Mina 4 tröjor från GREKLANDs landslag

GREKLAND

förstatröja i Portugal-EM 2004

 

GREKLAND

förstatröja i Polen/Ukraina-EM 2012

GREKLAND

hemmatröja i Schweiz/Österrike-EM 2008

GREKLAND
förstatröja i Sydafrika-VM 2010

 

Det grekiska fotbollsförbundet bildades 1926 när de tre stora lokala förbunden slogs ihop. Året därpå blev man medlem i FIFA och sedan 1954 i UEFA.


Grekland spelade sin första landskamp den 28 augusti 1920, då man ställde upp i de olympiska spelen i Antwerpen. Motståndare i premiärmatchen var Sverige och Grekland föll med 0-9. I en landskamp hemma mot Syrien, 25 november 1949, vann man med 8-0. Största förlusten är 1-11 borta mot Ungern i kvalet till 1938 års VM.


EM-kval 


I kvalet till 1968 års EM i Italien nådde man andra plats i gruppen bakom Sovjetunionen. Detta upprepades 1976 efter bl a två oavgjorda möten med Västtyskland.


Det var dock först i 1980 års kval till EM i Italien som man lyckades toppa sin grupp. Trots inledande förlust mot Finland lyckades man i andra mötet genom att slå finländarna med hela 8-1. Grekland besegrade även Ungern och Sovjetunionen i hemmamöten.


Grekland gjorde ett bra kval till EM 1996 och slutade som grupptrea efter 4 förluster och resten vinster. Man vann bl.a. Skottland hemma. I 1988 års kval lyckades man sluta som grupptvåa bakom Nederländerna som sedan gick och vann detta EM. Inte förrän 2004 lyckades man ta sig till sitt andra slutspel. Grekland var närmast uträknade efter de inledande förlusterna mot Spanien och Ukraina, men man tog sig samman och vann alla resterade sex matcherna. Grekland vann gruppen en poäng före Spanien. Båda tog sig vidare till slutspelet i Portugal.


EM 1980


Grekland hamnade i en tuff grupp tillsammans med Nederländerna, Tjeckoslovakien och Västtyskland. I första matchen mot Veterarnerna Nederländerna bjöd man på hårt motstånd men förlorade bara med 0-1 efter ett straffmål av Kees Kist(Holland) i mitten av den andra halvleken. Men andra matchen blev värre när man förlorade med 1-3 mot Tjeckoslovakien. Grekland var redan utslagen ur medaljerna, men ordnade sedan ett poäng mot de blivande mästarna Västtyskland(0-0). Man kom sist i turneringen och gruppen med 1 poäng och målskillnaden 1-4. Greklands enda mål gjorde Nikos Anastopoulos.


EM 2004 - EM-Guldet


Greklands deltagande i detta slutspel var en stor framgång i sig då man endast spelat två större mästerskap tidigare.


Grekland chockade hemmalaget Portugal i öppningsmatchen när man vann med 2-1. Redan i den sjunde minuten gjorde Giorgos Karagounis 1-0. 2-1 kom på en straffspark. Det blev dock tufft i första omgången efter bara en poäng mot Spanien och förlust mot Ryssland. Grekland tog sig vidare före Spanien på fler gjorda mål.


Den stora skrällen kom dock i kvartsfinalen när man slog ut de regerande mästarna Frankrike. Angelos Charisteas mål tillkom mycket tack vare ett bra förarbete av lagkaptenen Zagorakis. I semifinalen slog man ut Tjeckien på extra tid. Det blev återigen Portugal man mötte i finalen. Hemmalaget skulle dock åka på en ny förlust. Matchen avgjordes av hjälten från Frankrike-matchen, Angelos Charisteas, som nickade in det enda målet i matchen. Grekland vann alltså mycket överraskande för första gången mycket tack vare sitt disciplinerade försvarsspel.


EM 2008 - Inga poäng och ut i gruppspelet


Grekland var tillbaka EM 2008 men kunde dock inte göra en likadan turnering som för fyra år sedan. Man hamnade i en grupp med Sverige, Ryssland och Spanien, där Spanien var de stora favoriterna och Sverige, Ryssland och Grekland fick dela på andraplatsen. I första matchen var det Sverige som var motståndaren. Man kunde ha 0-0 tills den 65:e minuten då Zlatan Ibrahimović gjorde 0-1. Det blev värre och Petter Hansson gjorde 0-2 några minuter senare. Efter fiaskot stod Ryssland på tur. Det blev 0-1 till Ryssland som gjorde ett enkelt mål efter en halvtimme. Nästa matchen mötte man Spaniens B-lag, då spanjorerna var klara gruppettor i gruppen. Matchen var ändå betydelselös för Greklands del. Nu började det bättre i alla fall. Innan första halvlekens slut gjorde Angelos Charisteas, guld-hjälten från 2004 mål så det stod 1-0 till Grekland. Men efter en timme gjorde Spanien 1-1. Det stod fortfarande 1-1 men Spanien vann med 1-2. Spaniens segermål kom på övertid. Det blev ett fiasko för Grekland, inga poäng och ut i gruppen.


VM-kval


Framgångarna i kvalet har varit få. 1994 års VM i USA såg dock Grekland spela för första gången efter att man vunnit sin kvalgrupp före Ryssland. Mästerskapet blev dock en besvikelse efter tre raka förluster.


Som Europa-mästare lyckades man inte ta sig vidare från 2006 års kval. Avgörande matchen var förlusten borta mot Danmark i slutskedet av kvalet. Matchen i sig var betydelselös för Danmark i slutändan men petade grekerna ner på fjärde plats i gruppen.


Grekland kvalade in till VM 2010 efter ha slagit Ukraina i playoff med sammanlagt 1-0 då man slutat tvåa i sin kvalgrupp med en poäng bakom Schweiz. I mästerskapet möter man Argentina, Nigera och Sydkorea. Grekland förlorade första matchen med 0-2 Sydkorea. Nästa match tog man en 2-1 seger mot Nigeria. I sista matchen förlorade man med 0-2 mot Argentina och man gick därmed inte vidare.


1930 - Ställde ej upp
1934 - Drog sig ur under kvalet
1938 - Kvalade inte in
1950 - Ställde ej upp
1954 till 1990 - Kvalade inte in
1994 - Första omgången
1998 till 2006 - Kvalade inte in


Övriga turneringar 


Grekland var inbjudna till FIFA Confederations Cup 2005 i Tyskland (även känt som För-VM) i egenskap av Europamästare. Laget gjorde dock en svag turnering. Förlust mot Brasilien och Japan följdes upp med ett mållöst möte med Mexiko. Man lyckades inte göra ett mål i turneringen.