Min enda tröja från
U.S. CITTA di PALERMO

PALERMO
förstatröja 2007 - 2008

US Città di Palermo är en fotbollsklubb från Palermo i Italien. Klubben spelar heta derbyn mot Catania, det så kallade sicilianska derbyt. Med totalt 25 säsonger i Serie A är klubben det sicilianska lag som har spelat mest i den högsta divisionen.
 

Det finns en viss debatt om det exakta datum för när klubben grundades: vissa datum förknippas med klubben, för att så tidigt som 1898 på grund av förekomsten av tidningar som riktar sig till Joseph Whitaker, engelsk konsult i Palermo och ursprungligen tros vara klubbens första president, om ett Palermitan fotbollslag bildades samma år. Men det mest gemensamma och officiellt angivna grunddatumet är den 1 november 1900, som Anglo Panormitan Athletic och Football Club.

 

Klubben uppges vara grundat av Ignazio Majo Pagano, en ung Palermitan kollega till Whitaker som hade upptäckt fotboll, samtidigt på college i London, England, där sporten redan var populär. Styrelsen i Palermo fotbollsorganisation bestod av 3 engelsmän och 9 invånare i Palermo, med Whitaker som hedersordförande, Edward De Garston som första ordförande och rött och blått som original färger för klubben. Den första kända match, som spelades av Palermo var den 30:e december 1900, den som slutade i en 5-0 seger till ett oidentifierat engelskt amatörlag. Den första officiella matchen, spelas den 18 april 1901 mot Messina Football Club slutade i en 3-2 vinst till Palermitan sida.

 

Under 1907 har föreningen bytt namn till Palermo Foot-Ball Club, och lagets färger ändrades till nuvarande rosa och svart. Från 1908 fram till den sista 1914, fanns Palermo med i Lipton Challenge Cup, organiserad av den engelska miljardären sir Thomas Lipton. Tävlingen såg dem möta Neapel, Palermo vann tävlingen tre gånger, bland annat en 6-0 seger 1912.