19. WEST HAM UNITED F.C.

I dagens lucka så handlar det om West Ham Unitted F.C.s klubbmärke. Då talkSPORT.com hade sin rankning av Premier Leaguelagens klubbmärke denna säsong så hamnade West Ham på plats 19.

1895 - 1900

De första fem åren hette klubben Thames Ironworks FC. 1896 hade de faktiskt sitt första klubbmärke på sina helt marinblå dräkter. Det skulle kunna ses att klubben kom från Storbritannien så man tog helt enkelt Union Jack och använde initialerna TIW (Thames Ironwork) överst och FC (Football Club) underst.

1900 - 1964

Thames Ironworks ansåg sig inte ha råd att finansiera ett fotbollslag så 1900 ombildades de till West Ham United FC. Då klubbmärken inte användes på tröjorna utom i större finaler så valde man två stycken korslagda nithammare som symbol då ett klubbmärke skulle användas. Det symboliserade bakgrunden till klubben.

Det var också 1900 som klubbens färger antogs. En ganska intressant berättelse säger att Ironworks sprinter, Bill Dove, ställde upp i ett lopp i Birmingham mot fyra Aston Villaspelare. Dave vann och då Aston Villaspelarna inte förväntat sig detta hade de inget pris att räcka över. En av den skötte tvätten av Aston Villas dresser och snappade åt sig en tröja och ett par shorts och på så sätt fick West Ham sina färger.

1964 - 2015

West Hams arena låg i ett område i London som heter Upton Park. Arenan hette Boleyn Ground. Namnet Boleyn tros härstamma från drottningen Anne Boleyn som på 1500-talet sägs ha bott i ett slott vid platsen. Till FA-cupfinalen 1964 hade man lagt Boleyn Castle som bakgrund till nithammarna.  Detta  klubbmärke kom att figurera i olika utformning fram till man flyttade från arenan 2016. Man hade även en banderoll med namnet eller bara initialerna. Två säsonger 1984-85 hade man enbart hammarna, och några år körde man helt utan klubbmärke på tröjan.

2016-

Inför flytten från sin gamla arena in på Londons Olympiastadion 2016 hade man haft en tävling bland fansen om ett nytt klubbmärke. Man flyttade klubbens namn överst i den enkla skölden. Boleyn Castle försvann då man inte långre fanns på det området. Men nithammarna blev kvar. Detta är ett minne av klubbens ursprung. London lades till längst ner. Trots att det förekommit ett antal olika klubbmärken genom West Hams historia så är det ett av de klubbsymboler som kanske ändrats minst av alla. Därför tycker jag det är lite märkligt att detta märke kom så långt ner som på 19:e plats.

Boleyn Castle

Thames Iron Works