynkligt i chanser, men 2-2 i mål är ju OK. Min gissning på oavgjort för Malmö FF uppe i Sundsvall var rätt. 2-2 även om MFF gjorde tre mål. Ett gick i eget mål. Men som jag sa igår så är det i starten av säsongen och då ser det ut så här. Inget lag visar mästartakter så här tidigt.
 

Visst vann Aston Villa och befäster sin kvalplats.


Mitt sista tips igår var kanske lite enklare. Aston Villa skulle besegra Leeds United och det gjorde de. Men det var me4d minsta möjliga marginal. 1-0. Målchansstatistiken sa 17-9. Det visar att segern var rättvis och att det var en match med mer chanser än de två Allsvenska matcherna tillsammans. Aston Villa har chans att ta sig direkt till Premier League, men mer troligt är att de blir ett av de fyra lag som får kvala om den tredje Premier Leagueplatsen. Det börjar dra ihop sig då gårdagens match var omgång 43, så det är bara tre matcher kvar efter helgens omgång.
 

Märkigt beteende att visa en totalt ointressant match bara för att Liverpool är med då det spelas så många andra livsviktiga matcher samtidigt.


Inför dagens matcher så visar man givetvis 13:30 matchen Southampton mot Chelsea. Det blir givetvis seger för de regerande mästarna Chelsea. Att matchen 18:30 också visas är naturligt och då har man placerat Tottenham mot Manchester City. Här tror jag inte att City säkrar ligamästerskapet än. Ett oavgjort resultat ligger nämast att tro på. Manchester City har hamnat i för deras del en svacka, med tre förluster på raken. Även om två av dem var i Champions League så var det engelskt motstånd även där få Liverpool slog ut dem. Spurs kan mycket väl ge City fjärde förlusten i rad, men jag håller på kryss. Matchen klockan fyra är så typiskt utvald. Här spelas tre matcher som handlar om att inte ramla ur, och en lite strax-under-toppen-match mellan Burnley och Leicester. Men då visas så klart Liverpool. Laget som inte kan komma etta och som inte kan komma femma. De är i Champions League även till hösten. Men som sagt Viasat väljer totalt ointressanta matchen Liverpool – Bournemouth som givetvis blir en etta. Men det kan ju tänkas att Klopp och hans killar fortfarande firar tisdagens triumf och tar  för lätt på Bornemouthmatchen.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 14:e april.

1912 Santos grundas


Samma dag som Titanic gick på ett isberg och katastrofen var ett faktum 1912 satt tre sportentusiaster; Raimundo Marques, Mário Ferraz de Campos och Argemiro de Souza Júnior i staden Santos och bildade en brasiliansk fotbollsklubb. Den fick namnet Santos FC (Futebol Clube) rätt och slätt. Storhetstiden var från 1956 och några år fram då en ung kille vid namn Edson Arantes do Nascimento allmänt kallad Pelé startade i klubben. I Brasilien spelade Pelé bara för Santos. Han gjorde 619 mål på 638 matcher för sitt Santos.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 14:e april.

24 år Melanie LEUPOLZ född 1994 i Wangen im Allgäu, Tyskland.
Mittfältare
30 U och 51  A-landskamper för Tyskland
Klubbar som spelare:
TSV Ratzenried (2003-07),
TSV Tettnang (2007–10),
Freiburg (2010–14),
Bayern München (2014–).
OS-mästare 2016

35 år James McFADDEN född 1983 i Springburn, Glasgow, Skottland
Anfallare
48 landskamper för Skottland
Klubbar som spelare:
Motherwell (1997-2003),
Everton (2003-08),
Birmingham City (2008-11),
Everton igen (2011-12),
Sunderland (2012-13),
Motherwell igen (2013-14),
St Johnstone (2014-15),
Motherwell än en  gång (2015-17),
Queen of the South (2017-18).

41 år Erjon BOGDANI född 1977 i Tirana, Albanien
Anfallare
9 U- och 74  A-landskamper för Albanien.
Klubbar som spelare:

Partizani Tirana (1987–97),
Gençlerbirliği (1997–98),
Zagreb (1998–2000),
Reggina (2000–04),
Salernitana (2003–04 lån),
Verona (2004–05),
Siena (2005–07),
Chievo (2007–10),
Livorno (2007–08 lån),
Cesena (2010–12),
Siena (2012–13).
Lag som tränare:
Albaniens landslag (2015 assisterande)
Albanien U-19 (2016-).

51 år Nicola BERTI född 1967 i Salsomaggiore Terme, Italien
Mittfältare
39 landskamper för Italien.
Klubbar som spelare:
Parma (1982-85),
Fiorentina (1985-88),
Inter (1988-98),
Tottenham Hotspur (1998-99),
Alavés (1999-2001),
Northern Spirit (2001-02).

Läs hela inlägget »

Endast Salzburg fick vingar.
Marseille vände och vann.
Atletico vann slaget på Iberiska halvön
Arsenal kontrollerade sin match ganska bra
Aston Villa vinner och skånelagen spelar oavgjort?

Boken "När bollen rullade vår väg" rekommenderas varmt!

FOTBOLLSHISTORIA:
1936: Det slogs tre rekord i en engelsk ligamatch som står sig än idag.

FÖDDA IDAG:
Claudio, Carles, Rudi.

DAGENS TRÖJA
OLYMPIQUE de MARSEILLEs andratröja 2013/14

Olympique de Marseille lyckades vända förlusten med 0-1 i Leipzig förra veckan till en till slut ganska övertygande seger med 5-2 i match nummer två. Med 5-3 sammanlagt är Marseille i semifinal och jag kan anväda denna fräcka andratröja idag.

Endast Salzburg fick vingar.


Då var kvartsfinalerna i Europa League färdigspelade och Red Bulls vingar räckte bara till för Salzburg. Det räckte till lika månnga mål som lazio gjorde i första matchen, nämligen fyra stycken. Fast Red Bull Salzburg gjorde två mål i matchen i Rom. Lazio gjorde bara ett i salzburg och där sprack min förutsägelse från igår. Lazio tog sig inte vidare och Italien har inget lag kvar i turneringen. Österrike har Salzburg.
 

Marseille vände och vann.


De andra tre matcherna hade jag tippat rätt Red Bull räckte inte till åt Leipzig. De hade 1-0 från första matchen och i Marseille blev det mål. Leipzig gjorde 0-1 och tog ledningen, men fransmännen kom igen och gixk förbi. Fast det krävdes nu minst 3-1 och dit kom Marseille innan Leipzig gjorde 3-2 och så var de vidare igen med den där löjliga regeln om mål på bortaplan. I 60:e minuten gjordes 4-2 och då tvingades Lepzig satsa allt på att göra det mål som skulle ta dem vidare. Det blev som en ishockeymatch där man tar ut målvakten. Nu var tyskarnas målvakt uppe på en hörna. En hörna som lades så bedrövligt dåligt att marseille kunde komma fria och rulla in bollen i tomt mål. Så hade Frankrike ett lag vidare.
 

Atletico vann slaget på Iberiska halvön


I Lissabon gjorde Sporting 1-0 i minut 28. Därefter hände inte så mycket och Atletico Madrids 2-0 från första matchen räckte till ett sammanlagt resultat på 2-1. Atletico Madrid måste anses som favorit då de är det av de fyra kvarvarande lagen som ligger bäst till i sin liga. De är redan klara för Champions League nästa säsong liksom Salzburg. Marseille har chans till en kvalplats till Champions League. Enda laget som är i semifinal som inte kan komma till Champions League på annat sätt än att vinna årets Europa League är Arsenal.
 

Arsenal kontrollerade sin match ganska bra


Arsenal hade bästa utgångsläget med 4-1 från första matchen mot CSKA. I Moskva var det egentligen aldrig riktigt spännande även om kommentatorerna på nian ville göra detta gällande. Visserligen blev det 20 i början av andra halvlek, men det hade behövts ett mål till. Istället punkterade Danny Welbeck matchen med en kvart kvar då Arsenal gjorde 2-1. I slutet gjordes även 2-2 av en spelare som sjönk som en gråsten i min respekt. Aaron Ramsey en riktig diva. I första halvlek krånglade han till det i en tackling och blev kvar sittande på planen. I två minuter fick han behandling innan han äntligen bars ut på bår. Två minuter senare var han inne och spelade igen. Ett sådant beteende diskuteras aldrig, men man är rädd att videogranskningar ska ta tid och skapa onödiga avbrott i fotbollsspelet. Rättvisa väljs bort före fusk.
 

Aston Villa vinner och skånelagen spelar oavgjort?


Innan slutet för gårdagen så tittar jag framåt mot några matchen ikväll, FREDAGEN DEN 13:E. Då möts Aston Villa och Leeds United. Det låter som en gammal match i Premier League, men det handlar om andraligan och Aston Villa ligger på kvalplats till Premier League och är noga med att hålla denna placering. Leeds ligger i mitten och kan varken komma upp eller ramla ur. Helt klart en seger till Aston Villa. De utspridda Allsvenska omgångarna i Allsvenskan startar ikväll med omgång tre. De båda Skånska målen är igång. Trelleborg hemma mot Örebro är en typisk oavgjord match. Dessa två lag har spelat tre av fyra matcher oavgjort i inledningen. De svenska mästarna Malmö FF åker till Sundsval för att möta Giffarna. Även här tror jag på oavgjort trots att jag gärna ser att MFF vinner.

Boken "När bollen rullade vår väg" rekommenderas varmt!


Med tanke på alla de överbetalda fotbollsdivor som filmar varenda lilla närkontakt och och tjänar miljoner så är det otroligt skönt att ha läst journalisten Per Nguyen-Johansson bok ”När bollen rullade vår väg”. Det är en historisk tillbakablick på många av de lag som en gång överraskade fotbollssverige och blev folkets lag på grund av att de stack upp i stil med en annan författare Max Lundgrens ”Åshöjden”. I reportageboken När bollen rullade vår väg möter vi 14 föreningar landet runt: IFK Eskilstuna, Gårda BK, Reymersholms IK, Billingsfors IK, Råå IF, Sandvikens IF, IFK Malmö, Grimsås IF, Öxabäck IF, IF Saab, BK Derby, Kiruna FF, Västra Frölunda IF och Tyresö FF. En bok jag verkligen kan rekommendera, och kanske är den extra intressant förr oss som nått den ålder att vi minns vissa av dessa uppstickare i Sverige.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 13:e april.

1936 tre rekord I en match


Idag 1936 spelades det en seriematch i division tre södra i engelska ligan. Bristol Rovers mötte Luton Town. Då matchen var över hade det slagits rekord som står sig än idag. Bristol tog sin största seger i historien med 12-0 och följaktligen led Luton sitt största nederlag i historien. Men det sattes även ett annat rekord i engelska ligan. Aldrig förr eller senare har en och samma spelare gjort tio (10) mål i en engelsk ligamatchmatch. Det gjorde nämligen Bristols Joe Payne i denna match.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 13:e april.

35 år Claudio BRAVO född 1983 i Viluco, Chile.
Målvakt
7 U- och 119 A-landskamper för Chile.
Klubbar som spelare:

Colo-Colo (1993–2006),
Real Sociedad (2006–14),
Barcelona (2014–16),
Manchester City (2016–).
Copa Americavinnare 2015 och 2016.

40 år Carles PUYOL född 1978 i La Pobla de Segur, Spanien.
Försvarare
12 U- och 100 A-landskamper för Spanien och 6 landskamper för Katalonien.
Klubbar som spelare:
C. Pobla de Segur (1992-95),
FC Barcelona (1995-2014).
Han blev världsmästare 2010 och
Europamästare 2008.

58 år Rudi VÖLLER född 1960 i Hanau, Västtyskland
Anfallare
19 U- och 3 B-landskamper för Västtyskland och 90 A-landskamper för Västtyskland och Tyskland.
Klubbar som spelare:
TSV 1860 Hanau (1966-75),
Kickers Offenbach (1975-80),
1860 München (1980-82),
Werder Bremen (1982-87),
Roma (1987-92),
Marseille (1992-94),
Bayer Leverkusen (1994-96).  
Lag som tränare:
Bayer Leverkusen (1996-2000 sportchef)
Bayer Leverkusen (2000),
Tysklands landslag (2000-2004),
Roma (2004),
Bayer Leverkusen igen (2005),
Bayer Leverkusen (2005- sportchef). 
Han blev världsmästare 1990.

Läs hela inlägget »

Svårt att vända ett 1-2 underläge utan ett enda skott på mål.
Det blev till att byta match till andra halvlek.
Ronaldo avgör (väntat), Buffon utvisad (oväntat).
Jäklar vad det var filmningar i de båda matcherna!!!

Wolves till Premier League och GAIS har full poäng.
Så kommer Europa League att gå ikväll?!?


FOTBOLLSHISTORIA:
1891: Världens äldsta liga utanför de brittiska öarna drar igång.
1992: Manchester Uniteds första ligacup och Giggs första titel.

FÖDDA IDAG:
Christian, Lucas, Bobby.

DAGENS TRÖJA
WOLVERHAMPTONs förstatröja 2002/04

Inget av de fyra Champions Leaguelagen från igår platsar. Det som vann gick inte vidare och en match slutade oavgjort. Alltså väljer jag denna Wolverhamptontröja idag. De besegrade Derby med 2-0 och behöver bara en seger till för att seriesegern ska vara klar.

Svårt att vända ett 1-2 underläge utan ett enda skott på mål.


Lite stöddigt kan jag ju säga: Vad var det jag sa? Då tänker jag på de ganska lätta förutsägelserna om utgången i de tv¨sista kvartsfinalerna i Champions League. Fast jag hade fel tröts att jag hade rätt. Min tanke var att Bayern München mot Sevilla kanske skulle kunna bli lite spännande så den tittade jag på i TV, medan Real Madrid och Juventus fick trängas i datorn. Jag hade ett stort fel i att bayrarna skulle göra tre mål på hemmaplan. Detta från gick de igår. De var tråkiga och gjorde inga mål alls. Fast Sevilla tog inte chansen. Faktum är att de hade inte en enda chans. Noll skott på mål. Då var det inte mer än rätt att detta spanska lag åkte ut med 1-2 sammanlagt. Ett tyskt lag vidare till semin.
 

Det blev till att byta match till andra halvlek.


På datorn hade Juventus, eller rättare sagt Mario Mandzukic, nickat in två mål. Helt plötsligt hade denna mattch blivit mer spännande än jag kunde ana. Alltså följde jag de på TV i andra halvlek istället. Riktigt spännande blev det då Blaise Matuidi efter en målvaktstavla lyckades toffla in 0-3. Helt plötsligt var kvartsfinalen jämn, 3-3 och frågan var om det skulle bli förlängning eller om Juventus skulle göra en ”Roma” och få in ett mål till. När jag satt och hoppades på en sensation från Juventus kom jag på att jag fasat för att det skulle bli Barcelona mot Real Madrid i final. Jag ville inte ha två lag från samma land vidare, och så höll det på att bli Roma och Juventus vidare. Det var ju inte bättre det. Michel Oliver såg till att det blev fyra lag från fyra länder till lottningen på fredag. På övertid blåste den engelske domaren straff för Real Madrid så att Cristiano Ronaldo skulle kunna få göra ett mål i denna match också och ta Real Madrid vidare.
 

