Lucka 19
Plats 6. ARSENAL F.C.

I dagens lucka så handlar det om Arsenals klubbmärke. Då talkSPORT.com hade sin rankning av Premier Leaguelagens klubbmärke denna säsong så hamnade Arsenal på plats 6.

1886 - 1966

Det kan vara så att historien om Arsenals tillkomst är den mesta könda av alla engelska fotbollsklubbar. Klubbmärket har hjälpt till att minnas historien. Det är givetvis kanonen jag tänker på. På vapenfabriken i södra London bildade några arbetare 1886 fotbollsklubben Dial Square FC. Två jobbare kom från Nottingham och de bad den klubben om hjälp med tröjor. På så sätt blev de röda. Inte förrän 1933 ändrade den legendariske ledaren Herbert Chapman så att man fick vita ärmar. Då hade klubben haft namnen Woolwich Arsenal FC, Royal Arsenal FC och då klubben flyttade in på Highbury 1913 hette de bara Arsenal FC. Redan 1888 dök det första klubbmärket upp. Det var inspirerat av Woolwich stadsvapen med tre lejonprydda kanoner. Annars var det med Arsenal som alla andra klubbar att man bara hade märken på tröjorna vid större finaler. Arsenal var med om några och hade då skapat emblem i monogram av initialerna AFC. Vid FA-cupfinalen 1930 hade man till och med fått in en kanon över AFC.

1967 - 2001

När Bertie Mee tog över som manager 1966 hade man spelat några säsonger i helröda tröjor. Mee införde de med vita ärmar igen och ville ha ett enkelt märke av en kanon som klubbmärke på tröjorna. Förfrågan till FA kom in för sent, men till 1967 hade man den välkända kanonen som klubbemblem.
1978 utökades den med tre kanonkulor under eldröret. Kulorna hade var markerade A F och C.
1990 ville man ha ut lite mer av klubbmärket och sneglade lite på andra märken på den tiden. Det var gärna något med stadsvapen och då letade man upp detaljer från stadsdelen Islingtons vapen. Den stadsdelen är knuten till klubben. Ett latinskt motto var också vanligt. "Victoria Concordia Crescit" (Seger växer ur harmoni) fick pryda nedersta delen av klubbskölden. Detta märke modifierades ett antal gånger och man lade då till klubbens smeknamn "The Gunners". Från 1998 föll detta smeknamn bort från klubbmärket. 

2002-

Än en gång så handlade klubbmärkena mycket om att ta patent på det märke man använde. Det är svårt då man använder sig av symboler från exenpelvis stadsvapen. Därför beslutade man att göra ett nytt och mycket mer modernt märke 2002. Man hade redan då i åtanke att det skulle hålla även för den nya planerade arenan. Klubbens färger i rött och vitt var huvudfärgerna. Man plockade även de vanligaste färgerna i byteströjorna som ofta är mörkblått och guld. Arsenal behölls, men i ett modernare typsnitt och kanonen som var med redan 1888 finns kvar. Fast på det nya märket är den vänd åt höger istället. Symboliken för det är att man ska sikta framåt. 

Det nuvarande klubbmärket har utsmyckats två gånger sedan 2002. Första gången var då man gjorde sista säsongen på Highbury 2006 och den andra modifieringen kom vid 125 årsjubileet 2011.