Lucka 18
Vems hemmaarena är detta och vad heter den?

Scrolla ner till det rätta svaret och lite fakta!

Rätt svar:
SHEFFIELD WEDNESDAYs hemmaarena Hillsborough Stadium.

 

Detta är en arena som har haft stor betydelse inom engelsk fotboll. Händelsen som orsakade att alla engelska fotbollsarenor började stora ombyggnader på 1990-talet inträffade på Hillsborough den 15 april 1989.

Då var det semifinal i FA-cupen mellan Liverpool och Nottingham. Fast det hann aldrig bli någon match. Hillsborough var en av de större engelska arenorna och kunde plocka in strax under 50 000 åskådare. Men fler ville se matchen. Bara från Liverpool hade det kommit över 25 000 fans.

Den mänskliga faktorn gjorde ett allvarligt och ödesdigert misstag då de släppte in alldeles för många Liverpool-supportrar på arenan som hade stängsel in mot planen så att fans inte skulle kunna rusa in på planen.

Innan man upptäckte misstaget med påsläppet hade mängder av Liverpool-supportrar skadats då de klämdes mot staketet. Efteråt kunde räknas till 96 fans som fått sätta livet till. 

Händelsen undersöktes och en rapport kallad Taylor-rapporten skulle förklara vad som hänt. Den verkliga sanningen kom inte riktigt fram, men rapporten resulterade i att alla arenor i England tog bort staketen mellan publik och planen, plus att alla arenor skulle bygga om så att det bara kom att finnas sittplatser i framtiden. 

För att återgå till Hillsborough Stadium så invigdes den 1899 och har sedan dess varit Sheffield Wednesdays hemmaarena. 

Den 17:e februari 1934 spelade Sheffield Wednesday en match i FA-cupen mot Manchester City. Den slutade 2-2, och 72 841 personer såg matchen. Det är Hillsboroughs publikrekord. Numera tar arenan 39 732 åskådare.