• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 4:e juli 2017.

Tysklands sommar 2017?
U-19 EM var inte någon tysk premiärframgång.

Inte ens Nanne verkar kunna väcka Kalmar FF.
Alla lag slår alla vilket gör att MFF kan rycka i toppen.


NYA TRÖJOR
Manchester Uniteds och Benficas första-, Juventus andra- och Leipzig och Aston Villas första- och andratröjor 2017/18

GÅRDAGENS TRANSFERS
Terence Kongolo, Patrik Cargren, John Terry.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1954: Världens bästa landslag, Ungern fick inte vinna VM.
2004: Sensationen Grekland vinner EM. 

FÖDDA:
Alfredo, Jan, Emile.

DAGENS TRÖJA

TRÖJANS HISTORIA

Strax före EM var jag och hälsade på min dotter Frida i Wroclaw i Polen. Staden gick i fotbollsfeber då det skulle spelas tre matcher på den splitternya arenan. I de flesta av stadens moderna köpcentra fanns sportaffärer. I en Nikebutik hade de fått in några av lagen som skulle vara med i EM. Det blev några tröjor. Då jag väntade på att bussen skulle ta mig till flygplatsen gjorde jag ett sista besök i Nikebutiken på Galeria Dominikańska. Då hade de precis fått in denna tröja. Då jag visste att Fotbollsaffären i Malmö inte klarade av att skaffa Nederländernas tröjor så köpte jag denna direkt. 

Nike hade stått för Nederländernas tröjor ett antal år. Denna har samma modell som de andra landslagströjorna från Nike. Undantaget är de fräcka inslagen av mörkare orange upp till vänster och ner till höger.

Nederländerna spelade i Grupp B i Ukraina. De hade ju förlorat VM finalen knappt för två år sedan och det verkade som om detta fortfarande förföljde Nederländerna. Det blev förlust i alla tre gruppspelsmatcherna och sista plats i gruppen. Danmark vann med 1-0. Både Tyskland och Portugal besegrade Nederländerna med 2-1. Totalt fiasko för ett av FIFAs högsta rankade nationer.

Tysklands sommar 2017?


Jag hade lite fantasier igår om att sommaren 2017 skulle bli Tysklands. U-21 EM och Confederations Cup vann de. U-19 startade igår och så har vi ju dam-EM där tyskorna måste anses favoriter. Då hade jag glömt att det spelades ett VM för U-20 lag i Sydkorea i maj och början av juni. Här åkte de tyska grabbarna ut i åttondelen. Zambia blev för svåra och vann med 4-3 i förlängning. Tydligen måste man vara över 21 för att tillhöra Europa- och världseliten i fotboll i Tyskland.
 

U-19 EM var inte någon tysk premiärframgång.


Matchen för tyskarna i U-19 EM startade med en mållös första halvlek mot Nederländerna. Efter en minut av andra halvlek tog Tyskland ledningen och framgångstrenden såg ut att hålla i sig. Men då kampen var över hade de holländska grabbarna visat att de var bättre. Hela 4-1 blev det och bäst av alla var Joel Piroe som gjorde ett äkta hattrick. Grupp B inleddes lite tidigare under gårdagen med att de Engelska killarna tog en ganska säker seger med 2-0 över Bulgarien. Redan på torsdag spelas andra gruppomgången och då möts gårdagens två förlorare i ena matchen och följaktligen möts segrarna i andra matchen.
 

Inte ens Nanne verkar kunna väcka Kalmar FF.


Den andra intressanta serien som spelades igår var Allsvenskan. Här spelas det någon match då och då. Igår var det trettonde omgången som färdigspelades med mötena Djurgården – Kalmar och Häcken – Hammarby. Då Hammarby slog Djurgården i förra omgången så var det kanske rättvist att Djurgården fick vinna igår. Fast Kalmar tillhör ju bottenlagen och det ser inte ut som om Nanne Bergstrands återkomst gjorde någon skillnad på KFFs prestationer. 4-1 vann Järnkaminerna med.
 

Alla lag slår alla vilket gör att MFF kan rycka i toppen.