Ronaldo avgör (väntat), Buffon utvisad (oväntat).


Nu var det inte så att domaren gav Real en straff. Det var straff och det var inte alls orättvist att Real Madrid fick in ett mål. De skulle med sina chanser till och med kunnat ha vuttit matchen eller åtminstone fått oavgjort. Nu blev det förlust med 1-3 hemma men sammanlagt vinst med 4-3. Den annars så gentlemannamässige målvakten Buffon blev så rasande på straffen och protesterade så att han blev utvisad. Det var hans sista Champions Leaguematch och den lämnade han utvisad. Det kom mig att tänka på gentlemannen som leder Real Madrid, Zidane. Hans sista match slutade ju också med utvisning.
 

Jäklar vad det var filmningar i de båda matcherna!!!


Allt som allt var det mycket filmningar och klagomål på domaren. När jag än tittade på TV:n eller datorn så låg det någon spelare ner och höll sig med en hand om något ställe på kroppen och den andra handen bankade de med i gräsmattan som om de var otroligt nära döden om det inte kom in omedelbar hjälp. Ingen av dessa ”döende” behövde söka vård någon längre stund utan kunde snabbt komma in i matchen igen bara de fått lite uppmärksamhet. Fast visst förekom det vissa blessyrer på några som så småningom byttes av. Cristiano Ronaldo behövde aldrig vård, men ett 20-tal gånger kastade han sig omkull och krävde frispark och varning på motståndaren. Hade han kunnat avstå denna skit han håller på med så skulle jag lätt kunna erkänna honom som en av världens bästa spelare genom tiderna, fast igår gjorde han inte någon av sina bättre matcher även om straffen var säker.

Wolves till Premier League och GAIS har full poäng.


Säkra är också Wolverhampton som vann igår över Derby med 2-0. Då menar jag säkra på serieseger och uppflyttning till Premier League. De befinner sig i samma situation i toppen på tvåan som Manchester City i toppen på ettan. En seger till och de har vunnit serien. Superettan har precis som Allsvenskan spelat två omgångar, men här är det vanligare med fullpoängare. Tre lag har sex poäng var. Örgryte, Falkenberg och igår tog även GAIS sin andra seger med 2-1 borta mot Värnamo.
 

Så kommer Europa League att gå ikväll?!?


Lottning till Champions League hålles ju på fredag och det beror på att man samtidigt ska lotta semifinalerna i Europa League då. De fyra kvartarna avgörs ikväll och efter att ha första matchen resultat att gå på så vill jag drista mig till att plocka ut semifinalisterna enligt följande. Med 4-1-vinst hemma så kommer Arsenal att klara av CSKA Moskva. Det blir alltså ingen rysk seger i någon europacup i år heller. Lazio vann hemma över Red Bull Salzburg med 4-2 och detta kommer att räcka inför mötet i Österrike. Ett italiensk lag i semin alltså. Atletico Madrid har 2-0 med sig till Lissabon där de möter Sporting. Madridklubben är en av favoriterna och kommer att gå vidare. Ska Madridklubbarna vinna de båda Europacuperna? Sista mtchen går i Marseille och där kommer nästa Red Bull-lag på besök. Det är tyska Leipzig som har 1-0 från första matchen. Det tror jag inte räcker utan tippar att Frankrike, Spanien, Italien och England blir de länder som har lag i semifinalerna.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 12:e april.

1891 Argentinska ligan sparkar igång.
 
Idag 1891 möttes Buenos Aires och Saint Andrew's. Det blev 2-5. Dagens andra match mellan Old Caledonians och Belgrano slutade 6-0. Detta var de två första matcherna i Argentinska Primera Divisións historia. Ligan innehöll även klubbarna Rosario Railway och Buenos Aires FC. Initiativet att bilda en liga togs av Alex Lamont som tillhörde Saint Andrew's Scots School i Buenos Aires. Detta var den första fotbollsligan i världen utanför de brittiska öarna.

Ryan Giggs meriter. Ryan Giggs meriter.

1992 Man Utd vinner Ligacupen. Giggs första titel.


Idag 1992 var Manchester United i final i Ligacupen som detta år hette Rumbelows Cup. Det var sista gången Nottingham Forest var i final. De hade redan fyra mästerskap sedan tidigare så de flesta tyckte nog att det var ok att United tog sin första titel genom segern med matchens enda mål av Brian McClair. Detta var även Ryan Giggs allra första titel. Han skulle så småningom bli en av de mest vinstrika spelarna i Brittiska fotbollshistorien. Eller vad sägs om 13 ligatitlar, 4 FA-cupmästerskap, 4 Ligacuptitlar, 9 FA Community Shieldtitlar, 2 Champions Leaguemästerskap, 1 Supecupstitel, 1 Interkontinentaltitel, 2 Klubblags-VM plus 29 individuella utmärkelser i England, Wales och Europa.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 12:e april.

45 år Christian PANUCCI född 1973 i Savona, Italien.
Försvarare
19 U- och 57 A-landskamper för Italien.
Klubbar som spelare:

Genoa (1985–93),
Milan (1993–96),
Real Madrid (1996–99),
Inter (1999–2001),
Chelsea (2000–01 lån),
Monaco (2001),
Roma (2001–09),
Parma (2009–10).
Lag som tränare:
Rysslands landslag (2012-14 assisterande),
Livorno (2015 och 2016),
Ternana (2016),
Albaniens landslag (2017–).

49 år Lucas RADEBE född 1969 i Soweto, Sydafrika.
Försvarare
70 landskamper för Sydafrika.
Klubbar som spelare:
Diepkloof Wolf Wanderers (1980-87),
ICL Birds (1987-88),
Kaizer Chiefs (1989-94), 
Leeds United (1994-2005).

Blev 51 år Bobby MOORE född 1941 i Barking, Essex, England, och dog den 24:e februari 1993 i London efter att ha kämpat mot cancer redan sedan 1964.
Försvarare.
108 landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Barking (1952-56),
West Ham United (1956-74),
Fulham (1974-77),
San Antonio Thunder (1976 lån),
Seattle Sounders (1978),
i Herning Fremad (som nu heter Midtjylland) (1978). 
Lag som tränare:
Oxford City (1980),
Eastern AA (i Hong Kong) (1980-81),
Southend United (1984-86).  
Han var lagkapten då han förde sitt England till VM-guld 1966.

Läs hela inlägget »

Visst kunde inte Manchester City slå ut Liverpool
Roma gjorde det omöjliga.

Det blir ingen mer match mellan två lag från samma land i Champions League denna säsong.
Ännu en flopp för Cardiff.
Första seriefinalen i Allsvenskan till Hammarby.


FOTBOLLSHISTORIA:
2001: Ellis Park Stadiumolyckan tar 43 liv.
2001: Australien sätter målrekord med 31-0.

FÖDDA IDAG:
Dele, Lee, Keiji, Matt, Marcelo.

DAGENS TRÖJA
LIVERPOOLs Champions Leaguetröja 2007/08

Egentligen så skulle jag haft en Romatröja på mig idag, men den senaste använde jag nyligen så den ligger fortfarande i tvätten. Deras prestation var större än Liverpools, men visst. Att ha vunnit tre gånger under säsongen över nästan oslagbara Manchester City är också stort. Det blir denna Europatröja idag.

Visst kunde inte Manchester City slå ut Liverpool


Vad skönt att man inte kan tippa. Jo, den engelska matchen i Champions League hade jag ju rätt på. Visserligen gjorde Manchester City mål efter bara någon minut, men jag var aldrig orolig att mitt tips skulle spricka. Matchen var snarlik derbyt mot United. Manchester City ägde första halvlek, men fick bara 1-0 med sig till paus. I andra halvlek kom Liverpool igång. De fördubblade sina skott på mål. Från ett i första hade de två i andra och dessa två skott gick in. Så var den matchen över. Det räckte med att det blev 1-1 för då förstod alla att det skulle vara en omöjlighet för City att görra ytterligare fyra mål. Fast ska man vara rättvis så stal domaren ett mål från Manchester City. Offside blåste domaren, men bollen som Sane gjorde mål på kom från Liverpools Miller och skulle alltså ha godkänt. Då Pep Guardiola påpekade detta blev han uppvisad på läktaren. Så tyvärr hade domaren för luddiga regler och för suddiga ögon. Frågan är om 2-0 i paus hade ändrat slutresultatet. Mitt svar är nej. Liverpool hade gjort sitt mål och det hade blivit samma utgång.
 

Roma gjorde det omöjliga.


Mitt knorrande om att Spanien skulle ta över Champions League och att det skulle kunna bli en ointressant final mellan Barcelona och Real Madrid behöver jag inte oros mig för längre. Barcelona hade 4-1 från hemmamatchen även om det var Romaspelare som gjorde tre av de fem målen. Så att Roma kunde göra mål visste alla. Men att Barcelona skulle vara så tama och en Messi utan form det hade jag inte kunnat ana. Då matchen var över hade Roma än en gång gjort tre mål, fast denna gång hade de gjort alla tre i rätt bur och dessutom höll de nollan. 3-0 gav 4-4 sammanlagt. Här måste jag erkänna att jag inte är enig med reglerna som säger att mål på bortaplan ska avgöra. Det känns lite märkligt, men det var ju alldeles utmärkt för en internationell Europeisk turnering.
 

Det blir ingen mer match mellan två lag från samma land i Champions League denna säsong.


Jag ska redan här åter förutsäga kvällens matcher. Här missar jag inte. Real Madrid har 3-0 att gå på inför mötet med Juventus, och dessutom har Real hemmaplan. Ingen chans att Juvenus vinner med 3-o eller 4-0. I andra matchen har segraren från första också hemmaplan och på den har de gjort minst tre måt per match i Champions league. Det betyder att Sevilla måste göra fyra för att gå vidare. Nej, semifinallagen i Champions League är klara och glädjande nog är de från fyra oloka länder. Liverpool från England, Roma från Iralien, Bayern München från Tyskland och Real Madrid, de regerande mästarna från Spanien.

Ännu en flopp för Cardiff.


Namnen i England gällande liganamn, League Championship spelade också igår. Här har jag ju ett favoritlag som jag har presenterat som det lag som ska följa Wolverhampton upp i Premier League till hösten. Cardiff City som legat på een säker andraplats. Efter de tre senaste matcherna och bara ett poäng så ligger de inte tvåa längre. Den platsen tog Fulham över igår då de vann över Reading med 1-0 medan Cardiff förlorade till Aston Villa med samma siffror.
 

Första seriefinalen i Allsvenskan till Hammarby.


Jag skrev då Allsvenskan startade om söndagarna som var helig speldag och att alla matcher startade samtidigt. Det var enklare då att lyssna till sportradion och ha koll på alla matcher. Idag går de på TV och då vill man ha så få matcher som möjligt samtidigt. Andra omgången färdigspelades igår. Man skulle kunna kalla matchen mellan IFK Göteborg och Hammarby för en seriefinal. Det var två lag som båda vunnit i första omgången och inget lag i serien har vunnit de två matcher de spelat. Nu har Hammarby gjort det. Men det krävdes extratid då de i 91:a minuten slog in 2-1 och leder därmed Allsvenskan.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 11:e april.

2001 Katastrofen på Ellis Park Stadium.

 
Idag 2001 var det ett stort lokalderby mellan Kaizer Chiefs och Orlando Pirates. Ellis Park Stadium i Johannesburg tog 60 000 åskådare och då de kommit in uppskattar man det till att ytterligare 30 000 personer släpptes in. Vissa rapporter säger att det kan ha varit upp emot 120 000 personer på stadion. Det blev trångt och panik. I 30:e minuten började ihjälklämda människor radas upp på innerplan, och matchen bröts. Det var 43 personer som fick sätta livet till och flera hundra som skadades.

2001 Rekord för Australien

 
I Oceania Football Confederation var det kvalmatcher idag 2001. En gick mellan Australien och Amerikanska Samoa. Forwarden Archie Thompson kan vara ganska nöjd med sin dag. Han gjorde 13 mål. David Zdrilic lyckades bara göra 8 mål. Sedan var det några andra australier som också lyckades få bollen bakom den olycklige samoanske målvaken. Matchen slutade med nytt målrekord för Australien 31-0.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 11:e april.

22 år Dele ALLI född 1996 i Milton Keynes, England.
Mittfältare
17 U- och 23 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:

City Colts (2004–07),
Milton Keynes Dons (2007–15),
Tottenham Hotspur (2015–),
Milton Keynes Dons (2015 lån).

33 år LEE Keun-ho född 1985 i Incheon, Sydkorea.
Anfallare
28 U- och 84 A-landskamper för Sydkorea.
Klubbar som spelare:

Incheon United (2004–06),
Daegu FC (2007–08),
Júbilo Iwata (2009–10),
Gamba Osaka (2010–11),
Ulsan Hyundai (2012–14),
Sangju Sangmu (2013–14),
El Jaish (2014–15),
Jeonbuk Hyundai (2015 lån),
Jeju United (2016),
Gangwon FC (2017–).

38 år Keiji TAMASA född 1980 i Urayasu, Chiba, Japan.
Anfallare
72 A-landskamper för Japan.
Klubbar som spelare:

Narashino High School (1996–98),
Kashiwa Reysol (1999–2005),
Nagoya Grampus (2006–14),
Cerezo Osaka (2015–16),
Nagoya Grampus (2017–).

44 år Matt HOLLAND född 1974 i Bury, England.
Mittfältare
49 landskamper för Irland.
Klubbar som spelare:
West Ham United (1984-95),
Bournemouth (1994-95 lån),
Bournemouth (1995-97),
Ipswich Town (1997-2003),
Charlton Athletic (2003-09).

70 år Marcello LIPPI född 1948 i Viareggio, Italien.
Försvarare
2 U-landskamper för Italien.
Klubbar som spelare:
Viareggio (1963-69),
Sampdoria (1969-79),
Savona (1969-70 lån),
Pistoiese (1979-81),
Lucchese (1981-82).  
Lag som tränare:
Sampdoria (1982-85 ungdomslaget),
Pontedera (1985-86),
Siena (1986-87),
Pistoiese (1987-88),
Carrarese (1988-89),
Cesena (1989-91),
Lucchese (1991-92),
Atalanta (1992-93),
Napoli (1993-94),
Juventus (1994-99),
Inter (1999-2000),
Juventus igen (2001-04),
Italiens landslag (2004-06),
Italiens landslag igen (2008-10),
Guangzhou Evergrande (2012-14),
Kinas landslag (2016-).
Han tog Italien till ett VM-guld 2006.

Läs hela inlägget »

Oavgjort i gårdagens stora Yatzi-match.
Lincoln mästare i andra stora turneringen i England för säsongen.

Även oavgjort för MFF i säsongens första stora match.
Även oavgjort för MFF i säsongens första stora match.


FOTBOLLSHISTORIA:
1886: Blackburn var senaste laget att vinna FA-cupen tre gånger i rad.
1997: Äldsta italienska fotbollsklubben Genoa bildas.
2007: Manchester United vs Roma 7-1.

