Lucka 8
Plats 17. WOLVERHAMPTON WANDERERS F.C.

I dagens lucka så handlar det om Wolverhampton Wanderers klubbmärke. Då talkSPORT.com hade sin rankning av Premier Leaguelagens klubbmärke denna säsong så hamnade Wolves på plats 17.

1921 - 1970 och 1993-96

Wolverhampton Wanderers FC blev 1979 en klubb som slogs samman av St Luke's FC och Wanderers FC. Klubben är unik i två sammanhang. Den var en av ursprungsklubbarna då världens äldsta fotbollsliga startade 1888. 81 år senare var det den första klubben som visades i svenska Tipsextra. Wolves vann med 1-0 över Sunderland.
Klubbsymbol på tröjan dök i vanlig ordning bara upp vid stora finaler. Säsongen 1948-49 hade man ett klubbmärke på tröjan. Som många andra klubbar så var det Stadsvapnet som blev det samma som klubbemblemet. Wolverhamptons stadsvapen innehåller en bok för stadens kända läroverk, en pelare som är ett fornminne, en ullbal som symboliserar handeln från medeltiden och ett lås för stadens industri. Valspråket står på engelska och lyder "Out of darkness cometh light".

1970 - 2002

1970 dök klubbmärket upp på matchtröjan för att stanna. Då hade man skaffat sig ett eget märke som symboliserade laget och klubben. Wolverhampton Wanderers hade blivit två stycken dubbel-v ovanpå varandra och över det hoppar en varg. 1974 till 1979 hade man tagit bort initialerna och hade endast vargen kvar. Den hade nu blivit tre vargar. 1996 hade affärsmannen Jack Hayward tagit över klubben och med det beslöt han även att klubbmärket skulle förnyas. Det hade redan funnits lite olika varianter på endast ett varghuvud och nu kom även hela namnet med på klubbmärket också. 

2002-

Än en gång så introducerade Wolverhampton Wanderers ägare Sir Jack Hayward ett nytt klubbemblem. Loggan rensades och vargen gjordes mer aggressiv. Märket är helt utan text och på så sätt tillbaka där det startade 1970. Det har tydligen fungerat bra för den logga som anvönds nu är den mest långlivade i klubbens historia. Tyvärr gillade inte talkSPORT.com den något vidare. Jag tycker den är både häftig och snygg. Det skulle faktiskt kunnat vara ett klubbmärke för ett NHL-lag.

Wolverhampton Pillar från stadsvapnet

Sir Jack Hayward som numera står staty utanför Molineaux Ground.

Wolverhampton Grammar School symboliserat av en bok på stadsvapnet.