• Boris dagliga blogg

Måndagen den 1:a januari 2024

NAMNSDAG:
Ingen.

TEMADAG:
Nyårsdagen.
Internationella pizzadagen.

NATIONALDAG: 
Haiti.
Sudan.

RUBRIKER.
Skitåret 2023 tog slut.
Fantastisk Nyårsgala med MSO och Henrik Widegren.

Nyårsaftonfest med middag, musikquiz och fjorton av döttrarnas vänner.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/1:
1990: Thom första östproffs i väst.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/1:
Steven DAVIS, 
Lilian THURAM, 
Davor ŠUKER, 
Roberto RIVELINO.

FAKTA OCH FUNDERINGAR OM SÖNDAGEN 31 DECEMBER 2023.















 

Skitåret 2023 tog slut.


”2023 går till historien som ännu ett riktigt skitår. Fruktansvärda krig, ekonomisk recession, gängmord och pågående klimatkatastrof. Vågar man hoppas på ett bättre 2024?” Detta är chefredaktören på Sydsvenskan som skrivit så i det mail som skickas ut till alla prenumeranter med jämna mellanrum. Det sammanfattar precis det jag hade tänkt inleda dagens blogg med. Vi kommer alla ihåg 2020 som ett riktigt eländigt år då mycket i samhällena i världen var stängt på grund av pandemin Covid 19. Men 2023 har enligt mig varit sämre. Covid kommer att gå över, men hur länge Rysslands nye Hitler kan hålla på vet man inte, och hur länge kan Israel hålla på att utrota palestinier för vad terrororganisationen Hamas startade? Men det gäller att försöka vara förhoppningsfull inför det nya året även om det ser mycket mörkt ut.
 

Fantastisk Nyårsgala med MSO och Henrik Widegren.


En tradition som vi inom familjen haft med jämna mellanrum på nyårsafton är att ha beställt biljetter till Malmö Operas eller Malmö Lives nyårsaftonskonsert. Malmö Opera hade gjort otroligt bra konserter, men slutade med detta och har haft musikaler som avslutats i stället. Dessa har vi alltid sett under hösten, så då har det blivit Malmö Live i stället. Det blev det igår. Klockan två startade första konserten och den var vi på. Det var stämningsfullt med känd klassisk musik och något mindre känt stycke. Nyårsgala med MSO & Henrik Widegren hette det och Henrik är läkare som är känd bl a från expertpanelen i Fråga Lund. Han hade dessutom väldigt roliga kommentarer i sitt konferencierjobb mellan musiken. Alltså ett mycket bra avslut på årets sista dag.
 

Nyårsaftonfest med middag, musikquiz och fjorton av döttrarnas vänner.


Hemma på Päronvägen skulle det dyka upp ett antal nyårsfirande som skulle har den middag som jag stödköpte till i förrgår. Fjorton personer skulle utfordras och jag hade på min lott att tillverka förrätten. Den togs väl emot av alla utom en som för ett år sedan blev glutenintolerant och en som inte kunde äta skaldjur av någon anledning. Äldsta dottern fixade något annat åt dessa två. Lövbiffen tillagade belgaren, efter att jag tipsat. Även den rätten var fullt godkänd. Då förrätt, huvudrätt och efterrätt var avklarade blev det ett musikquiz. Detta hade yngsta dottern skapat och i olika lag gällde det att hitta låttitel och artist till olika intron. Detta quiz höll på till klockan två. Då hade jag försäkrat mig om två saker. Det gamla skitåret 2023 var verkligen slut, och som jag fick med en nyårshälsning, så hade jag väntat så pass länge att det även hunnit VAR-granskas att det var 2024.

IDAG! MÅNDAG 1 JANUARI 2024.

NAMNSDAG:
Ingen.

Nyårsdagen – Denna dag har aldrig haft något personnamn i den svenska almanackan, utan har sedan gammalt endast haft benämningen Nyårsdagen, vilket inte har ändrats.
Föregående i kronologisk ordning
Före 1901 – Nyårsdagen
1901–1985 – Nyårsdagen
1986–1992 – Nyårsdagen
1993–2000 – Nyårsdagen
Från 2001 – Nyårsdagen

TEMADAG:
Nyårsdagen

Nyårsdagen är kalenderårets första dag. Den gregorianska kalenderns nutida placering, 1 januari, härrör från romarna, som år 153 f.Kr. förlade konsulernas tillträde till denna dag (tidigare började det romerska året den 1 mars, vilket är förklaringen till att det är just februari som blir en dag längre i händelse av skottår). I andra delar av världen firas nyår vid andra tider på året, exempelvis vid vårdagjämningen.

TEMADAG:
Internationella pizzadagen

Internationella pizzadagen infaller den 1 januari varje år i Sverige. En dag som handlar om att fira denna fantastiska maträtt som är älskad världen över. Självklart gäller det samma för svenska folket som älskar pizza i alla dess former. Nyårsdagen är den dagen i Sverige som det äts mest pizza. Det sägs att på internationella pizzadagen så äter vi dubbelt så mycket pizzor än en vanlig dag och över 1 miljon fryspizzor säljs veckan innan nyårsdagen!

NATIONALDAG:
Haiti.

Independence Day, i Haiti är en viktig helgdag som firas den 1 januari, samma dag som nyårsdagen.
Det var den 1 januari 1804 som Haiti skrev historia genom att vara det första ”svarta landet” att erövra sin självständighet. Toussaint L’Ouverture, en av de största hjältarna, ledde sitt land till seger över den franska generalen Le Clerc i ett slavuppror. Många av generalerna dog och fick aldrig uppleva självständighetsdagen.
Haitis ursprungliga invånare kallade ön Ayiti, Quisqueya, Bohio givet av de ursprungliga invånarna. Efter att Christopher Columbus upptäckte ön på 1492 kallade han den ”Hispaniola” som betyder ”Lilla Spanien,” för att hedra den spanska kronan. Namnet ändrades till ”Haiti” (som betyder bergig mark) av de franska nybyggarna i det västra området .
När fransmännen hade makten fanns en lag som sade att endast de som tillhörde överklassen fick äta soppa. En speciell tradition var att äta soppa på nyårsdagen vilket svarta inte fick göra. När så Haiti blivit självständigt blev soppätandet en symbol för att fransmännen inte längre hade kontroll och de har sedan dess behållit traditionen att tillaga och äta soppa på nyårsdagen som ett sätt att fira friheten.

Kolla flagga och nationalsång HÄR!

NATIONALDAG:
Sudan.

Sudan är egentligen en benämning för stora delar av norra Afrika. Muhammed Ali av Egypten erövrade det som idag är Sudan 1822 och anlade Khartoum, och hans son Ibrahim Pascha flyttade Egyptens gränser ända till närheten av Victoriasjön. Fram till självständigheten 1956 administrerades Sudan av britterna som två separata enheter – det islamiska norra och det kristna södra territoriet. Den 1 januari 1956 blev Sudan en självständig stat, självständigt från Storbritannien. Detta är skälet till nationaldagen. Promuslimska militärjuntor har dominerat Sudans inrikespolitik sedan dess. Sudan har haft inbördeskrig under alla dessa år, utom 1972–1982.

Kolla flagga och nationalsång HÄR!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1 JANUARI.

1990 Thom första östproffs i väst.

Andreas Thom hette en östtysk fotbollsspelade som startade sin karriär i Dynamo Berlin och som proffs i Berliner FC Dynamo. Båda lagen låg i Östberlin och gränsen mellan de två tyska staterna var stängd. Men idag 1990 öppnades den så pass mycket att västtyska Bayer Leverkusen lyckades få Andreas Thoms namnteckning på ett kontrakt som gjorde att han blev den förste fotbollsspelaren som fick tillåtelse och som flyttade från Östtyskland till Västtyskland för att livnära sig som fotbollsspelare. Efter en tur till Celtic var han tillbaka i Berlin 1998. Då blev det ett enat Berlin och till klubben Hertha Berlin.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 1 JANUARI.

Steven DAVIS blir 39 år.

Steven DAVIS är född 1985 i Ballymena på Nordirland.
Mittfältare
31 U- och 140 A-landslamper för Nordirland (2000-).

Klubbar som spelare:
St Andrews Boys Club (1998-2002,
Aston Villa (2002-07),
Fulham (2007-08),
Glasgow Rangers (2008-12),
Southampton (2012-19),
Glasgow Rangers (2019 lån),
Glasgow Rangers igen (2019-).

Hans största framgångar kom under första tiden i Glasgow Randers. Det blev tre ligamästerskap, två cupsegrar och en final i UEFA-cupen.

Lilian THURAM blir 52 år.

Ruddy Lilian Thuram-Ulien är född 1972 i Pointe-à-Pitre, Guadeloupe, Frankrike
Försvarare
142 A-landskamper för Frankrike (1994-2008).

Klubbar som spelare:
Monaco (1991–96),
Parma (1996–2001),
Juventus (2001-06),
Barcelona (2006–08).

Han är Europamästare och värlsmästare. Vid VM 1998 utsågs han till den tredje bästa spelaren i hela VM.

Davor ŠUKER blir 56 år.

Davor ŠUKER är född 1968 i Osijek, Jugoslavien
Anfallare
2 U-, 2 OS- och 2 A-landskamper för Jugoslavien och 69 A-landskamper för Kroatien (1987-2002).

Klubbar som spelare:
Osijek (1984-89),
Dinamo Zagreb (1989-91),
Sevilla (1991-96),
Real Madrid (1996-99),
Arsenal (1999-2000),
West Ham United (2000-01),
1860 München (2001-03).

Under VM 1998 storspelade Šuker och var nationens hjälte då han var nära att föra Kroatien till VM-final, men fick som tröst en bronsmedalj men även äran att få titulera sig som hela världsmästerskapets skyttekung, med sex gjorda mål.

Roberto RIVELINO blir 78 år.

Roberto Rivellino är född 1946 i São Paulo, Brasilien.
Anfallare
92 A-landskamper för Brasilien (1965-78)

Klubbar som spelare:
C.A. Barcelona (1958-62),
Corinthians (1963–74),
Fluminense (1975–78),
Al-Hilal (1978–81).

Lag som tränare:
Shimizu S-Pulse (1994).

VM-turneringen i Mexiko 1970 var Rivelinos första av totalt tre. Han spelade då vänsterytter och hade Jairzinho, Tostão och Pelé som kedjekamrater. Rivelino gjorde tre mål under turneringen och bidrog starkt till att Brasilien tog hem sitt tredje VM-guld.
Rivelino lade skorna på hyllan 1981 och blev sedermera tv-kommentator i Brasilien, förutom ett litet försök som tränare i Japan 1994.

DAGENS MATCHTRÖJA 1 JANUARI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA ETT RIKTIGT GOTT 2024!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln