NORWICH CITY F.C.

I dagens lucka så har jag valt att presentera Norwich City F.C.s klubbmärke. Att jag valt denna klubb utanför Premier League beror på att de är det lag som toppar andraligan League Championship just nu. 2016 åkte de ur högsta serien, men de kan vara på väg tillbaka till nästa säsong och då kommer deras klubbmärke att rankas bland Premier Leagueklubbarna.

1907 - 1947


1902 grundades Norwich City som fotbollsklubb. Då spelade de i blått och vitt. 1907 gick de över till sin gula förstatröja och då fanns även kanariefågeln med i det klubbmärke som ibland fanns på tröjorna. Att det  blev en kanariefågel beror på att Norwich var en tyg och vävarstad. Vävare kom från Nederländerna och många av dem hade sina husdjur med. Givetvis var dessa husdjur kanariefåglar. Det dröjde inte länge förrän dessa fåglar blev en symbol för staden och kallades "Norwich-kanarien" eller "John Bull kanariefågel".

1947 - 1972


Det var inte vanligt att klubbarna hade klubbmärkena på sina tröjor, men Norwich City var en av de första som började ha detta kontinuerligt. Redan 1947 införde de matchtröjor men kanariefågeln på bröstet. Fågeln satt nu på en liten kvist och allt fanns i en liten sköld i ett rundat och annorlunda format. Dessutom hade fågeln blivit gul som en kanariefågel ska vara.

1972 -


Många klubbar modifierar sina märken ganska ofta, men liksom Norwich City var en av de första att bära klubbmärket på matchtröjan så är de en av de klubbar som behållit utseendet på sitt klubbmärke längst. Redan 1972 kom den modell som klubben har än idag. Det var tidningen Eastern Daily Express som i samarbete med klubben utlyst en tävling om ett nytt klubbmärke. De vinnande förslaget kom från Tim Watson. Han hade låtit kanariefågeln sitta på en boll och i övre vänstra hörnet finns ett lejon som är hämtat från Norwich stadsvapen. Över lejonet finns Norwich slott från 1000-talet. Unikt med Norwich klubbmärke är även att de aldrig haft sitt namn eller initialer på märket.

Norwich kanarie.

Norwich slott.