loading...

TRÖJANS HISTORIA
 

Denna tröja är faktiskt köpt i Malmö. Det var på Intersport Mobilia som jag slog till. Då Malmö var en av EM-städerna så hade sportaffärerna nästan alla EM-lagens tröjor utom Danmark. Däremot fanns Jugoslaviens som aldrig kom att användas då landet uteslöts och Danmark med kort varsel fick hoppa in. 

Adidas hade på olika sätt satt dit sina tre ränder på matchtröjorna. Istället för de obligatoriska smala ränderna på ärmarna så experimenterade man med breda rände. Vad jag vet så är Frankrike den enda tröja som har ränderna på just detta sätt.

Att Malmöbutikerna hade denna tröja var inte så konstigt då Frankrike spelade två av sina matcher på Malmö stadion. Jag såg båda. Först 0-0 mot England och sist den avgörande om vem som skulle gå vidare till semifinal. Det var då Danmark slog till med en 2-1 seger. Jag stod i danska klacken och detta var en av de två mest fantastiska sportupplevelser jag upplevt live. (Den andra var då Sergej Bubka satte världsrekord i stav på MAL-galan. Frankrike spelade ytterligare en match i EM med denna tröja. Det var i Solna mot Sverige 1-1. Med bara två poäng var Frankrike trea i grupp A och EM var över. Det lustiga i detta EM var att "reservlaget" Danmark så småningom blev Europamästare.