Lucka 18
Plats 7. CRYSTAL PALACE F.C.

I dagens lucka så handlar det om Crystal Palaces klubbmärke. Då talkSPORT.com hade sin rankning av Premier Leaguelagens klubbmärke denna säsong så hamnade Crystal Palace på plats 7.

(1861) 1905 - 1972

1861 grundades fotbollsklubben Crystal Palace FC. De deltog i den första FA-cupen 1871. Fem år senare så finns inget mer dokumenterat om klubben. Man antar att den lades ner och när sedan den klubb som idag är Crystal Palace FC bildades så var det år 1905. Det är den enorma glasbyggnaden som gjordes i Hyde Park till världsutställningen 1851 och som kallades Crystal Place (Kristallpaltset), som fått ge namn åt klubben. Det är den byggnaden som dyker upp på 1955 års klubbmärke. Fast redan 1935 hade man monogramet CPFC på tröjan. Klubben hade ett antal olika klubbmärken fram till 1986, liksom man hade olika färg på tröjorna som vinrött och ljusblått, helvitt och olika kombinationer med dessa färger. Det dök även upp rödblårandigt en säsong 1937. Det är de färger som används nu. 1964 användes ett klubbmärke med dessa färger. Klubben kallades "The Glazers" med tanke på klubbnamnet och detta fanns i 1972 års märke.

1973 - 2012

Den sista mars 1973 anställdes Malcolm Allison som ny manager för Crystal Palace. Han gjorde mer än att ta hand om laget. Han gjorde stora förändringar som gäller än idag. De två största var att han bytte ut klubbens vinröda och ljusblå färger till dagens rödblå. Dessutom tyckte han att smeknamet Glazers var för tamt och införde "The Eagles" istället. Detta krävde ett nytt klubbmärke i rött och blått och med en örn. 
För att riktigt understryka klubbnamnet Crystal Palace så gjordes ett nytt klubbmärke 1987 där örnen ställdes på en boll som vilade på Kristallpalatset. 
I slutet av 1990-talet kom ägaren Ron Noades på att man skulle ändra lite på örnen. Han ansåg att den mer likande en Fågel Fenix än en örn. Därför gjordes örnen mer aggressiv. Fast det dröjde till 2006 innan man hade hittat en rätt utformning.

2013-

Krisen slog till mot Crystal Palace 2010 och nya ägare lyckades rädda klubben från konkurs. Tre år efter övertagandet vill de även skapa ett nytt emblem. Örnen återtog sin gamla plats på en äldre modell av boll. Kristallpaltset var tillbaka och som en nyhet som aldrig funnits tidigare hade man lagt till årtalet då klubben bildades. Förutom örnen på klubbmärket fick man även en örn som maskot på hemmamatcherna. Det är den vithövdade havsörnen Kayla.

Crystal Palace