• Boris dagliga blogg

Fredagen den 17:e maj 2024

NAMNSDAG:
Rebecka
Ruben.

NATIONALDAG:
Norge.

TEMADAG:
Internationella dagen mot homo- och transfobi,
Internationella telekommunikationsdagen.

RUBRIKER.
Golfen igår slapp jag spela.
Kokosdoftande soppa med wraps.
Blandad kompott av TV-tittande igår.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17/5:
1974: Bayern München vinner sin första Europatitel.
2000: Första gången ett turkiskt lag vinner en Europatitel.
2004: Sepp Blatter får Hederslegionen. (mystiskt?)
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 17/5:
Martin OLSSON,
Marcus OLSSON.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM TORSDAGEN 16 MAJ 2024.

Golfen igår slapp jag spela.

Igår var det dags för nästa golftävling. Det var H70 laget som hade match. Då vi spelade för två veckor sedan på Bosjökloster så hade de sex lag som var anmälda till vår serie blivit fem. Skepparslöv GK hade dragit sig ur. Men om man är anmäld så är också seriespelet lottat och då var det Skepparslövs tur att vara värd för andra seriematchen. Med tanke på mitt golfspelande denna vecka så var jag just igår glad över att jag inte hade ett enda slag bättre resultat på Bosjökloster. Hade jag haft det hade jag varit bland de fyra bästa, men i stället blev jag sämst, sexa. Fast vi var tre i laget som hade exakt samma resultat. Då går man på vem som hade bäst resultat på de sista nio hålen. Det hade jag och vår lagledare som också tvingades stå över igår. Till nästa match på hemmabanan om två veckor är vi med i laget igen. Alltså spelade inte jag igår. Vid en koll på resultatet så hade vi i laget igår endast ett lag bakom oss. Det laget var Skepparslöv som alltså inte var med. Gast jag tror inte det hade hjälpt om jag varit med. Det ar ju varit varierande resultat vad gäller måndagen som gick ganska bra och onsdagen som gick uruselt.
 
Kokosdoftande soppa med wraps.

Då vi har några inneboende så var en hemma på Päronvägen och hustrun och jag kunde köra de stora omvägar man måste ta för att komma till Burlöv Center. Där gjordes lite besök på apotek, Akademibokhandeln, Arken Zoo och ett stopp på Lidl. Vid hemkomsten var det hög tid att sätta igång med torsdagens soppa. Igår stod ”Kokosdoftande potatis- och purjolökssoppa med bönwraps” på menyn. Om man klickar på rätten så kommer man till receptet. Tycker man soppan verkar knepig så kan jag varmt rekommendera röran till bönwrapsen.
 
Blandad kompott av TV-tittande igår.

Gårdagens TV-tittande bjöd på blandad kompott. Det blev ishockey från Tjeckien och en match Tre Kronor med lätthet skulle vinna då de mötte Kazachstan. Vinst blev det, men med ett ganska avslaget svenskt landslag stannade segern på 3-1. Malmö FF blev nästa koll. Även här skulle det bli en lätt seger då det var nykomlingen GAIS som var på besök. Men så lätt blev det inte. Visserligen hade MFF spelet och fick in 1-0 i andra halvlek, men på övertiden var det GAIS som tryckte på och var nära att få in en kvittering. Sedan var det kvalfotboll från England. Norwich och Leeds hade spelat 0-0 i första matchen i ena semifinalen. Leeds hade hemmamatch igår och de blev trea i ligan och borde kunna vinna på hemmaplan över sexan Norwich. Här blev det en lätt seger. Med 4-0 tar Leeds sig till kvalfinalen på Wembley. Sedan blev det animerad film. Tandläkardottern har sin lediga fredag idag så då ville hon spela brädspel eller se en film. Jag plockade fram en av alla otaliga animerade filmer som streamingsidorna har. Netflix hade en som heter ”Rock dog”. Den såg vi. Det är en kinesisk-amerikansk animerad musikalfilm från 2016, som även har fått en tvåa och trea fram till nu. Ettan handlar om ”När en radio faller från himlen i händerna på en storögd Tibetansk mastiff lämnar han sitt hem för att uppfylla sin dröm om att bli musiker, vilket sätter en rad oförutsedda händelser i rörelse.” Lagom att slötitta på. Nästa film som avslutade kvällen var på rekommendationer från min golfvän i onsdags. Den filmen är en dokumentär som finns på SVT Play. ”F C Stasi” heter den och är från 2023. Den handlar om Stasis kontroll över förbundsfotboll i Östtyskland från slutet av 1970-talet, vilket ledde till att deras favoritlag, fotbollsklubben Berliner FC Dynamo, vann tio ligatitlar i rad. Här tvingades spelar till klubben. Domare hade märkliga beslut som alltid gick Berliner FC Dynamo väg. Givetvis hade allt detta att göra med att chefen för den östtyska säkerhetspolisen Stasi, Erich Mielke hade beslutat att ta Berliner FC Dynamo under sina vingar och se till att de skulle få stora framgångar. En rörande och otäck historia om hur livet i gamla DDR fungerade.

