Mina 2 tröjor från UKRAINAs landslag

UKRAINA
förstatröja i Tyskland-VM 2006

 

UKRAINA
förstatröja i Polen/Ukraina-EM 2012

Ukraina blev självständigt från Sovjetunionen 1991, och den första herrlandskampen i fotboll spelades den 29 april 1992 i Uzjhorod, där man "åkte på däng" med 1-3 mot Ungern. Ukrainas fotbollshistoria är förstås långt mycket längre än så men då som en del av Sovjetunionen. Ukrainska spelare spelade en mycket viktig roll i Sovjetunionens landslag med flera av landslagets bästa spelare.


Dynamo Kiev var Ukrainska SSRs ledande lag och sågs av de styrade i sovjetrepubliken som ett inofficiellt "landslag" med betydande resurser som följd. Dynamo Kiev och andra ukrainska lag fick fram stjärnor som bl.a. Oleg Blochin och Oleg Protasov. I det Sovjetunionen som hade en storhetstid med bl.a. EM-silver 1988 utgjorde ukrainska spelare stommen i laget.


Ukraina är det landslag som tillsammans med Ryssland tagit över som de ledande landslagen från det som en gång var det sovjetiska landslaget. Ryssland blev EM 3:a 2008, Ukraina däremot har haft svårare att övertyga och Ukraina väntar på det definitiva genombrottet.


Efter flera gånger att ha varit varit snubblande nära och två gånger missat stora mästerskap sedan man förlorat i playoff, kunde Ukraina 2005 för första gången kvalificera sig för ett stort mästerskap då man blev klara för VM i i fotboll i Tyskland 2006. Laget hade gått bra under kvalet och var det första europeiska landslaget att bli klara för VM efter direktkvalificerade värdnationen Tyskland. 2006 spelade Ukraina gruppspel mot Spanien, Saudiarabien och Tunisien. Efter storförlust mot Spanien med 0-4 i premiärmatchen såg det mesta illa ut. Men Ukraina vann med 4-0 mot Saudiarabien och kunde ta sig till åttondelsfinal efter uddamålsseger (1-0) Tunisien. I åttondelsfinalen spelande man 0-0 mot Schweiz men vann matchen efter straffläggning som slutade 3-0 till Ukraina. I Kvarten var man chanslösa mot Italien (0-3). Ukrainska laget var ändå hjältar för sitt land.