• Boris dagliga blogg

Måndagen den 20:e november 2023

NAMNSDAG:
Pontus
Marina.

NATIONALDAG: 
Ingen.

TEMADAG:
Barnkonventions-dagen.
Industrialiseringsdagen för Afrika.
Int barndagen.
Minnesdag för transpersoner.

RUBRIKER.
Bandträning och landslagets mest ointressanta tävlingsmatch i historien. "Börje" för mycket amerikansk.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 20/11:
1965: Tony Read gör hat trick.
1971: SuperMac gör hat trick i hat trick.
2004: Sócrates hoppar in som 50-åring.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 20/11:
Eduardo VARGAS, 
Dušan TADIC´.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN 19 NOVEMBER 2023.

Bandträning och landslagets mest ointressanta tävlingsmatch i historien. "Börje" för mycket amerikansk.
 

Veckoslutets sysslor med huset fullt av folk tog lite på dottern. Hon kände sig krasslig och ställde in bandträningen. Jag var på plats på Studiefrämjandet. Vi var fyra trots allt. Det var fixat en ny trummis, men då den ordinarie fick covid och på så sätt sin höftledsoperation framskjuten, så var även han på plats. Tanken var att trummisen skulle bytas efter pausen. Då skulle trummorna vändas från högerhänt batterist till en vänsterhänt. Nu visade det sig att det var mycket som var lite fel. Den inhyrda trummisen var duktig, men inte riktigt kry. Basisten saknades och ingen av oss gitarrister kunde få rätt ljud ut från förstärkarna. Alltså beslöt vi att lägga ner efter pausen och ta nya tag om fjorton dagar.

Detta betydde att jag hann hem till att se lite av den mest ointressanta tävlingsmatchen för ett svenskt herrlandslag i fotboll genom historien. Sverige mot Estland. Sverige rankad 23 och Estland 118 i världen. Det slutade gud-ske-lov med seger 2-0 till Sverige. 11 201 hade betalt inträde till Friends Arena som tar 50 000. Det enda som eventuellt var värt att bevittna var Janne Anderssons avsked som svensk förbundskapten. Inte så lyckat slut, men på det stora hela en hyfsat lyckad era, åtminstone i starten av de sju år Janne ansvarade för landslaget. Yrket förbundskapten startade 1962 i Sverige. Längst tid satt Georg ”Åby” Ericson, nio år. Lars Lagerbäck var chef i åtta år och på tredje plats med sju år finna Erik Hamrén och Janne Andersson. Nu börjar spekulationen om vem som ska ta över och det mest skrämmande här är att Zlatan Ibrahimovic är en som finns med på de olika bettingbolagen som möjlig kandidat. Alltså är det omöjligt att förutspå vem det blir som ska försöka leda det svenska landslaget tillbaka till de stora mästerskapen.

Grupp F var alltså redan klar innan sista omgången spelades. Belgien och Österrike till EM och Sverige hamnade långt efter dessa två som trea, nio poäng bakom tvåan. De tre andra grupperna som färdigspelades igår var Grupp A. Där var det redan klart att Spanien och Skottland tagit sig till EM. Trea blev Norge som också var klart distanserade, nio poäng efter tvåan. Grupp G vanns av Ungern. Serbien spelade bara 1-1 igår, men det räckte till en EM-plats som tvåa i gruppen. Slutligen blev även Grupp H klar. Här har Portugal varit överlägsna. De och Frankrike är de enda lag som enbart vunnit sina matcher. Portugals seger över Island igår innebar att man gått igenom kvalet med tio vinster. Med till EM kom Slovakien från denna grupp.

Jag passade även på att se den sedan länge upphaussade serien ”Börje”. Som så mycket annat så påstås den bygga på en sann berättelse. Det är förvisso sant, då det handlar om ishockeylegenden Börje Salming. Allt startade mycket lovande och intressant. Historien i avsnitt ett kommer till då Börje får kontrakt med Brynäs och återförenas med sin storebror Stig. Fast här så tar berättelsen ett jättekliv in i det amerikanska romantiserandet av slagsmål. I en match mot MoDo uppstår ett riktigt rallarslagsmål så blodet sprutar och det syns inte till någon domare som försöker avbryta det hela. De är väldigt synd på en intressant berättelse, men detta slagsmål förtar hela historien för mig. Från ett högt betyg åker hela berättelsen ner till ett lågvattenmärke.

IDAG! MÅNDAG 20 NOVEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Pontus
Marina

 

Namnsdagar för den 20:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1797 – 
Potentia (till minne av en romersk jungfru, som ska ha torkat blodet av apostlarna Petrus och Paulus, när de led martyrdöden; utgått) och Pontianus (till minne av 200-talspåven med detta namn; utgått)
1797–1900 – Pontus
1901–1985 – Pontus
1986–1992 – Pontus, 
Polly (utgått) och Povel (utgått)
1993–2000 – Pontus och 
Pia (nu 22 februari)
Från 2001 – 
Pontus och Marina

TEMADAGAR:

Barnkonventionsdagen

 Den 20 november 1989 antogs FN:s konvention om barnets rättigheter och i många länder världen över firas därför 20 november som den stora barndagen. 196 länder har ratificerat konventionen som består av 54 artiklar, varav 41 är ”sakartiklar” vilka slår fast vilka rättigheter varje barn ska ha. Resten av artiklarna handlar om hur staterna skall arbeta med konventionen. Artikel 2, 3, 6 och 12 kallas för de fyra huvudprinciperna.
Artikel 2 slår fast att alla barn har samma grundläggande rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras. Barnkonventionen gäller för alla barn som befinner sig i ett land som har ratificerat den.
Artikel 3 anger att det är barnets bästa som ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet. Begreppet ”barnets bästa” är konventionens grundpelare och har analyserats mer än något annat begrepp i barnkonventionen. Vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall.
Artikel 6 säger att varje barn har rätt att överleva, leva och utvecklas. Artikeln handlar inte bara om barnets fysiska hälsa utan också om den andliga, moraliska, psykiska och sociala utvecklingen.
Artikel 12 handlar om barnets rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör dem. När åsikterna beaktas ska hänsyn tas till barnets ålder och mognad.

