loading...

TRÖJANS HISTORIA
 

"22 man jagar en boll i 90 minuter och sedan vinner alltid Tyskland". Så sa Gary Lineker en gång. Då jag skaffar tröjor av de landslag som går långt i turneringar var det riskfritt att köpa Tysklands hemmatröja inför EM 2008. Det var givetvis Micke i Fotbollsaffären som hade tröjan. Så i början av maj 2008 ingick denna vita tröja i min samling.

Tyskland och Adidas är ett, så det är ingen sensation direkt att de tyska företaget tillverkat tröjan. Vitt är hemmafärgen och någonstans smyger Tyskland alltid in lite svart, rött och gult. Denna tröja är ovanlig för att det är ganska mycket av "smygfärgerna" på tröjan. Tröjan har också de tre världsmästarstjärnorna ovanför klubbmärket. Fast Tyskland har egentligen aldrig vunnit VM. De tre segrarna 1954, 1974 och 1990 stod Västtyskland för.

Det blev inte riktigt som Lineker förutspådde. Tyskland gick visserligen till final, men det blev förlust med 0-1 till Spanien som startade sin era i mästerskapstitlar i finalen i Wien. I gruppspelet förlorade tyskarna mot Kroatien och blev tvåa före Polen och värdlandet Österrike. Före finalen vann Tyskland kvarten och semin med 3-2. Först slog de ut Portugal och sedan Turkiet med ett mål på övertid, så där stämde det uttryck Gary Lineker myntade.