SWANSEA CITY A.F.C.

I dagens lucka så har jag valt att presentera Swansea City A.F.C.s klubbmärke. Att jag valt denna klubb utanför Premier League beror på att de låg i Premier League förra säsongen och då  talkSPORT.com hade sin rankning av Premier Leaguelagens klubbmärke för 2017-18 så blev Swanseas märke utsett till det snyggaste.

1912 - 1970


1912 grundades Swansea Town FC. Från början så hade man som många andra klubbar stadens vapensköld som klubbmärke. I dessa olika klubbmärken fanns slottet som Swansea byggdes kring, ett lejon, en fiskgjuse med fisk och en drake. Det var ett ganska komplicerat klubbmärke och det skulle komma lite enklare fram på 1970-talet,
Inledningsvis hade man vita dräkter med lite svart. 1958 blev det svarta orange och så såg det ut fram till 1970. Då förändrades mycket. Swansea som stad började räknas som en domkyrkestad och Town ändrades till City. Så gjorde even klubben. Swansea City FC. Man gick tillbaka till det svarta i den vita dressen och man hade klubbmärke på tröjorna. Det var en helt vanlig svart svan.
 

1970 - 1998


Från 1970 fram till 1998 så hade klubben svårt att besluta hur deras klubbmärke skulle se ut. Det var dock alltid en svan någonstans utom en period i mitten av 1970-talet. Då försökte man med den walesiske draken. Efter fyra år bytte man tillbaka till svanen. Slotten kom tillbaka och svanen fick så märkliga utformningar att många tyckte att 1995 års klubbmärke mer liknade en anka än en svan. 
 

1998 -


1998 försökte man sig på något nytt. Istället för att få med svanen i en "naturlig avbildning" så kom ett förslag med en mer abstrakt svan som endast förställde halsen av en svan och tre vingpennor. Till detta så skrevs även namnet ut i en halvcirkel i nederkanten. Swansea City Football Club hade nu blivit Swansea City Association Football Club. Detta klubbmärke blev så populärt att det gäller än idag och förra säsongen röstades fram till Premier Leagues snyggaste klubbmärke.

Swanseas stadsvapen

Swanseas slott