Det var kanske rättvist att Hammarby förlorade, för Allsvenskan är jämn där lag som vinner i ena omgången förlorar i nästa och vise versa. Det gör att de, eller kanske det lag som håller sig i toppen kommer att dra ifrån. Häckens 2-0 seger gjorde att de tog sig förbi Hammarby i tabellen. Bäst i tabellen av gårdagens kombattanter ligger Djurgården på en sjätte plats, men de är nio poäng bakom ledande Malmö FF.

NYA TRÖJOR

MANCHESTER UNITEDs förstatröja 2017/18

Adidas har inte lagt många strån i kors för att göra något nytt i sina kollektioner. Detta är en klassisk United hemmatröja. Adidasränderna är tillbaka på axlarna. Sedan tycker jag att kragen ser lite tetig och obekväm ut, men man behöver ju inte ha knapparna knäppta. Ingen höjdare.

BENFICAs förstatröja 2017/18

Adidas har under hela 2000-talet ansvarat för Benficas klädsel. Kommande säsongs tröja är snarlik 2012/13, med den vita kragen. Det är inte speciellt "klassiskt" att bara gå fem år tillbaka i tiden. Det är inget fel på tröjan, men har man skapat en ny så ska det vara något nytt. Det är inte detta.

JUVENTUS andratröja 2017/18

Det jag gillar med Juventus andra- och tredjetröjor är att det finns en variation i färger med allt från rött till blått, grönt och gult. Ofta väljs ursprungsfärgen rosa. I år har Adidas skapat en gul tröja med blå inslag. Det nya klubbmärket, kragen och lite ränder i gula nyanser gör att jag gillar denna skapelse. Den känns ny och lite annorlunda.

RB LEIPZIGs första- och andratröja 2017/18

Förra säsongens sensation i Bundesliga Red Bull Leipzig kommer med sina nya tröjor. Red Bull har ju köpt upp klubblag i Brasilien, USA, Österrike och Tyskland, och tyvärr så ser deras tröjor likadana ut. År från år. Det Nike har gjort lite annorlunda är att göra en typ av rutmönster på ärmarna, och det köper jag. Fast färgerna är alltid de samma. Vit hemmatröja och mörkblå bortatröja.

ASTON VILLAs första- och andratröja 2017/18

Under Armour tog över tillverkningen av Aston Villas utrustning då de föll ur Premier League. Det blev inte någon större succé med spelet, men tröjorna get jag ett plus. Hemmatröjan har de klassiska färgerna men sedan har man kört in lejonet som mönster i tyget. Bortatröjan är svart, men med ett fräckt vinrött och ljusblått band över bröstet. Så här ska nya tröjor se ut!

GÅRDAGENS TRANSFERS

Terence Kongolo klar för Monaco


Feyenoords holländske landslagsback Terence Kongolo fortsätter karriären i Monaco.
Monaco meddelar på sin officiella hemsida att Terence Kongolo, 23, är klar för klubben.
Den holländske landslagsbacken ansluter från Feyenoord och har signerat ett kontrakt till 2022.
– Jag är väldigt glad över att komma till AS Monaco, säger Kongolo till hemsidan.

Patrik Carlgren klar för Konyaspor


Den svenske målvakten Patrik Carlgren bekräftar sin övergång till turkiska Konyaspor.
Sejouren i FC Nordsjälland blev kortvarit. Nu flyttar Patrik Carlgren, 25, till turkiska Konyaspor.
Målvakten själv bekräftar övergången på sitt Instagramkonto.
"Nya äventyr, nya möjligheter. Tack alla inblandad och ett speciellt tack till min underbara fru som alltid finns där och lika så min bästa familj och mina vänner som alltid stöttar och ställer upp", skriver Carlgren till en bild där han har på sig Konyaspors tröja.

John Terry klar för Aston Villa


Aston Villas ägare Tony Xia bekräftar att mittbacken John Terry ansluter till klubben.
Birmingham City snuvas av lokalrivalen Aston Villa i jakten på John Terry.
36-åringen, som lämnat Chelsea, har skrivit på för Championshipklubben. Aston Villas ägare Tony Xia på Twitter.
"Välkommen JT till Birmingham stad... Aston Villa. Tillkännagivande inom kort", skriver han.
UPPDATERING 14.00: Aton Villa bekräftar nu värvningen på sin officiella hemsida. Kontraktet sträcker sig över en säsong.
– Jag är väldigt glad över att ansluta till Aston Villa, säger John Terry till hemsidan.

FOTBOLLSHISTORIA från 4:e juli
1954 världens bästa förlorar.
2004 Största sensationen i EM

1954 VM final i Bern
 

På Wankdorf Stadium i Bern spelades idag 1954 finalen i det femte världsmästerskapet i fotboll. Världens överlägset bästa landslag var Ungern. De hade 31 raka landskamper utan förlust då dagens final startade. Finalmotståndare var Västtyskland som återkommit till VM efter världskriget. Efter 8 minuter ledde Ungern med 2-0. Efter 18 minuter hade Västtyskland reducerat och kvitterat. Andra halvlek var en jämn kamp tills Helmut Rahn med sex minuter kvar av matchen satte dit 3-2. Västtyskland tog sitt första världsmästerskat och Ungern fick sin första förlust på fyra år.

2004 Grekland, större sensation än då Danmark vann EM.

Då Danmark blev Europamästare 1992 var det EMs största sensation, men frågan är om dagens EM-final 2004 på Estádio da Luz i Lissabon inte var mer överraskande. 1992 var det åtta lag med i EM slutspelet och 2004 var det 16 lag. Grekland hade sensationellt vunnit premiärmatchen över värdlandet Portugal med 2-1, och idag var det dessa två lag som möttes på nytt i finalen. I finalspelet hade Portugal vunnit över England och Nederländerna. Grekland hade gnetat sig fram med 1-0-segrar över Frankrike och Tjeckien. Det var inget stort spel i finalen utan som vanligt försvarade sin Grekland och på en kontring gjorde de matchens enda mål i 57:e minuten. Det var grekernas hittills enda stora mästerskapsseger.

FÖDDA IDAG

Blev 88 år Alfredo DI STEFANO född 1926 i Barracas, Buenos Aires, Argentina.
Anfallare.
6 landskamper för Argentina, 4 för Colombia och 31 för Spanien.

Klubbar som spelare:
1945-49 River Plate,
1946 Huracán (lån),
1949-53 Millonarios,
1953-64 Real Madrid,
1964-66 Espanyol.  

Lag som tränare:
1967 Elche,
1969-70 Boca Juniors,
1970-74 Valencia,
1974 Sporting Lissabon,
1975-76 Rayo Vallecano,
1976-77 CD Castellón,
1979-80 Valencia igen,
1981-82 River Plate,
1982-84 Real Madrid,
1985 Boca Juniors igen,
1986-88 Valencia en tredje gång,
1990-91 för andra gången Real Madrid.

54 år Jan MØLBY född 1963 i Kolding, Danmark.
Mittfältare
22 U- och 33 A-landskamper för Danmark.

Klubbar som spelare:
1979-82 Kolding,
1982-84 Ajax,
1984-96 Liverpool.
1995 Barnsley (lån),
1995-96 Norwich City (lån),
1996-97 Swansea City.

Lag som tränare:
1996-97 Swansea City,
1999-2002 Kidderminster Harriers,
2002 Hull City.
2003-04 Kidderminster Harriers igen.

39 år Émile MPENZA född 1978 i Zellik, Belgien.
Anfallare
17 U- och 57 A-landskamper för Belgien.

Klubbar som spelare:
1986-89 LC Mesvins,
1989-96 Kortrijk,
1996-97 Mouscron,
1997-99 Standard Liège,
2000-03 Schalke 04,
2003-04 Standard Liège igen,
2004-06 Hamburger SV,
2006-07 Al-Rayyan,
2007-08 Manchester City,
2008-09 Plymouth Argyle,
2009-10 Sion,
2010-12 Neftchi Baku,
2013-14 Eendracht Aalst.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln