loading...

TRÖJANS HISTORIA


Våren 2012 jobbade jag i Fotbollsaffären. Då EM tröjorna började trilla in så fanns det två som jag lade till mig direkt. Då jag alltid försöker skaffa värdlandets tröja så gällde det att lägga undan Ukraina och Polen. Visserligen skulle jag till min dotter Frida som studerar i en av värdstäderna Wroclaw, men då gynnade jag hellre Micke och införskaffade tröjan av honom.

En vit tröja av lite "nättyp". Nike har fått in en fot även i östeuropa och har sedan några år tillverkat Polens tröjor. Örnen mitt på bröstet var inte med på den första prototypen. Då fanns bara det nya Polska klubbmärket, men det blev stora protester. Polens fotbollsförbund och Nike beslutade då att lägga till örnen som fick plats i mitten.

Ofta går det bra för värdländerna, men Polen lyckades inte ta sig vidare från gruppspelet. De inledde med två 1-1 matcher mot Grekland och Ryssland. I den avgörande matchen mot Tjeckien (som spelades i Wroclaws nybyggda arena) blev det förlust med 0-1. Polen slutade sist i Grupp A med bara två poäng.
Trots att tre av lagen hade vita och röda tröjor så fick Polen spela alla sina tre EM-matcher i denna vita förstatröja.