• Boris dagliga blogg

Söndagen den 8:e oktober 2023

NAMNSDAG:
Nils.

NATIONALDAG
 Ingen.

TEMADAG:
Vägledningens dag.
Världsdyslexidagen.
Tacksägelsedagen.

RUBRIKER.
Inget Halmstad, men tacksägelsemiddag och sällskapsspel. Fotbollen var usel.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 8/10:
2011: Stort räknefel i Sydafrika.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 8/10:
Nils LIEDHOLM.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN 7 OKTOBER 2023.

Inget Halmstad, men tacksägelsemiddag och sällskapsspel. Fotbollen var usel.
 

Jag vet inte om jag är ovanlig då det gäller att komma upp på morgonen. De senaste 30 åren har jag varit utan väckarklocka. På något sätt så vaknar jag strax innan jag bestämt mig för att vakna. Igår var det klockan kvart i sju. Kvart i åtta skulle en gammal kompis från Lärarhögskolan och jag åka för att spela golf innan vi skulle vidare till Örjans Vall klockan tre. Resan var planerad vid ett tidigare tillfälle, men det var just efter att jag skadade mitt knä och då fick vi ställa in. Strax efter klockan sju fick jag ett SMS från golf- och HBK-vännen att han tyvärr var tvungen ställa in denna gång. Golftiden avbokades och det ser ut att få bli en golf- och fotbollstur till Halland nästa år i stället. Det gjorde mig inte så mycket att det blev inställt då benen var ganska sega efter att ha promenerat på Mölles leriga golfbana i nästan fyra timmar. Dessutom så kollade jag matchen vi skulle se mellan Halmstad BK och Degerfors på TV. Tyvärr måste jag säga att jag tycker väldigt illa om fotbollsmatcher som slutar 0-0. Det är nästan så att jag skulle vilja kräva en målgaranti på matcher och att man skulle få entréavgiften tillbaka om det slutade 0-0.

Sedan så var yngsta dottern och hennes belgare på besök detta veckoslut. De och familjen hade bestämt att de skulle ha en sorts tacksägelsemiddag. Den skulle bestå i något vilt i köttväg. Här blev det glädjande att jag stannade hemma. För givetvis var föll det nu på mig att fixa middagen. Det var inget betungande för jag tycker om att tänka upp något lämpligt. För att skaffa de rätta ingredienserna så krävde det en tur till Burlöv Center och ICA Maxi. Det skulle bli älgfärsbiffar med potatismos och viltgräddsås. Ett kilo älgfärs blev många biffar. Efter att ätit knappt hälften var all mätta och nöjda. De kvarvarande biffarna packades ner för att i dag fraktas till trakterna kring Jönköping.
Före, i mellantiden och efter matlagning och ätande så blev det fyra mer eller mindre intressanta fotbollsmatcher. Synd och skam att försvarare är viktigare än anfallare. För viss är det synd och skam att fyra matcher och drygt sex timmars fotboll bara renderar i två små futtiga mål. Dessutom kom målen helt fel. Då Tottenham gjorde sitt segermål på Luton var det tekniskt fel på min TV och jag kunde vara se målet i efterhand. Östersunds mål på Helsingborgs IF kom som så många gånger förr då det gäller HIF, på övertid. Inte bra om man som jag håller på HIF. HBKs match mot Degerfors har jag redan avhandlat och slutligen så spelade Crystal Palace 0-0 mot Nottingham. Nej, det var inte mycket bevänt med fotbollen.
Då gick det bättre under kvällen när äldsta dottern och belgaren varit i spelbutiken inne i Malmö och spätt på spelsamlingen. Det var ett litet spel med djurkort där det gällde att lista ut vilket som var det rätta kortet av tolv möjliga. Sedan var det en expansion av spelet Munchkin. Detta spel hade jag endast spelat en gång tidigare och då kommer jag ihåg att jag vann. Det gällde att ta sig igenom tio nivåer i möte med monster. Här kan man både hjälpa och stjälpa varandra. Det lyckades lika bra för mig igår som första gången Kvällen avslutades med en omgång Wingspan, eller fågelspelet som vi kallar det. Segraren här kom upp i 93 poäng och det visade sig att både jag och belgaren hade denna poäng. Då klockan sprungit över tolv var det hög tid att komma i säng då jag ska vara på Bedinge GK halvnio.

IDAG! SÖNDAG 8 OKTOBER 2023.

NAMNSDAG:

Nils

 

Namnsdagar för den 8:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1680 – Pelagius (till minne av en brittisk munk och teolog (360–435))
1680–1900 – Demetrius (till minne av ett helgon, som dog martyrdöden i nuvarande Kroatien 306)
1901–1985 – Nils
1986–1992 – Nils, Nilla (utgått) och Nelly
1993–2000 – Nils och Nelly (utgått)
Från 2001 – Nils

TEMADAGAR:
 
Vägledningens dag

 Den 8 oktober firas Vägledningens dag, som är instiftad av Sveriges Vägledarförening. Det är framför allt yrkesvägledare som man ska uppskatta denna dag.

 
Världsdyslexidagen.

Från och med 2023 infaller Världsdyslexidagen den 8 oktober. Tidigare inträffade den på olika datum men alltid på torsdagen i Dyslexiveckan. Nu blir det alltså ett fast datum – lättare att komma ihåg. Syftet med Världsdyslexidagen är att öka medvetenheten om läs- och skrivsvårigheter. 


Tacksägelsedagen.

Tacksägelsedagen var tidigare den fjärde böndagen i Svenska kyrkan, och firas andra söndagen i oktober. Förr i tiden brukade bönderna anlända till kyrkan med kärvar, potatissäckar, och korgar med rotfrukter och äpplen och annat de skördat, för att på så vis tacka Gud för årets skörd.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 8 OKTOBER.

2011 Sydafrikansk glädje till ingen nytta.
 

 Sista omgången i kvalet till de Afrikanska fotbollsmästerskapen 2012 spelades idag 2011. Sydafrika mötte Sierra Leone och behövde vinna. Samtidigt spelade Egypten mot Niger i samma grupp. Här tog Egypten ledningen i början av andra halvlek. När resultatet nådde Sydafrika anade de att det räckte med oavgjort för att ta sig vidare. När sedan Egypten gjorde både tvåan och trean räknade de Sydafrikanska ledarna snabbt ut att De ledde tabellen. Både Sydafrika, Niger och Sierra Leone hade nio poäng, men Sydafrika var de enda som hade plus i målskillnaden. De bytte in försvarande spelare för att kunna hålla 0-0 och det lyckades.
 
Överlyckliga sydafrikanska spelare och ledare dansade runt på Mbombela Stadium i Nelspruit och firade att de tagit sig till de Afrikanska mästerskapen. Tyvärr hade ingen läst igenom reglerna ordentligt. Då tre lag hamnar på samma poäng räknar man bara de matcher dessa lag spelat mot varandra. Då hade Niger sex poäng och Sydafrika och Sierra Leone bara fem poäng. Alltså var det Niger som tog sig till slutspelet 2012 i Gabon och Ekvatorialguinea. De slutade där sist i sin grupp med noll poäng.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 8 OKTOBER.

Nils LIEDHOLM blev 85 år.
 

Nils Erik LIEDHOLM var född 1922 i Valdemarsvik, Östergötland och död den 5: november 2007 i Cuccaro Monferrato, Piemonte i Italien
Mittfältare/anfallare
24 A-landskamper för Sverige (1947-58).

Klubbar som spelare:
Valdemarsviks IF (1938-43),
IK Sleipner (1943-46),
IFK Norrköping (1946-49),
AC Milan (1949-61). 

Lag som tränare:
AC Milan (1961-66),
Hellas Verona FC (1966-68),
AC Monza (1968-69),
AS Varese 1910 (1969-71),
ACF Fiorentina (1971-73),
AS Roma (1973-77),
AC Milan igen (1977-79),
AS Roma igen (1979-84),
AC Milan igen (1984-87),
AS Roma igen (1987-89),
Hellas Verona FC igen (1992),
AS Roma för fjärde gången (1997).  

OS-guld 1948 och VM-silver 1958.
Som italienproffs kallades han "Baronen" och han ingick i den världsberömda svenska anfallstrion "Grenoli" tillsammans med Gunnar Gren och Gunnar Nordahl.

DAGENS MATCHTRÖJA 8 OKTOBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN VILODAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln