• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 2:a juli 2024

NAMNSDAG:          Rosa och Rosita

TEMADAG:          Rosens dag 

RUBRIK.
Lita aldrig på svenska tåg. Frankrike och Portugal vidare utan att imponera.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/7:
1982: Fiasko för Maradona i hans första VM.
1994: Escobar mördas för ett självmål.
2010: Luis Suarez tog över "Guds hand".
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/7:
Alex MORGAN, 
PAK Nam-Chol.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM MÅNDAGEN 1 JULI 2024.

Lita aldrig på svenska tåg. Frankrike och Portugal vidare utan att imponera.
 

Om vädret var bra, och det var det, så skulle det företas en utflykt till Söderåsen igår. Jag tvekade fram och tillbaka om jag skulle följa med uppbådet av fem hundar och åtta personer. Som tur var så tog jag beslutet att stanna hemma. Tur för att då kunde jag göra min måndags-veckohandling på ICA och dessutom vika och placera in ina tvättade tröjor i rätt ordning i det skåp alla tröjor ligger i. De som skulle åka väntade nämligen på att den åttonde personen skulle ansluta. Det var äldsta dottern som varit i Stockholm i veckoslutet och väntades hem strax efter klockan elva. Vad inte alla utflyktsdeltagare tänkt på var att dotter tagit tåget till Stockholm och skulle åka med detsamma tillbaka till Skåne. Vad däremot alla borde veta är att man inte åker med tåget och kan förväntas komma fram i utsatt till. Det finns inget tåg i Sverige som jag känner till som någonsin hållit de tider som tidtabellen förespått. Det blev många stopp och mycket väntan för dottern som satt på tåget. Nästan två timmar försenade kunde utflykten starta om dottern hämtades i Lund i stället för att vänta på att hon skulle komma hem om på Päronvägen.

Hundarnas middagstid blev försenad, men jag hade skålarna klara då de kom hem vid sextiden. Då det var belgaren som skulle fixa bakad potatis så under jag se på åttondelsfinaler i Fotboll medan potatisarna bakades. Sedan kunde jag njuta av denna enkla men goda rätt i första halvtidspausen.

Det var halvtiden mellan de på pappret stora fotbollsnationerna Frankrike och Belgien. Fast ska man gå på tidigare prestationer i EM så måste matchen sluta 0-0. Belgien gjorde två mål på Rumänien, men i övrigt har de gått mållösa från två matcher. Frankrike har också gjort två mål, men det var en straff och så fick de ett självmål. I den erbarmligt tråkiga fotbollsmatchen såg det ut att bli 0-0 som jag trott, men så lyckades Frankrike i slutet göra 1-0. Det var ett slarvigt skott som skulle gått utanför mål om det inte tagit på den belgiske försvararens knä och styrts in i eget mål. Frankrike gick vidare till kvartsfinal på ännu ett självmål. Vem de skulle möta i kvartsfinalen skulle avgöras i gårdagens andra match.

Portugal eller Slovenien som är nykomlingar i mästerskapssammanhang och en stor överraskning. Med tanke på att Portugal gick igenom kvalet obesegrade så var de storfavoriter. Men Slovenien stretade emot och så blev det en match som spelades sina 90 minuter och en halvtimmes förlängning utan att det blev några mål. Portugal verkar ha kommit till den fruktansvärda punkt som Sverige hade på slutet då Zlatan var med i laget. Allt skulle gå genom honom och Sverige klarade sig bättre de matchen Zlatan stod över. Portugal hade mått mycket bättre om Ronaldo hade ställts åt sidan. Fyra farliga frisparkar blev ofarliga då Ronaldo bestämde att de endast var han själv som fick lägga dem. Skott mitt på målvakten eller i muren eller utanför. I förlängningen fick Ronaldo det gyllene läget att äntligen göra sitt mål då Portugal fick en straff. Det fanns ju inte en chans att någon annan säker straffsparksskytt skulle lägga straffen. Men målvakten räddade straffen. Mot sluten var en sloven helt fri med målvakten och alla såg sensationen att Slovakien slog ut Portugal, men ett svagt avslut gjorde att målvakten Diogo Costa kunde rädda. Vem som skulle möta Frankrike i kvarten avgjordes alltså med straffar. Här visade straffsparksskyttarna att man inte kan se vart målvakten kastar sig och sedan lägga straffen i andra hörnet. Ronaldo gjorde faktiskt mål på sin straff. Det gjorde även de andra två portugisiska straffsparksläggarna. Det räckte med tre omgångar för Diogo Costa kastade sig rätt alla re gångerna och räddare de slovenska straffarna. 3-0 i straffar och det blev som det nästan alltid blir; att det på pappret bättre laget vinner då det kommer till straffavgörande.

IDAG! TISDAG 2 JULI 2024.

