loading...

TRÖJANS HISTORIA
 

Strax före EM var jag och hälsade på min dotter Frida i Wroclaw i Polen. Staden gick i fotbollsfeber då det skulle spelas tre matcher på den splitternya arenan. I de flesta av stadens moderna köpcentra fanns sportaffärer. I en Nikebutik hade de fått in några av lagen som skulle vara med i EM. Det blev några tröjor. Då jag väntade på att bussen skulle ta mig till flygplatsen gjorde jag ett sista besök i Nikebutiken på Galeria Dominikańska. Då hade de precis fått in denna tröja. Då jag visste att Fotbollsaffären i Malmö inte klarade av att skaffa Nederländernas tröjor så köpte jag denna direkt. 

Nike had stått för Nederländernas tröjor ett antal år. Denna har samma modell som de andra landslagströjorna från Nike. Undantaget är de fräcka inslagen av mörkare orange upp till vänster och ner till höger.

Nederländerna spelade i Grupp B i Ukraina. De hade ju förlorat VM finalen knappt för två år sedan och det verkade som om detta fortfarande förföljde Nederländerna. Det blev förlust i alla tre gruppspelsmatcherna och sista plats i gruppen. Danmark vann med 1-0. Både Tyskland och Portugal besegrade Nederländerna med 2-1. Totalt fiasko för ett av FIFAs högsta rankade nationer.

TRÖJANS ANVÄNDNING

Lördagen 12:e oktober 2013:


hade jag denna Nederländska tröja på mig. Detta för att landet vann sin match i VM-kvalet mot Ungern med ett resultat som jag och mina arbetskollegor kom fram till inte går att göra nuförtiden. Det blev 8-1.
Vi kom fram till att det finns inget lag i Europa som förlorar med så stora siffror. Då tänkte vi på Färöarna, Liechtenstein eller något annat litet fotbollsland. Att en före detta stormakt som Ungern ska åka på en sådan förnedring måste betyda att Nederländerna gjort en bra match och är värda att jag bär denna tröja.