• Boris dagliga blogg

Söndagen den 29:e september 2024

NAMNSDAG:          Mikael och Mikaela

TEMADAG:       Den helige Mikaels dag,  Kaffets dag,  Internationella hjärtdagen,  Alla soffpotatisars dag,  Återvinningens dag,  Resandefolkets dag  och  Internationella pussdagen.

RUBRIK.
Dagbok: Sport: TV:

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 29/9:
1971: Chelsea sätter målrekord i Europeisk Cupfotboll.
2007: Målrikaste matchen i Premier Leagues historia spelas på Fratton Park.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 29/9:
Per MERTESACKER, 
Andriy SHEVCHENKO, 
Wolfgang OVERATH.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM LÖRDAGEN 28 SEPTEMBER 2024.

Mitt så kallade bloggskrivande handlar i stort sett om tre saker: Dagboksliknande anteckningar, Fakta och tankar om sport och då främst fotboll och sedan TV-tittade. Detta sammanfaller ofta med sport men också med andra program som vi ser på tillsammans eller som jag ser själv. Så då tänkte jag försöka få in lite text under dessa rubriker.

Dagbok:
Dottern jobbade lördag på Folktandvården och hustrun skulle ha en väninna på besök. För deras fika skulle nybakta frukostbullar passa bra. Då de dessutom skulle gå på hundpromenad utan mig så erbjöd jag att gå till ICA Mathuset och inhandla frukostbullar. Då tyckte hustrun att jag kunde ta med mig de fem kassar vi hade med pantflaskor. På så sätt skulle ju bullarna betala sig själv. Det var en god tanke och jag genomförde den, men på väg dit liknade jag nog mest en uteliggare som samlat ihop en massa pantflaskor och var på väg att tjäna en liten slant till mitt uppehälle. Pantning och inköp gick bra och hem hade jag bara en kasse, som vilken normal lördagshandlare som helst. Här tar dagboken slut och går in i de andra två rubrikerna.

Sport:
I två omgångar har jag inte haft möjlighet eller tid att se någon Premier Leaguefotboll. Detta tog jag igen igår. Först var det ett stormöte som man var tvungen att ha Prime för att se. Det hade jag så Newcastle mot Manchester City bokade jag in halvtvå. Det var nog gårdagens bästa match av de tre jag såg. Spännande och med ganska bra fotboll där Newcastle överraskade och City var lite av en besvikelse. På så sätt blev det en jämn match som slutade 1-1.

Matchen klockan fyra kunde man välja. Då brukar jag alltid se någon av de lite udda matcherna. Det var Nottingham mot Fulham. Det låter som ett bottenmöte men båda lag ligger på övre halvan i tabellen. Nottingham är faktiskt ett av lagen som på sina fem första matcher inte förlorat. Nu har de spelat sex matcher, och nu har de förlorat. Fast det behövdes en lite tveksam straff för att Fulham skulle kunna göra matchens enda mål.

Den tredje matchen var Wolverhampton mot Liverpool. Vid Liverpoolseger så skulle de bli nya serieledare. Och då matchen var över så var det laget i topp, Liverpool som vunnit med 2-1 över sista laget i tabellen Wolves. Det var väl aldrig någon riktig fara, men 2-1 var i snålaste laget. Jag hade nog förväntat mig ett mer överlägset slutresultat.


TV:
Fotbollen var ju TV-tittande, men det gick under Sport. Ett program som hustrun och jag startade att se var ”The Floor”. Fast vi tappade tråden och båda ansåg att detta på pappter ganska trevliga frågeprogram dödades av all reklam som ideligen bröt av frågorna. Det var inte heller några korta reklaminslag. Det kändes som om reklamen hade fått mer tid än själva frågesporten. När det sedan var dags för frågorna så skulle Erik Ekstrand komma in och svamla en massa som också tog onödig tid från frågorna. Vi tittade inte klart utan såg avsnitt sju av säsong två av Mord i Paradiset. ”A Deadly Storm” hette det och det fick 7,8 på IMDb, vilket är ett bra betyg. Det var ett bra avsnitt också. Vi såg det ju utan reklam.

Jag avslutade själv en annan serie som är amerikansk, men tilldrar sig på några öar som heter Hawaii. Serien hette Magnum PI. Den gick i åtta säsonger mellan 1980 och 1988. Då var det Tom Selleck som spelade privatdetektiven Thomas Magnum. 2019 dök en nyinspelning upp med Jay Hernandez som Magnum. Higgins, som Magnum bor hos och jobbar för har blivit en kvinna i den nya serien. Hon spelas av engelskan Perdita Weeks. Efter fyra säsonger slutar det i sista avsnittet att Magnum och Higgins blir ett par. Här var det meningen att hela serien skulle ta slut. Men så beslöts att det skulle bli 20 nya avsnitt och en ny säsong. Jag har sett alla avsnitt och igår blev det de två sista. Nu är serien slut och det fina var att man beslutat att det skulle vara över. Alltså fick serien ett lyckligt slut med alla huvudrollsinnehavarna samlade på Ricks bar.

IDAG! SÖNDAG 29 SEPTEMBER 2024.

NAMNSDAG:
 
Mikael  och  Mikaela
 
Namnsdagar för den 29:e september i kronologisk ordning:
 
Före 1772 – Mikael och Mickelsmäss
1772–1900 – Mikael
1901–1985 – Mikael
1986–1992 – Mikael, Majken (nu 19 maj) och Mikaela
1993–2000 – Mikael och Mikaela
Från 2001 – Mikael och Mikaela
TEMADAG:
 
Den helige Mikaels dag
Mikaelidagen kallades i det gamla bondesamhället för Mickelsmäss och firades ursprungligen den 29 september på Mikaeldagen. Mickelmäss var länge en av de viktigaste högtiderna på året och markerade övergången till vinterhalvåret. Nu var skörden avklarad och förråden fyllda med mer mat än någon annan tid på året. Under den här helgen kunde man också återigen börja tända ljus på kvällarna. Dagen var också känd som höstens stora marknadsdag och än i dag hålls det ”Mikaelimarknad” denna helg i vissa delar av Sverige.

Kaffets dag
 Kaffets dag är instiftad av SCAE (Specialty Coffee Association of Europé) Swedish Chapter. Kaffe är en viktig handelsvara globalt och när fler får upp ögonen för kaffe av hög kvalitet så gynnar det inte bara konsumenten i Sverige, utan också de många producenterna runt om i världen.
 
Internationella hjärtdagen
 Den 29 september uppmärksammas Den internationella hjärtdagen, World Heart Day runt om i hela världen. Denna dag har instiftats av World Heart Federation (WHF) som har officiella relationer med WHO (World Health Organization inom FN). Syftet är att vi ska bli mer upplysta om Hjärt- och kärlsjukdomar.
 
Alla soffpotatisars dag
 Idag är det Soffpotatisens dag. En soffpotatis är en som sitter i soffan och inte gör någonting. Steget mellan soffpotatis och lathet är inte långt. Seriefiguren Kronblom gav just soffpotatisen ett ansikte.
 
 
Återvinningens dag
 Den 29 september firas Återvinningens dag för att uppmärksamma återvinningens och återbrukets stora miljövinster. Vi behöver förändra vårt sätt att konsumera och inte minst minimera vårt avfall. Bland annat genom att ta hand om det vi redan äger, återanvända mer och sluta köpa nytt.
 
Resandefolkets dag
 Den 29 september är det nordiska resandefolkets nationaldag. Denna dag 29 september år 1512 kom en grupp Thaatra till Stockholm under ledning av herr eller greve Anthonius. De var ungefär trettio familjer och sades komma från Lilla Egypten. De fick bo i Sankt Lars gillestuga och staden slog på stort och skänkte dem tjugo mark. Dagen är dokumenterad i Stockholms stads tänkebok.
 
Internationella pussdagen
Idag är det alltså internationella pussdagen enligt Temadagar. Sen hur mycket man vill följa och tro på dessa eviga, ganska oklara, temadagar får man såklart välja själv. Men vad vet vi egentligen om pussar? Vad händer i kroppen när man pussas egentligen? När man kysser någon så aktiveras 146 muskler i kroppen. 146?! Så har man inte lust att träna eller så, kanske man kan pussas istället? Man bränner nämligen hela 26 kalorier i minuten när man pussas!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 29 SEPTEMBER.

1971 Europarekord för Chelsea.
 
Chelsea mötte Jeunesse Hautcharage från Luxemburg i första omgången av Cupvinnarcupen idag 1971. Endast 27,621 hade kommit till Stamford Bridge. Det förväntads inte bli så spännande då Chelsea vunnit första matchen borta med 8-0. Och det blev en enkel seger idag också. 13-0 slutade det och det är Chelseas största seger någonsin. En vinstmariginal på 21 mål är också den största någonsin i en Europeisk turnering. I nästa omgång blev det svårare för Chelsea. 0-0 borta och 1-1 hemma gjorde att de var utslagna på fler gjorda bortamål. Och laget som slog ut Chelsea då? Jo, det var Åtvidabergs FF.
2007 mest mål i en Premier Leaguematch.
 
Åttonde omgången i Premier League spelades idag 2007. På Fratton Park i Portsmouth tog hemmalaget emot Reading. Matchen såg ut som många Premier Leaguematcher och i paus ledde Portsmouth med 2-1. Fast i andra började målen trilla in. Det blev aldrig riktigt spännande någon gång. Hemmalaget låg hela tiden steget före. Då slutsignalen gick låg de tre steg före. Resultatet 7-4 innebar elva mål och det är än idag den målrikaste matchen i Premier Leagues historia.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 29 SEPTEMBER.

Per MERTESACKER blir 40 år.
 
Per MERTESACKER är född 1984 i Hannover, Västtyskland
Försvarare
5 U- och 104 A-landskamper för Tyskland (2003-14).

Klubbar som spelare:
TSV Pattensen (1988-95),
Hannover 96 (1995-2006),
Werder Bremen (2006-11),
Arsenal (2011-18).

Lag som tränare:
Arsenal (2018- manager för akademin) 

Världsmästare 2014.
Andriy SHEVCHENKO blir 48 år.
 
Andriy Mykolayovych SHEVCHENKO är född 1976 i Dvirkivshchyna, Sovjetunionen
Anfallare
15 U-landskamper och 111 A-landskampet för Ukraina (1994-2012).

Klubbar som spelare:
Dynamo Kiev(1986-99),
Milan (1999-2006),
Chelsea (2006-09),
Milan (2008-09 lån),
Dynamo Kiev igen (2009-12)
.
Lag som tränare:
Ukrainas landslag (2016 assisterande)
Ukrainas landslag (2016-21),
Genoa (2021–22).
Wolfgang OVERATH blir 81 år.
 
Wolfgang OVERATH är född 1943 i Siegburg, Västtyskland
Mittfältare
81 A-landskamper för Västtyskland (1963-74).

Klubbar som spelare:
Siegburg 04 (1953-62),
FC Köln (1962-77) (409 matcher).

Världsmästare 1974.

DAGENS MATCHTRÖJA 29 SEPTEMBER 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln