Lucka 20
Plats 5. MANCHESTER UNITED F.C.
I dagens lucka så handlar det om Manchester Uniteds klubbmärken. Då talkSPORT.com hade sin rankning av Premier Leaguelagens klubbmärke denna säsong så hamnade Manchester United på plats 5.
1878 - 1958
Newton Heath LYR Football Club grundades 1878. De startade i grön-gula tröjor och hade även en rödvit variant och helgönt innan de 1902 bestämde sin för röda tröjor. Det var samma år som klubben bestämde sin för namnet Manchester United. Redan 1909 var de i sin första FA-cupfinal. Som tradition brukade vara så syddes ett klubbmärke på finaltröjorna. Det var den röda Lancashire-rosen som fick bli det första klubbemblemet.
Vid kommande finaler använde Manchester United liksom de flesta andra lag stadsvapnet som klubbmärke. Det är ganska otroligt att tänka idag att med stadsvapnet så har faktiskt både Manchester United och Manchester City haft samma klubbmärke en gång i tiden.
1958 var ett både tragiskt och viktigt år för Manchester Uniteds kommande historia. Då hade laget varit i Belgrad och mött Röda Stjärnan i en cupmatch. På väg hem mellanlandade flygplanet i München. Snö och slask på landningsbanan gjorde att planet i sitt tredje försök att flyga hem till Manchester kraschade och åtta av A-lagsspelarna omkom. Manager Matt Busby som byggt upp Uniteds framgångar skadades svårt, men överlevde och kom tillbaka. De var faktiskt i FA-cupfinal redan samma år 1958. Då hade man skapat ett emblem som skulle föreställa en Fågel Fenix. "Busby Babes" som United kallades, skulle altså som en Fågel Fenix resa sig ut askan (flygkatastrofen) och utnyttja detta som en styrka i framtiden.
1960 - 1997
Efter att Matt Busby tillfrisknat och kunde ta hand om sina "Babes" så tyckte han att detta lät lite mesigt. Man sneglade runt i trakten och fann att ett rugbylag som grundats 1873 och som finns än idag hette Salford Red Devils. Red Devils tyckte Busby lät bra och så blev det Manchester Uniteds nya smeknamn. Man skapade 1960 även ett klubbmärke för fotbollsklubben Manchester United. Det hade fartyget som är symbolen för Manchester som handelsstad. Tre ränder för de tre floderna i staden och två av Lancashires röda rosor som av någon outgrundlig anledning blivit vita. Allt inneslöts av två band med Manchester United överst och Football Club underst. Men detta klubbmärke användes aldrig på några tröjor. Vid finaler och andra stora matcher användes fortfarande varianter av stadsvapnet.
1972 startade Manchester United äntligen att använda klubbemblem på sina matchtröjor även vid vanliga ligamatcher. Red Devils var nu så vedertaget att en röd djävul fanns med på klubbmärket som såg ut som det som togs fram 1960. (De tre floderna hade fått ge vika). De "vita" rosorna började mer och mer likna två fotbollar istället.
Detta klubbmärke ändrade lite på sin form efterhand. Med åren blev det mer och mer utdraget och cirkelformat.
1998-
1998 hade Manchester United blivit ett av världens mest kända fotbollsklubbar. För att få ut mer av sina produkter världen över så beslutade man sin för en modifiering av klubbmärket. Det viktigaste var att plocka bort "Football Club" och endast ha Manchester överst och United underst, kvar. Detta var något som supportrarna rasade över, men klubbmärket har stått sig i 20 år. Frågan är om det snart är dags för en ny förändring då ägarna, familjen Glazer sagt att Manchester United är inget företag utan en "Football Club". Med det menar de att det kan tänkas att man skulle återinföra Football Club.