• Boris dagliga blogg

Söndagen den 19:e november 2023

NAMNSDAG:
Elisabet
Lisbet.

NATIONALDAG: 
Monaco.

TEMADAG:
Int mansdagen.
Int toalettdagen.
Världsdagen mot barnmisshandel.
Världsdagen till minne av trafikoffer.
Amaryllisens dag.
Int iktyosdagen.
Womens Entrepreneurship Day.

RUBRIKER.
Nej, nej, nej MFF support. Musikal Jamie. EM-kval med tre rekord.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 19/11:
1887: Det första riktiga Londonderbyt spelas.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 19/11:
Laurent BLANC, 
Kurre HAMRIN.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN 18 NOVEMBER 2023.

Nej, nej, nej MFF support. Musikal Jamie. EM-kval med tre rekord.

”MFF Support står upp för en inkluderande och levande läktare.”

Denna rubrik var det som jag fastnade för i dagstidningen. Hur tyder man detta? Jag uppfattar det som om de sju personer för MFF supports styrelse tycker att det inte är så dumt med bengaler och huliganer. Deras lösning är att man ska en ”återkommande dialog och samtal med olika läktargrupperingar i Malmö”. Hur i hela fridens namn kan de tro att det ska gå att prata dessa maskerade huliganer till rätta? Sedan har de ytterligare en kommentar i sitt inlägg som ordagrant låter: ”Ingen på Malmös läktare ska känna sig hotad eller otrygg, vare sig från poliser eller ordningsvakter eller andra besökare.” Detta gör att jag inser att MFF support absolut inte kan lösa problemen utan snarare tvärtom. Känner de sig hotade av poliser? Då kan de inte vara annat än suspekta personer i denna styrelse!

Lördagen var annars en oerhörd mängd människor som passerade genom Päronhuset men som stannade i äldsta dotterns kök. De lämnade huset till mig och hundarna då de tog sig in till Malmö och Malmö Opera och ”Everybody's Talking About Jamie”. Den startade klockan sex så vid femtiden lämnade de Åkarp. Då familjen är teaterombud så hade de ett 40-tal biljetter som skulle delas ut till inte bara de som var på Päronvägen 1 utan som även skulle komma till Operan. Alltså behövde man vara lite tidigare inne i Malmö. Att jag stannade hemma berodde just på att vi är teaterombud. Då får man två fribiljetter till genrepet. En av dessa utnyttjade jag, så jag har sett musikalen. Det var då en fantastisk föreställning och den lär ju inte kunna ha blivit sämre till igår.

Redan då det var fullt av folk i huset så passade jag på att se då Wales tyvärr försatte chansen att ta sig till EM. De var i Armenien och borde ha vunnit, men det var vad jag trodde innan matchen startade. Själva kampen som jag såg borde faktiskt Armenien vunnit då de hade flest chanser och bättre spel. Slutresultatet 1-1 var faktiskt två mål av armenier. Lagen i och på gränsen till Asien kanske inte är så usla så det var kanske en liten kombination mellan ett uselt Sverige och ett bra Azerbajdzjan som gjorde att det blev 3-0 där. Wales hade varit tvungna att vinna då Kroatien senare slog Lettland med 2-0. I sista omgången möter Wales redan EM-klara Turkiet hemma och måste vinna medan Kroatien tar emot Armenien hemma. Så min gissning år att det blir Kroatien som följer Turkiet till EM.

Då alla kom åter från Malmö Opera så blev det en hel del snack om diverse saker. Bland annat så lovordades Loa Falkman och då kom omedelbart frågan: Heter han Loa? Svaret är både ja och nej. Han gavs namnet Carl Johan. Som barn uttalade han detta ”Carl Loa” och därmed fick han sitt smeknamn Loa.

Innan detta så hann jag se lite av Nederländerna mot Irland. Det var väl ingen övertygande seger, men 1-0 räckte för att Nederländerna skulle vara klara för EM. Visserligen kan Grekland komma upp på samma poäng, men då de förlorat sin båda matcher mot Nederländerna så kommer de som bäst trea då det är inbördes möten som gäller i första hand vid lika poäng. Sedan tidigare var Frankrike klara segrare från denna grupp. De mötte Gibraltar igår. Den matchen slutade 14-0. Det var ett resultat med tre stycken rekord. Största segern i ett EM-kval. Största segern för ett franskt fotbollslandslag och största förlusten för Gibraltars fotbollslandslag.

IDAG! SÖNDAG 19 NOVEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Elisabet
Lisbet

 

Namnsdagar för den 19:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Elisabet (till minne av den ungerska prinsessan och helgonet 
Elisabet av Thüringen (1207–1231))
1901–1985 – Elisabet
1986–1992 – Elisabet, 
Lisa (nu 20 september) och Lisbet
1993–2000 – Elisabet och Lisbet
Från 2001 – 
Elisabet och Lisbet

NATIONALDAG:

Monaco

 

Monaco är en av Europas mikrostater. Landet styrs av Furst Albert II, son till Rainier III av Monaco. Familjen Grimaldi har regerat över Monaco sedan 1297. I Monaco firas Nationaldagen på Saint Rainier’s Day, den 19 november. Det var brukligt att den regerande fursten i Monaco hade namn efter ett helgon och då var det detta helgons dag som var Monacos nationaldag. 1949 blev Rainier III regent och då blev den 19 november nationaldag. Då Albert II tog över efter sin far 2005 beslöt Albert att inte ändra nationaldag till den 15 november då det är St Alberts dag, utan han behöll nationaldagen på dagens datum.
 

Till flagga och nationalsång.

TEMADAG:

Internationella mansdagen

 Internationella mansdagen firas årligen den 19 november sedan 1999. Dagen avser att fokusera på mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder. I Sverige ses dagen av många som en motsvarighet till den internationella kvinnodagen.

 
Internationella toalettdagen

 Den 19 november är det World Toilet Day, Internationella toalettdagen. Det är en FN-dag som instiftades 2013. Syftet är att uppmärksamma de 2,4 miljarder människor som lever utan toaletter och värdig hygien.

 
Världsdagen mot barnmisshandel

 Världsdagen mot barnmisshandel instiftades 2000 och uppmärksammar utsatta barn världen över. Syftet är att öka medvetenheten om övergrepp mot barn, mobilisera den allmänna opinionen och sprida förebyggande handlingsprogram mot övergrepp. Bland annat vill man uppmärksamma att ett barn i världen dör var femte minut till följd av våld.
 

Världsdagen till minne av trafikoffer.

Världsdagen till minne av trafikoffer är ju en temadag av det mera seriösa slaget, och även den som själv är lycklig nog att inte ha förlorat någon vän eller anhörig i trafiken kan ju alltid passa på och ringa eller besöka någon som råkat illa ut.

 
Amaryllisens dag

 Idag är det amaryllisens dag och det är en lämplig tid att köpa hem amaryllisar i kruka för att de ska komma i blom lagom till advent och jul. Amaryllis är en ovanligt spännande växt eftersom man verkligen kan följa dess utveckling och se förvandlingen från knopp till makalös blomning. Ibland kallas den julens drottning och för många är det julens absoluta favoritväxt.

 
Internationella iktyosdagen

 Den 19 november är det Internationella Iktyosdagen. Ikytos är samlingsnamn för en grupp mer eller mindre sällsynta hudsjukdomar på hela eller delar av kroppen. De flesta varianter är mycket svåra. Det föds 2 – 4 barn/år med svår iktyos. Det finns inget botemedel. Behandlingen går ut på att lindra symtomen med bl.a. bad/dusch och smörjning dagligdags. En del har behov av invärtes medicinering.
 

Womens Entrepreneurship Day.

Women's Entrepreneurship Day är en dag där kvinnliga företagares arbete observeras och diskuteras, som hölls första gången den 19:e november 2014. Det första evenemanget hölls i New York City vid FN, med ytterligare evenemang som hölls samtidigt i flera andra länder.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 19 NOVEMBER.

1887 Stora Londonderbyts första match.
 

Tottenham och Arsenal möttes idag 1887 för allra första gången. Detta derby anses vara det stora Londonderbyt då båda lagen finns i norra London med bara 6,5 kilometer mellan hemmaarenorna. Så var det inte riktigt i dagens möte 1887. Då var Arsenal ett lag från södra London som fick åka till Tottenham Marshes där matchen spelades. Tottenham hade ledningen med 2-1 då det återstod en kvart. Där fick matchen brytas på grund av mörker. De riktiga derbyna och den stora rivaliteten inleddes inte förrän 1913 då Arsenal flyttade norrut till Highbury.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 19 NOVEMBER.

Laurent BLANC blir 58 år.
 

Laurent Robert BLANC är född 1965 i Alès i Frankrike
Försvarare
97 A-landskamper för Frankrike (1989-2000).

Klubbar som spelare:
Montpellier (1981-91),
Napoli (1991-92),
Nîmes (1992-93),
Saint-Étienne (1993-95),
Auxerre (1995-96),
Barcelona (1996-97),
Marseille (1997-99),
Inter (1999-2001),
Manchester United (2001-03). 

Lag som tränare:
Bordeaux (2007-10),
Frankrikes landslag (2010-12),
Paris Saint-Germain (2013-16),
Al-Rayyan (2020-22),
Lyon (2022-23).

Världsmästare 1998, men spelade inte finalen då han i semifinalen felaktigt hade blivit utvisad (hans enda röda kort i karriären) och var avstängd i finalen.

Kurt HAMRIN blir 89 år.
 

Kurt Roland "Kurre" HAMRIN är född 1934 i Stockholm.
Anfallare
32 A-landskamper för Sverige i fotboll (1953-65) och 2 i Ishockey, men det blev inga i bandy som han också spelade.

Klubbar som spelare:
Huvudsta IS (1946-47),
Råsunda IS (1947-48),
AIK (1949-55),
Juventus (1956-57),
Padova (1957-58),
Fiorentina (1958-67),
AC Milan (1967-69),
Napoli (1969-71),
IFK Stockholm (1972). 

Han var en av stjärnorna när Sverige gick till VM-final på hemmaplan 1958. I semifinalen på Nya Ullevi gjorde han ett konstmål där han på egen hand gick igenom det västtyska försvaret och befann sig på kortlinjen varifrån han skruvade in bollen i mål - en klassiker bland svenska fotbollsmål, dock med god hjälp av Lennart Hylands målande radioreferat.

DAGENS MATCHTRÖJA 19 NOVEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN LUGN VILODAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln