Lucka 6
Vems hemmaarena är detta och vad heter den?

Scrolla ner till det rätta svaret och lite fakta!

Rätt svar:
EVERTONs hemmaarena Goodison Park.

 

Everton grundades 1878 av några elever från St Domingo's Church School. St Domingo FC blev i november 1879 Everton FC. Laget startade sin hemmamatcher på Priory Road. 1884 flyttade de till den nybyggda hemmaplanen på Anfield Road. 

Everton kom in i ligan och med viktigare matcher så steg också hyran på Anfield. 1891 tog ledningen i Everton beslutet att som första fotbollsklubb i världen bygga sin egen arena. Bara 800 meter från Anfield uppfördes Goodison Park. Den öppnade den 24:e augusti 1892. Den 2:a september spelades första fotbollsmatchen. Det var en vänskapskamp mellan Everton och Bolton som hemmalaget vann med 4-2.

Goodison Park har givetvis byggts ut många gånger. Största publiken kom den 18 september 1948. Då var det derby mot Liverpool FC. 78 299 hade kommit för att se lagen spela 1-1.

På 1990-talet byggdes de flesta arenor, av säkerhetsskäl, om så att det endast finns sittplatser. Publikkapaciteten är numera 39 527.

Goodison Park är den arena i England som haft flest landskamper utanför Wembley. 1966 spelades VM och Grupp 3 med Portugal, Ungern, Brasilien och Bulgarien spelade hälften av matcherna på Goodison Park. Dessutom gick semifinalen mellan Västtyskland och Sovjetunionen här. Den slutade 2-1. 

Fast VMs mest berömda match, förutom finalen, gick på Goodison Park. Det var kvartsfinalen mellan Portugal och Nordkorea där överraskningen Nordkorea tog ledningen med 3-0, innan Eusebio, med fyra mål, och Portugal kunde vända till seger med 5-3.

Goodison Park är även den arena som det spelats toppfotboll på allra längs i sträck. Everton har nämligen spelat i högsta divisionen sedan 1954. Frågan är hur länge Goodison Park kommer att vara Premier Leaguearena. Everton har planer på att bygga en ny arena vid floden Mersey vid Bramley Moore Dock. Tanken är att Everton ska flytta dit 2023.