Lucka 16
Plats 9. MANCHESTER CITY F.C.
I dagens lucka så handlar det om Manchester Citys klubbmärke. Då talkSPORT.com hade sin rankning av Premier Leaguelagens klubbmärke denna säsong så hamnade Manchester City på plats 9.
1879 - 1971
1879 fick Arthur Connell jobb i St Mark's church vid arbetarkvarteren i området West Gorton i Manchester. Hans hustru Anna Connell gillade inte att de unga arbetarna lade sin fritid på pubar och öl utan tyckte att de behövde något annat utanför arbetet att lägga tid på. Därför bildades ett cricketlag. Året därpå kom även fotboll till klubben. Den hette St. Mark's FC, mer känd som West Gorton FC. 1984 var namnet Gorton AFC och då användes den första symbolen på deras svarta tröjor. Det var ett Malteserkors som inte hade någon speciell betydelse för klubben. Det var bara en populär symbol på den tiden som många andra klubbar också använde.
1887 flyttade klybben till Hyde Road och då bytte de namn till Ardwick FC. 1894 hade klubben kommit in i FA och ligan. Då ändrades namnet igen till Manchester City FC. Man valde även klubbfärger och det blev Cambridge blue, en speciell nyans av ljusblått.
Klubbmärken var aldrig riktigt intressanta för klubbarna, men vid större finaler hade de en symbol, och då blev det Manchesters stadsvapen som gällde. Detta stadsvapen användes sista gången i FA-cupfinalen 1956 trodde alla, men återkom faktiskt två gånger. Dels använde man det på klubbtröjan 1976-81 och sedan fanns det på en jubileumstjöja 1994-95.
1972 - 2015
1971 hade man moderniserat stadsvapnet till ett klubbmärke. Då började man nämligen använda det på tröjorna även i vanligt ligaspel. Det var ett runt emblem med skeppet som står för allt som tillverkas i staden och skeppas ut över världen. Under det hade man tre streck som symboliserade de tre floderna i Manchester; Irwell, Irk och Medlock. Året därpå byttes floderna ut mot Lancasters röda ros, som är återkommande i många stadsvapen och klubbemblem. Klubbens namn fick också plats i det nya märket. Som en liten sidolinje kan nämnas att 1982 startade Manchester City med sponsor på tröjorna och de två första säsongerna var laget sponsrade av SAAB.
1997 var det dags att göra ett nytt emblem. Precis som med många andra klubbar så handlade det främst om att komma förbi reglerna med copyright och plagiat. Då var det enklare att göra ett nytt klubbmärke. Skeppet är kanske den största symbolen för Manchester (det finns ju även på Manchester Uniteds klubbmärke) så det var kvar. De tre floderna hade kommit med igen, man hade lagt till sitt latinska motto "Superbia in Proelio", "Stolthet i strid" och så hade det tillkommit en örn som funnits på ett av stadens stadsvapen i slutet av 1950-talet. Avslutningsvis hade man toppat detta med tre stjärnor som inte betydde någonting utan vara var en utsmyckande och fräck detalj.
2016-
Nu var det inte alla som tyckte att stjärnorna var fräcka. I själva verket så hade supportrarna protesterat länge över det klubbmärke som man införde 1997. Efter många påtryckningar så utlöste man tips från fansen om ett nytt klubbmärke. En av de som haft mest inflytande på det nya märket var fotbollshistorikern Gary James. Med hans hjälp plockade man fram det nya märket som blev snarlikt det man hade mellan 1972 och 1996. Skeppet tar man givetvis inte bort. Man fick in både Lancaster-rosen och de tre floderna som nu är i olika nyanser. Märket fick tillbaka sin runda form med Manchester i en båge ovan och City längst ner. Sedan tillkom en ny detalj som inte funnits på något Manchester City klubbmärke tidigare. Man fick med årtalet då klubben grundades. För att sluta där jag började så var det alltså 1894 dom klubben tog namnet Manchester City FC.