WEST BROMWICH ALBION F.C.

I dagens lucka så har jag valt att presentera West Bromwich Albion F.C.s klubbmärke. Att jag valt denna klubb utanför Premier League beror på att de var ett av de lag som var med i omröstningen förra säsongen om Premier Leagues ranking av klubbmärken av talkSPORT.com. Laget sägs oftast komma från Birmingham men detär en egen stad tio kilometer nordväst om Birmingham. De hamnade på sista plats i Premier League förra säsongen och deras klubbmärke rankades som nummer arton.

1881 - 1931


Klubben bildades 1878 som West Bromwich Strollers. Så hette de de första åren innan de 1881 bytte ut Strollers mot Albion. I samma veva tog de också sin första symbol som kan liknas vid ett klubbmärke då det ibland förekom på tröjorna. Symbolen var "Staffordshire knot" som även var hela countyt Staffirdshire och staden Staffords stmbol.

1931 - 1972


Egentligen så bar man inga klubbmärken på sina tröjor utom då laget var i någon större final. Till dessa tänkte man oftast ut olika varianter där sköldar och symboler från stadsvapen fanns med. På något klubbmärke använde man även latinska motto som Labor Omnia Vincit (Arbetet övervinner allt). 1968 dök den välkända taltrasten upp första gången.

1972 - 2000


Även om taltrasten var mest förekommande så växlade klubbmärkena för West Bromwich kraftigt under den sista fjärdedelen av 1900-talet. Först hade "Albion" blivit ett litet "a" förställande en bur med trasten instängd. Sedan gick man helt enkelt över till bara WBA. Även stadssköldar och den latinska devisen var tillbaka innan det blev millennieskifte och man enades om ett klubbmärke som närmade sig dagens. 

2000 - 2006


Till det nya millenniet hade man kommit fram till att taltrasten som dök upp 1968 skulle vara den väsentliga delen i West Bromwich klubbmärke. Den skulle sitta på en hagtornskvist och i bakgrunden skulle de vita och marinblå ränderna finnas. Allt skulle få plats i en vapensköld som skulle skilja sig lite från andra sköldar med sin vågiga topp.

2006 - 


2006 kom den senste finputsningen av Albions klubbmärke. Törnet som taltrasten satt på har endast blivit blad och bär. För att visa vilken klubb man är så strök man den vågiga toppen på skölden och lade till hela namnet "West Bromwich Albion". Detta märke var det som valdes till det 18:e bästa i Premier League förra säsongen.