loading...

TRÖJANS HISTORIA


Denna tröja köptes den 27:e mars 2012. Inköpsstället var, som så många andra tröjor, min andra arbetsplats; Fotbollsaffären i Malmö.

 

Jag har alltid varit svag för allt som är grönt. Fotbollströjor är oftast inte gröna, men denna bortatröja från tyska landslaget har grön färg. 

I halsen står lite om varför Tyskland valt en grön bortatröja till EM 2012. Det står 1972 till 2012. Alltså en slags jubileumströja sedan Västtyskland hade fotbolls-VM 1972. I detta VM blev värdlandet världsmästare och spelade i grön tröja då motståndarna hade ljusa tröjor. En känd match Västtyskland hade sin gröna tröja var då de besegrade Sverige, men där Ralf Edström öppnade målskyttet med sin fantastiska volley.

 

Tröjan är i vanlig ordning tillverkad av Adidas. Den är av mjukt lutfigt materian, men en emkel rundad hals i vitt.

 

I alla fem matcher som Tyskland spelade hade de sin vita förstatröj, så denna gröna användes inte under EM. Tyskarna besegrade Portugal, Danmark och Nederländerna i gruppspelet. I kvarten slog de ut Grekland, men sedan blev Italien för svåra i semifinalen. Då man inte har match om tredje pris i EM så blev Tyskland delad trea.

 

Tröjan är nummer 487 i min samling.