Klubbmärke
BRIGHTON & HOVE ALBION F.C.

I dagens lucka så handlar det om Brightons klubbmärke. Då talkSPORT.com hade sin rankning av Premier Leaguelagens klubbmärke denna säsong så hamnade Brighton & Hove Albion på plats 14.

1898 - 1976

Brighton var tidigt Price of Wales och Londonbornas sommarsemesterplats och 1898 bilades första fotbollsklubben där. Det var Brighton United. Då klubben försvann två år senare bildades en ny klubb tillsammans med North End Rangers. Det blev Brighton & Hove Rangers. Klubben hann bli enbart Brighton & Hove F.C.  innan det 1901-02 tog det nuvarande namnet Brighton & Hove Albion F.C. Efter en blandning av grönt eller svart till den vita ränderna så beslöts om blå-vitrandigt 1904-05. 1948 dök första klubbmärket upp på matchtröjan. Det var ett märke som innehöll de båda tvillingstäderna Brighton och Hoves stadsvapen. I skölden på Brightons stadsvapen finns två delfiner. Så småningom började klubben kallas för "The Dophins". Följdaktligen blev Brighton & Hove Albions första riktiga klubbmärke en delfin med namnet runt om. Detta var aldrig populärt och det kom aldrig att användas på tröjorna. Där hade man istället monogram av initialerna BHAFC. 

1977 - 2010

På grund av att Londonbor semestrade i Brighton förr i tiden så blev det något visst då Brighton & Hove Albion mötte Crystal Palace. Vid ett möte på 1970-talet skanderade motståndarna från London "Eagles, eagles" då detta är smeknamnet på Crystal Palace. Brightons supportrar försökte överrösta bortasupportrana och började helt plötsligt vråla "Seaguls, seaguls". Plötsligt var ett nytt smeknamn på klubben uppfunnet. Det blev Seaguls och 1977 hade man tillverkat första klubbmärket med en fiskmås på. 1997 var klubben nära konkurs och då man fick ny ägare och styrelse så ville man även få ett nytt klubbmärke. Det blev en sköld istället för en ring och smeknamnet lades till i emblemet.

2011-

En stor Brightonsupporter är Tony Bloom. Han är proffessionell pokerspelare och kunde 2009 köpa upp majoriteten av aktieägandet i klubben. Det innebar bland annat byggandet av den nya arenan och givetvis ett nytt klubbmärke. Fast märket är ju snarlikt det första från 1977 med en fiskmås på. Fast det nya märket har Albion nederst på emblemet. Och så den allra största förändringen är att fiskmåsen nu flyger åt ett annat håll. Det verkar vara rätt håll då klubben tagit sig upp i Premier League och verkar kunna stanna kvar ett tag till. Men högre än plats 14 kom emblemet inte i talkSPORT.com's omröstning av bästa Premier Leagueemblem säsongen 2018-19.