loading...

TRÖJANS HISTORIA


Runt 1974 skrev jag runt i Europa till olika fotbollsförbund och från några fick jag klubbnålar, men bara ett förbund svarade på frågan om att skaffa en matchtröja. Det var det Holländska. Jag fick deras Adidas adress och därifrån köpte jag hösten 1974 denna äkta matchtröja.

 

Adidas tillverkade tröjan även om märket på tröjan nästan har försvunnit. Min mor sydde på nummret som jag fick med. Givetvis var det 14, Johann Cruyffs nummer. Enda skillnaden mellan denna och hans tröja var att han bara hade två Adidasränder på sin matchtröja. Alla andra spelare hade tre.

 

I denna tröja gjorde Nederländerna succé. De vann sin grupp 3 före Sverige. Den matchen slutade 0-0. I andra gruppspelet göllde det att segra för att få spela final. Nederländerna vann detta gruppspel före Brasilien, Östtyskland och Argentina. I finalen mot Västtyskland dömdes det för första gången i historien en straff i en VM-final. Den tog Nederländerna ledningen på. Den engeslke domaren John Taylor dömde ytterligare en straff. Västtyskland hade kvitterat. Innan första halvlek var slut hade skyttekungen Gerd Müller gjort 2-1 till värdlandet. Och åter i en VM-final så förlorade det lag som gjorde första målet.