 
Industrialiseringsdagen för Afrika

 År 1990 grundades Afrikas industrialiseringsdag av FN, för hållbar utveckling och fattigdomsutrotning. Den här dagen samlas afrikanska ledarna, beslutsfattare, företrädare för den privata sektorn, den akademiska världen, internationella finansinstitutet (IFI) och utvecklingspartner för att sträva efter gemensamma mål som gynnar industrialiseringen i Afrika. En av Afrikas större industrier är kaffeindustrin.

 
Internationella barndagen

 Den internationella barndagen hör samman med Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter från den 20 november 1989. Redan 1953 uppmuntrade Förenta nationerna alla stater att skapa en barndag. Varje land beslutar själv när dagen ska infalla. Sverige har valt den 7 oktober och den 13 maj då Barnens Dag infaller.


Minnesdag för transpersoner

 Transgender Day of Remembrance avhålls årligen den 20 november till minne av de personer som mördats under året till följd av transfobi. Minnesdagen instiftades 1999 av transkvinnan Gwendolyn Ann Smith för att högtidlighålla minnet av Rita Hester som mördades i Allston, Massachusetts den 20 november året före.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 20 NOVEMBER.

1965 Tony Reads hat trick.
 

Luton Town spelade idag 1965 match i Fourth Division mot Notts County på Kennilworth Road. Det gick bra för hemmalaget som vann med 5-1. Tony Read hade då gjort tre av målen och gjorde med det sitt enda hat trick i karriären. Nu undrar säkert många vad som var så speciellt med detta. Jo, Tony Read var nämligen målvakt. Under en match året före bröt han foten och då detta var läkt hade man målvakter i klubben så Tony fick starta i B-laget som utespelare under uppbyggnaden efter sin skada. Det avlöpte så väl att han plockades upp i A-laget med dagens succé som resultat. Tony återgick dock som målvakt och slutade som sådan i klubben 1972 då han lade både skorna och handskarna på hyllan.

1971 SuperMacs trippel hat trick.
 

Bournemouth spelade idag 1971 i första omgången av FA-cupen 1971-72. Tredje divisionslaget hade på sin lott ett lag utanför ligan som hette Margate. Det blev ett enkelt avancemang för Bournemouth. De vann med hela 11-0. FA-cuprekordet som sattes i matchen gjordes av Ted MacDougall som efter matchen fick smeknamnet "SuperMac". Han gjorde nio av målen, fem före paus och fyra efter. Det är vad man skulle kunna kalla ett hat trick i hat trick.

2004 Sócrates i Garforth Town.
 

Brasiliens lagkapten i VM 1982 och 1985 Sócrates hade hunnit bli 50 år då han idag hoppade in de sista 12 minuterna i en match i Northern Counties East Football League för Garforth Town. Matchen mot Tadcaster Albion slutade 2-2. Sócrates hade gärna spelat fler matcher, men tränaren för Garforth Town förklarade efter matchen: "Jag beslutade att inte låta honom spela fler matcher, men tanke på hans ålder och uppvärmoning. Uppvärmningen till den match han spelade i bestod av två Budweiser och tre cigaretter som han hade haft med sig!" Så det blev bara tolv minuter för Sócrates som avled 2011 av en infekterad tarm som resulterade i en septisk chock.
 

Se rörliga bilder från jippot HÄR!

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 20 NOVEMBER.

Eduardo VARGAS blir 34 år.
 

Eduardo Jesús VARGAS Rojas är född 1989 i Santiago, Chile
Anfallare
6 U- och 106 A-landskamper för Chile (2009-).

Klubbar som spelare:
Cobreloa (2003–09),
Universidad de Chile (2010–11),
Napoli (2012–15),
Grêmio (2013 lån),
Valencia (2014 lån),
Queens Park Rangers (2014–15 lån),
1899 Hoffenheim (2015–17),
Tigres UANL (2017–20),
Atlético Mineiro (2020-).

MERITER:
Universidad de Chile

Torneo Apertura (1): 2011
Torneo Clausura (1): 2011
Copa Sudamericana (1): 2011
Napoli
Coppa Italia (1): 2011–12
Tigres UANL
Liga MX: Apertura 2017
Campeón de Campeones: 2017, 2018
Campeones Cup: 2018
Chiles landslag
Copa América: 2015, 2016

Dušan TADIC´ blir 35 år.
 

Dušan TADIC´ är född 1988 i Bačka Topola, Jugoslavien
Mittfältare
24 U-, 3 OS- och 106 A-landskamper för Serbien (2007-).

Klubbar som spelare:
AIK Bačka Topola (2000–02),
Vojvodina (2002–10),
Groningen (2010–12),
Twente (2012–14),
Southampton (2014–18),
Ajax (2018-23),
Fenerbahçe (2023–).

MERITER:
Vojvodina
Serbian Cup tvåa: 2006–07, 2009–10.
Southampton
Liga Cup tvåa: 2016–17.

DAGENS MATCHTRÖJA 20 NOVEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln