loading...

TRÖJANS HISTORIA


Påsken 1996 var jag i London igen och bland de nya tröjor som Soccer Scene hade inne fanns inte denna Leeds-tröja. Den hittade jag på Selfridges som är ett av de mest kända varuhusen på Oxford Street.

 

Kontraktet med både Asics och Thistle Hotels varade bara denna säsongen ut, vilket innebar att det blev en "ettårströja". Det är en mycket speciell tröja. Den har en hög polokrage som vissa spelare tyckte var så obehaglig att de hade klippt upp kragen längst fram. Kanske var det därför den bara användes ett år. 

Ovanligheten speglar sig också i att jag på Blankebäcksskolan i Oxie, där jag jobbade på denna tid, fick en kommentar av vår skolsyster: "Aha, detta är första gången jag ser dig utan en fotbollströja." Jag fick då förklara för henne att det var en fotbollströja.

 

Säsongen resultat var en 13e plats i Premier League. I Uefa.cupen åkte Leeds ut i andra omgången mot PSV Eindhoven. I FA-cupen tog det slut i ett omspel mot Liverpool i kvartsfinalen. Bäst gick det i Ligacupen, kallad Coca cola cup. Där forlorade man i finalen med 0-3 till Aston Villa.

Svensken Tomas Brolin hade också anslutit till Leeds. Så här såg truppen ut.

 

1 GK John Lukic
2 DF Gary Kelly
3 DF Tony Dorigo
4 MF Carlton Palmer
5 DF Lucas Radebe
6 DF David Wetherall
7 FW Phil Masinga
8 FW Rod Wallace
9 FW Brian Deane
10 MF Gary McAllister (kapten)
11 MF Gary Speed
12 DF John Pemberton
13 GK Mark Beeney
15 DF Nigel Worthington
16 DF Richard Jobson
17 MF Mark Tinkler
18 FW Tomas Brolin
21 FW Tony Yeboah
22 MF Mark Ford
23 MF Andy Couzens
25 DF Rob Bowman
26 DF Paul Beesley
27 FW Andy Gray
29 DF Ian Harte
31 DF Mark Jackson
32 DF Alan Maybury
33 FW Harry Kewell
34 MF Jason Blunt