Lucka 11
Vems hemmaarena är detta och vad heter den?

Scrolla ner till det rätta svaret och lite fakta!

Rätt svar:
BURNLEYs hemmaarena Turf Moor Stadium eller bara Turf Moor.

 

Burnley Rovers var en rugbyklubb som 1882 släppte Rovers och blev bara Burnley FC. 1888 var de med och grundade världens första liga. Första året spelade de på Calder Vale, men 1883 flyttade de in på Turf Moor. Detta var då en cricketarena och det fanns inga läktare. Cricketarenan var från 1833. 

Burnley spelade sin första match på arenan den 17 februari 1883 och förlorade med 6-3 mot Rawtenstall.

1885 byggdes den första läktaren och året därpå var Turf Moor den första fotbollsarenan i Storbritannien som fick kungligt besök då prins Albert Victor öppnade ett nytt sjukhus i Burnley, och passade på att titta på fotboll på Turf Moor.

Det blev en hel del tillbyggnader och störst var arenan mellan världskrigen. Publikrekordet sattes 1924 då 54 755 personer närvarade på en FA-cupmatch mellan Burnley och Huddersfield Town. Det blev hemmaseger med 1-0. 

Under samma år var Turf Moor värd för sin enda FA-cupsemifinal hittills. År 1927 var stadion värd för en landskamp mellan England och Wales.

Mycket av den mest intressanta historian tilldrar sig långt tillbaka. Efter kriget så har det skett otaliga ut- och ombyggnationer. Mestadels har det handlat om säkerheten på arenan och numera så är det bara sittplatser som gäller. 

Då Burnley 2009 gick upp i Premier League gjordes genast en planering på att bygga ut Turf Moor. Då skulle man kunna ta 28 000 åskådare. Men laget åkte ur direkt och planerna lades på is. Sedan dess var man uppe en gång till och senast man tog steget upp  var för fyra år sedan. Det finns än så länge inget planerat i utbyggnad så maxantalet åskådare är för närvarande fortfarande 21 944.