IDAG! FREDAG 17 MAJ 2024.

NAMNSDAG:
Rebecka          Ruben

Namnsdagar för den 17:e maj i kronologisk ordning:
 

Före 1776 – Torpesius eller Torpes (till minne av en kristen martyr vid den romerske kejsaren Neros hov; utgått).
1776–1900 – Rebecka
1901–1985 – Rebecka
1986–1992 – Rebecka, Renée (utgått) och Rosita (nu 2 juli)
1993–2000 – Nore (utgått) och Nora (utgått)
Från 2001 – Rebecka och Ruben

NATIONALDAG:
Norge

Dagen firas eftersom prinsregent Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814 (lagen blev antagen av Riksforsamlingen i Eidsvoll dagen innan, den 16 maj). Detta inledde en kort period för Norge som självständig stat. Den 14 augusti samma år ”tvingades Norge in i en union med Sverige som varade från 4 november 1814 fram till 1905. Grundlagen fick dock behållas och säkerställde att Norge bestod som självständig stat under perioden. Norges nationaldag firas i stor omfattning. Det är kanske en av de nationaldagar som har störst tradition i i hela världen.
 

TEMADAG:
Internationella dagen mot homo- och transfobi

Den internationella dagen mot homo- och transfobi, förkortning IDAHOT, är en internationell temadag vars syfte är att öka medvetande om HBTQ-rättigheter. Den firas årligt den 17 maj. Valet av datum beror av att den 17 maj 1990 slutade WHO att räkna homosexualitet som en psykisk sjukdom. Fransmannen Louis-Georges Tin nämns oftast som grundaren till temadagen.

TEMADAG:
Internationella telekommunikationsdagen

Internationella telekommunikationsdagen är en FN-dag som vill uppmärksamma vikten av telekommunikation och internet för utveckling över hela världen. Instiftad 2006.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17 MAJ.

1974 Bayern europamästare.

Idag 1974 spelades omspelsmatchen mellan Bayern München och Atlético Madrid i Champions League eller Mästarcupen som den kallades på denna tid. Då blev det omspel ifall finalen slutade oavgjort. Det hade matchen två dagar tidigare slutat. 1-1 efter förlängning. I dagens match var det aldrig något snack. Av de båda finaldebutanterna var Bayern överlägsen. 4-0 slutade matchen och det var Bayerns första seger i en räcka av tre raka Europamästerskap.
 

2000 UEFA-cup final i Köpenhamn.

Dagens final i UEFA-cupen spelades år 2000 på Parken i Köpenhamn. Finallagen var Galatasaray och Arsenal. Många turkar från Malmö hade åkt över för att hålla på sina hjältar från Galatasaray. Matchen slutade 0-0 och nu hade man kommit fram till att avgörandet fick ske på straffar. Här var Galatasaray överlägsna och gjorde mål på de fyra de lade, medan Arsenal bara satte en straff på sina tre försök. Jag kan lova att många av de turkar jag kände från Malmö inte brydde sig om den muslimska regel som förbjuder inmundigandet av alkohol.
 

2004 Blatter får fransk utmärkelse?

Hederslegionen (Ordre national de la Légion d'honneur) Hederslegionen (Ordre national de la Légion d'honneur)
Idag 2004 var FIFAs dåvarande president, schweizaren Sepp Blatter inbjuden till Elyseepalatset i Paris. Här mottog han utmärkelsen Hederslegionen av Frankrikes president Jacques Chirac. Hederslegionen är instiftad den 19 maj 1802 av Napoleon och är Frankrikes förnämsta statsorden. Det är presidenten som utser vem som ska få utmärkelsen, så tydligen hade Chirac ett gott öga till Blatter.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 17 MAJ.

Martin OLSSON blir 36 år.

Martin Tony Waikwa OLSSON är född 1988 i Gävle, Sverige.
Försvarare/Mittfältare
39 U- och 56 A-landskamper för Sverige (2006-).

Klubbar som spelare:
Högaborgs BK (2005-06),
Blackburn Rovers (2006-13),
Norwich City (2013-17),
Swansea City (2017-19),
Helsingborgs IF (2020-21),
BK Häcken (2021),
Malmö FF (2021-).

Tvillingbrodern Marcus Jonas Munuhe OLSSON har  också spelat landskamper. Närmare  bestämt två stycken. De har en svensk far och en kenyansk mor.

Marcus OLSSON blir 36 år.

Marcus Jonas Munuhe OLSSON är född 1988 i Gävle, Sverige.
Försvarare/Mittfältare
1 U- och 2 A-landskamper för Sverige (2009-12).

Klubbar som spelare:
Högaborgs BK (2005-07),
Halmstad1 (2008–11),
Blackburn Rovers (2012–16),
Derby County (2016–19),
Helsingborg (2020),
Halmstad (2022–).

Tvillingbrodern Martin Tony Waikwa OLSSON har  också spelat landskamper. Närmare  bestämt femtiofem stycken. De har en svensk far och en kenyansk mor.

DAGENS MATCHTRÖJA 17 MAJ 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln