Lucka 22
Plats 3. LIVERPOOL F.C.

I dagens lucka har vi kommit till bronsplatsen. Då talkSPORT.com hade sin rankning av Premier Leaguelagens klubbmärke denna säsong så hamnade Liverpool på plats 3.

1892 - 1954

Liverpool FC grundades den 15 mars 1892 för att det fanns en arena vid namn Anfield som inte hade något lag. Everton hade spelat där sedan 1884, men då hyran höjdes så flyttade de en bit bort till Goodison Park. Arenaägaren John Houlding ville bilda en ny klubb som skulle heta "Everton Football Club and Athletic Grounds Company plc". Detta gick inte FA med på då det redan fanns ett Everton. Alltså blev namnet Liverpool Football Club. En av de få Premier Leagueklubbar som haft samma namn sedan tillkomsten. Däremot använde de inhyrda skottarna Evertons blå tröjor de första åren innan de 1896 beslöt ha röda tröjor och svarta shorts som ganska snabbt blev vita. 
Ddt första klubbmärket var likt nästan alla andra klubbar; En variant på stadsvapnet. Liverpools stadsvapen innehåller en "Liverbird" som är en mytisk fågel och en korsning mellan den royalistiska örnen  och Liverpools skarvar. Denna fågel är både staden och klubben Liverpools adelsmärke. Stadsvapnet har även havsgudarna Neptun och Triton.
Efter andra världskriget blev det problem med att få tillåtelse att använda stadsvapnet och ett nytt klubbmärke uppfanns. Det var ett märke i samma modell som Manchester Uniteds, men givetvis med Liverbirden. Detta emblem användes endast på matchprogrammen.
Då man var i FA-cupfinal 1950 använde man ett emblem på tröjan där endast skölden med Liverbirden fanns. Det var första gången man hade fågeln på en matchtröja.

1955 - 1990

Liverpool FC var sist av de engelska storklubbarna att ha sponsor på tröjan (1979 Hitachi) men de var ganska tidiga med klubbmärke på matchtröjorna. Redan 1955 kom den första Liverbirden som var placerad i en oval med LFC under. Ett märke som är oerhört likt det som används nu. I så fall kan man säga att Liverpool är den klubb som haft samma märke längst. 63 år. Men det har kommit modifieringar.
1964 modifierade klubbdressen då man bytte ut de vita shortsen mot röda. 
1968 kom fågeln utan ram. Den fick även gul färg.
1987 modifierade man rejält med att sätta in Liverbirden i en sköld och sedan skriva ut Liverpool Football Club.

1992 - 2011

Liverpool FC fyllde 100 år 1992 och ville fira detta med ett mer pampigt emblem. Skölden från 1987 användes och den sattes i en större sköld. Då fick man plats med både klubbens namn, årtal och jubileumsåret. Dessutom hade man en utsmyckning överst och i det stod "You'll never walk alone". Detta är hämtat från Liverpoolbandet Gerry and the Pacemakers hit från 1963. Låten blev snabbt Liverpool FCs (och en hel del andra klubbars) signaturmelodi. 1982 gjordes en av ingångarna till Anfield om till minne av Bill Shankley. Den kallas The Shankly Gates och över den står texten som  också kom att pryda jubileumsmärket.
1993 kunde man inte ha märket med "100 years" så det togs bort. Istället lade man till "Den eviga lågan". Den står för något som var en katastrof för Liverpool 1989, men som efteråt blivit något som svetsat samman klubben och deras supportrar ännu mer. 1989 miste 96 supportrar livet efter en polis- och arrangörsmiss vid en semifinal i FA-cupen på Hillsborough i Sheffield. 
Inför millennieskiftet hade man fulländat sitt klubbemblem med lite byte av färger och Liverbirden i endast en sköld. 
OBS! Det är detta klubb märke som talkSPORT.com röstat fram till det tredje snyggaste märket i Premier League 2018-19. Det är också fortfarande det officiella klubbmärket för Liverpool även om det hänt saker med emblemet de bär på tröjan.

2012-

2011 tog samarbetet med Adidas som tröjtillverkare slut. Då tog det amerikanska företaget New Balance över. De första tre säsongerna var det Warrior som ägdes av New Balance som stod som tillverkare av matchutrustningen. Tillsammans med Liverpool FC beslutades att införa enbart Liverbirden med LFC under på tröjorna. Man kan säga att tröjorna sedan 2012 har haft två emblem. "Den eviga lågan" som ska minnas Hillsborough-katastrofen gick givetvis inte att bara plocka bort från tröjan. Alltså finns det från 2012 även ett emblem i nacken på alla tröjor där de två lågorna omger siffran 96.