Mina 2 tröjor från
BALLSPIELVEREIN BORUSSIA 1909 DORTMUND

BORUSSIA DORTMUND
förstatröja 2011 - 2012

 

BORUSSIA DORTMUND
Champions League tröja 2012 - 2013

BORUSSIA DORTMUND

förstatröja 2013 - 2014
 

BV Borussia 09 Dortmund, egentligen Ballspielverein Borussia 09 Dortmund e.V., även BVB, Borussia Dortmund eller Borussia, är en fotbollsklubb grundad 19 december 1909 i Dortmund i Tyskland.


Dortmund är en av Europas största klubbar med 79 151 i publiksnitt (2010/2011) hemma på Signal Iduna Park. Dortmund är medlem i G-14. Under senare tid har klubben haft stora problem med skulder.

BVB bildades av ett gäng ungdomar i Dortmund den 19 december 1909 som Ballspielverein Borussia 09 Dortmund. Borussia, från latinets ord för Preussen, valdes inte av nationalistiska skäl utan på grund av att det närliggande bryggeriet hade detta namn. Många av grundarna skulle inte överleva första världskriget.


De första framgångarna
Under 1920-talet fick Dortmund sin första framgångar på regional nivå och kunde under 1930-talet räkna sig som en de ledande klubbarna i Ruhr-området och deltagande i den regionala högstaligan. Det var under 1930-talet som den stora derbytraditionen med rivalen FC Schalke 04 fick sin start. FC Schalke 04 hade sitt starkaste lag genom historien vid denna tid.


Den första storhetstiden
Innan 1990-talet var den senaste storhetstiden under 1950- och 1960-talen då klubben vann sina tre första mästerskap. 1956 tog man sitt första historiska guld med Adi Preissler som lagets dirigent. 10 år senare blev man första tyska lag att ta hem en europeisk cup då man vann Cupvinnarcupen. Dortmund mötte Liverpool och Dortmund stod för en stor bedrift. Dortmund lyckades besegra engelsmännen genom att spela offensiv fotboll, och i finalen stod man som segrare efter att Reinhard Libuda avgjort i förlängningen.


Samma år deltog Dortmund-spelarna Hans Tilkowski, Lothar Emmerich och Siegfried Held i det västtyska landslag som kom tvåa i fotbolls-VM. Ärkerivalen sedan lång tid tillbaka är FC Schalke 04 då lagen alltid kämpat om vilket av lagen som är störst i Ruhr.
Borussia Dortmund var ett av de 16 lag som deltog i den första upplagan av Bundesliga, som spelades säsongen 1963/1964. Dortmunds Timo Konietzka blev den första målskytten i Bundesligas historia då han gjorde 1-0 borta mot SV Werder Bremen (förlust 2-3).


Ekonomisk kris
Under 1970-talet gick det allt sämre för klubben och man hade inte landslagsspelare som man haft under 1960-talet. Klubben hamnade i skuggan av de nya storklubbarna FC Bayern München och Borussia Mönchengladbach. Men publikstödet var fortfarande stort och 1974 fick man en helt ny arena då Westfalenstadion byggdes inför VM i fotboll. I början av 80-talet blev det ekonomiska läget allt mer akut och 1984 var man på ruinens brant men lyckades komma tillbaka under Gerd Niebaums ledning.


Storhetstiden under 90-talet
Efter att under 1970- och 1980-talet haft dåliga resultat och inga nya titlar till prisskåpet vann man tyska cupen 1989 vilket kom att bli startskottet för en ny storhetstid under 1990-talet. Borussia Dortmund klev under 1990-talet fram som en av Tysklands storklubbar och som en av de mest framgångsrika med dubbla ligasegrar 1995-1996 och seger i Champions League och Interkontinentalcupen 1997. Klubben gjorde sin kanske bästa värvning någonsin då man engagerade Ottmar Hitzfeld som tränare.


Under 1990-talets storhetstid spelade bl.a. landslagsspelarna Jürgen Kohler, Andreas Möller och Matthias Sammer i klubben. Dominansen innebar för första gången sedan början av 1980-talet att en klubb på allvar hotade Bayern Münchens ställning i toppen. I det Tyskland som vann EM 1996 fanns flera nyckelspelare från Dortmund: Sammer spelade en avgörande roll och blev vald till Europas bästa och Andreas Möller var en av de stora mittfältarna.


Dortmund 1997-2005 
Efter de stora åren följde en "down"-period där klubben inte alls kunde leva upp till de nu högt ställda förväntningarna. Misslyckade satsningar följde och många tränarbyten. 1999-2000 hade man en usel säsong och slogs i botten av tabellen. Udo Lattek engagerade som tränaren och lyckades få ordning på laget i slutet av säsongen men valde att kliva av och istället tog storspelaren Matthias Sammer över. Sammer kunde med sin auktoritet föra klubben tillbaka till toppen. De nya spelarna, där nu flera utländska spelare hade ledande roller, hade sin bästa säsong 2001-2002 då Dortmund vann ligan och avancerade till UEFA-cupfinal. I laget spelade fortfarande veteranerna Stefan Reuter och Jürgen Kohler men man hade även aktuella landslagsspelare i Jens Lehmann, Christoph Metzelder och Lars Ricken. Bland de utländska spelare utmärkte sig bl.a. anfallaren Marcio Amouroso och tjeckerna Jan Koller och Tomas Rosicky.


Efter en sämre säsong 2003-2004 valde Sammer att kliva av och istället tog Bert van Marwijk över. Marwijk hade besegrat Dortmund som tränare för Feyenoord i UEFA-cupfinalen 2002. Dortmund hade stora förhoppningar på en nytändning för laget men det lyckades inte fullt ut. En svag höst fylldes av en stark vårsäsong men detta räckte inte till någon topplacering. Men det var inte på utan utanför planen som Dortmund gick och fortfarande går sin tuffaste match. De senaste årens felsatsningar har gett klubben stora skulder och Dortmund är illa ut med flera hundra miljoner i skulder. En plan har skapats för att sanera klubbens ekonomi och försäljning av spelare diskuteras ständigt - samtidigt som klubben vill vara med i toppen. 2004 avgick presidenten Gerd Niebaum efter 18 år och en rad framgångar.


Fans 

Fan tillhörande Südtribüne

Läktaren Südtribüne
Borussia Dortmund har en stor och trogen fanskara som en av Tysklands och Europas största klubbar. Dortmund toppar listor över bäst publiksnitt för europeisk klubbfotboll. Den största fansen samlas på läktaren Südtribüne.
Sedan augusti 2008 finns en svensk supporterklubb till Borussia Dortmund (Schwedische Borussen). Hösten 2010 blev Schwedische Borussen en officiell supporterklubb till Borussia Dortmund.


Ruhr-derbyn

Dortmund har genom åren spelat en rad Ruhr-derby i det fotbollstäta Ruhrområdet. De mest prestigefyllda och största derbyna är mot FC Schalke 04 som tillsammans med Dortmund dominerar fotbollen i området.


Dortmunds arenor.

Dortmunds nuvarande arena, Westfalenstadion numera känd under sponsornamnet Signal Iduna Park, tillhör de största i världen. Fram till 1974 spelade man på Stadion Roter Erde som använts från 1920-talet och som genom åren byggdes om.