Lucka 15
Plats 10. TOTTENHAM HOTSPUR F.C.

I dagens lucka så handlar det om Tottenhams klubbmärke. Då talkSPORT.com hade sin rankning av Premier Leaguelagens klubbmärke denna säsong så hamnade Tottenham på plats 10.

1882 - 1982

Harry Percy var den äldste sonen till den 1:e earlen av Northumberland och han kallades oftast Harry Hotspur. Han levde i slutet av 1300-talet och var en hetlevrad krigare alltid iförd stövlar med sporrar. Det ryktades även att han var intresserad av tuppfäktning. Han hade kanske inte blivit så berömd om inte William Shakespeares skrivit sin pjäs "Henrik IV", där Henry Percy är en av karaktärerna. Det är Shakespeares version som fick ge namn åt det fotbollslag som några ungdomar i norra London bildade år 1882. De döpte sitt lag till Hotspur FC. Då det fanns ytterligare ett sådant lag i London ändrade man namn till Tottenham Hotspur FC 1884. 
Tottenham var också ett av de tidigaste lagen i England att använda klubbmärke på tröjorna. Redan 1883 hade man ett H i en sköld på den mörkblå tröjan. Annars dök klubbmärken upp vid stora finaler. Tottenham var i en sådan, FA-cup final 1921. Då hade man utvecklat en symbol för klubben. Det var inte så svårt att välja. Hotspur, och givetvis blev det en tupp. Denna har sedan följt laget ända till idag. Med vissa modifieringar fanns tuppen fram till 1982. Då hade Tottenham haft klubbmärket på tröjan i stort sett ända sedan 1921. 

1983 - 2006

1983 ville man ha ett klubbmärke mer än bara en tupp. Tuppen var för enkel att plagiera och det fanns många tröjplagiat på marknaden. Man hade som många andra klubbar ett latinskt motto, "Audere est facere" (Att våga är att göra). Detta skulle in i emblemet. Bollen blev ett monogram på THFC, och några heraldiska lejon infördes. Detta märke utvecklades, eller kanske invecklades ännu mer 1997 då det blev ett emblem fyllt med symboler för trakten runt White Hart Lane där klubbens hemmaarena fanns. Tupp, boll, monogram, lejon och det latinska mottot fanns kvar. Dessutom tillkom en symbol för Bruce Castle och sju träd som skulle symbolisera en mytomspunnen träddunge i närheten kallad "Seven Sisters". 

2006-

I takt med att många  klubbar hade moderniserat sina klubbmärken så tyckte även Tottenham Horspur FC att det var dags. Copyright-reglerna hade gjort att det var lättare att skydda enklare symboler. Alltså beslöt man att gå tillbaka till en enkel, modern tupp stående på en fotboll. Jag har inga uppgifter varför fotbollen är avbildad just som den är. I mina ögon liknar det mer en baskeboll. Hur som helst! Det lades även till klubbens namn under tuppen. Detta märke är det som för tillfället gäller för  klubben även om man på matchtröjan bara har tuppen på bollen.

Staty av Harry Hotspur vid Alnwick Castle
Bruce Castle som numera är ett museum.
Seven sisters