• Boris dagliga blogg

Måndagen den 13:e november 2023

NAMNSDAG:
Kristian
Krister.

NATIONALDAG: 
Ingen.

TEMADAG:
Smörgåstårtans dag.

RUBRIKER.
Huseby Julmässa och kora INTE någon svensk mästare i herrfotboll 2023!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 13/11:
2010: Fel bild kostade mycket pengar.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 13/11:
Makhtar DAHARI.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN 11 NOVEMBER 2023.

Huseby Julmässa och kora INTE någon svensk mästare i herrfotboll 2023!
 

Igår vaknade jag på Granbacken i Hok och somnade på Päronvägen i Åkarp. Fast det hände ett par saker däremellan. Det första efter frukost och hundpromenad var att packa bilarna. Jodå, vi körde upp i en bil och hem med två. Faktum är att det var mina bilar båda två, men den ene har yngsta dottern tagit över och nu har den varit hos olika småländska bilreparatörer och alla har bara luras genom natt påstå att de utfört reparationer som de inte gjort. Att sätta dit dem är omöjligt om man inte själv är insatt i bilreparationer. Och hade man varit det så hade de inte behövts lämnas in på någon verkstad. Nu ska yngsta dottern på kurs och då passade det utmärkt att hon följde med till Åkarp och tog bilen med.

För säkerhets skull så skulle bilen framköras i maximalt 80 km/h. Detta gjorde hustrun och äldsta dottern medan, yngsta dottern och alla hundarna åkte med mig. Men vi skulle inte direkt hem utan vi skulle besöka Julmässan i Huseby. 80 kilometersbilen åkte direkt dit och jag stannade till på Samarkand i Växjö för att handla lite till frukost i dag och framför allt köpa två kilogram kaffe i olika smaker hos Gerdas Te & Kaffehandel. Då vi kom till Huseby var redan hustrun och äldsta dottern på plats. Detta var fjärde året i rad som jag besökte mässan och det blev korv, ost, oliver och saffransglögg som vi hade med oss hem. Normalt har vi hunnit över alla utställare och polkagristillverkare, men igår hände det märkliga att vi hade bara sett en del innan det visade sig att mässan stängde. Det visade sig att vi alltid varit på plats på lördagar tidigare år. Då stänger de klockan nio, men på söndagar är det klockan sex som utställarna plockar ihop sina pinaler. Fast jag ror att vi fick med oss det mesta av vad vi hade tänkt köpa innan vi begav oss till Huseby.

Hemvägen var lite längre från Huseby till Åkarp än från Hok till Huseby. Nästan dubbelt så långt. Trots detta och våra olika hastigheter var hustrun och äldsta dottern inte mer än en kvart efter oss. Då passade vi på att smaka lite av våra matinköp samtidigt som vår Eskilstunasläkting berättade för oss hur hans veckoslut varit och vi berättade för honom vad vi hittat på.

Därefter var de dags att kolla upp all den fotboll som jag missat. Uppgörandet mellan Chelsea och Manchester City hade jag gärna sett. 4-4 ger åtta mål och tydligen en spännande tillställning. Annars var det avslutningen av årets Allsvenska som var det stora i Sverige och Malmö. Det var en absolut final på Eleda Arena mellan Malmö FF och IF Elfsborg. Segraren skulle bli svensk mästare. Nu såg jag inte matchen och det är jag oerhört glad över. Först såg jag att Malmö FF vunnit med 1-0. Isaac Kiese Thelin hade tydligen lagt en straff i mäl och kommenterade efter segern:
– Fantastiskt. Kolla inramningen och allt vi har haft, jag visste att vi inte kunde förlora den här matchen.
Sa han verkligen så? För då kan han inte vara riktigt som han ska. Inramningen av matchen var att det blev många stopp. Ett var tydligen att brandlarmet gick och att man då enligt alla regler måste utrymma arenan. Fast dessa regler frångick man också. En regel som svensk fotboll tydligen totalt struntar i är att bengalerna blir fler och fler ju mer man vädjar om att få bort detta livsfarliga ”vapen”. Dess uppvärmning och eld var tydligen det som fick brandlarmet att ljuda. Sedan såg jag ett klipp då slutsignalen gick och publik stormade planen. Några med bengaler i händerna. Kommentatorerna lät förtvivlade och skrek att detta var hemskt med spelarna som var totalt oskyddade. Om det blev några skadade vet jag inte. Jag vet bara att Kiese Thelin tyckte att inramningen var fantastisk. Min åsikt är att det inte ska registreras någon svensk mästare 2023. Inte heller Elfsborgs supportrar uppförde sig som man ska, så slopa kora någon svensk mästare och se till att MFF får spela nästa säsong inför tomma hemmaläktare. Klubben klarar uppenbart inte av att ha publik på sina matcher. Det har de bevisat mer än en gång!

IDAG! MÅNDAG 13 NOVEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Kristian
Krister.

 

Namnsdagar för den 13:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1778 – 
Briccius (till minne av en biskop i Tours på 400-talet)
1778–1900 – Kristian
1901–1985 – Kristian
1986–1992 – Kristian, 
Karsten (utgått) och Kersti (utgått)
1993–2000 – Kristian och Krister
Från 2001 – 
Kristian och Krister

TEMADAG:

Smörgåstårtans dag
 

Den officiella Smörgåstårtans Dag är den trettonde november varje år. Orsaken till att smörgåstårtans dag ska firas med en smaskig smörgåstårta just den 13:e november är för att Gunnar Sjödahl, som uppfann och utvecklade smörgåstårtan, föddes just den 13:e november 1939.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 13 NOVEMBER.

2010 Fel bild.
 

Remembrance Day är en dag som firas över stora delar av världen. I Storbritannien visar man sin respekt för dem som stred i världskrigen och man bär ofta en röd vallmoblomma, en Poppy. Denna symbol brukar också många fotbollsklubbar ha på sina matchtröjor vid denna tid på året.
 
Då Airdrie United, i skotska division-två, idag 2010 mötte Livingston hemma hade man dessutom tryckt upp ett matchprogram med soldater på ett tåg och texten ”Lest We Forget”. (Så att vi inte glömmer). Eftersom Network Rail sponsrade Airdrie United tyckte klubben att det var extra bra att de hittat en bild av soldater på ett tåg. Nu visade det sig att soldaterna på bilden var tyska nazist-soldater och i och med detta drog Network Rail tillbaka sin sponsring av klubben. Det gäller att kolla upp vilka bilder man väljer.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 13 NOVEMBER.

Mokhtar DAHARI blev 37 år.
 

Mohd Mokhtar bin DAHARI var född 1953 Setapak i Malaysia och dog den 11:e juli 1991 i Subang Jaya i Malaysia i ALS
Anfallare
142 A-landskamper för Malaysia (1972-85).

Klubbar som spelare:
Selangor FA (1972–87),
Kwong Yik Bank (1988–90).

MERITER:
Selangor FA

First Division (1): 1984
Malaysia Cup (10): 1972, 1973, 1975, 1976, 1978, 1979, 1981, 1982, 1984, 1986
Charity Cup (Sultan Haji Ahmad Shah Cup) (2): 1985, 1987
Malaysias landslag.
Pestabola Merdeka: vinnare: 1973, 1974, 1976, 1979
SEA Games: vinnare: 1977, 1979
Asiatiska mästerskapen: Brons: 1974

DAGENS MATCHTRÖJA 13 NOVEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA, NY VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln