Lucka 22
Vems hemmaarena är detta och vad heter den?

Scrolla ner till det rätta svaret och lite fakta!

Rätt svar:
LIVERPOOLs hemmaarena Anfield.

 

Anfield är en stadsdel i Liverpool. Namnet härstammar från en ort i New Ross på Irland som heter Annefield. 1984 öppnades arenan i Liverpool. Ägaren var John Orrell som var god vän med John Houlding. John var med i Evertons styrelse, och det beslutades att Everton FC skulle flytta in på Anfield, eller Anfield Road som stadion hette fram till 1992.

John Houlding som nu tagit över Anfield ansåg att Everton kunde betala mer i hyra. Det ansåg inte Everton. 1892 flyttade de istället några hundra meter till Goodison Park. Kvar lämnade de John som nu hade en arena, men inte något lag. Han fick då idén att starta ett helt nytt lag.

Det fanns ett antal namnförslag, men till sist blev det Liverpool F.C. and Athletic Grounds Ltd. Ganska snabbt blev det bara Liverpool FC. Lag fanns men inga spelare. Då beslöt man att hyra in ett antal skottar och då hade man så många spelare att man den 1:a september 1892 kunde spela första matchen. Den var mot Rotherham Town. Liverpool vann med 7-1. Publiksiffran var cirka 200. 

Det kom att bli fler framöver. Som flest var det 61 905 den 2:a februari 1952 då Liverpool mötte Wolverhampton. Det var en match i FA-cupen och Liverpool vann med 2-1. 

Det har varit många ombyggnader av Anfield och med enbart sittande publik som alla större arenor har så tar Anfield idag 53 394. Det innebär att den är den sjätte största arenan i Premier League. 

Det finns en läktardel som kräver ett speciellt omnämnade på Anfield. The Kop. Detta är den läktare som tidigare var ståplats bakom ena målet och där de trogna Liverpoolanhängarna stod och sjöng "You'll never walk alone". Fast The Kop är egentligen inget som bara gäller för Anfield.

The Kop finns även på ett 30-tal andra engelska fotbollsarenor. Egentligen heter det "Spion Kop". Detta härstammar från kullen nära Ladysmith, Sydafrika, som var platsen för Slaget vid Spion Kop i januari 1900 under Andra boerkriget. Denna sluttande kulle liknades sedermera vid en sluttande fotbollsläktare.