SUNDERLAND A.F.C.

I dagens lucka så har jag valt att presentera Sunderland A.F.C.s klubbmärke. Att jag valt denna klubb utanför Premier League beror på två orsaker. Igår var jag på Mobilia i Malmö och av en händelse såg jag Björn Hellberg sitta i Akademibokhandelns entré och signera böcker. Jag fickmig en samspråk med honom och vi pratade om "På spåret" och fotboll innan jag fick signerat en av hans deckare. Björn Hellberg är stor supporter av Sunderland. Det var även Malmö FFs gamle Eric Persson Han fick till och med MFF till at använda röd-vit-randiga tröjor som andratröjor. Detta var alltså andra skälet till att jag valt Sunderlands klubbmärke i lucka 1.

1905 - 1977


Det är från detta första emblem som klubben fick sitt smeknamn "Black cats". Den svarta katten kom av en legend som sa att frivillige militären Joshua Dunn blev skrämd at en svartkatt som fräste åt honom. Sunderland Loyal Volunteer militia som regementet hette kallades efter detta för "Black Cat Battery." Detta var på tidigt 1800-tal. 

Skeppet skulle symbolisera kolhandels och den trafik på havet som skeppade kol från gruvorna i Sunderland.

1977 - 1997


Det var dags för ett nytt klubbmärke och katten hade försvunnit, även om den förekom då och då på andra ställen på matchtröjan. Nu var emblemet en enkel sköld och i den fanns en boll där Association Football Club var förkortat till enbart AFC.

Det gamla kolskeppet var utbytt mot ett modernare fartyg. Man ville fortfarande påskina att Sunderland varen betydande hamnstad med trafik på floden Wear. Under de första tolv åren var det svarta i klubbmärket blått.

1997-


1997 flyttade Sunderland in på den dåförtiden mest moderna arena som fanns i England. man lämnade alltså efter 99 år Roker Park, och flyttade in på Stadium of Light. Då tyckte man att det var dags att även förnya klubbmärket. Fartyg och katter var borta och det kom massor med symboler i det nya märket. Man kan visserligen påstå att katterna var tillbaka, fast nu i form av två svarta lejon. Längst upp på klubbmärket finns två nya symboler. Ett var ett hjul som ska föreställa det man använder i kolgruvor. Det fanns många gruvor i staden och Stadiumof Light är faktiskt byggd ovanpå en gammal gruva. Dessutom hade man valt att lägga till sitt latinska motto "Consectatio Exellentiae". (strävan efter det perfekta). Skeppen var som sagt borta och istället finns två lokala landmärken uppe till vänster (Penshaw Monument) och nere till höger (Wearmouth Bridge).

Penshaw Monument

Wearmouth Bridge