FÖDDA IDAG:
Blaise, Robbie, Thomas.

DAGENS TRÖJA
ASTON VILLAs förstatröja 2003/04

Åter blev det inte som man tänkt. Då jag varit i Ängelholm hela dagen och kom hem vid 11-tiden så funderade jag på vilken MFF-tröja jag skulle ha i dag, men det blev ju inte seger. Det vlev det för Aston Villas U23or i kvartsfinalen i Premier League Cup. 2-1 på övertid mot Middlesbrough.

Oavgjort i gårdagens stora Yatzi-match


Gårdagens match slutade 3-3. Nu talar jag givetvis inte om något som står att läsa om någon annanstans än just här. Matchen handlade om en kamp i Yatzi mellan min mor och jag. Själv har jag kommit upp i åldern då det fungerar med golf, bowling och en och annan match i paddle. Men då jag ska möta min mor som dyllde 91 år igår så är vi ganska jämnställda i yatzi och det visar ju det oavgjorda resultatet. Att jag nämner denna udda ”sportgren” beror på att jag var på besök hos henne i Ängelholm hela dagen igår och inte hade tid för någon fotboll. Men på tal om fotboll så råkade jag på min kusin Tomas som jag inte träffat på 30 år. Det var ett kul att ses och det underliga var att jag just pratat om honom med ”mina” gubbar från det rockband jag spelar i. Det vi pratade om var att vissa är högerhänta och vissa väster, och några både ock. Tomas är högerhänt, men då han spelade fotboll i unga år så hade han en vänsterslägga som hette duga. Han var nästan like vänsterfotad som Mesul Özil. Fast jag vet inte om Mesut är höger eller vänsterhänt?
 

Lincoln mästare i andra stora turneringen i England för säsongen.


Golfen i TV tog så mycket tid i söndags att jag helt glömde den andra stora titeln i England som gjordes upp på Wembley under söndagen. Det handlade om finalen i EFL Trophy eller Checkatrade Trophy som den kallas sedan 2016/17. Det är den cup som instiftades 1983 och bara var tillgänglig får lag i de två proffsligorna League One och Two. Alltså tredje och fjärde divisionen. Man ansåg att även dessa lag skulle få möjlighet att vinna en titel då de oftast slogs ut före finaletn i både FA-cupen och Ligacupen. Första segrare var faktiskt Bournemouth. I år stod finalen mellan Lincoln City och Shrewsbury. Intressant är att man lite frångått sina principer och faktiskt har med även Premier Leaguelag och League Championshiplag, men de ställer upp med U-23 lag. Chelseas ungdomslag var faktiskt i semifinal mot Lincoln. Som väl var vann Lincoln denna semi och de gjorde likadant i finalen. Den slutade 1-0 och det betydde att division fyralaget Lincon blev mästare över division trelaget Shrewsbury
 

Även oavgjort för MFF i säsongens första stora match.


Sedan vet jag att många igår var intresserade hur mötet mellan Malmö FF och AIK skulle sluta. Jag kommer ihåg då jag jobbade deltid i Fotbollsaffären som låg nere vid Malmö central. Då AIK skulle möta Malmö FF hade många supporters fråm Black Army samlats på Centralens pub för att stärka sig inför promenaden mot Malmö Stadion. Det var ett uppbåd av poliser och helikoptrar som bevakade AIK supportrarna och detta triggade givetvis igång Gnagarna som hånade poliserna och alla Malmöbor. Frågan är om man ska skylla på ”supportrarna” eller polisövervakningen som kunde upplevas som provocerande. Igår var det tydligen broderligt, åtminstone vad resultatet anbelangar. 1-1 och det som mest snackades om efteråt var Franz Brorsson som i 58:e minuter drog på sig en onödig andra varning och blev utvisat. Det stod då redan 1-1 och med en man mindre på plan var det mer att hålla 1-1 än att få till ett segermål som gällde för MFF.
 

Barcelona och Liverpool kommer att hålla undan ikväll.


Med framåtblick på kvällens Champions League så känns nästan matcherna onödiga att spela. Vem som vinner ikväll kan vara svårt att veta om man tänkt spela på dem. Tur att jag lade av med detta för många år sedan. En sak som jag däremot är ganska säker på är att de två matcherna ikväll är avgjorda. De avgjordes redan förra veckan då både Barcelona ochb Liverpool vann med tre mål var. Jag ser ingen möjlighet alls att Roma ska kunna vända 1-4 hemma på Olympiastadion. I bästa fall skulle detta kunna sluta oavgjort. Efter lördagens urladdning av Manchester City i första halvlek i derbyt mot United så insåg jag att det kuncde bli svårt för Liverpool att hålla sin 3-0 seger i första matchen. Men då City rasade ihop i andra halvlek så insåg jag att Liverpools 3-0 räcker för avancemang. Att Liverpool gör minst ett mål är mycket troligt. Frågan är om Manchester City klarar av att göra fem för att gå vidare? Svar: Nej! City kan mycket väl vinna matchen men det kommer inte att räcka totalt.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 10:e april.

Blackburn Rovers 1886 Blackburn Rovers 1886

1886 Blackburn tar tre FA-cuper i rad

 
Idag 1886 spelades FA-cup finalen mellan Blackburn Rovers och West Bromwich Albions. De hade mötts den 3:e april i en mållös final. I omspelet idag vann Blackburn med 2-0 och tog därmed sin tredje raka seger i FA-cupen. Tre segrar i rad hade också Wanderers 1875 – 1878. Efter detta har inget lag lyckats vinna tre finaler på raken. Detta var Blackburn det sista laget att lyckas med.

Genoa Cricket and Football Club 1897 Genoa Cricket and Football Club 1897

1897 Genoa bildas

 
Idag 1897 bilades Genoa Cricket and Football Club. Det blev den första och därmed äldsta fotbollsklubben I Italien. Redan 1893 hade ett antal britter i Genua bildat Genoa Cricket Club. Det ansågs att detta var den äkta och rena sporten, medan fotboll var något som de lägre stående människorna kunde syssla med. James Richardson Spensley var en engelsk doktor som höll till i Genua och spelade cricket, men hans hjärta brann mer för fotboll. Alltså lyckades han idag få klubben att även starta en fotbollssektion.

2007 Manchester krossar Roma.

 
Den 4:e april tog sig Roma an Manchester United på Olympiastadion i Rom i Champions Leagues kvartsfinal. Matchen slutade 2-1 till hemmalaget. Idag 2007 spelades returen på Old Trafford. Frågan var om United skulle vända det hela eller om Roma för första gången skulle lyckas vinna på engelsk mark. Det blev en minnesvärd och unik match. De Rossi gjorde ett mål för Roma, men vad hjälpte det då Ronaldo och Carrick gjorde vars två och Smith, Rooney och Evra vars ett. 7-1 slutade tillställningen och Manchester var vidare med totalt 8-3.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 10:e april.

32 år Vincent KOMPANY född 1986 i Uccle, Belgien.
Försvarare
5 U- och 73 A-landskamper för Belgien.
Klubbar som spelare:
Anderlecht (1992-2006),
Hamburger SV (2006-08),
Manchester City (2008-).

44 år Andreas ANDERSSON född 1974 i Nacka, Stockholm.
Anfallare
43 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Hova IF (1979-93),
Tidaholm GOIF (1994),
Degerfors IF (1994-96).
IFK Göteborg (1996-97),
AC Milan (1997-98),
Newcastle United (1998-99),
AIK (1999-2005),
FC Andrea Doria (2010).

Läs hela inlägget »

GOLF
Lite om Majortävlingar

Två golfare som vann sina första segrar de två första Majortävlingarna
Ynkligt av Sirius att inte kunna fixa en spelduglig plan.
Svensk fotboll.
Lite kul engelska matcher som inte verkade så viktiga.
Madrid-lagen hjälpte Barcelona.


FOTBOLLSHISTORIA:
1938: Första direktsända TV-matchen.
1988: Alan Shearer blir yngst i England att göra hattrick.

FÖDDA IDAG:
Blaise, Robbie, Thomas.

DAGENS TRÖJA
BORUSSIA DORTMUNDs förstatröja 2011/12

Det fanns några matcher, segrare och deras tröjor att välja på till idag. Jag fastnade för Borussia Dortmund som slog Stuttgart med 3-0 och med de tre poängen så behåller de sin tredjeplats som ger tillgång till Champions League till våren.

GOLF
Lite om Majortävlingar


”Då man pensionerar sig så börjar många med golf, men vad sjutton ska en golfare som pensionerar sig göra?” Detta skulle föreställa en golfvits. Men jag har spelat golf innan jag blev pensionerad och spelar man golf så brukar man kunna lärra sig ett och annat av att  titta på golf. Det finns fyra stora tävlingar om året för herrar. Det är The Masters Tournament – april, US Open – juni, The Open Championship – juli och PGA Championship – augusti. Damerna har också fyra majors: Kraft Nabisco Championship; U.S. Women's Open; LPGA Championship och Ricoh Women's British Open. Damerna avgjorde din första tävling, Kraft Nabisco Championship som numera kallas ANA Inspiration och också gått under namnet the Dinah Shore. Det majorn vanns senationellt av svenskan Pernilla Lindberg och det är betydligt vanligare med svenskor som vunnit än svenska herrar. Pernilla tog den femtonde svenka segern. Den största svenska golfspelaren alla kön inräknat var Annica Sörenstam som vann tio major totalt. Det är faktiskt bara en svensk herre som segrat och det var 2016 i  The Open Championship då Henrik Stenson segrade.
 

Två golfare som vann sina första segrar de två första Majortävlingarna


Allt detta om golf handlar givetvis om att det är det jag följt i fyra dagar. Tyvärr visade svensken lite Jantelags-takter istället för de amerikanska starkast, bäst och vackrast. Redan under intevjun i förrgår fick man klart för sig att det inte skulle bli svensk seger då Henrik klagade på att det inte kändes bra. Nu slutade han på en delad femteplats vilket är bra och det gav några extra miljoner i plånboken. Kommentatorer och själv så försökte vi intala oss att det var en spännade tävling, men innerst inne så blev det en ganska enkel seger till amerikanen Reed Patrick. I och för sig kul för de två första Majortävlingarna för de båda könen gav två segrare som aldrig vunnir en sådan stor tävling tidigare. Både Pernilla och Patrick tog sin första majorseger. Det blev trippel USA i topp och segraren fick sin gröna kavaj. Den delades ut av förra årets segrare Sergio Garcia, som inte gick så bra i år. Han lyckades med konststycket att få 13 slag på ett hål och för en glad amatörr som jag är det både tråkigt att se för Garcias skull, men intressant att se att även ett proffs och en mästare i tävlingen kan göra samma resultat på ett hål som jag.
 

Ynkligt av Sirius att inte kunna fixa en spelduglig plan.


Men för att titta lite på fotboll så kan jag väl säga att det har inte IK Sirius FK gjort. De är nya i Allsvenskan och hur än vädret har varit i Uppsala så ska banne mig en Allsvensk klubb kunna hålla en fotbollsplan öppen, men det har de inte fixat. Då fotbollsförbundet gått ut med att de kan tänka sig att man ska kunna få ställa in matcher i de två första omgångarna om man inte har en spelbar plan så verkar Sirius ha tagit det som om att de kan vänta fixa grönområde att lira på till fjärde omgången. Matchen mot Sundsvall var alltså inställd och det var inget beslut som kom igår utan som legat klart sedan länge.
 

Svensk fotboll.


Trelleborg var i Stockholm och lyckades spela 1-1 mot Djurgården. Det får anses lite sensationellt. Än mer sensation är att Östersund som klarar av att möta  europeiskt motstånd tydligen inte fixar svenska lag. Att åka på pumpen mot en annan nykomling, Dalkurd med hela 3-0 var inte vad man väntat. Östersund sist i tabellen och kanske är deras korta lyckosäsong slut. Elfsborg har också överraskat negativt med andra förlusten i rad. Kalmar vann med 1-0. Helsingborgs IF spelade sin första match iför säsongen i Superetta. De fick en lycklig starta hemma mot Öster och vann med 3-1. Så länge det går bra för HIF så följer jag gärna det laget lite extra.
 

Lite kul engelska matcher som inte verkade så viktiga.


Ett lag som inte heller gått vidare bra är de regerande mästarna i England. Chelsea. De spelade säsongens mästsista Londonderby hemma mot West Ham. Visst hade Chelsea det mesta av spel och chanser, men på resultatavlan stod det 1-1 då matchen var slut. En välbehövlig poäng för Hammern, meen två förlorade för Chelsea som ser ut att få nöja sig med en plats i Europa League till hösten. De ligger tio poäng efter Tottenham som äger fjärdeplatsen. Fast visst kan Arsenal passera. De vann en kul match att titta på med 3-2 över Southampton och är nu bara en seger (tre poäng) bakom Chelsea. Southampton som för några matcher sedan anställde nye coachen Mark Hughes ligger fortfarande på nedflyttningsplat. Hughes kom ju från Stoke där han fick sparken. Vill det sig illa kan Mark Hughes bli historisk som den tränare som under samma säsong tränat två lag som ramlade up Premier League.
 

Madrid-lagen hjälpte Barcelona.


Fotboll i övrigt gick som den skulle i de Europeiska ligorna. En match tilldrog sig lite större intresse och det var derbyt i Madrid mellan Real och Atletico. Det blev två mål och det kan inte ha gett stora odds om man satsat på att Cristiano Ronaldo och Antoine Griezmann skulle göra dessa två mål. Matchen slutade alltså 1-1 och det innebär att Madrid såg till att Barcelona tjänade två poäng. Istället för att Atletico skulle krypa upp till nio poäng efter Barca så ligger de nu elva poäng efter på andra plats.

I dag så bär det för min del av upp till Ängelholm och min mor som fyller 91 år så det blir inte mycket till fotbollsbloggande i morgon.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 9:e april.

1938 Landskamp på Wembley första livematchen

 
Idag 1938 spelades sista matchen i de Brittiska mästerskapen. England mötte Skottland på Wembley. Som landskamp var matchen inte speciellt viktig då England redan hade vunnit över Wales och Irland. Med sina fyra poäng var England redan Brittiska mästare. De vann titeln trots att Skottland vann dagens match med 1-0. Nu kommer vi till det speciella med denna match. Det var den allra första direktsända fotbollsmatchen i TV, något vi kan se hur många som helst varje dag idag. Det var BBC som redan från 1936 hade sänt fotboll, men då bara ett fåtal av Arsenals matcher efterhand och sammandrag. Så idag kan vi fira födelsedag för direktsänd fotboll i TV.

Alan Shearer 17 år och 240 dagar Alan Shearer 17 år och 240 dagar

1988 Shearer hat-trick

 
Idag 1988 spelade Southampton hemma mot Arsenal på The Dell. Efter fem minuter nickade Southamptons Alan Shearer in 1-0. Arsenal kvitterade, men då matchen var över hade Southampton gjort fyra mål och Arsenal bara två. Alan Shearer hade gjort tre mål och skulle göra många mål till och även många hat-trick innan hans karriär var över. Men dagens hat-trick var ett engelskt ligarekord. Det var den yngsta spelare i ligan som gjort tre mål i en match. Alan var bara 17 år och 240 dagar. Det var en rejäl putsning då rekordet innan idag hade varit Jimmy Greaves som var 20 år och 290 dagar då han 1960 gjorde sitt hat-trick.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 9:e april.

31 år Blaise MATUIDI född 1987 i Toulouse, Frankrike.
Mittfältare
34 U- och 64 A-landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:
US Fontenay-sous-Bois (1993-98),
CO Vincennois (1998-2001),
Créteil (2001-04),
Troyes (2004-07),
Saint-Étienne (2007-11).
Paris Saint-Germain (2011-17),
Juventus (2017-).

43 år Robbie FOWLER född 1975 i  Toxteth, Liverpool, England.
Anfallare
8 U-, 1 B- och 26 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare
Liverpool (1984 - 2001),
Leeds United (2001-03),
Manchester City (2003-06),
Liverpool igen (2006-07),
Cardiff City (2003-06),
Blackburn Rovers (2008),
North Queensland Fury (2009-10),
Perth Glory (2009-10),
Muangthong United (2011-12).
Lag som tränare:
 Muangthong United (2011-12 spelande)

56 år Thomas BODSTRÖM född 1962 i Uppsala, Uppland
Försvarare
Inga landskamper för Sverige
Klubbar som spelare:
Edsbergs IF (1970-71),
Turebergs IF (1972-73),
Djurgårdens IF (1974-78),
Edsbergs IF igen (1979-81),
Spånga IS (1982-84),
Taunton United (1984),
Spånga IS igen (1985),
Enköpings SK (1986),
AIK (1987-89),
Enebybergs IF (1990-93),
Kryddgängets BK (1994-95),
Mälarhöjdens IK (1996-99),
IF Lagkamraterna (2000-01),
IV Drottninghamn (2002),
Väsby United (2003-06)
Fast mer känd är han kanske som jurist, deckarförfattare och Sveriges justitieminister 2000-06.

Läs hela inlägget »

Tur jag missade det ynkligaste Merseyside-derbyt på år och dar.
Åter igen visas den mest givna matchen på TV klockan fyra.
Inte en enda hemmaseger. 
I Manchester var det ett riktigt derby, men inga mästare än.
Nästan klart i Bundesliga.
Sydkorea i VM och de nya tröjorna.


FOTBOLLSHISTORIA:
1908: The Strongest bildas.
2010: AFC Aldermaston slår nytt engelskt rekord.

FÖDDA IDAG:
Jerry, Idor, Therese, Grzegorz.

DAGENS TRÖJA
MANCHESTER UNITEDs förstatröja 2016/17

Inför fotbollsmatcherna igår hade jag paler på två tröjor idag. Det var Watford, men de släppte in för många mål igen. Sedan var det Premier Leaguemästarna Manchester City, men de blev inte mästare igår. Rivalen United vann med 3-2, och City förlorade sin andra matche för säsongen i ligan. Därför blir det en Unitedtröja idag.

Tur jag missade det ynkligaste Merseyside-derbyt på år och dar.


Givetvis intresserade mig den engelska fotbollen mest idag. Då jag åkte iväg för att använda tre timmar till att öva och spela lite med det rock och bluesband jag är med i så tänkte jag att det var lite synd på fotbollen för jag skulle missa större delen av Merseyside-derbyt mellan Everton och Liverpool. Då jag kom hem och så de sista minuterna så tänkte jag att det var tur jag missade Merseyside-derbyt mellan Everton och Liverpool. Detta derby är det som har allra flest utvisningar genom historien av derbyn i den engelska högstaligan. Igår utdelades inte ens en enda varning. Skotten på mål var 1-3 och matchens slutresultat 0-0. Efteråt var båda tränarna nöjda med resultatet och det verkar som om alla hade önskat att de kunde stannat hemma och låtit allt vara som det var då matchen starade. 0-0. Ett av de sämsta matcherna mellan Everton och Liverpool.
 

Åter igen visas den mest givna matchen på TV klockan fyra.


Under eftermiddagen spelades ett antal matcher som alla hade med bottenstriden att göra. Enda inblandade topplag var Tottenham som mötte bottenlaget Stoke. Alla andra matcher var mer intressanta än denna match. Men Viasat har ju som mål att heller visa ett av topplagen än en spännande kamp mellan lag som kämpar för att undgå nedflyttning. Nåja, Tottenham vann ju bara med 2-1 så det var ingen utklassning även om det aldrig var frågan om något annat än en Spursseger. Harry Kane hade tillfrisknat från sin fotledsskada. Hans mål var att göra just det. Mål alltså. Hans skadeperiod har ju gjort att han tappat sin skytteligaledning till Liverpools Salah. Då danske Christian Eriksen gjorde sitt och Tottenhams andra mål så var Kane så pass nära bollen innan den gick i mål att han hävdade att det var hans mål för att den skulle ha rört vid ett av hans hårstrån på huvudet. Officiellt fick han inte målet på sitt konto, men jag som alltid tagit Kane för en bra och just spelare måste säga att han sjönk lite mina tankar om honom.
 

Inte en enda hemmaseger. 


De andra matcherna där bottenlag eller mittlag var inblandade slutade i mångt och mycket oavgjort. Hela omgång 33 spelades inte igår, men de åtta matcher som avverkades innehöll inte en enda hemmaseger. Fyra oavgjorda och fyra bortasegrar. Jag har alltid lite koll på hur det går för Watford och tittade hur de ägde boll och spel mot Burnley och tog också rättvist ledningen med 1-0 i minut 61. Sedan gick det som det brukar och Burnley passade på att göra två mål innan matchen tog slut. Det blev alltså ännu en förlust för Watford och jag blir lika förvånad varje gång jag kollar tabellen och ser att mitt lag ligger så högt som på tolfte plats. Bottenlaget West Bromwich lyckades få ett poäng hemma mot Swansea, 1-1. Det betyder att det efter åtta raka förluster blev en halv framgång, men tyvärr så blir det nog nedflyttning för Birminghamlaget.
 

I Manchester var det ett riktigt derby, men inga mästare än.


Gårdagskvällens Premier Leaguematch skulle ge Manchester City mästerskapet 2018. Det var Manchester-derbyt mot United som spelades. City startade i stor stil och United verkade inte vilja vara med. Efter 2-0 i paus var jag beredd att skriva att Liverpools 3-0 i Champions League kanske inte skulle räcka. Frågan var hur stor seger Manchester City skulle ta? Svaret på den frågan blev att det inte blrv någon seger alls. Ett nytt United kom ut och svarade för tre mål i andra. Egentligen skulle City haft en straff och utvisning, men då det inte finns videogranskning så så varken huvuddomaren eller den assisterande att Agüero höll på att få benet avsparkat. Det blev alltså inget mästerskap igår, men att Manchester City inte skulle vinna fler matcher av de sex de har kvar verkar helt otroligt. Men det blev som sagt andra förlusten i ligan igår.
 

Nästan klart i Bundesliga.


Allsvenskan gick in på omgång två. En match spelades och den gav ingen segrare. IFK Norrköpings poäng mot Örebro ger dock Norrköping tillfälligt ledningen i Allsvenskan. I Bundesliga vann Bayern München borta med 4-1 över Augsburg. Det betyder att Bayern är i samma läge som Manchester City, vid nästa seger så har de säkrat mästerskapet.
 

Sydkorea i VM och de nya tröjorna.

 
Året efter Koreakrigets slut hade Sydkorea kvalat in till VM för första gången. Det var 1954 i Schweiz. Det spelades i fyralagsgrupper, men två lag i varje grupp var seedade och dessa mötte varandra och det spelades också en match mellan ett seddat och ett oseedat lag. Så trots fyra lag i varje grupp spelades bara två matcher. Sydkorea mötte Ungern och Turkiet. De slutade på noll poäng och en målskillnad på 0-16.

Nästa gång landet var med i VM var i Mexiko 1968. Sedan har faktiskt Sydkorea deltagit i alla VM efter det. I Mexiko kom första poängen. Det blev 1-1 mot Bulgarien, men trots det sista plats i gruppen som även bestod av Argentina och Italien.
1990 i Italien blev det åter noll poäng i en grupp som hade lagen Spanien, Belgien och Uruguay.

1994 i USA blev det faktiskt två poäng. Både mot Spanien och Bolivia blev det oavgjort, men i sista gruppspelsmatchen blev Tyskland för svåra. 3-2 till tyskarna och Sydkorea hamnade trea i gruppen och fick åka hem.

1998 i Frankrike var Sydkorea med för femte gången och efter förlust i gruppen mot Nederländerna och Mexiko så avslutade de med oavgjort mot Belgine, men det blev åter en sistaplats i gruppen.

2002 behövde Sydkorea inte kvala in. De och Japan delade på värdskapet och de flesta hade nog satsat på att japan var det bättre av dessa två lag och borde kunna gå långt, men det blev Sydkorea som överraskade och de gjorde sitt bästa VM hittills. De vann sin grupp med en oavgjord match mot USA och segrar öven Portugal och Polen. I åttondelen vann Sydkorea efter 1-1 vid full tid med ett Golden Goal. Ahn Jung-hwan som spelade som proffs i Italien gjorde målet i förlängningen som avslutade matchen och slog ut Italien. Perugia meddelade att de inte ville ha tillbaka Ahn. Kvartsfinalen gick ännu längre. Den tog slut efter straffar och det var Sydkorea som gjort flest mål och hade slagit ut ett annat favoritlag från Europa. Nämligen Spanien. I semifinalen blev Tyskland för svåra och vann med 1-0. Det blev match om tredje plats för Sydkorea och motståndare var Turkiet. Turkarna knep bronset med 3-2 i matchen, men en fjärde plats ätr det bästa Sydkorea gjort i ett VM, hittills.

2006 i Tyskland var det tillbaka till den gamla rutinen. Nämligen att bli utslagna efter gruppspelet. Sydkorea startade visserligen med en seger över Togo följt av oavgjort mot Frankrike. Men 0-2 till Schweiz i sista matchen gjorde att det blev en tredje plats i gruppen.

Sydafrika 2010 skulle bli nästbästa VM. Här tog Sydkorea sig vidare från gruppen. De slutade tvåa efter Argentina, men före Grekland och Nigeria. Det blev åttondelsfinal mot Uruguay och förlust med 1-2.

Senast i Brasilien 2014 blev det bara ett poäng i gruppen. Det var i första matchen mot Ryssland, 1-1. Sedan blev Algeriet och Belgien för svåra och Sydkorea slutade sist i gruppen.

2018 i Ryssland så får Sydkorea ursäkta att jag inte hoppas att de ska ta sig vidare från gruppspelet. För de spelar mot Tyskland och de går garanterat vidare. De andra två lagen i gruppen är Mexiko och Sverige och givetvis hoppas jag att Sverige ska ta sig vidare tillsammans med Tyskland. Sydkorea kommer att spela i Nike, som de gjort i många år. Den nya förstatröjan är en helt röd, tråkig sak som jag inte känner mig sugen att skaffa. Andratröjan är som de flesta Nikes andratröjor, vit. Men denna har ett antal streck på framsidan som gör att den är betydligt mer intressant än förstatröjan.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 8:e april.

1908 The Strongest bildas


Idag 1908 bildades en av Bolivias äldsta klubblag. Det hörs att klubben hade engelska influenser då de tog namnet The Strong Football Club. För att vara riktigt säkra på sin storhet ändrade de namnet efter något år till The Strongest Football Club. Klubbens namn visar sig inte vara helt felaktigt. Sedan Bolivianska ligan kom till har laget alltid legat i högsta ligan. 1930 gjorde de något unikt. De vann ligan utan att släppa in ett enda mål. Snacka om tätt försvar.

2010 AFC Aldermaston slår rekord


Idag 2010 sätter AFC Aldermaston ett rekord som ingen klubb vill skryta med. Visserligen låg de långt ner i det Engelska seriesystemet, i en liga kallad the Wessex League. Dagens match var mot Downton FC och det blev förlust med 0-2. Detta var Aldermaston 40:e förlust i rad. Nytt engelskt rekord. I den 41:a matchen lyckades de spela 1-1 mot Warminster Town och förbannelsen var bruten. Innan de ramlade ner i the Hampshire Premier League (som skulle motsvara division 11) så lyckades de faktiskt få en seger. 2-1 över Petersfield Town den 14:e april. Numera kallas ligan laget spelar i Thames Valley Premier Football League, men det är fortfarande rankat som division 11.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 8:e april.

31 år Jerry BENGTSON född 1987 i Santa Rosa de Aguán, Honduras.
Anfallare
4 OS och 52 A-landskamper för Honduras.
Klubbar som spelare:
Vida (2007-10),
Motagua (2011-12),
New England Revolution (2012-15),
Belgrano (2014-15 lån),
Persepolis i Iran (2015-16),
 Zob Ahan i Iran (2016-17),
Deportivo Saprissa (2017-).

32 år Igor AKINFEEV född 1986 i Vidnyoe, Sovjetunionen.
Målvakt
8 U- och 104 A-landskamper för Ryssland.
Klubbar som spelare:
CSKA Moskva (1991-)

41 år Therese SJÖGRAN född 1977 i Södra Sandby, Skåne.
Mittfältare
214 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Harlösa IF (1983-89),
Veberöds AIF (1989-96),
Wä IF (1997-98),
Kristianstad/Wä DFF (1999-2000),
Malmö FF (2001-10),
Sky Blue FC (2011),
LdB FC / FC Rosengård (2011-15).
Har fått Diamantbollen 2007 och 2010.

68 år Grzegorz LATO född 1950 i Malbork, Polen
Anfallare
100 landskamper för Polen.
Klubbar som spelare:
Stal Mielec (1966-80),
Lokeren (1980-82),
Atlante (1982-84),
Polonia Hamilton (1984-88).  
Lag som tränare:
North York Rockets (1988-90),
Stal Mielec (1990-93),
Olimpia Poznań (1993-95),
Amica Wronki (1995-96),
Stal Mielec (1996-97),
Widzew Łódź (1999).
Han blev skyttekung i VM 1974 med 7 mål och bidrog till att Polen tog brons.

Läs hela inlägget »

Seriefinalen i League Championship tog Wolves till Premier League (nästan).
Två missade straffar på övertid.

PSG tappar två poäng, men är redan ligamästare (nästan).

FOTBOLLSHISTORIA:
1981: Slut på Nantes rekord som placerar dem fyra i världen.

FÖDDA IDAG:
Martín, Christian, Franck, Bodo.

DAGENS TRÖJA
WOLVERHAMPTONs förstatröja 2011/12

Jag hade bestämt att välja tröja av det lag som vann seriefinalen i engelska andraligan League Championship. Det hade varit trevligare för mig att ta på mig Cardiffs tröja, men jag kan inte prata bort segern med 1-0 till Wolverhampton, så det får bli denna Wolveströja istället.

Seriefinalen i League Championship tog Wolves till Premier League (nästan).