NAMNSDAG: 

Rosa 
och  Rosita
 

Namnsdagar för den 2:e juli i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Marie besökelse (till minne av att Jungfru Maria skulle ha inlett ett tre månader långt besök hos Johannes döparens mor Elisabet denna dag, även i den latinska formen Visitatio Mariae)
1901–1985 – Rosa
1986–1992 – Rosa, Rose (utgått) och Rosemarie (utgått)
1993–2000 – Rosa och Rosita
Från 2001 – Rosa och Rosita

TEMADAG: 

Rosens dag

 

Rosens dag instiftades 2008 av Svenska rossällskapet, Programmet för odlad mångfald och GRO Plantskolor. Under rosens dag får alla som älskar rosor njuta lite extra. Dagen är vald för att Rosa namnsdag den 2 juli. Rosens dag instiftades för att öka intresset för och kunskapen om rosor.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2 JULI.

1982 Maradona ut från VM.
 

Spanien stod som värd för VM och i detta VM spelades inte åttondelsfinaler utan det blev ett nytt andra gruppspel för de som blivit etta och tvåa i det första gruppspelet. Grupp C i andra gruppspelet kom att innehålla Italien, Argentina och Brasilien. Italien drog det längsta strået och blev till slut även världsmästare. Men det var Argentina och Brasilien som möttes idag 1982. Inför VM hade det skrivits mycket om den nye unge superstjärnan Diego Maradona från Argentina. 21 år gammal var han inte riktigt den stjärna han själv hade hoppats. I besvikelsen över att i 75 minuten ha släppt in 3-1 klarade inte Maradona stå emot utan i besvikelsen sparkade han brasilianaren Batista i magen efter en duell. VM var över för Maradona och det blev tvärt emot den succé som både Argentina och Diego Armando hade hoppats på.
 

Klicka HÄR och se ett sammandrag av matchen.

1994 Escobar mördad.
 

Andres Escobar, som tio dagar tidigare hade spelat VM-fotboll för sitt land Colombia och i matchen mot USA gjort ett självmål då han försökte bryta ett inlägg, mördas idag 1994. Han sköts ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Enligt Escobars flickvän, Pamela Cascardo, ropade mördaren "Gol!" ("Mål!") för varje kula. Mördaren, Humberto Muñoz, greps strax efteråt och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005. Mordet anses ha varit en "bestraffning" för självmålet, medan en annan teori är att mördaren, som var livvakt åt de rika Gallón-bröderna, var utskickad av något av de spelsyndikat som satsat stora pengar på att Colombia skulle vinna matchen.
 

Klicka HÄR och se en kort dokumentär.

2010 Suarez hands räddar Uguguay.
 

Uruguay spelade idag 2010 kvartsfinal i VM i Sydafrika. De mötte överraskningslaget Ghana. Afrikanerna tog ledningen i första halvlek och Uruguay kvitterade i andra. Det blev förlängning och i sista minuten av den nickade Dominic Adiyiah in Ghanas ledningsmål, men… I sista stund dök Luis Suarez upp som en extra målvakt och räddade ett givet mål för Ghana och avancemang. Ghana fick en chans till då Asamoah Gyan skulle slå in straffen. Den tog i ribban och det stod fortfarande 1-1 och matchen skulle avgöras på straffar. Dessa vann Uruguay med 4-2 och de gick till semifinal. Suarez som givetvis blev utvisad hade räddat sitt lag vidare i VM med en avsiktlig hands. Efteråt sa han: ”Guds hand tillhör mig nu!”
 

Klicka HÄR och kolla.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 2 JULI.

Alex MORGAN blir 35 år.
 

Alexandra Patricia "Alex" MORGAN Carrasco är född 1989 i San Dimas, Kalifornien USA.
Anfallare
10 U- och 224 A-landskamper för USA (2008-).

Klubbar som spelare:
California Golden Bears (2007–10),
West Coast FC (2008–09),
California Storm (2010),
Pali Blues (2010),
Western New York Flash (2011),
Seattle Sounders Women (2012),
Portland Thorns FC (2013–15),
Orlando Pride (2016),
Lyon (2017),
Orlando Pride igen (2017–20),
Tottenham Hotspur (2020),
Orlando Pride än en gång (2021–22),
San Diego Wave (2022-).

PAK Nam-Chol blir 39 år.
 

PAK Nam-Chol är född 1985 i Pyongyang, Nordkorea.
Mittfältare
74 A-landskamper för Nordkorea (2004-12).

Klubbar som spelare:
April 25 (2004-12),
Muangthong United (Tahailand) (2012-14),
Sisaket (2014 lån)

Han har gjort näst flest landskamper i Nordkoreas fotbollslandslag.

DAGENS MATCHTRÖJA 2 JULI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln