Lucka 21
Plats 4. FULHAM F.C.

I dagens lucka så handlar det om Fulhams klubbmärken. Då talkSPORT.com hade sin rankning av Premier Leaguelagens klubbmärke denna säsong så hamnade Fulham på plats 4.

1879 - 1939

Fulham är en av de äldsta klubbarna i London. Redan 1879 grundades klubben som ett Söndagsskolelag. Namnet blev St Andrews. Utan någon hemmarena spelade de än här och än där. Klubbdräkten och lagnamnet ändrades efterhand. 1883 blev de Fulham St Andrews FC och fem år senare var det endast Fulham FC. 1894 hade de även hittat sin hemmaarena Craven Cottage (som är ett stycke historia i sig själv). 1898 blev klubben en proffsklubb och då skaffade de sig ett klubbmärke bestående av två korslagda svärd och och klubbens monogram FFC. (FFC kommer vi att återkomma till). 
Fulham blev en av de första klubbarna att använda sig av klubbmärket på tröjorna. Redan 1931 hade de märket påsytt på matchtröjan. Då hade man skapat ett emblem som visade Fulhams samhörighet med arenan. Både den och en liten stuga som finns i ena hörnet inne på arenan heter Craven Cottage. Det var denna stuga som prydde klubbmärket i åtta år. Det riktiga Craven Cottage var Anne Boleyns (även inblandad i West Hams historia) jaktstuga. Denna skulle ha legat ungefär mitt på själva gräsplanen då den byggdes 1780. 

1945 - 2000

Då ett nytt klubbmärke hade växt fram till efter kriget så hade Fulham sneglat på andra klubbar som varit i finaler och där använt sig av stadsvapen. London Borough of Hammersmith and Fulham hette området som klubben tillhörde och det var deras stadsvapen man utnyttjade som nytt emblem. Från 1945 till 1951 var märket på tröjan enormt, och hösten 1951 hade man gjort det mindre än hälften så stort så att det såg ut som ett normalt tröjkubbmärke. Det blev också något mindre då man tog bort bården med namnet. Under några år i mitten på 1970-talet gick man tillbaka till ett monogram med enbart FFC. 
Vid Harrods ägare Mohamed al-Fayeds övertagande av klubben återinfördes bl a även det gamla stadsvapenmärket, men i nyare och modernare variant. De korslagda svärden finns med som de fanns redan på första klubbemblemet. Det blå ska föreställa Themsen som flyter förbi strax utanför Craven Cottage.

2001-

Det fanns ett antal skäl till att leta fram ett nytt klubbmärke till 2001. Det var ett nytt millennium, en ny tid. Fulham hade tagit sig upp i Premier League. Man ville ha en egen identitet och inte välja gamla stadsvapen att luta sig emot. Det visade sig i en undersökning bland supportrarna att bara 14% var nöjda med det tidigare klubbemblemet. Vad man gjorde var att skapa ett modernt, men enkelt klubbmärke där man gick tillbaka till klubbens initialer Fulham Football Club. FFC. Det verkar ha fungerat bra. Hittills så har det varat näst längst av Fulhams klubbmärken genom historien och det finns stor chans att det inom några år kommer att vara det märke som Fulham kommer att ha haft längst tid. 

Craven Cottage på Craven Cottage.
Craven Cottage på Craven Cottage.