Gårdagens stora match kan diskuteras. Men för mig var det ett av mina lag Cardiff City som spelade seriefinal hemma mot ledaren Wolverhampton. Jag har ju förespått att dessa två lag kommer att mötas även nästa säsong. Att Wolverhampton ska ta sig upp i Premier League är i stort sett redan klart och min förhoppning är att även Cardiff ska göra det. Gårdagens match var så tillknäppt som en seriefinal brukar vara, men den var dramatisk i dubbel bemärkelase. Det blev ett enda mål och den kom på en frispark i andra halvlek. Cardiff som gått flest matcher av de två utan förlust, 13 matcher i ligan på raken.
 

Två missade straffar på övertid.


I måndags såg jag Cardiffs möte mot Sheffield United då Cardiff kvitterade på övertid och jag hade samma förhoppningar igår. Och chansen kom då de tilldömdes en straff på två minuters övertid. Den räddade Wolves målvakt, men det var inte slut på dramatiken. I femte och sista övertidsminuten fick Cardiff ytterligare en straff. Hoilett som varit ganska misslyckad under matchen (jag satt och elakt kallade honom Toilett) skulle lägga straffen. Det gjorde han i ribban och så var matchen slut. Wolverhampton fick ganska rättvist sina tre poäng. Med fem matcher kvar leder de med 14 poäng över trean Fulham som är de enda förutom Cardiff som kan komma ifatt, så när Wolves tar sin nästa seger är de i Premier League. Cardiff ligger fortfarande fem poäng före Fulham och har avgörandet i sina egna händer, eller fötter.

PSG tappar två poäng, men är redan ligamästare (nästan).


Förutom två bottenmöten, ett i Tyskland och ett i Spanien så var Paris SG igång i franska ligan. De var i Saint-Étienne och fick ett mål mot sig i första halvlek. Där fick de även en man utvisad och sensationen var nära då Mathieu Debuchy hade vänligheten att slå in bollen i sitt eget mål på övertid så att det blev 1-1 och delad poäng. Dessutom gjorde St Etienne som Cardiff och passade på att missa en straff. Men bara en. Resultatet får ses som en sensation, men PSG har 17 poäng till godo på tvåan Monaco så med de sju omgångar som finns kvar så är PSG så gott som ligamästare redan.
 

Australien i VM och nya tröjorna.

 
Australiens fotbollsförbund bildades 1911, men inte förrän 1974 lyckades de kvalificera sig till VM som gick i Västtyskland. Det blev en oavgjord 0-0 match mot Chile och förlust mot Västtyskland och Östtyskland som också spelade i gruppen. Sist och sedan var det svårt att kvala in till VM då Australien tillhörde Oceanien och segraren i detta VM-kval alltid fick en direktavgörande kvalomgång mot femman i Sydamerikakvalet. Denna match resulterade i att Sydamerika var bättre än Australien, men då VM gick i Tyskland igen 2006 hade Australien lyckats kvala in.
Samma år fick de igenom sin ansökan om att tillhöra Asien då det gällde fotbollskval till VM och det har gjort att de haft lättare att ta sig till VM och varit med sedan 2006. Då kom de tvåa i sin VM-grupp efter Brasilien, men före Kroatien och Japan. I åttondelen förlorade de med 0-1 till Italien, men detta skulle ändå bli bästa VM insatsen för Australien.
2010 i Sydafrika hamnade Australien i den jäma grupp D där även Tyskland, Ghana och Serbien var med. Trots vinst över Serbien och oavgjort mot Ghana så räckte de fyra poängen bara till tredje plats, lika många poäng som Ghana. Inbördes hade de spelat 1-1 och Australiens stora förlust med 0-4 mot Tyskland gjorde att Australien var utslaget i gruppspelet.
Samma sak hände förra VM 2014 i Brasilien. Australien hade hamnat med Nederländerna, Chile och Spanien. Det blev tre raka förluster och inget snack om att de var sämsta laget i gruppen.
Till VM i Ryssland spelar de mot Frankrike, Peru och Danmark. Jag är leden, men jag tror inte att Australien tar sig vidare, även om de säkert inte förlorar alla tre matcherna.
 
Om man ska tilla på deras nya hemmadress så tycker jag de sticker ut lite med sin gula hemmatröja och de ortoligt fräcka zebraliknande ränderna på ärmarna. Andradressen brukar vara grön eller mörkblå. Jag blir lite förvånad då jag ser att Nike har valt rivalen Nya Zeelands svarta färger på andrastället, men man har försökt att snofsa till det lite med en tvärrand på framsidan. En klart godkänd modell och jag blir lite sugen på att skaffa den gula förstatröjan.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 7:e april.

1981 slut på Nantes rekord

 
Idag 1981 spelade Nates hemma mot Auxerre och förlorade med 0-1. Detta var slutet på en hemmastatistik som sa att Nantes inte förlorat på hemmaplan på fem år. Sammanlagt blev det 92 hemmamatcher utan förlust. Det lägger Nantes på fjärde plats i denna statistik. PSV Eindhoven har 93 matcher, Röda Stjärnan Belgrad 95, men i topp ligger Real Madrid som från 1957 till 1965 spelade 121 hemmamatcher utan förlust.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 7:e april.

31 år Martín CÁCERES född 1987 i Montevideo, Uruguay.
Försvarare
4 U- och 75 A-landskamper för Uruguay.
Klubbar som spelare:

Defensor (2006–07),
Villarreal (2007–08),
 Recreativo (2007–08 lån),
Barcelona (2008–11),
Juventus (2009–10 lån),
Sevilla (2010–11 lån),
Sevilla köp (2011–12),
Juventus igen(2012 lån),
Juventus köp(2012–16),
Southampton (2017),
Verona (2017–2018),
Lazio (2018–).

32 år Christian FUCHS född 1986 i Neunkirchen, Österrike.
Försvarare
41 U- och 78 A-landskamper för Österrike.
Klubbar som spelare:
SVg Pitten (1992-2001),
Wiener Neustädter (2001-03),
Mattersburg (2003-08),
VfL Bochum (2008-11),
Mainz 05 (2010-11 lån),
Schalke 04 (2011-15),
Leicester City (2015-).
Österrikiska orter kan ha lite egendomliga namn och om Christian skulle spelat i Sverige så kanske inte han skrutit så mycket om vad den klubben hette som han startade spela fotboll i!

35 år Franck RIBÉRY född 1983 i Boulogne-sur-Mer, Frankrike.
Mittfältare
13 U- och 81 A-landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:
Conti Boulogne (1989-96),
Lille (1996-99),
Boulogne (1999-2002),
Alès (2002-03),
Stade Brestois (2003-04),
Metz (2004),
Galatasaray (2005),
Olympique Marseille (2005-07),
FC Bayern München (2007-).

51 år Bodo ILLGNER född 1967 i Koblenz, Västtyskland
Målvakt
29 U-landskamper för Västtyskland och 54 A-landskamper för Västtyskland och Tyskland.
Klubbar som spelare:
1. FC Hardtberg (1973-83),
FC Köln (1983-96),
Real Madrid (1996-2001).
Blev Världsmästare 1990.

Läs hela inlägget »

Inget ryskt lag har någonsin vunnit en Europacupturnering.
Bara en match i Europa League med fortsatt spänning.
Kvällens motståndare kommer att mötas i Premier League till nästa säsong.
​​​​​​​Swansea Citys förstadress 2017/18 som ägg.


FOTBOLLSHISTORIA:
1924: Italiens största landslagsförlust.
2005: Kom Mourinho med tvätten, eller...

FÖDDA IDAG:
Julie, Diana, Robertx2, Pietro.

DAGENS TRÖJA
ARSENALs förstatröja 2005/05

Åter en gång så spelades matcher som bara kommit till halvtid då de spelades igår. Det är Europa League som avverkade första matchen i kvartsfinaletna. Det är lika lite spännande här som i Champions League. Arsenals seger med 4-1 över CSKA Moskva gör att jag redan placerar Arsenal i semin och drar på mig deras tröja idag.

Inget ryskt lag har någonsin vunnit en Europacupturnering.


Det blev inte alls tufft att börja hemma för Arsenal som jag skrev igår. De behövde en halvlek för att ta ledninen med 4-1 och sedan höll de det resultatet in i mål. Det betyder att Arsenal i mina ögon redan är klara för semifinal, men de har ju inget skrämmande motstånd. Om vi tittar på alla klubblagsturneringar i Europa från Europacupen som blev Champions League och Cupvinnarcupen och UEFA-cupen som blev Europa League, så har ingen av dessa tuneringar någonsin haft en mästare som kommit från Ryssland. Då landet ingick i Sovjetunionen har det blivit tre segrar i den gamla Cupvinnar-cupen. 1975 och 1986 vann Dynamo Kiev och däemellan 1981 blev Dynamo Tblisi mästare, men dessa båda lag kommer ju från Ukraina och Georgien. Alltså bör inte Ryska lag vara så skrämmande då det gäller cupspel i Europa.
 

Bara en match i Europa League med fortsatt spänning.


Atletico Madrids 2-0 över Sporting anser jag också vara så klar att det blir avancemang för spanjorerna. Madridlaget bör vara storfavoriter till att vinna hela mästerskapet för de är statistiskt sett det bästa av de lag som är kvar. Lazio slog Red Bull Salzburg med 4-2 och det bör räcka till att gå vidare. För österrikarnas del kan det kvitta hur det går för de är redan i Champions League till hösten i och med sin ligaledning som lär bära till seger där. Den enda spännande returen kommer att stå mellan Marseille och nästa Red Bull-lag, Leipzig. Där vann Leipzig igår med 1-0 så där är inget klart.
 

Kvällens motståndare kommer att mötas i Premier League till nästa säsong.


Det var inte så mycket mer fotboll av vikt igår och om jag blickar fram till ikväll så spelas det en match som jag ser fram emot med stort intresse. Det är toppmatchen mellan ettat och tvåan i engelska andraligan League Championship. Mitt walesiska lag Cardiff City tar emot ledaren Wolverhampton. Ofta blir sådana här matcher jämna och jag satsar på att det blir ett oavgjort resultat. Wolves har råd med en förlust och kommer i så fall att fortfarande leda tabellen. Hur det än går så tror jag att dessa två lag kommer att mötas till nästa år också, men då i Premier League.
 

Swansea Citys förstadress 2017/18 som ägg.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 6:e april.

Gianpiero Combi vars debut inte blev så lyckad, men som sedan skulle bli kapten i Italienska landslaget. Gianpiero Combi vars debut inte blev så lyckad, men som sedan skulle bli kapten i Italienska landslaget.

1924 Italien mot Ungern


Idag 1924 var det Italienska landslaget i Budapest för en vänskapslandskamp mot Ungern. Det skulle visa sig bli Italiens största förlust genom tiderna 1-7. Värst var det för Juventus målvakt Gianpiero Combi som var 22 år och gjorde debut i landslaget. Han fick bära hundhuvudet för förlusten. Det dröjde över ett år innan han åter blev uttagen till landslaget. Därefter var hans debut glömd. Han höll nollan i 7-0 segern över Frankrike. De kommande tio åren var han given förstekeeper. 1928 var han med och tog olympiskt brons och 1934 var han även kapten i det italienska lag som tog sin andra världsmästerskapstitel i Frankrike 1938.

2005 Mourinho i tvätten


Kvartsfinalmatchen mellan Chelsea och Bayern München spelades idag 2005. Chelseas succécoach Jose Mourinho var inte på Stamford Bridge eller… I åttondelen hade Chelsea slagit ut Barcelona, men bortamatchen vann Barca med 2-1. Mourinho startade då ett rykte att Barcas tränare Frank Rijkaard hade varit inne hos domare Anders Frisk i halvtid och påverkat honom. Detta ledde till mordhot mot Anders och i slutänden till att han slutade som domare.
 

UEFA dömde Mourinho till två matchers avstängning. I dagens match på Stamford Bridge spelade Chelsea riktigt med hjälpcoacherna som lade om de taktiska planerna på rätt sätt. Fitnesscoachen, Rui Faria hade en mystisk hatt som täckte ena örat och målvaktstränaren Silvinho Louro var ofta i omklädningsrummet och kom ut med diverse lappar. Matchen slutade 4-2 till Chelsea. Efteråt har det framkommit att Mourinho smugglades in i Chelseas omklädningsrum i en tvättkorg och efter matchen lämnade han arenan på samma sätt. Det har inte kunnat bevisas till 100 % så Mourinho fick aldrig något ytterligare straff.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 6:e april.

27 år Julie ERTZ f Johnston född 1992 i Mesa, Arizona, USA
Försvarare/mittfältare
10 U- och 59 A-landskamper för USA.
Klubbar som spelare:

Arizona Arsenal Soccer Club (2000–04),
Sereno Soccer Club (2004–10),
Santa Clara Broncos (2010–13),
Chicago Red Stars (2014–)

34 år Diana MATHERSON född 1984 i Mississisauga, Ontario, Kanada
Mittfältare
193 A-landskamper för Kanada.
Klubbar som spelare:

Princeton (2004–07),
Team Strømmen (2008–10),
Washington Spirit (2013–16),
Seattle Reign FC (2017),
Utah Royals FC (2018–).

37 år Robert EARNSHAW född 1981 i Mufulira, Zambia.
Anfallare
10 U- och 59 A-landskamper för Wales.
Klubbar som spelare:
Cardiff City (1997-2004),
Greenock Morton (2000 lån),
West Bromwich Albion (2004-06),
Norwich City (2006-07),
Derby County (2007-08),
Nottingham Forest (2008-11),
Cardiff City igen (2011-13),
Maccabi Tel Aviv (2012-13 lån),
Toronto FC (2013-14),
Blackpool (2014),
Chicago Fire (2014),
Vancouver Whitecaps FC (2015),
Whitecaps FC 2 (2015 lån).

44 år Robert KOVAC född 1974 i Västberlin, Västtyskland.
Försvarare
84 landskamper för Kroatien.
Klubbar som spelare:
Rapide Wedding (1980-86),
Hertha Zehlendorf (1986-95),
Nürnberg (1995-96),
Bayer Leverkusen (1996-2001),
Bayern München (2001-05),
Juventus (2005-07),
Borussia Dortmund (2007-08),
Dinamo Zagreb (2009-10).  
Lag som tränare:
Kroatien U21 (2013 ass. tränare),
Kroatien landslag (2013-15 ass. tränare)
Eintracht Frankfurt (2016- ass. tränare)

59 år Pietro VIERCHOWOD född 1959 i Calcinate, Italien.
Försvarare
45 landskamper för Italien.
Klubbar som spelare:
Romanese (1973-76),
Como (1976-81),
Fiorentina (1981-82),
Roma (1982-83),
Sampdoria (1983-95),
Juventus (1995-96),
Milan (1996-97),
Piacenza (1997-2000).
Lag som tränare:
Catania (2001),
Fiorentina (2002),
Triestina (2005),
Budapest Honvéd (2014).
Världsmästare 1982

Läs hela inlägget »

Vilken tur jag missade Milan - Inter.
Barcelona klara för semi efter match ett.
Liverpool klara för semi efter match ett.
Egentligen är det bara Arsenal som inte kan komma till Champions League om de inte vinner.
Ray Wilkins blev 61 år.

Polen i VM och årets VM-tröjor.

FOTBOLLSHISTORIA:
1902: Katastrofen på Ibrox dödar 25 personer.
2009: Luton Town vinner titeln de inte kan försvara.

FÖDDA IDAG:
Thomas, Daniel, Fernando, John, Pontus.

DAGENS TRÖJA
LIVERPOOLs tredjetröja 2014/15

Egentligen är ingen av kvartsfinalreturerna i Champions League intressant. Märkligt not har ett lag varit så överlägset i första matchen att de redan gått vidare. Igår var det Barcelona vilken var väntat. Sensationen var att Liverpool skulle ha 3-0 efter första matchen mot Manchester City. Alltså får det bli en Liverpooltröja idag.

Vilken tur jag missade Milan - Inter.


Det första i fotbollsväg som jag kunde sett var det intressanta Milano-derbyt mellan Milan och Inter. Som tur var missade jag det. Det slutade 0-0, ett typiskt italienskt resultat förr i tiden. På tal om förr i tiden så ligger det kvar för mig att hålla på Inter i en sådan match. Inter bildades ju för att Milan vägrade ta emot andra än italienare i sin klubb. Inter tog just namnet Inernazionale för att visa att alla nationaliteter var välkomna i klubben. Nu förtiden så finns det ett otal nationaliteter i alla klubbar. I Milans lag fanns det spelare med nio olika nationaliteter. Det absoluta bottenlaget i Serie A Benevento tog een rejäl seger igår. Hela 3-0 blev det i bottenmötet mot Hellas Verona.
 

Barcelona klara för semi efter match ett.


Champions League spelades med italienskt inslag och det var Roma. De mötte barcelona och matchen bjöd på fem mål. Tre av Roma och två av Barcelona. Fast det var bara ett av Romas mål som kom i rätt bur. Det verkade nästan som om Barcelona ville bjuda sina gäster på det målet när ledningen var 3-0. Men det slutade 4-1 till Barca och därmed har de båda spanska laget Real Madrid och Barcelona redan slagit ut de båda italienska lagen Juventus och Roma. Ja, i teorin så ska italienarna få chamsen i returen nästa vecka, men dessa två möten är redan avgjorda. Nu ska vi alla bara hoppas på att Barcelona och Real madrid får möta varandra i semifinalen, annars finns det en stor risk att det blir en helspansk och totalt ointressant final än en gång.
 

Liverpool klara för semi efter match ett.


Det skulle i så fall betyda att Bayern München och Liverpool kommer att mötas i andra semifinalen. Bayerns bortaseger mot Sevilla igår gör att de tar sig till semifinal nästa vecka och jag kan inte för mitt liv se hur Manchester City ska kunna vända ett 0-3 underläge i returen. Det är inte helt omöjligt att Liverpool kan göra ett mål även på Etihad Stadium och då skulle City behöva göra fem mål på Liverpool för att gå vidare. Det gör de inte. Liverpool var överlägsna i en halv timme och gjorde som de ville igår. Bland annat tre mål. Sedan var det bara en väntan på att matchen skulle ta slut. Nu var det inte bara Liverpool som var bra. Manchester City var inte att känna igen. Inte ett enda skott på mål. Frågan är om Liverpoolhuliganernas rökattack mot Manchester Citys spelarbuss före matchen hade med det hela att göra. Men räkna med att Liverpool får igen då de ska ta sig till stadion på tisdag.
 

Egentligen är det bara Arsenal som inte kan komma till Champions League om de inte vinner.


Till i kväll så börjar det dra ihop sig lite i Europa League. Svensk TV koncentrerar sin på England och följer Arsenal. Vinnaren av Europa League har en direktplats i höstens Champions League och därför är turneringen viktigast för Arsenal. Det är det enda av de åtta lagen som bara kan komma till Champions League genom att vinna Europa League. Salzburg och Atletico Madrid är redan klara för Champions League med sina ligaplaceringar och alla de andra har chans att minst ta platsen som ger kval till Champions League. CSKA Moskva är ju inte så skrämmande och jag tror nog att Arsenal tar sig vidare till semifinal. De brukar ju avgöra på bortaplan så det kanske kan bli tufft att börja hemma.
 

Ray Wilkins blev 61 år.


Samtidigt som jag kollade upp Champions Leaguematcherna och letade bilder på diverse olika engelska dagstidningars sidor så möttes jag av ytterligare ett dödsfall. Artiskerna i Sverige dör i cancer och fotbollsspelarna i England av hjärtattacker. 61 år gammal är två år yngre än jag själv, men så många år orkade Ray Wilkins hjärta vara med. Han avled igår och då jag kollade eftersnacket på TV så visade de även bilder av Milanoderbyt där Ray hyllades av Franco Baresi som visade upp en Milantröja med namnet WILKINS på ryggen. Ray var en av de få engelska spelare som lyckades i Italien. 1984-87 spelade han i Milan. Det blev 84 landskamper i England landslag och Ray hade även en tränarkarriär då han slutade spela själv. Det lär bli en tyst minut på arenorna i England till veckoslutets matcher.

Polen i VM och årets VM-tröjor.


För några dagar sedan presenterade Polen sina VM-tröjor. För mig är de intressanta sedan ett antal år tillbaka, då min dotter studerade till tandläkare i Wroclaw. Det blev ett antal besök i den staden och även ett antal tröjor till min samling. Mestadels köpte jag där Slask Wroclaws gröna fina tröjor och Polens. Den senaste köpte min dotter. Det blev den vita supportertröjan till EM 2016. Men Polen har deltagit i ett antal VM och 1974 blev de bronsmedaljörer, vilket är landets bästa placering i VM. Då VM gick i Spanien 1982 gjorde Polen om prestationen. Men landet var med redan 1938 i Frankrike. Då var det åttondelsfinal direkt och Polen ställdes mot Brasilien. Det blev förlust med 5-6 efter förlängning. Mellan tredjeplatserna var Polen med i Argentina 1978 och kom trea i andra gruppspelet, efter att ha vunnit första gruppspelet. I andragruppspelet var lagen Argentina, Brasilien och Peru förutom Polen. Det blev fyra VM i rad då Polen även var med i Mexiko 1986. Då klarade man sig också till åttondelsfinal och än en gång blev de utslagna av Brasilien. Sedan dröjde det till 2002 och 2006 innan Polen var med i VM igen och båda gångerna blev det bara gruppspel innan de var utslagna. I sitt sjunde VM så är det Nike som tillverkar Polens landslagströjor. I hemma-EM landserade förbundet ett nytt emblem. Det blev ramaskri i Polen och den tröjan hade både det nya och det gamla emblemet. Nu har man bara den gamla örnen på tröjan. Både första och andratröjan är likadana i designen, med skillnad av att förstatröjan är vit och andratröjan röd. Det är enkla tröjor, men ändå med viss stil i mönsterränderna.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 5:e april.

Den rasade läktaren som dödade 25 personer. Den rasade läktaren som dödade 25 personer.

1902 Ibroxkatastrofen


Idag 1902 möttes Skottland och England på Ibrox i Glasgow. Närmare 80 000 fanns på läktarna för att se vilket av lagen som skulle bli Brittiska mästare i det inhemska mästerskapet. I 51:a minuten gav Västra Tribunen vika och hundratals supportern föll 12 meter ner. 25 av dem dog och 517 skadades. Trots detta spelades matchen klart och slutade 1-1. Men man beslöt efteråt att hålla omspel på Villa Park i Birmingham den 3:e maj. Även här slutade det oavgjort 2-2 och det räckte för Skottland att ta titeln.

Luton Town vinnare av Football League Trophy, men utan att kunna försvara titeln nästa år. Luton Town vinnare av Football League Trophy, men utan att kunna försvara titeln nästa år.

2009 Luton Town cupvinnare


Idag 2009 spelades finalen i Football League Trophy, turneringen som idag kallas Checkatrade Trophy. Det är en cupturnering i England för lagen som ligger i division tre och fyra. Den kom till 1983 för att även klubbar i de lägre divisionerna i proffsligan skulle kunna vinna en titel. Luton Town gick så dåligt att man ramlade ur Football League, men innan dess vann de på straffar finalen i Football League Trophy över Scunthorpe. Problemet var att Luton inte kunde försvara titeln nästa säsong då de inte var kvalificerade att delta.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 5:e april.

36 år Thomas HITZLSPERGER född 1982 i München, Västtyskland
Mittfältare
25 U- och 52 A-landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare:
VfB Forstinning (1988-89),
Bayern München (1989-2000),
Aston Villa (2000-05),
Chesterfield (2001 lån),
VfB Stuttgart (2005-10),
Lazio (2010),
West Ham United (2010-11),
VfL Wolfsburg (2011-12),
Everton (2012-13).

41 år Daniel MAJSTOROVIC född 1977 i Spånga, Stockholm.
Försvarare
1 U- och 50 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Övergrans IF (junior),
Håbo FF (junior),
Brommapojkarna (1996-97),
Fortuna Köln (1997-98),
Västerås SK (1998-2000),
Malmö FF (2001-04),
Twente (2004-06),
FC Basel (2006-08),
AEK Aten (2008-10),
Celtic (2010-12),
AIK (2012-13).

42 år Fernando MORIENTES född 1976 i Cáceres, Spanien.
Anfallare
35 U och 47 A-landkamper för Spanien.
Klubbar som spelare:
Albacete (1987-95),
Real Zaragoza (1995-97),
Real Madrid (1997-2005),
Monaco (2003-04 lån),
 Liverpool (2005-06),
Valencia (2006-09),
Marseille (2009-10),
DAV Santa Ana (2015).
Lag som tränare:

Huracán (V ungdomslaget)
Real Madrid (2012–14 ungdomslaget)
Fuenlabrada (2015–16).

43 år John HARTSON född 1975 i Swansea, Wales.
Anfallare
9 U- och 51 A-landskamper för Wales.
Klubbar som spelare:
Luton Town (1992-95),
Arsenal (1995-97),
West Ham United (1997-99),
Wimbledon (1999-2001),
Coventry City (2001),
Celtic (2001-06),
West Bromwich Albion (2006-08),
Norwich City (2007 lån).

49 år Pontus KÅMARK född 1969 i Västerås.
Försvarare
57 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
IK Franke (1975-76),
Västerås SK (1977-89),
IFK Göteborg (1989-95),
Leicester City (1995-99),
AIK (1999-2000),
IFK Göteborg igen (2001-02).
Han var med 1994 då Sverige blev trea i VM. Numera är ha "expert"-kommentator på TV.

Läs hela inlägget »

Fina FIFA-regler.
Varför sparkas tränarna, när det är spelarna som inte kan prestera?

Tänk om fotbollsklubbarnas regler för tränare skulle gälla i skolan!
Real Madrid är redan vidare, men Ronaldos snygga mål borde aldrig ha godkänts.

Glädjande nog så är även Bayern München vidare!
Ska det bli någon spänning i kvällens kvartsfinaler. Tyvärr så tror jag inte det.


FOTBOLLSHISTORIA:
2009: Segern som gjorde att Wolfsburg så småningom blev mästare.

FÖDDA IDAG:
Sami, McDonald, Aiden, Emerson.

DAGENS TRÖJA
FULHAMs förstatröja 2001/02

Det var ju Champions League igår och trots att båda matcherna verkar avgjorda är det egentligen bara ”halvtid”. Alltså går jag på League Championship. Fulham tog in två poäng på ettan och tvåan i serien med sin 2-0 seger över Leeds. Alltså blir det denna Fulhamtröja idag.

Fina FIFA-regler.


Den riktigt stora glädjande nyheten för svensk landslagsfotboll kommer från FIFA. Fifas etiska regelverk tillåter inte spelare att ha ägandeskap, aktivt eller passivt, i organisationer som arrangerar betting, lotterier och vadslagning. Det måste ju betyda att allt snack om att Zlatan Ibrahimovic skulle komma tillbaka i landslaget till VM borde ha fått ett slut. Zlatan Ibrahimovic, som gått in som ambassadör och delägare i Bethard, kan alltså stoppas från spel i VM i sommar av FIFA. Måtte Janne och landslaget nu få lugn och ro att ladda upp som de tänkt redan från början av VM-kvalet. Jag tror att de dåliga genrepen i landskamperna förra veckan var en oro om hur det skulle gå med allt Zlatansnack som journalister och fotbolls-förstå-sig-påare haft, har ruckat på uppladdningen. Stanna du i USA Zlatan och lycka till där!
 

Varför sparkas tränarna, när det är spelarna som inte kan prestera?


En som inte stannade var Alan Pardew. Han kom den 29:e november förra året och signerade ett kontrakt till 2020 med West Bromwich Albion. Han skulle bli den räddande ängel som skulle ta hand om Birmingham-laget och rädda den kvar i Premier League. Alan han leda West Brom i 18 matcher i Premier League innan han fick sparken. På dessa 18 matcher har laget vunnit med 2-0 över Brighton & Hove Albion. Det skedde den 13:e januari. Det har blivit fem oavgjorda och 12 förluster, Bland annat i de åtta senaste matcherna. Med sina 20 poäng ligger laget tio poäng från att klara sig kvar, och det gör de inte. Hjälptränaren och jamaikanen Darren Moore tar över det sjunkande skeppet så länge.
 

Tänk om fotbollsklubbarnas regler för tränare skulle gälla i skolan!


När man läser detta så undrar man varför tio managers i den högsta engelska ligan har sparkats under säsongen (hittills)? Har inte spelarna något ansvar. Det är oerhört sällan en spelare sparkas. Inte ens i Sverige och Malmö FF har man sparkat en spelare trots att han ställts inför rätta misstänkt för brott. Istället så försöker man sälja spelare som gör sig omöjliga och inte klarar sina uppgifter. Men tränare kickas i tid och minut. Jag som gamml lärare tänker mig samma scenario i skolan. Jävlar vad många rektorer och lärare som skulle förlora sina kontrakt varje vecka!
 

Real Madrid är redan vidare, men Ronaldos snygga mål borde aldrig ha godkänts.


Men gårdagens stora var givetsvis kvartsfinalerna i Champions League. I min förutsägelse från igår så var jag lite väl optimistisk angående Juventus. Jag hade tagit till med oavgjort. Det skulle visa sig att den kvarten avgjordes redan igår. Det var ju en repris av förra årets final och Juventus hade kanske den i tankarna och alldeles för stor respekt för Real Madrid. Buffon och Chiellini som knöt nävarna i åttondelen mot Tottenham och som var ostoppbara i den matchen, var igår de åldriga fotbollsspelarna som inte visade något alls. I och för sig så gör Buffon aldrig någon dålig match, men det gjorde Chiellini. Det var han som bjöd på Ronaldos andra mål. Portugisen gjorde ettan redan innan tre minuter, och då var det uppförsbacke för Juventus. Den backen blev brantare och brantare. Till slut blev det tre mål att ta igen på Santiago Bernabéu-stadion och det lyckas de aldrig med. Så grattis Real Madrid och Ronaldo till semifinalen. Snacket i studion och överallt annars var Ronaldor andra mål. Det var en perfekt bicicleta. Cristiano visade vilken skicklig fotbollsspelare han är med timing och akrobatik MEN… Målet var regelvidrigt och skulle aldrig ha godkänts. Varje bicicleta i straffområdet är för hög spark och farligt spel. Kolla bilden och alla Ni som inte är eniga med mig skulle jag vilja att ni hör av Er och förklarar hur detta kan vara godkänt enligt fotbollens regler?

Är inte detta "hög spark" så ska inte den regeln få finnas kvar!
Är inte detta "hög spark" så ska inte den regeln få finnas kvar!

Glädjande nog så är även Bayern München vidare!


Andra kvarten hade jag mer rätt med mina förutsägelser. Visst vann Bayern München rättvist över Sevilla. 2-1 slutade det hela och Bayerns andra mål fick Thiago Alcantara på sitt konto, men i ärlighetens namn var även det ett självmål. Det betyder att Sevilla gjorde alla tre målen, men tyvärr för dem var bara ett i rätt bur. För mig var det inte tyvärr. Jag har inget emot Sevilla, men med ett spanskt lag som redan är vidare så är det bra att Bayern München kommer att gå vidare. För det gör de. Bayern har inte gjort mindre än tre mål i sina hemmamatcher denna Champions Leaguesäsong och jag tror knappast att Sevilla gör fyra i returen.
 

Ska det bli någon spänning i kvällens kvartsfinaler. Tyvärr så tror jag inte det.


Champions League fortsätter ikväll. Här blir det ett helengelskt möte då Liverpool tar emot Manchester City. Det kan säkert bli en jämn kamp, men hur det än går så tror jag att City kommer att ta hem denna Kvartsfinal, men jag hoppas och tror att det kan vara jämnt och spännande inför returen. Tyvärr har jag inte samma känsla inför mötet mellan Barcelona och Roma. Ytterligare ett spansk-italienskt möte och det blir givetvis Barcelona som går vidare. I värsta fall så kan detta möte vara avgjort redan efter kvällens match.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 4:e april.

2009 Titeln till Wolfsburg

 
Idag 2009 tog Wolfsburg ett stort kliv mot den Bundesligatitel som de skulle vinna en månad senare. Wolfsburg mötte nämligen de regerande mästarna Bayern München. Båda lagen hade samma poäng och exakt samma målskillnad. Detta ändrade sig efter matchens slut. Då stod Wolfsburg som segrare med hela 5-1, med Edin Dzeko som tvåmålsskytt. Allra mest så gladdes säkert managern Felix Magath. Han kom till Wolfsburg 2007 efter att ha fått sparken från just Bayern München. Sex segrar och två oavgjorda på de sista åtta matcherna säkrade titeln till Wolfsburg 2009. Som extra krydda på moset så valdes Wolfsburgs 5-1 mål av brasilianaren Grafite till ett av årets mål i Bundesliga. Kolla in här under!

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 4:e april.

31 år Sami KHEDIRA född 1987 i Stuttgart, Västtyskland.
Mittfältare
25 U- och 73 A-landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare:
TV Oeffingen (1992-95),
VfB Stuttgart (1995-2010),
Real Madrid (2010-15),
Juventus (2015-). 
2014 blev han världsmästare.

31 år McDonald MARIGA född 1987 i Nairobi, Kenya.
Mittfältare
40 A-landskamper för Kenya.
Klubbar som spelare:

Tusker (2003–04),
Kenya Pipeline (2004–05),
Enköpings SK (2005–06),
Helsingborgs IF (2006–07),
Parma (2007–10),
Inter (2010–14),
Real Sociedad (2011–12 lån),
Parma igen (2013 lån),
Parma (2014–15),
Latina (2016–17),
Oviedo (2017–)

32 år Aiden McGready född 1986 i Rutherglen, Skottland.
Anfallare
16 U- och 92 A-landskamper för Irland.
Klubbar som spelare:

Busby Boys Club (1994–97),
Queen's Park (1997–2000),
Celtic (2000–10),
Spartak Moskva (2010–14),
Everton (2014–17),
Sheffield Wednesday (2016 lån),
Preston North End (2016–17 ån),
Sunderland (2017–).

42 år EMERSON Emerson Ferreira da Rosa född 1976 i Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasilien.
Mittfältare
73 landskamper för Brasilien.
Klubbar som spelare:
Botafogo (junior),
Grêmio (1992-97),
Bayer Leverkusen (1997-2000),
Roma (2000-04),
Juventus (2004-06),
Real Madrid (2006-07),
Milan (2007-09),
Santos (2009),
 Miami Dade FC (2016-).

Läs hela inlägget »

Annandag Påsk är inte längre topplagens dag.
Bara tröjan hade gett MFF segern mot Elfsborgs fula nedklottrade med namnlösa särk.
Snabbaste mål, favoriter och två nollor.
Titt på dagens viktigaste matcher.
​​​​​​​Premier League omgång 32.


FOTBOLLSHISTORIA:
1905: Boca Junior grundas.
1999: Liverpool vinner derby, men snortande Fowler förlorar.

FÖDDA IDAG:
Gabriel, Karim, Stephanie.

DAGENS TRÖJA
PORTSMOUTHs förstatröja 2007/08

Påsken är över och nu är det fritt fram igen att välja färg. Jag kunde tagit en ljusblå MFF-tröja, men deras seger över Elfsborg var väntad. Jag funderade på Cardiff, men de spelade oavgjort. Största sensationen stod nog Portsmouth för då de besegrade topplaget Wigan med 2-1 i tredje divisionen.

Annandag Påsk är inte längre topplagens dag.


Förr i världen, och det var inte så länge sedan om jag med min ålder räknar tid, så var Annandag Påsk en stor dag för de Engelska fotbollsligorna. Det är det i viss mån fortfarande, men med förändringen att ett land kan ha mer än ett lag i de Europeiska cuperna gör att Premier League tvingas vila på Annandagen. League Championship, League One och League Two hade nästan fulla omgångar med ett undantag. Värdet!  Det är inte bara här i Skåne som man är trött på vintern. Även i England har det ställt till det. I de tre ligorna jag räknade upp var sex matcher inställda för vattenskadade planer, och det är ovanligt en Påskhelg. Just den eftermiddagsmatch som TV skulle visa, Nottingham-Barnsley var inställd, men jag kunde se mitt Walesiska lag Cardiff City som var i Sheffield och mötte United. 1-0 till Sheffield United och de var uppe på sjätte plats och en kvalbiljett till Premier League, men presic som så många gånger förr under säsongen så kvitterade Cardiff på övertid. Det kan ge lite råg i ryggen till walesarna som på fredag möter ettan Wolverhampton i en seiefinal och sexpoängsmatch.
 

Bara tröjan hade gett MFF segern mot Elfsborgs fula nedklottrade med namnlösa särk.


Jag hittade även bilder (rörliga live) från Allsvenskan och kunde se andra halvlek av Elfsborg mot Malmö FF. Det var ganska dålig fotboll, då man blivit bortskämd att se lag som ligger i Europas största ligor. Svensk klubbfotboll klassas ju allmänt ligga i nivå med den cypriotiska ligan, och det ser man inte ofta matcher från. En del i det dåliga spelet kan ju ligga i att matchen gick på plastunderlag. Detta är jag inte heller någon större fan av. Malmö FF vann med 2-1 och målen gjordes givetvis i första halvlek som jag inte såg. Men bara genom att tittta på lage så hade MFF vunnit på förhand. De hade sparsamt med sponsorer på tröjan och namn på ryggen. Elfsborgs normalt gula tröjor var nedlusade med reklam och de hade inte plats för namn på ryggen. Då kan de ju köra tröjor med 1 till 11 när de ändå är namnlösa verkar det löjligt att ha nummer som 16, 19, 22, 23 och 24?
 

Snabbaste mål, favoriter och två nollor.


Förr när man var på Allsvensk premiär var det alltid spännande att se om det snabbaste målet för säsongen kanske skulle komma på den arena som jag själv var på. Nu spelas premiär olika dagar och olika tider, men det snabbaste målet är det som görs först i någon av premiäromgångens matcher. 1 minut och 27 sekunder tog det för Mattias Svanberg i MFF att göra årets snabbaste Allsvenska mål. Annars var det mattcher med en favorit och en klar förlorare igår. AIK vann över Dalkurd och Norrköping slog Brommapojkarna. Sedan fanns det två nollor som mötte varandra. Det var Sundsvall och Örebro. 0-0 slutade det och skott på mål var 1-0, så det var inte bara resultatmässigt som dessa båda lag kan klassas som nollor. För ett antal år sedan var Göteborg fotbollens huvudsta, men nu är det Stockholm. Fyra lag i Allsvenskan och trea av dem vann första matchen.
 

Titt på dagens viktigaste matcher.


Förutsägelse om dagens matcher är att det spelad kompletterande fyra matcher i League Championships 40:e omgång och här gäller det för Fulham och Aston Villa att hänga på i toppen. De ligger trea och fyra och jag tror att de ska kunna ta tre poäng var i kväll. Fast om man vänder på denna ligas namn så får man Champions League och här blir detenrepris på förra årets final då Juventus tar emot Real Madrid hemma. Juventus bör ha bättre chans i år än i fjor i finalen. Tyvärr så tror jag på oavgjort, med fördel Real i match två. Men ett spanskt lag kommer att få lämna efter kvartsfinalen och det blir Sevilla. De möter Bayern München hemma i kväll och där tror jag tyskarna har avgjort redan efter match ett.
 

Premier League omgång 32.


Omgång 32 i Premier League med statistikblad och bild.
31/03/2018
13:30  Crystal Palace-Liverpool FC  1:2 (1:0)
16:00  Brighton & Hove Albion-Leicester City  0:2 (0:0)
16:00  Manchester United-Swansea City  2:0 (2:0)
16:00  Newcastle United-Huddersfield Town  1:0 (0:0)
16:00  West Ham United-Southampton FC  3:0 (3:0)
16:00  Watford FC-AFC Bournemouth  2:2 (1:1)
16:00  West Bromwich Albion-Burnley FC  1:2 (0:1)
18:30  Everton FC-Manchester City  1:3 (0:3)
01/04/2018
14:30  Arsenal FC-Stoke City  3:0 (0:0)
17:00  Chelsea FC-Tottenham Hotspur  1:3 (1:1)

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 3:e april.

1905 Boca grundas


Idag 1905 möttes fem unga italienska emigranter (Esteban Baglietto, Alfredo Scarpatti, Santiago Sana och bröderna Juan Farenga och Teodoro Farenga) i La Boca för att grunda en fotbollsklubb. Klubben fick namnet Boca från stadsdelen och ordet "Juniors" lades till för att ge en engelsk klang och prestige åt laget från det fattiga södra Buenos Aires. CA är en spansk förkortning för Club Atlético (ungefär idrottsklubb).
 

Fast det är kanske historien om deras klubbfärger som har en speciell historia. Dessa bestämdes inte förrän 1907. Från början spelade laget i en massa olika färger. Då spelarna äntligen kom överrens valdes en svart-vit randig tröja. Då även en annan lokal klubb hade dessa färger valde man att spela om vem som skulle få behålla sina. Boca förlorade.
 

För att välja ny färg valde man att lotta fram dessa. Två medlemmar sändes ner till hamnen för att spana efter flaggan på det första fartyg de såg anlända. Då de tagit plats kom den svenska lastbåten Drottning Sophia (efter Sofia av Nassau, hustru till Oscar II) som gjorde resan mellan Köpenhamn och Buenos Aires. Klart! blått och gult fick det bli.

1999 Liverpool vinner men Fowler förlorar

 
Idag 1999 spelades ett av alla Merseyside derbyn. Då slutsignalen gick hade Liverpool vunnit med 3-2 vilket gladde alla rödklädda supporters. Men det var en händelse efter ett av målen som drog till sig världens intresse, med betoning på drog. Everton hade tagit ledningen men redan i 15:e minuten fick Liverpool straff. Robbie Fowler var den givne straffskytten och snyggt rullade han in det vid målvaktens vänstra stolprot.
 

Fowler var som alla andra spelare inne på hur bästa målgesten kunde se ut. Då Evertons supportrar anklagat honom för att använda droger sprang han ner till kortlinjen och lade sig ner och låtsades att den vita linjen var kokain. Den enda som försökte försvara honom var manager Gerard Houllier som påstod att Fowler skulle låtsas äta gräs, vilket skulle vara en festtradition från Kamerun som Rigobert Song lärt Fowler.
 

Detta gick inte FA på som stängde av Fowler i sex matcher och lät honom få en bot på 32 000 pund. Inte heller Liverpools egen ledning trodde på Houllier utan lät Fowler böta 60 000 pund. Så att göra mål är bra, men det gäller att fundera ut rätt målgest.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 3:e april.

21 år GABRIEL Fernando de JESUS född 1997 i São Paulo, Brasilien.
Anfallare
21 U- och 15 A-landskamper för Brasilien.
Klubbar som spelare:

Anhanguera (2010–12),
Palmeiras (2013–17),
Manchester City (2017–).

28 år Karim ANSARIFARD född 1990 i Ardabil, Iran.
Anfallare
23 U- och 61 A-landskamper för Iran.
Klubbar som spelare:

Inter Campus (2000–05),
Zob Ahan Ardabil (2005–06),
Saipa (2006–12),
Persepolis (2012–13),
Tractor Sazi (2013–14),
Osasuna (2014–15),
Panionios (2015–17),
Olympiacos (2017–)

32 år Stephanie COX född 1986 i Los Gatos, Kalifornien, USA.
Försvarare
23 U- och 89 A-landskamper för USA.
Klubbar som spelare:

Elk Grove Pride (2002–05),
Portland Pilots (2005–08),
Los Angeles Sol (2009),
Boston Breakers (2010–11),
Seattle Sounders Women (2012),
Seattle Reign FC (2013–15).
Olympisk guldmedaljör 2008.

Läs hela inlägget »

Tips och Allsvenska var mycket enklare förr.
Stockholm och Göteborg var störst även på fotbollsplanen (igår).
Det är vansinne att låta fotbollsdomaren hålla koll på tiden!
Det är något sjukt i Chelseas ledning.​​​​​​​


FOTBOLLSHISTORIA:
2005: Två utvisade i Newcastle för slagsmål med varandra.
2011: Murinhos första hemmaförlust på nio år.

FÖDDA IDAG:
Miralem, Ibrahim, Candace, Eyal, Teddy, Ferenc.

DAGENS TRÖJA
ARSENALs andratröja 2003/05

Annandag Påsk och jag har hittat gula tröjor hela veckan. Igår vann Arsenal utan att förta sig över Stoke med 3-0. Arsenal har med jämna mellanrum gula andratröjor, så jag letade fram denna från millenniets början. Denna tröja får avsluta det påskgula.

Tips och Allsvenska var mycket enklare förr.


