Lucka 7
Vems arena var detta och vad hette den?

Scrolla ner till det rätta svaret och lite fakta!

Rätt svar:
Englands landslags hemmaarena Wembley.

 

Mellan den 23 april 1924 och 31 oktober 1925 hölls i London British Empire Exhibition. Alltså en slags "världsutställning" för länderna tillhörsnde det Birittiska Imperiet. Till detta byggdes en arena i Wembley Park. Den kom rätt och slätt att kallas Wembley. 

Wembley kom så småningom att anses lämplig för det Engelska landslagets hemmamatcher, men först ch främst beslöts att finalen i FA-cupen skulle spelas här. 

Wembley var klart i god tid före "världsutställningen" och redan den 28 april 1923 invigdes den. Det gjordes den med den första FA-cupfinalen som spelades här. Det var mellan Bolton och West Ham. Matchen vann Bolton med 2-0. Fast det är inte resultatet som gjort matchen historisk utan "Billy". Arenan tog 127 000 åskådare, men det har räknats ut att det fanns mellan 240 000 och 300 000 personer inne på arenan. Statistiken säger 126 047. För att få planen rensad från åskådare så fanns det ridande poliser som fick människorna att flytta ut från gräset. Detta fotograferades med svartvit film. Där syntes "Billy" klarast av alla hästar då "Billy" var vit. Efter detta kallades FA-cupfinalen "Den vita hästens final".

127 000 var länge publikkapaciteten, men då England skulle få VM-slutspelet 1966 så byggdes Wembley om och för säkerheten blev kapaciteten sänkt till 82 000. 

Förutom ett antal gruppspelsmatcher så gick den klassiska finalen mellan England och Västtyskland som avgjordes med förlängning och där Geoff Hurst som ende spelare en VM-final gjorde hattrick. Dessutom avgjorde en rysk linjedomare att första målet i förlängningen tog i ribban och stutsade innanför mållinjen innan den studsade ut igen. Inga kameravinklar kunde bevisa om bollen varit inne eller inte.

Wembley var kanske en av världens mest berömda fotbollsarenom, men istället för att göra fler ombyggnades så beslöt FA att riva Wembley. den 7:e oktober 2000 stängdes den och 2002-2003 revs den. 2007 stod den nybyggda Wembley klar på samma plats där gamla Wembley låg.