loading...

TRÖJANS HISTORIA


Detta var den första engelska ligatröja jag köpte av John på Soccer Scene i London. Egentligen var det bara Le coq Sportiff som gjorde tröjor i min storlek, men om man håller lite på Liverpool så passade givetvis även storlek L, som var den största Umbro gjorde.

 

Umbro tillverkade Liverpools tröjor. Till supportrar såldes dessa utan sponsor. Visserligen var Liverpool det sista laget i engelska högsta ligan som 1979 beslöt ha en sponsor på bröstet. Det var Hitachi. Till denna tröja hade man bytt sponsor till Crown Paints.

 

Det mesta med denna tröja var succé för Liverpool. De blev ligamästare de två första säsongerna och 1984-1985 blev det en andra plats efter det andra Liverpoollaget Everton. 1983-1984 tog Liverpool sitt fjärde mästerskap som Europas bästa lag genom att vinna finalen i Rom mot Roma. Tyvärr slutade denna tröjas tid med katastrofen i Bryssel då 39 åskådare dog innan finalen mellan Juventus och Liverpool spelades. Ja, matchen spelades och Juventus vann med 1-0, men det var av mindre betydelse. Skulden för katastrofen lades till största delen på engelska huliganer och de kommande fem åren fick inga engelska lag delta i de europeiska cuperna.