I början av 1960-talet hade vi skaffat bil i familjen och slapp att sitta fyra på en motorcykel då vi skulle någonstans. Denna bil hade faktiskt med forboll att göra, för jag minns söndagarna under den varma årstiden. Söndag var den enda dag det var ledig då det var sexdagarsvecka. Med bilen åkte vi som sagt ut i naturen. Där blev det fika och på transistorradion son var med lyssnade alltis farsan och jag på sportradion. Det var nämligen allsvensk fotboll i den. För det hette faktiskt Allsvenskan även på den tiden. Skillnaden från nu var att det bara var 12 lag. Det var även 12 matcher på tipset, och det enda som fanns att spela på var stryktipset och siffertipset. Stryktipset var det vanliga 1, x, 2 och siffertipset var att tippa resutatet isex utvalda matcher varje vecka. Det var oftast de sex matcher som spelades i Allsvenskan. Då den svenska fotbollssäsongen var över så var det alltid engelska matcher på kupongen. Det är därför som engelsk fotboll tilltalar oss lite äldre framför alla annan europeisk fotboll.
 

Stockholm och Göteborg var störst även på fotbollsplanen (igår).


Det är därför jag tänkte ta upp dessa två ligor. Fotbollsallsvenskan har blivit 16 lag och de spelar inte en omgång samtidigt. Igår inleddes med fyra matcher. Här spelade återvändande Trelleborg sin första match hemma mot IFK Göteborg. Det blev en jämn match i allt utom målgörandet. Här tog rutinen ut sin rätt och Göteborg kunde vinna med 3-1. Ett annat lag som jag följde lite extra var Östersund som har blivit lite av en favorit, givetvis för framgångarna i Europa League. Det fanns till och med en av tränarna som tippade Östersund som årets mästare, medan alla de andra hade MFF som mästare. Alltså tittade jag lite på Östersund då de tog emot Djurgården på Jämtkraft Arena. Det var spel mot ett mål och Östersund tryckte på utan att lyckas få in bollen. Det hade däremot Djurgården efter 13 minuter. Det var alltså inte fullt rättvist att Djurgården vann, men det gjorde de. Även Hammarby och Häcken vann deras matcher, så man kan säga att Allsvenskan startade med att det var Stockholm och Göteborg som var störst.
 

Det är vansinne att låta fotbollsdomaren hålla koll på tiden!


Premier League spelade klart omgång 32 även om det saknas sex matcher i omgång 31, (inställda då det spelades FA-cup). Först ut var Arsenal mot Stoke. Den kunde bara sluta på ett sätt och det gjorde den också även om Arsenal visade ett totalt ointresse att spela fotboll. Det gällde både Wengers laguttagning och de spelare han hade på planen, men domare hjälpte till. I andra halvlek gav han Arsenal en straff av den typ som högre rankade lag alltid får, men inte bottenlag. Hade samma situation hänt Stoke så hade det inte dömts straff. Nu blev det 1-0 och det lossnade lite för Londonlaget som kunde vinna med 3-0, och det var intet att säga om. Vad jag vill säga om är att det är totalt fel att fotbollen fortsätter låta domaren hålla reda på tiden. Ofta lägger han till ett antal minuter, men om han glömmer att titta på klockan då tiden är ut så missar han själv sitt slut och det blir femton sekunder till. Dessutom så ska de flesta domarna vänta på en inspark eller ett inkast så att bollen är i spel trots att tiden är ute. I andra matchen i England igår glömde domaren sitt eget tidstillägg och skulle blåst av matchen, men på dessa extra sekunder råkade en anfallare och målvakten krocka. Som väl var klarade de sig båda någotsånär helskinnade ur situationen, men med en tidtagare vid sidan av planen hade matchen varit över och kollisionen hade aldrig behövt ske.
 

Det är något sjukt i Chelseas ledning.


På tal om andra matchen så var det den enda spännande och stora match som spelades i omgången. Chelsea tog emot Tottenham och det var nästan 30 år sedan Tottenham lyckades vinna på Stamford Bridge. Chelsea tog programenligt ledningen, men sedan tog Spurs över och vann rättvist med 3-1. Det betyder att Chelsea troligen är utanför de fyra topplatserna som ger tillgång till Champions League. Men Chelsea verkar inte vara ett riktigt friskt lag med Antonio Conte vid rodret. Om man längtar så mycket hem till Italien som han och envist kritiserar ledningen för att han inte får köpa de spelare han vill så kan ju inte detta annat än smitta av sig på spelarna och geisten att vinna.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 2:a april.

2005 bara åtta man kvar i Newcastle

 
Idag 2005 skulle Newcastle lätt vinna över Aston Villa då de båda lagen möttes på St James´. Då matchen var över hade Villa med sig tre poäng efter seger med 3-0 och Newcastle var bara åtta man kvar på planen. Stephen Taylor räddade med handen i straffområdet i 73:e minuten och blev utvisad för avsiktlig hands. Straff och mål, men vad som hände i 82:e minuten var det som man talar om än idag. En bra bit från bollen blir lagkamraterna Lee Bowyer och Kieron Dyer så pass oense om spelet att de börjar slita sönder varandras tröjor och puckla på varandra. Domare Barry Knight kunde inte göra annat än att visa ut de båda bråkstakarna, trots att de var från samma lag.

2011 Mourinhos rekord tar slut

 
Manager Jose Mourinhos Real Madrid spelade idag 2011 hemma mot Sporting de Gijon. Gijon vann på Bernabéu med 1-0. Detta var Mourinhos första hemmaförlust efter en icke-förlustrad på 150 hemmamatcher och nio år. Det inkluderar alltså en period från den 23:e februari 2002 då Mourinhos Porto förlorade med 2-3 till Estádio das Antas. Efter det blev det inga mer hemmaförluster i Porto, 2004-08 i Chelsea, 2008-10 i Inter och fram till idag 2011 i Real Madrid. Vilken manager kan slå detta rekord???

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 2:a april.

28 år Miralem PJANIĆ född 1990 i Tuzla, Jugoslavien
Mittfältare
7 U-landskamper för Luxemburg och 77 A-landskamper för Bosnien och Hercegovina.
Klubbar som spelare:
Schifflange 95 (1997-2004),
Metz (2004-08),
Lyon (2008-11),
Roma (2011-16),
Juventus (2016-).

32 år Ibrahim AFELLAY född 1986 i Utrecht, Nederländerna.
Mittfältare
53 landskamper för Nederländerna.
Klubbar som spelare:
USV Elinkwijk (1990-95),
PSV Eindhoven (1995-2011),
FC Barcelona (2011-15),
Schalke 04 (2012-13 lån),
Olympiakos (2014-15 lån),
Stoke City (2015-).

36 år Candace CHAPMAN född 1983 i Port of Spain, Trinidad and Tobago.
Försvarare
23 U- och 114 A-landskamper för Kanada.
Klubbar som spelare:

Notre Dame Fighting Irish (2001–05),
Toronto Inferno (2001),
Toronto Inferno igen (2003),
Atlanta Silverbacks (2005),
Vancouver Whitecaps (2006–08),
Boston Breakers (2009),
FC Gold Pride (2010),
Western New York Flash (2011),
Washington Spirit (2013).

46 år Eyal BERKOVIC född 1972 i Regba, Israel
Mittfältare
12 U- och 78 A-landskamper för Israel.
Klubbar som spelare:
Maccabi Haifa (1982-96),
Southampton (1996-97 lån),
West Ham United (1997-99),
Celtic (1999-2001),
Blackburn Rovers (2001 lån),
Manchester City (2001-04),
Portsmouth (2004-05),
Maccabi Tel Aviv (2005-06).
Lag som tränare:
Hapoel Tel Aviv (2014-15 general manager).

52 år Teddy SHERINGHAM född 1966 i Highams Park, London.
Anfallare
1 U- och 51 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Leytonstone & Ilford (1982-83),
Millwall (1983-91),
Aldershot (1985 lån),
Djurgårdens IF (1985 lån),
Nottingham Forest (1991-92),
Tottenham Hotspur(1992-97),
Manchester United (1997-2001),
Tottenham Hotspur igen (2001-03),
Portsmouth (2003-04),
West Ham United (2004-07),
Colchester United (2007-08),
Stevenage (2015).
Lag som manager:
Stevenage (2015-16 spelande 2015),
ATK [Indien] (2017-18).

Blev 79 år Ferenc PUSKÁS född 1927 i Budapest, Ungern och dog den 17:e november 2006 i Budapest.
Anfallare
85 landskamper för Ungern och 4 för Spanien.
Klubbar som spelare:
Kispest (1943-49), 
Budapest Honvéd (1949-56),
Real Madrid (1958-66).  
Lag som tränare:
Hércules Alicante (1967),
San Francisco Golden Gate (1967),
Vancouver Royals (1968),
Alavés (1968-69),
Panathinaikos (1970-74),
Real Murcia (1975),
Colo Colo (1975-76),
Saudiarabiens landslag (1976-77),
AEK Aten (1978-79),
Al-Masri (1979-84),
Sol de América (1985-86),
Cerro Porteño (1986-89),
South Melbourne Hellas (1989-92),
Ungerns landslag (1993).

Läs hela inlägget »

Fotboll på TV på Påskafton är lite speciellt.
Bra gjort Klopp!

Hur i helsike kan man välja Manchester Uniteds match av alla som gick klockan fyra???
Varför i hela fridens namn; Wingback???


DAGENS TRÖJA: Watfords förstatröja 2015/16
DAGENS PÅSKRIS: 2018

FOTBOLLSHISTORIA:
2002: Charltons aprilskämt.

FÖDDA IDAG:
Fatmire, Clarence.

DAGENS TRÖJA
LIVERPOOLs andratröja 2014/15

Tack vare Mohamed Salah så kan jag använda denna Liverpoools andratröja. Han satte 2-1 mot Crystal Palace. Tanken var att jag skulle ha en Watfordtröja, men de kan ju inte hålla tätt på övertiden och Bournemouth kunde kvittera. Alltså Liverpool på Påskdagen.

PÅSKENS PÅSKRIS

 
Slutligen har årets påskris blivit klart. Här finns en samling av de flesta lag från Premier League. Alla är från årets säsong. Sedan finns det lite ätbara lökskalsfärgade ägg och familjens sedan fyra år tillbaka samlarserie av Mailegs påskkaniner.

Glad Påsk!

Fotboll på TV på Påskafton är lite speciellt.


Det var en explosion av fotbollsmatcher världen över igår. Till och med Italien hade nästan full omgång på en lördag. Men det var ju Påskafton och med gäster och lite påskmåltider så var det inte så mycket tid över till fotboll för min del. Annars brukar påskafton vara en dag med Premier League för mig, och det för alltid med sig tankarna till påsken 2001 då jag var i Stockholm och med i direktsändning inför matchen Arsenal mot Middlesbrough. Det var Arne Hegerfors, Ola Anderasson och jag. Att jag var med var av historisk synpunkt för att berätta lite om lagen och dess historia. Dessutom visade jag upp mina fotbollströjor och framförallt mina fotbollsägg. Men idag blev det inte målat några ägg.
 

Bra gjort Klopp!


Jag hann med match ett lite halvt om halvt och blev imponerad av en sak som Klopp gjorde. Nämligen då han bytte ut Mane. Mane skulle ju varit utvisad ett par minuter tidigare, men domare Swarbrick gjorde ett direkt felaktigt beslut då Mane avsiktligt tog bollen med handen. Detta är en solklar varning och då Mane redan hade en så skulle han fått ettrött kort. Fast jag är ju emot att ett lag ska bestraffas för att en spelare gjort ett misstag. Enligt mig så ska spelaren som brutig mot reglerna visas ut, men det ska få komma in en ny så att fotbollen spelas elva mot elva. Nu gjorde Klopp som jag vill reglerna ska se ut. Nämligen att själv plocka ut sin förste målgörare.
 

Hur i helsike kan man välja Manchester Uniteds match av alla som gick klockan fyra???


Matchen mellan Crystal Palace och Liverpool slutade 1-2 som alla hade kunnat tippa. Liverpoolseger, med Mohamed Salah som den som avgjorde med sitt 2-1 mål. Som vanligt kom målet under de sista minuterna av matchen och det är inte utan att man tycker synd om Roy Hodgson och hans Crystal Palace som har förlorat hur många matcher som helst under de sista minuterna. Men enligt mig så kommer laget att klara sig kvar tack vare att det finns så ovanligt många dåliga lag i Premier League denna säsongen. Att sedan Viasat väljer ut Manchester United mot Swansea som sin huvudmatch då det spelas ytterligare fem andra matcher är outgrundligt. United mot Swansea måste vara den mest förutsägbara av alla sex matcher som spelades klockan fyra. Alltså passade det bra med påskbuffé och gäster. Jag såg att det inte gick mer ät fem minuter innan matchens första mål kom och sedan spelar Mourinho med sina mannar så att de ska hålla detta. De lyckades till och med öka till 2-0.
 

Varför i hela fridens namn; Wingback???


Även kvällsmatchen var en som man gärna missade. Såvida man inte håller på Everton eller Manchester City, för det var också en sådan match som var klar innan den startade. Vem skulle kunna tro att Evertom skulle kunna besegra de överlägsna serielegarna. Här gick det bara fyra miuter innan Manchester City gjort första målet. Det slutade 3-1 till manchesterlaget och om de tar en seger till så är de klara mästare 2018. En annan sak som jag hörde innan äggen och laxen var att man inte längre har de vanliga gamla fotbollsspelarna längre. Jag är medveten om att högerytter, högerinner, center, vändterinner och vänsterytter försvann sedan lång tid tillbaka, ungefär samtidigt som man kom på att i fotboll var det viktigare att inte släppa in mål istället för att göra mål. Med visst borde det finnas högerback och vänsterback. Nej, det finns inte längre. Dessa kallas numera wingback. Wingback???

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 1:a april.

2002 Charltons klubbmärke.


Idag 2002 spelade Charlton Athletic Londonderby mot Arsenal. I det historiska sammanhanget är matchen ointressant. Det var ett uppslag i matchprogrammet som tilldrog sig dagens intresse. Klubben menade att handen och svärdet som finns i klubbmärket sedan 1963 är för våldsamt och förlegat och ville ha publikens hjälp för att rösta fram ett nytt märke. I programbladet fanns tre framtagna alternativ. Ett var modernt hämtat från Fulhams nya klubbmärke från 2001. Ett var med en fisk i mitten och det tredje en fågel då klubben haft en fågel i sitt klubbmärke tidigare då de faktiskt kallades ”The Robins” Rödhakarna. Allt var givetvis ett aprilskämt.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 1:a april.

30 år Fatmire ALUSHI född (Bajramaj) 1988 i Istog, Kosovo, Jugoslavien
Mittfältare
25 U- och 79 A-landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare:

DJK/VfL Giesenkirchen (1993–98),
FSC Mönchengladbach (1998–2004),
FCR 2001 Duisburg (2004–09),
1. FFC Turbine Potsdam (2009–11),
1. FFC Frankfurt (2011–14),
Paris Saint-Germain (2014–16).'
Världsmästare 2007.

42 år Clarence SEEDORF född 1976 i Paramaribo, Surinam
Mittfältare
87 landskamper för Nederländerna.
Klubbar som spelare:
Ajax (1992-95),
Sampdoria (1995-96),
Real Madrid (1996-2000),
Inter (2000-02),
Milan (2002-12),
Botafogo (2012-14).  
Lag som tränare:
Milan (2014),
Shenzhen (2016),
Deportivo La Coruña (2018-).

Läs hela inlägget »